Слово про святого Іоакима, батька Пресвятої Богородиці

09.09.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Досконалість плоду завжди є ознакою якості дерева, яке його винесло. У випадку святого Іоакима, преславне народження Святої Діви Марії відображає чудову славу цнотливого союзу її батьків. Тісні стосунки, які існували між Спасителем та святим Іоакимом, надають останньому великої гідності, підносячи його над іншими святими, так що віддана йому шана особливим чином відображається на Самому Христі та на Його Пречистій Матері. Вони любили його і шанували в цьому світі понад усіх. Їхня любов, як дорогоцінний камінь, що прикрашає корону святого бого-отця Іоакима на небі. Історія святого Іоакима є свідченням сили віри та важливості сім’ї. Його спадщина як відданого чоловіка та батька надихнула багатьох, а його покровительство батькам і бездітним зробило його улюбленим святим серед багатьох християн.

Новий Завіт не містить конкретної інформації про життя батьків Діви Марії, але інші документи поза біблійним каноном містять деякі подробиці. Хоча ці твори не вважаються авторитетними так само, як Біблія, вони окреслюють деякі традиційні вірування Церкви щодо Іоакима, Анни та їхньої дочки. Головне джерело інформації – це «Протоєвангеліє Якова»; воно, ймовірно, було введене в остаточну письмову форму на початку другого століття, описує батька Діви Марії, святого праведного Іоакима, як заможного чоловіка. З цієї книги ми також дізнаємось про батьків Діви Марії, святих Іоакима та Анну.

Важливо вивчити цю святу пару, оскільки ми отримуємо гарне уявлення про обстановку, в якій народилася Діва Марія. Святий Іоаким походив з племені Юди і, отже, був нащадком царя Давида. Сім’я Анни походила з коліна Левія, а її батьком був первосвященик Натан, а матерію – свята праведна Марія, про яку ми вже раніше писали. У неї також було дві сестри: Марія, дочку якої звали Саломея, і Зоя, дочку якої звали Єлизавета, мати Святого Іоанна Хрестителя.

Вшанування святого Іоакима як покровителя батьківства можна простежити ще в ранньохристиянські часи, коли Святе Сімейство було визнано ідеальним зразком для сімей. Крім того, на його честь названо кілька церков і релігійних орденів, у тому числі орден Святого Іоакима, який був заснований у XVIII столітті. З давніх-давен православні греки відзначали свято святого Іоакима на наступний день після Різдва Пресвятої Богородиці. Християни-мароніти у Лівані зберігали його святоу листопаді, а вірмени у вівторок після октави Успіння Божої Матері. Латинська Церква спочатку не святкувала його свята. Пізніше це було прийнято і святкувалося іноді на наступний день після октави Різдва Пресвятої Богородиці, 16 вересня, іноді на наступний день після шанування ЇЇ зачаття, 9 грудня. Приблизно в 1510 році Папа Юлій II включив свято Діда Месії в римський календар; і пам’ятаючи про ту сім’ю, в якій зв’язки природи і благодаті були в такій досконалій гармонії, він встановив урочистість 20 березня, наступного дня після урочистості святого Йосипа-Обручника Святої Діви Марії.

Життя славного Патріарха Іоакима нагадувало життя перших батьків єврейського народу; і здавалося, що йому також судилося наслідувати їхні мандри, постійно змінюючи своє місце в літургійному циклі. Не минуло й 50 років після Понтифікату Юлія ІІ, тодішній критичний дух (протестантська революція) поставив під сумнів історію святого Іоакима, і його ім’я було стерто з Римського бревіарію (збірки щоденних  молитов для священників та ченців). Однак папа Григорій XV у 1622 році відновив його свято як важливе, і відтоді Церква продовжує його святкувати.

Оскільки побожність до батька Пресвятої Богородиці продовжує дуже зростати, святий Престол звернувся з проханням зробити його свято обов’язковим, як це вже було зроблено святом його дружини, святої Анни. Щоб задовольнити відданість народу, не збільшуючи кількість днів зобов’язань, папа Климент XII у 1738 році переніс свято святого Іоакима на неділю після Успіння Його Дочки, Пресвятої Діви Марії. А 1 серпня 1879 р. Лев XIII, який отримав у Хрещенні ім’я Іоаким, підніс як свято свого славного покровителя, так і свято святої Анни до рангу значимого для Християн свята.

27 липня 2019 року Священний Синод Православної Церкви України ухвалив 9 (22 вересня за старим стилем) вважати днем ​​молитви за сім’ю. Цього дня проводиться у храмах Православної Церкви України Божественна Літургія та молебні цим святим, як покровителям сім’ї, зі спеціальними молитовними проханнями про мир у сім’ях, хороше виховання дітей, про духовні блага та земний достаток сімей. Таким чином, і Схід, і Захід погодилися пов’язувати святого Іоакима з його славетною Донькою, коли вони хотіли віддати йому честь.

Якби ми послухалися застереження деяких протестантів, ми б вважали непотрібною і непотрібною цікавістю розпитувати про те, що євангелісти вважали недоцільним розповідати, і, зокрема, про батьків Пресвятої Богородиці. Тим не менш, традиція, заснована на дуже давніх свідченнях, дуже рано прославляла святих Іоакима та Анну як батька і матір Матері Божої. Щоправда, ця традиція, здається, спирається в кінцевому рахунку на вже згадані нами вище «Євангеліє від Якова», а також на «Євангеліє Різдва Пресвятої Марії», або «Книгу Різдва Пресвятої Діви Марії та Дитинство Спасителя». Слід, однак, мати на увазі, що відкидання цих писань від канону Нового Заповіту та їхня «несправжність», не означають, що до деяких їхніх тверджень не слід звертати жодної уваги. А між тим, вони  містять у собі історичні дані, запозичені з достовірних переказів або документів; тому було б нерозумно та некритично без розбору відкидати ціле.

«По плодах своїх пізнають вас….и народила Доньку, яка набагато більша за ангелів і Яка стала їхньою славетною Царицею» — каже святий Іоанн Дамаскин. Християнська традиція просвітлює вірних про походження Пречистої Діви Марії. Зважаючи на визначну святість Богородиці Діви, Її батькам відведена особлива роль в історії спасіння. Дійсно, слід сказати, що саме через святих Іоакима і святу Анну почалася історія спасіння всього світу. Вони бо породили Марію, Богородицю; а їхня дочка Марія дала нам Ісуса Христа, Спасителя всього людства! З цієї причини ми повинні дякувати як святому Іоакиму, так і святій Анні за те, що вони принесли у світ Діву Марію.

Сама плоть, яку син Божий прийняв під час свого Втілення, походить від Його Пресвятої Матері, а це означає, що вона також походить від Її батьків. Їхній послух волі Божій є попередником послуху Марії та Ісуса, які здобули відкуплення та спасіння людства. Підсумовуючи, святі Іоаким і Анна справді є великими святими. На жаль, вони невідомі багатьом. Їх велич в історії спасіння ледь піддається вимірюванню.

Оскільки через Боже Милосердя в наші нещасливі часи честь і відданість Пресвятій Богородиці потребує збільшення відповідно до зростаючих потреб сіх християн, цілком правильно, щоб слава, яка оточує їхню Доньку, тобто Пресвяту Діву Марію, перейшла й на Її щасливих батьків. Нехай це зростання відданості до них спричинить до того, що Церква ще більше відчує їхній молитовний могутній захист.

Дата народження Іоакима не зареєстрована, але вважається, що він народився в першому столітті до нашої ери. Окрім того, що він є батьком Діви Марії, він також вважається нащадком царя Давида, що робить його частиною царської лінії, яка пов’язана з Месією. Не без натхнення йому було дано ім’я Іоаким під час його обрізання; це означає «приготування до Господа», або, як інші перекладають, підготовка до приходу Господа; і кілька вчителів Церкви пізніше розуміли це як ознаку того, що він матиме Доньку, яка стане оселею Відкупителя світу. Досягнувши зрілого віку, він одружився з Анною, доброчесною і цнотливою дівчиною з Вифлеєму, яку, без сумніву, Бог обдарував особливими ласками, оскільки вона була обрана Ним на Матір Цариці Небесної.

Іоаким та Анна продовжували, після свого союзу, служити Богові з найбільшою вірністю. В їхньому житлі панували найдосконаліше милосердя та злагода. Вони розділили свої володіння на три частини. Першу вони присвятили виключно честі Бога та окрасі храму; друга — бідним; а третю залишили собі. Одне засмучувало життя Іоакима та Анни. Вони прожили в шлюбі багато років, не маючи благословення на дитину, і похилий вік змусив їх мати відчай мати дитину. Безпліддя в їхньому народі і в їх часи вважалося великою ганьбою і прокляттям з неба, і Іоаким прожив під тим хрестом багато років.

Іоаким і його дружина Анна були глибоко засмучені через їх бездітність. «Він згадав Авраама,— говориться в ранніх християнських писаннях,— що в останній день Бог дав йому сина Ісака». Іоаким і Анна почали віддаватися суворій молитві та посту, ізольовано один від одного та від суспільства. Вони вважали свою нездатність зачати дитину неперевершеним нещастям і ознакою ганьби серед племен Ізраїлю. Однак, як виявилося, подружжя мало ще більше благословення, ніж Авраам та Сарра. Архангел Гавріїл відкрив це Анні, коли він з’явився їй і пророкував, що всі покоління шануватимуть їхню майбутню дитину: «Господь почув молитву твою, і ти зачнеш і народиш; і про насіння твоє говоритимуть по цілому світі».

Одного разу, коли святий Іоаким молився, йому з’явився ангел і запевнив його, що Бог почув його молитву і що йому має народитися дочка, яка стане Матір’ю обіцяного Месії. Обидва палко дякували Всемогутньому і славили Його милосердя. Пророцтво ангела збулося, і свята Анна народила дочку, яка виявилася благословенна понад усіх жінок і призначена Небом бути Матір’ю Єдинородного Сина Божого.

Три роки вони тримали свою доньку при собі, після чого вони принесли ніжну дитину, яка, однак, була обдарована повним розумом, до Єрусалимського храму, і освятивши її, зі звичайними церемоніями, на службу Всевишній, дав їй опіку над священиками для навчання та навчання. Таким чином святий Іоаким виконав свою обітницю та показав, як щиро любить Бога. Бо хоча його любов до доньки, безсумнівно, перевершувала любов більшості батьків до своїх дітей, проте він позбавив себе того, що було йому найдорожче на землі, і присвятив це Всевишньому. Немає сумніву, що Бог винагородив за його саможертовну любов великими ласками та прихильностями. Зробивше це, Іоаким і Анна жили багато років у великій святості.

Настав день, коли Бог відкрив маленькій Марії, що її батько Іоаким перейде від цього смертного життя до життя вічного і безсмертного. Ангел сказав Їй: «Його смерть настане незабаром, і Він помре з миром, і буде поміщений серед святих у підвішеному стані, щоб очікувати Відкуплення людського роду». Дитина Марія палко молилася за свого батька, святого Іоакима, благаючи Господа дати йому благодать покладатися на Нього як на свого могутнього і правдивого Бога в його проходженні через блаженну смерть; і просила Його захистити Іоакима від демона особливо в ту годину, зберегти його і включити до числа обраних, оскільки за життя Його Він визнав і звеличив своє чудове і святе ім’я. Господь прийняв це прохання і втішив дитину, запевнивши її, що Він допоможе її батькові, як наймилосердніший і добрий Нагороджувач тих, хто любить і служить Йому.

Вважається, що святий Іоаким помер на вісімдесятому році життя; але доказів цьому бракує. Однак його смерть, коли б Всемогутній хотів покликати його, мала бути дорогоцінною в очах Бога, оскільки їй передувало таке святе життя. Безсумнівно також, що слава святого Іоакима в небі та його заступництво перед Богом пропорційні його заслугам і гідності в тому, що він був обраний батьком Матері Божої, а отже, дідом Ісуса Христа. Ті, хто в потребі та з довірою звертаються до нього, обов’язково побачать, що він завжди готовий нести прохання вірних до престолу Всевишнього.

Святий Іоаким жив зі своєю святою дружиною святою Анною в постійній любові та злагоді; вони використовували своє мирське майно для вшанування Бога, прикраси храму та підтримки бідних; разом вправлялися в терпінні; вони разом помолилися і разом посвятили в храмі свою улюблену доньку Богу. О! щоб усі одружені наслідували їхній приклад і в любові та злагоді заохочували одне одного практикувати всі християнські чесноти.

Християнське батьківство слід розглядати у світлі керівництва. Ця прекрасна можливість вивчити життя святих Іоакима і Анни нагадує нам про те, що у Христі ми всі — одна сім’я. Бог поклав на нас відповідальність за виховання наших дітей найкращим способом. Деякі батьки можуть зрозуміти це, забезпечивши фінансову безпеку своїм дітям. Для інших це може полягати в наданні хорошої освіти. Хоча і те, і інше того варте, чи є вони найважливішими речами в житті? Звичайно, ми не повинні нехтувати необхідними фінансовими потребами наших сімей та ми повинні заохочувати наших дітей отримувати найкращу освіту, але є щось більше. Батьки-християни досягнуть успіху, якщо виховуватимуть свою дитину відповідно до вчень нашого Господа та Спасителя Ісуса Христа. Участь сім’ї в житті Церкви прищепить християнські чесноти, необхідні для того, щоб бути щасливим і задоволеним життям. Можливо, саме з цієї причини, коли майже на кожній літургії в Православній Церкві підноситься прощальна молитва, де ми поминаємо святих Іоакима і Анну як нагадування православним батькам бути вірними та слухняними вченню нашого Господа Ісуса Христа.

Згідно зі Священним Писанням, Бог висловив Своє задоволення одруженими людьми, які добре поєднуються. Але Він ненавидить тих, хто свариться між собою, ображає, ображає, ганьбить чи проклинає один одного, хто заважає один одному робити добро та навіть підбурює один одного до злих вчинків. І що вони отримують своїми суперечками? Вони позбавляються допомоги і ласки Божої, яких вони так потребують у найскладнішому житті. Всевишній, який є Богом миру та злагоди, не може жити там, де панують суперечки, чвари, ненависть і розбрат. Вони повинні жити разом, поки смерть не розлучить їх, оскільки ніщо інше не зможе розірвати їхні зв’язки. Тому якщо вони живуть незлагоджено, вони вкорочують своє щастя на цьому світі, а чого їм чекати на тому?

Хто не любить свого ближнього всім серцем, той не ввійде в Царство Небесне; і хто ближчий до жінки, ніж її чоловік? хто ближчий до чоловіка, ніж його дружина, оскільки, згідно зі Святим Письмом, «двоє — одне тіло?» Тому християнські пари повинні щодня молитися Богу про милосердя та єдність; і якщо між ними будуть хмари, нехай вони миттєво дослідять причину й усунуть її, щоб їхні розбрати не закріпилися, доки їх не буде неможливо викорінити, і таким чином накликують на себе тимчасове й вічне нещастя. Якщо їхні хвилювання вже далеко зайшли, вони повинні, як і в будь-якому іншому гріху, прийняти тверде рішення жити мирно, погодитися змінити свою поведінку, інакше вони на шляху до знищення.

Святий Іоаким у своїй скорботі прихилявся до молитви, і, хоч Бог довго не з’являвся, щоб його вислухати, він продовжував посилено молилися з довірою, підкоряючись Провидінню, і утримувався від усяких скарг і нарікань на Бога. Наслідуйте його приклад у випробуваннях і труднощах. Шукайте притулку в Бога; безперервно молитися; навіть якщо ваша молитва не виконана, не впадайте у відчай. Ніколи не нарікайте на Всевишнього; бо у Нього є власні причини, хоча ви не можете їх зрозуміти, щоб не відразу виконати ваше прохання.

Поміркуйте трохи над своїм минулим життям та подивіться, як часто Бог закликав вас та заохочував виправляти свої недоліки, ставати ревнішими в Його служінні; і ви закрили свої вуха на Його повчання. Як ви можете очікувати, що Він негайно почує вас? Як ви смієте скаржитися, якщо Він вас не чує? Можливо, теж, ваша молитва така, що не гідна бути почутою Всевишнім. Ти читаєш свої молитви, можливо, з тисячею добровільних відволікань, і не чуєш себе. Як же тоді можна дивуватися, що Бог їх не чує? Хоча ми так мало знаємо про Іоакима та Анну, через нашу віру ми можемо просити їхнього заступництва. Наша молитва до них так само дієва, як молитва заступництва до більш відомого святого. Найкраще ми можемо подякувати Іоакиму та Анні за їхню вірність і їхнє «так» Божій волі щодо їхнього життя, бо їхній святий шлюб та батьківство дали нам Пресвяту Діву Марію.

Ми також можемо не завжди знати, що Бог може приготувати для нас – але одне можна сказати напевно, якщо ми залишаємося поруч з Богом, служимо Йому всіма нашими силами, ми також можемо заслужити вічне життя, як святий Іоаким. Завдяки своїй взірцевій любові, відданості та послуху волі Отця, святий Іоаким був названий Покровителем батьків, дідів, бабусь та дідусів, подружніх пар, столярів таще торговців. На картинах та на іконах він зображений як літній чоловік, часто в компанії своєї коханої дружини, святої Анни, а іноді з Пресвятою Матір’ю та Ісусом Христом.

Образи святого Іоакима часто ідентифікуються за наявністю пов’язаних із ним символів. Книга або сувій символізує виробників полотна, жезл — християнське слово, а кошик із голубами — мир. Він дуже часто одягнений у зелене, колір надії.

На завершення у слові про святого Іоакима є для нас нагодою замислитися над важливістю батьківства, терпеливості та довіри до Бога, а також про роль сім’ї в Божому плані спасіння. Наслідуймо приклад святого Іоакима та стараймося бути відданими та люблячими батьками, довіряти Божому плану щодо нашого життя та плекати свої родини у вірі та любові.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: