Повчання з притчі про багача та Лазаря

05.11.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. У Євангелії від Луки 16:19-31 міститься розповідь про дуже багатого чоловіка, який жив у надзвичайній розкоші. Однак за воротами дому цього багатого чоловіка лежав надзвичайно бідний чоловік на ім’я Лазар, який просто сподівався з’їсти те, що впало зі столу багатого. Багач був абсолютно байдужий до тяжкого становища Лазаря, не виявляючи до нього жодної любові, співчуття чи співчуття. Згодом вони обоє померли. Лазар пішов у рай, а багач – у пекло. Звертаючись до «батька Авраама» на небі, багатий чоловік попросив, щоб Лазаря послали, щоб він охолодив його язик краплею води, щоб зменшити його агонію в цьому вогні. Багач також попросив Авраама відправити Лазаря назад на землю, щоб він попередив своїх братів про покаяння, щоб вони ніколи не приєдналися до нього в пеклі. Обом запитам було відмовлено. Авраам сказав багатому чоловікові, що якщо його брати не вірять у Святе Письмо, то вони також не повірять посланцеві, навіть якщо він прийде просто з небес.

Фрагмент з Євангелії від Луки 16:19-31 був центром багатьох суперечок. Деякі теологи вважають історію про багача та Лазаря правдивим історичним описом подій, які насправді відбулися; інші вважають це притчею чи алегорією.

У тих, хто інтерпретує цей наратив як правдивий випадок, є кілька причин для цього. По-перше, історія ніколи не називається притчею. Багато інших історій Ісуса Христа називають притчами, наприклад – про сіяча та насіння (Луки 8:4); процвітаючий фермер (Луки 12:16); безплідна смоківниця (Луки 13:6); і весільний бенкет (Луки 14:7).

По-друге, в історії про багача та Лазаря використовується справжнє ім’я людини. Така специфіка виділяла б його серед звичайних притч, в яких герої не називаються. Бідний чоловік, єдиний у притчі, фактично єдиний у всіх Господніх притчах, якому Христос дав ім’я. Це означає, що він був дійсно особливою людиною. Ми знаємо, що в Святому Письмі ім’я є важливим, оскільки воно щось говорить про людину. Тому ім’я Лазаря є дуже важливим, воно говорить про особливу любов і турботу Бога про нього. Його ім’я Лазар означає «Бог допоміг», і справді, коли він помер, ми бачимо його в мирі з Богом.

По-третє, якщо ця «конкретна історія», здається, не відповідає визначенню притчі, яка є представленням духовної істини за допомогою земної ілюстрації. Історія про багача та Лазаря представляє духовну істину прямо, без земних метафор. Місцем дії більшої частини історії є потойбічне життя, на відміну від притч, які розгортаються в земному контексті.

Навпаки, інші теологи стверджують, що ця історія є притчею, а не реальним випадком із реального життя. Вони зазначають, що стандартною практикою Ісуса Христа було використання притч у Його вченні, і що історія про багача та Лазаря слідує за низкою притч у Луки 15-16. Вони не вважають наведені вище аргументи достатньо вагомими, щоб виправдати цю історію як щось інше, крім притчі.

Важливо те, що незалежно від того, чи є ця історія правдивим випадком чи притчею, вчення, що стоїть за нею, залишається незмінним. Навіть якщо це не «справжня» історія, вона реалістична. Притча чи ні, але Ісус Христос прямо використав цю історію, щоб навчити, що після смерті неправедні відділяються від Бога, що вони пам’ятають своє відкидання Євангелія, що вони перебувають у муках. У Луки 16:19-31, притчі чи буквальному описі, Спаситель чітко навчав про існування раю та пекла, а також про оманливість багатства для тих, хто покладається на матеріальне багатство.

Осуд – це концепція, про яку «ввічливі люди» не хочуть говорити. Незручно, коли тобі кажуть, що одного разу тобі доведеться відповісти за свої дії та вчинки. Сучасна філософія тяжіє до толерантного, неосудного підходу до людей і способу життя. Релятивізм є основою релігії сучасності. За іронією долі не допускається ідея вироку, або навіть звіту про особисті дії. Проте Господь показує нам, що буде день суду.

Є дві важливі причини нашої нерішучості, а часом і відрази до вчення про пекло. По-перше, ми не розуміємо, ким є Бог. Ми навряд чи маємо уявлення про глибину, широту та висоту Його досконалості та святості. Отже, ми не маємо поняття про гріховність гріха. Отже, жахливість гріха ніколи не полонила наше розуміння. Те, що ми маємо перед Богом, у кращому випадку є поверхневим, оскільки ми прикрашаємо свої образи не лише проти наших ближніх, але особливо і зрештою проти Самого Бога.

З одного боку повідомлення цієї історії здається досить простим: нехтування бідними є проклятим гріхом. Однак є й інші важливі вчення: про смерть, (о)суд, рай та пекло. Ці вчення приховані в деталях, але тонкість є частиною краси цієї  історії. Давайте розглянемо деякі вчення, починаючи з очевидного.

Перш за все, Спаситель світу навчає тут, що рай і пекло є реальними, буквальними місцями. На жаль, багато проповідників уникають таких незручних тем, як пекло. Деякі навіть навчають «універсалізму», тобто віри в те, що всі потрапляють на небеса. Проте Христос багато говорив про пекло, як Павло, Петро, ​​Іван, Юда-Тадей та інші автори Нового Заповіту. Біблія чітко говорить, що кожна людина, яка коли-небудь жила, проведе вічність або в раю, або в пеклі. Подібно до багача в цій історії, натовпи сьогодні самовдоволені у своєму переконанні, що з їхніми душами все гаразд, і багато хто почує, як наш Спаситель говорить їм інакше, коли вони помруть (див: Матвій 7:23).

Справжні послідовники Христа не будуть байдужі до тяжкого становища бідних, як це був багач у цій історії. Бог любить бідних і ображається, коли Його діти нехтують ними. Насправді ті, хто виявляє милосердя до бідних, служать особисто Христу (Матвія 25:35-40). Християни пізнаються за плодами, які вони приносять. Перебування Святого Духа в наших серцях безумовно вплине на те, як ми живемо і що робимо.

Слова Авраама у віршах 29 та 31, які стосуються «Мойсея і пророків» (Святе Письмо), підтверджують, що розуміння відкритого Слова Божого має силу перетворити невір’я на віру (Євреям 4:12 ; Якова 1:18; 1 Петра 1:23). Крім того, знання Святого Письма допомагає нам зрозуміти, що Божі діти, як і Лазар, можуть страждати, перебуваючи на цій землі. Страждання є одним із багатьох трагічних наслідків життя на цьому грішному світі.

Господь Ісус каже, що наше земне життя –  це «пара, що на мить з’являється, а потім зникає» (Якова 4:14). Наше земне перебування надзвичайно коротке. Можливо, найкращий урок, який можна винести з цієї історії, полягає в тому, що коли смерть стукає в наші двері, важливо лише одне: наші стосунки з Ісусом Христом. «Бо яка користь людині, якщо придбає весь світ, але занапастить душу свою?» (Марка 8:36).

Вічне життя можна знайти тільки у Христі. «Бог дав нам вічне життя, і це життя — в Його Сині.Хто має Сина, той має життя; хто не має Божого Сина, той не має життя» (1 Івана 5:11-12). Правда полягає в тому, що якщо ми хочемо жити окремо від Бога протягом нашого часу на землі, Він також виконає наше бажання вічності у прямій залежності від цього. Як влучно сказав один владика: «Якщо ви сідаєте в поїзд невіри, вам доведеться доїхати до місця призначення».

Те, як ми живемо зараз, матиме наслідки на всю вічність. Є багатства, які зберігаються в наступному житті, а є багатства, які лише зараз. Багач із притчі дізнався, коли помер, що він мав лише те багатство, яке було актуальним на даний момент, тоді як бідний жебрак, якого він ігнорував, володів багатством, яке залишиться у вічності. Багач зрозумів, що багато чого в житті, яке є лише галасом, виставою та гарним іміджем, або bella figura, як сказали б італійці, не є справжнім. Справжнім є те, що в нашому серці, де Бог бачить, наша любов до Нього та до ближнього. Цікаво, чи був багатий справді щасливий. Цікаво, чи всі ці щоденні бенкети були лише його способом втекти від болю порожнечі в його житті. Можливо, він навіть знав, що справді був бідним усередині – не мав нічого, – і його бенкет (а зараз це е лише п’янки-гулянки, але й вже 400 типів полічених лікарями залежностей) був лише розрадою. Коли він помер, в одну мить усе стало до болю ясно.

А зараз варто звернути увагу на інший момент. Лазар на лоні Авраамовому перебуватиме до загального воскресіння. Він вже отримує розраду та нагороду, багач, у якого немає навіть імені, вже «у полум’ї цьому». Лоно – це «слінг» у костюмі жителів Стародавньої Палестини. Є вираз «жити як у Христа за пазухою», а це якраз про те, коли жителі Палестини носили дрібні предмети, а в їх костюмі не було кишень, тому речі часто носили за пазухою. А жінки та іноді батьки носили там дітей. Так що слінг – це не винахід нашого століття. Так носили немовлят на сході 2000 років тому. У цьому сенсі праотець Авраам – «слінго-тато» всіх віруючих во Христа. Тут ми бачимо яскравий та глибокий символ місця віруючого перед Богом, як немовля в слінгу «батька віруючих».

Звернемо увагу й на те, що навіть «страждаючи в полум’ї» та  бачачи Лазаря на «лоні Авраамовому» багач не вважає його за людину. «Пішли Лазаря, нехай він то, то і то то мені зробить…». Такий ось синдром начальника.

Зауважте, що багач все ще не бачить гідності Лазаря. По суті, він все ще сприймає Лазаря як хлопчика на побігеньках. Хоча йому доводиться дивитися вгору, щоб побачити його, багатий все одно дивиться на Лазаря зверхньо. Він не просить Авраама послати до нього Лазаря, щоб він міг вибачитися за свою гріховне нехтування та попросити в нього прощення. Навпаки, він просто хоче, щоб Лазар служив йому. Багач, хоч і мучиться, але все одно не розкаюється. Хоча йому не подобається, де він знаходиться, він не мириться з Лазарем та навіть не розуміє, що він повинен це зробити. Цей багатий чоловік затвердів у своєму гріху. Поки Лазар був живий, багатий ніколи не визнав його гідності, і він залишається сліпим до цього.

З часом гріх закам’янює інші серця. Чим більше ми залишаємося в гріху, тим твердішими стають наші серця, і тим менша ймовірність того, що ми коли-небудь змінимося. Чому пекло вічне? Подивіться на багача з цієї притчі: він не може і не зміниться; його рішення, характер та й поведінка назавжди встановлені.

Є старий вираз, який звучить так: «посієш думку, пожнеш діло; посієш діло –пожнеш звичку; посієш звичку – пожнеш характер; посієш характер – пожнеш долю». Отці та вчителі Церкви описували це явище як глину на гончарному колі. Поки глина волога й знаходиться на колі, гончар може формувати та змінювати її форму, але настає час, коли глиняну форму поміщають у піч для випалу, фіксуючи її форму назавжди. Це для нас, коли ми постаємо перед Богом, який судить нас вогнем (пор. 1 Кор. 3, 12-15). Незмінна якість людської особистості на цьому етапі проілюстрована незмінним ставленням багатої людини.

Подивимося на поведінку багача далі: «Пішли його до братів моїх». При тому, що сам багач вже засуджений та знає про своє засудження. Дивно, але він за інерцією свого мислення продовжує вважати іншу людину знаряддям своєї волі. Засобом, але не метою. Саме через таке ставлення до людей та пролигає дорога у пекло («між нами затверджена велика прірва»).

Ця притча, як не дивно, але набуває й політичного контексту. В цьому сенсі можемо розглянути три можливі моменти. По-перше, є люди, які керують фінансами Сполучених Штатів. Вони є частиною еліти та світового істеблішменту, а те, що вони роблять, відображається в інших політичних і культурних колах на всьому світі. Чи нагадують вони вам «багача» з притчі? Вони представляють ставлення (зокрема й до України та/або Ізраїлю, зокрема, імовірно, з боку затятого протестанта, нового спікера США, який трясе Біблією у Білому Дому, містера Майкла Джонсона), яке засуджує Христос. Поки людина дотримується позиції цього багача, вона знаходиться в небезпеці зростання «великої прірви» не тільки між нею та її ближніми, але між нею та Богом.

Ця притча є водночас уколом релігійних лідерів та надією для пригноблених. Значення багача та Лазаря є попередженням для тих, хто не звертає уваги на потреби інших. Такому ставленню немає місця в Божому царстві.

Вірні учні Христа не будуть ігнорувати страждання бідних, як це зробив багатий чоловік у цій притчі. Ісус сказав нам, що коли ми виявляємо милосердя до бідних і допомагаємо ближнім у потребі, ми насправді служимо Самому Господу: «що зробили одному з Моїх найменших братів, ви зробили Мені» (Матвія 25:40). Господь у відповідь скаже їм: Запевняю вас: те, Християни відомі за праведними плодами, які вони приносять, а не за мирським набуттям багатства. Якщо ми багаті, ми повинні використовувати це багатство на славу Божу та любов до ближнього, особливо пі час війни за виживання всього людства, під час боротьби зі збройним силами кремлівського антихриста.

По-друге, як слушно зауважив один епіскоп, під багатієм у цій притчі можна мати на увазі єврейський народ, який був збагачений від Бога старозавітною мудрістю, яка чесніше злата і каменів багатоцінних (див: Притч.3: 14-15), а також йому було даровано царство та священство, тому що він одягався в порфіру (сирійський верхній одяг з дорогої матерії червоного кольору) – приналежність царів; і віссон (біла, тонка ніжна матерія з єгипетського льону) – одяг старозавітних священиків – левитів при священнодійствах. Маючи царство і священство, весь народ був царським священством Богу (див: Вих. 19, 6). Він «кожен день бенкетував блискуче», т. к. кожен день вранці і ввечері приносив жертви Богу в Єрусалимському храмі.

Звернемо увагу й на ці слова: «Але що, якщо хтось повернеться з мертвих?». Багач проігнорував слова Авраама. Він зазначив, що якби хтось мав повернутися з мертвих, його брати звернули б увагу. Але Авраам сказав чоловікові, що якби його брати не прислухалися до пророцтв Мойсея та пророків, вони б не звернули уваги на того, хто воскрес. Очевидно, Христос мав на увазі, що Він воскресне з мертвих. Такий неймовірний вчинок підтвердив би все, чого навчав і говорив Спаситель; на жаль, більшість первосвящеників і фарисеїв не слухали і не прийняли вчення Господа Ісуса

Під Лазарем у цій притчі можна побачити язичників, бідних божественними дарами благодаті, які потребують Божої допомоги. Він лежав біля воріт, поза Єрусалимським храмом, так і язичникам не дозволено було входити в будинок Божий, вхід їх туди вважався оскверненням (див: Діян.21:27-28). Язичники бажали насититися крихтами Божественної благодаті, падаючими від столу єврейського народу багатого божественним одкровенням і обітницями. Єврейський народ у своєму фарисействі та відкиданні Господа помер для Бога, а Лазар – це язичницький народ(и), який після прийняття Христа помер для гріха. Юдеї спалюються полум’ям заздрості, ревнуючи про те, що язичники прийняті в віру (див: Рим.11:11). Отже, Лазар символізував усіх тих людей у ​​духовній бідності, тобто язичників, з якими ізраїльтяни мали ділитися своєю спадщиною. Слова Ісаї були добре відомі євреям: «Ось Я тебе поставив за світло для народів, щоб ти був на спасіння аж до краю землі» (Ісая 49:6).

На жаль, євреї зовсім не поділилися своїм духовним багатством з язичниками. Натомість вони вважали їх «псами», які мусять задовольнятися духовними крихтами, що падали зі столів їхніх панів. Метафора була відома. Ісус Христос використовував її раніше, щоб випробовувати віру хананеянки. «Не личить відібрати хліб у дітей і кинути псам». Вона відповіла відповідно: «Так, Господи, але й щенята їдять крихти, які падають зі столу їхніх панів» (Див: Матвія 15: 26-27).

А язичники, перш бідний та безславний народ, увірувавши в Христа, живуть в надрах Авраама, батька язичників. Авраам був язичником, увірувавши в Бога, від служіння ідолам перейшов до Богопізнання. І ті, хто уподібнилися його зверненню і вірі, вже за цього життя покояться в його надрах, успадкувавши таку ж долю, як і він. Святий Іоанн Хреститель говорив фарисеям (Мф.3:9) та народу (Лк.3: 8), що Господь з каменів може зробити дітей Аврааму, і він дійсно з наших скам’янілих сердець своєю благодаттю творить віруючих людей.

По-третє, ми читаємо, що й багач помер, помер, той, хто одягався в порфіру і віссон та кожен день бенкетував блискуче. Тут Господа звинувачують в «лівизні», адже Він бачить у багатстві причину вічної смерті цієї людини. А ліві (комуністи і т. д.) звинувачують в тому, що розповіддю про відплату за труною Спаситель відволікає бідних від боротьби за свої права, заманюючи їх «слінгом Авраамовим» після смерті. І адже і те й інше, правда. Але там де треба поставити плюс, наші противники ставлять «мінус».

Дійсно. Якщо багатство витрачати не на допомогу ближнім, а «кожен день бенкетувати блискуче», то можна погубити свою душу. І якщо присвятити своє життя на «відняти і поділити» теж можна погубити свою душу.

Але мова сьогодні не про те, зовсім не про гео-та-інші політичні моменти. Ця притча показує нам, що ми отримуємо те, чого зрештою хочемо; ми розуміємо, чим насправді було наше життя. Ми можемо або перебувати у муках, або бути у власному пеклі. Або ми можемо бути слугами Бога та бути в раю з Ним. Це залежить від нас. Те, як ми ставимося до інших, показує нам, у якому напрямку ми будемо рухатися. Але для нас ще не пізно, якщо ми опинимося на неправильній стороні рівняння. На відміну від багатої людини, яка відмовилася покаятися, ми можемо знайти життя, яке нам судилося мати.

Тому що пекло та лоно (або слінг) Авраамов/е – це не місця або локації, це стани душі. Це найбільша дистанція, про яку можна подумати. У цій притчі ще багато смислів, ми розкрили зараз лише деякі з них.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: