Слово на Покров Пресвятої Богородиці

01.10.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Церковні свята – це не просто спомин історичних подій; вони не дивляться лише на минуле. Вони дивляться в сьогодення та майбутнє і дають нам уявлення про наші стосунки з Богом. Серед Богородичних свят, перелічених у нашому літургійному році, на особливу увагу заслуговує свято Покрови Пресвятої Богородиці. Культ Богородиці як Покровительки нашого народу золотою ниткою тягнеться від часів київських князів до наших днів. Таємниця вшанування Божої Матері як Покровительки полягає, мабуть, у тому, що тут маємо справу не з людським, а з небесним і могутнішим заступництвом. Такого заступництва і опіки бажає мати кожна людина, родина і нація.

З самого початку нашої Київської Держави ми мали великих і могутніх ворогів. Тож не дивно, що наш народ шукав допомоги та опіки Пресвятої Богородиці, заступництво якої є всемогутнім. Свято Покрови, яке ми за новим календарем відзначаємо 1 жовтня, навчає нас дивиться у вічність і дає нам надію, що ми також підемо за Пресвятою Богородицею, коли наше життя закінчиться.

Головним мотивом встановлення цього свята було видіння, дане святому Андрію, юродивому для Христа, коли сарацини обложили столицю Константинополь. Охоплений жахом народ зібрався в храмі Пресвятої Богородиці у Влахерні (Константинополь), де зберігалася її риза (мантія), і відправили там всенічне молитовне чування. Засмучені люди заповнили церкву вщерть. Серед зібраних були святий Андрій і його учень Епіфаній, які також молилися за захист міста. Після богослужіння святий Андрій побачив Пресвяту Богородицю в сяючому світлі, коли вона наближалася від царських врат (так називали греки головні двері храму) у товаристві св. Івана Хрестителя та св. Іоанна Богослова та під спів великого хору святих. Мати Божа підійшла до вівтаря, де, ставши на коліна, довго молилася, проливаючи сльози. Після цього вона встала, зняла зі своєї голови сяюче покривало (омофор) та широко розкинула його над людьми в церкві. Потім Вона зникла.

Святий Андрій та його учень Епіфаній побачили видіння і зрозуміли, що Богородиця прийшла врятувати місто. Звістка про диво, як блискавка, облетіла все місто. Ворог відступив і місто було врятоване. Звістка про диво, як блискавка, облетіла все місто. Ворог відступив і місто було врятовано. Від цього покрову, який українською мовою називається «покров», свято отримало назву «Покрова Пресвятої Богородиці». Покров став символом захисту і заступництва Пресвятої Богородиці.

Ким був святий Андрій Юродивий? Історики загалом сходяться на тому, що він був слов’янином із південної частини Русі-України. Одні історики кажуть, що святий Андрій жив за правління Лева І Великого (457-474), тобто в V столітті, а інші, які представляють більшість, відносять час його існування до правління імператора Лева. VI, Мудрого, (886-911), тобто на початку Х ст. Свято Покрови було місцевим святом у греків, яке вони перестали відзначати після падіння Константинополя в 1453 році.

У своїх богослужіннях Православна Церква з любов’ю наголошує на трьох найпрекрасніших привілеях Матері Божої: Боже Материнство, Вічне Дівство та Її Заступництво за нас перед Богом. Останній привілей, перш за все, завоював серця нашого народу. Наші князі, королі, війська, наші козаки та гетьмани радо обрали Пречисту Богородицю своєю Покровителькою та Опікункою. Тут ми згадаємо деякі приклади.

Святий Князь Ярослав Мудрий (Мудрий) у 1036 році розгромив кочових печенігів і з вдячності Богові та Його Пресвятій Матері збудував у Києві прекрасний собор Святої Софії та поставив церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці на вул. Золоті ворота. У 1037 році в церкві Благовіщення віддав увесь народ під захист або заступництво Богородиці. Таким чином, з волі нашого монарха, Пресвята Богородиця була офіційно проголошена Покровителькою, Заступницею і Царицею нашого народу. У важкі часи наші князі та їхні війська поспішали до Неї по допомогу.

Великий князь Мстислав, який правив у Тмуторокані, під час битви з черкесами пообіцяв збудувати церкву на честь Богородиці, якщо вона допоможе йому перемогти ворога. Він переміг ворога і радо виконав свою обіцянку. Великий князь Володимир Мономах у своїх мемуарах стверджував, що перемогою над половцями він завдячує Богу і Пречистій Діві Марії. Він навіть склав спеціальну молитву на її честь.

Наші князі зі своїми військами, йдучи в 1103 році на половців, звернулися за допомогою до Бога і до Пресвятої Богородиці і вщент розбили половців. Князь Ігор Святославич, герой та, скоріше за все, й автор) героїчного епосу «Пісні про Ігорів похід», після втечі з полону пішов поклонитися чудотворній іконі Божої Матері в Пирогощі, щоб подякувати їй за допомогу в його втечі.

Наш дорогий король Данило після успішного походу на Богемію поклав до Її ніг дорогі подарунки. Деякі наші князі користувалися іконами Божої Матері або молитви на її честь на своїх печатках. Наші славетні запорізькі козаки збудували церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці з іконою, яка символізує її Покрову на Січі, центрі козацької влади. Над іконою Пресвятої Богородиці були написані слова: «Врятую і захистю народ мій», а від запоріжців, зображених нижче ікони, доходить до Богоматері стрічка з написом на ній: «Благаємо Тебе, покрий нас Твоїм святим покривалом (омофором) і визволи нас від усякого зла». Перед початком походів на ворога козаки служили на молебні на честь своєї Покровительки.

Деякі люди вважають, що Православна (та й Католицька) Церква приписує божественність Діві Марії. Ми визнаємо Її простою смертною, яка була благословенна понад усі плоті та крові; високий рівень нашої відданості Їй міг навести на думку цим людям, що Церква вважає Її божественною істотою. Ми не поклоняємося Їй, але високо поважаємо її без страху чи сорому.

Нам потрібно дивитися далі того факту, що Вона є матір’ю Ісуса Христа, щоб побачити більше причин, чому Її потрібно шанувати.

Святий Кирило Олександрійський (376-444), єпископ, отець і вчитель Церкви писав, що «ті, що хтось міг сумніватися в праві Пресвятої Богородиці називатися Матір’ю Божою, сповнюють подивом. Напевно, Вона повинна бути Матір’ю Божою, якщо наш Господь Ісус Христос є Богом і Вона Його народила! Учні нашого Господа, можливо, не вживали цих точних слів, але вони передали нам віру, в якій закріплені ці слова, і цього також навчили нас святі отці».

Тому у випадку Пречистої Діви Марії, Вона не лише стала Матір’ю Ісуса Христа з Божої ласки, але й зберегла свою честь; Вона залишилася доброю матір’ю та віруючою жінкою. Вона дорожила словом Божим і залишалася зі Словом, яке стало тілом, аж до хреста. Це ще одна причина, чому Її потрібно шанувати. Вона сказала «так» Богові, навіть коли мала свободу сказати інакше. Її віра та смирення заслуговують похвали; вони повинні кинути нам виклик. Вона залишається взірцем не лише для матерів, але й для всіх християн

Але давайте спочатку подивимося на біблійні тексти, які показують, що Бог пов’язав Діву Марію з Ісусом Христом у всьому плані Відкуплення. Я обрав три.

  1. Буття 3:15. Адам і Єва згрішили. Бог виганяє їх із земного раю — Едемського саду, — але дає їм велику надію на Викупителя словами, які ми зазвичай називаємо Протоєвангелієм або «Першим Євангелієм»: «Я покладу ворожнечу між тобою й жінкою, між твоїм потомством і її; вона розтрощить тобі голову…». Саме Потомство Жінки, тобто Її Син, перемагає сатану. Але Мати настільки пов’язана з роботою Сина, що художники та скульптори справедливо зображують Марію під час акту розчавлення голови змія. «Ісус прийшов, щоб зруйнувати діла сатани» (пор: 1 Івана 3:8).
  2. Євангеліє від Луки 1:26-38. Благовіщення. Тут участь Діви Марії в справі Відкуплення досягає своєї кульмінаційної точки. Бог-Отець милосердя забажав, щоб Втіленню передувало прийняття Тої, яка була наперед визначена бути матір’ю Його Сина. Божественне материнство Марії є центром Її місії та величі. Бог хотів дати нам Ісуса Христа через Діву Марію.
  3. Євангеліє від Івана 19:25-27. Біля підніжжя Хреста. Також у той найвищий момент Відкуплення Марія цілком приєднується до Сина. Діва Марія з любов’ю погодилася на принесення цієї жертви, яку вона сама породила. На що Вона погодилася? На волю Божу: як хоче Отець, так хоче Ісус Хритос і хоче Діва Марія.

Богородиця відіграла важливу роль у нашій історії спасіння, і Вона продовжує заступатися за нас перед Своїм Сином Ісусом Христом, Який є дорогою, правдою та життям. Сам диявол знає силу заступництва Марії і намагається відбити охоту до Неї; він постійно спонукає людей критикувати кожну богородичну благочестиву практику. Тому диявол ніколи не буде заохочувати цю відданість, тому що вони є заклятими ворогами від самого початку. «Я покладу ворожнечу між тобою та між жінкою, і між потомством твоїм та її потомством; він буде бити твою голову, а ти будеш бити його в п’яту»(Бут. 3:15). Існує багато свідчень того, як диявол тремтить перед заступницькою силою Пресвятої Діви Марії, не тому, що Її ім’я є ім’ям, яким ми спасенні, а тому, що Бог підняв Її з її низького стану і скинув зі стану гордих. Бог принизив диявола через цю жінку в її Сині Ісусі Христі. Вона — «жінка» в Буття 3:15, а Ісус Христос — Її «насіння». Ми також є насінням від цієї жінки через наше хрещення у Христі Ісусі. Діва Марія – дар від хреста. (Жінко, ось твій син… син, ось твоя мати (Ін. 19:26-27)).

Наскільки велика влада, яку матері мають над своїми синами, що навіть якщо вони є монархами і мають абсолютне панування над кожною особою у своєму королівстві, проте матері ніколи не можуть стати підданими своїх синів. Господь наш Ісус Христос має верховну владу над усіма, а також над Дівою Марією; незважаючи на це, завжди можна сказати, що принаймні певний час, коли Він жив у цьому світі, Йому було приємно упокоритися і підкоритися Марії. Як каже святий Амвросій Медіоланський, Ісус Христос зволив зробити Марію Своєю Матір’ю, оскільки Він був її Сином, Він справді був зобов’язаний слухатися її. І з цієї причини, про інших святих ми кажемо, що вони з Богом; але лише про Діву Марію можна сказати, що вона була настільки милою, що не лише сама була підкорена волі Бога, але навіть той Бог підпорядковувався її волі.

Тому ми кажемо, що, незважаючи на те, що Діва Марія більше не може наказувати своєму Сину, оскільки їх уже немає на землі, її молитви завжди є молитвами Матері і тому є найпотужнішими в отриманні всього, чого вона просить. На наказ Марії всі коряться, навіть Бог. Вона всемогутня, бо Цариця Небесна, за всіма законами, користується такими ж привілеями, як і Цар Небесний; а оскільки влада Сина також належить матері, ця Матір стає всемогутньою завдяки всемогутньому Сину. Тому, кажучи словами святих отців, Бог віддав усю Церкву не тільки під заступництво, але навіть під силу та владу Діви Марії. Оскільки, отже, Мати повинна мати таку ж силу, як Син, Богородиця стала всемогутньою, тому що Ісус Христос всемогутній. Звичайно, Син всемогутній за своєю природою, а Марія всемогутня лише за благодаттю. Це підтверджується тим фактом, що Син ніколи не відмовляє Матері в тому, чого Вона прагне.

З того часу, як Діва Марія прийшла у світ, її єдиною думкою, а також шуканням слави Божої, була допомога безпорадним. І навіть тоді, перебуваючи тут на землі, вона мала честь бути почутою в усіх своїх проханнях.

Розгляньмо, що сталося в Кані. Коли вина не вистачило, Пресвята Богородиця зворушилася над бідою та збентеженням молодят і попросила Сина Свого допомогти їм здійснити чудо. Вона просто сказала своєму Синові: «Вони не мають вина». Але Спаситель відповів: «Жінко, як ця твоя турбота стосується Мене? Моя година ще не прийшла». Іншими словами, «Ще не час для Мене творити чудеса; це буде тоді, коли Я почну проповідувати і буду потрібні чудеса, щоб підтвердити Моє вчення». Проте, щоб задовольнити Свою Матір, Він перетворив воду на найкраще з вин. Як могло статися, що всупереч Своїм заздалегідь визначеним планам Він учинив це чудо? Насправді, не було порушення Його власних постанов; бо хоча, загалом кажучи, час для чудес ще не настав, все ж від вічності Він встановив іншу постанову про те, що, коли Його Мати просить чогось, їй не можна відмовляти.

Деякі теологи так коментують вислів, що тут Христос хотів вказати, що якби хтось інший попросив про чудо, Він би не виконав його; але оскільки це попросила Його Мати, Він виконав це.

Молитви Богородиці, будучи молитвами Матері, мають у собі щось на зразок наказу; тому неможливо, щоб її не почули. Звідси відомий вислів: «те, що Бог може зробити, наказавши, Ти можеш зробити молитвою, о Пресвята Діво!»

Хіба це не те, чого ми очікуємо від Божої великої доброти, підтримувати честь Його Матері, як Він це робить, коли врешті-решт Він прийшов не для того, щоб порушити Закон, а щоб його дотримуватися; а один із законів полягає в тому, що ми повинні шанувати наших батьків? Ми всі зобов’язані Богові за все, що маємо, тому що все є лише даром від Нього; але, прийнявши плоть від Діви Марії і ставши Людиною, Бог задовольнив себе зобов’язанням перед Нею.

У нас є стільки причин любити цю справді чарівну Царицю, що якби Діву Марію славили в усьому світі, якби всі проповідники говорили лише про Неї, і якби всі люди віддали за Неї життя, це було б мало в порівнянні з честю і ми вдячні Їй за ніжну любов, яку Вона відчуває до всіх, навіть до найвідчайдушніших грішників, у яких випадково є найменша іскорка відданості Їй.

Вона є єдиним Притулком покинутих, Надією нещасних та Заступницею кожного грішника, який звертається до Неї. Це велика прерогатива Діви Марії — бути всемогутньою зі своїм Сином. Але яка користь від такої прерогативи, що стосується нас, якби Вона не турбувалась про нас? Ні, нехай ми не побоюємося з цього приводу; і подякуймо нашому Господу та Його Пресвятій Матері. Оскільки Вона набагато могутніша за всіх святих, такою ж мірою Вона ніжніша та піклується про наше щастя.

Але припустімо, що грішники не сумніваються в Її силі, але дивуються Її співчуттю, бо вони бояться, що Вона не захоче допомогти тим, чиї гріхи такі ж великі, як і їхні. Вони повинні взяти відвагу з того, що кажуть святі отці: Богородиця піклується про всіх, навіть про грішників. Насправді, Вона особливо радіє тому, що Її називають «Заступницею грішників». Вона настільки добре знає, як заспокоїти Божу справедливість своїми ніжними й переконливими молитвами, що Сам Бог благословляє Її за це і дякує за те, що вона зупинила Його, коли Він міг би залишити грішників і покарати їх, як вони того заслуговують. Отже, – писали святі отці, – наш Небесний Отець, Який хоче виявити нам усе можливе милосердя, дає нам Ісуса Христа як нашого головного Заступника, а потім дає нам Марію як нашу Заступницю перед Господом Ісусом. Саме тому необхідно було призначити іншу Заступницю, до якої ми можемо вдатися з меншим страхом і з більшою довірою. І цією другою Заступницею є Богородиця.

Таким чином Святий Дух дає нам зрозуміти, що ця милосердна Мати ніколи не говорить про війну і помсту проти грішників, а лише про мир і прощення.

Веселка, яку св. Іван-Богослов бачив біля престолу Бога (Одкр. 4:3), була чіткою фігурою Діви Марії; це була веселка, яку Бог мав на увазі, коли Він пообіцяв Ною, що помістить Свій лук у хмари як символ миру, щоб, дивлячись на нього, Він міг згадати вічний завіт миру, який Він уклав з людським родом.

І знову Марія порівнюється з місяцем у Пісні пісень (6:10). Місяць між небом і землею; тому Марія ставить себе між Богом і грішниками, щоб заспокоїти Його і дати грішникам світло, щоб повернутися до Нього.

Інша мета того, що наша Діва стала Матір’ю Божою, полягала в тому, щоб ті грішники, які, згідно з суворою справедливістю Бога, ніколи не могли бути врятовані через своє зле життя, все ще мали шанс на спасіння через Її солодке милосердя та могутнє заступництво. Діва Марія була піднесена до гідності Матері Божої більше для грішників, ніж для праведників, оскільки Сам Ісус Христос прийшов покликати не праведників, а грішників на покаяння. Якщо ви боїтеся, що Діва Марія відмовиться взяти вашу участь, коли ви прийдете до Неї зі своїми гріхами, пам’ятайте, що вона ніколи не зможе відвернути вас, тому що Сам Бог поклав на неї обов’язок допомагати нещасним.

О, грішнику, ким би ти не був, занурений у гріх, ніколи не піддавайся відчаю. У Своєму бажанні виявити вам милосердя, Бог дав Свого власного Сина як Заступника. А потім, щоб зробити вашу впевненість ще сильнішою, Він дав іншу Заступницю, Яка завдяки її молитвам отримує все, що Вона просить. Ідіть до Богоматері Марії, і ви побачите спасіння. Так, ми твердо віримо, що палка побожність нашого народу до Пречистої Богородиці як до своєї Покровительки та Заступниці є найбільшою гарантією того, що Вона ніколи не покине наш народ, але заступатиметься за нього перед Своїм Сином і благатиме від Нього. ту дуже велику благодать, що царство темряви і рабства впаде на нашій рідній землі і знову запанує царство її Бога-Сина. Тоді знову, як і в минулому, наші люди сотнями й тисячами збиратимуться до її вівтарів, щоб віддати їй шану як своїй вірній і невтомній Заступниці, Опікунці та Цариці.

 ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробогатов) Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: