Слово про зцілення одержимого хлопчика

13.08.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. У синоптичних Євангеліях(см.: Мт. 17: 14–21; Мк 9: 14–29; Лк 9: 3 7–43) міститься розповідь про зцілення біснуватого хлопчика. Хоча симптоми недуги, якою страждає дитина, схожі на епілепсію, в даному випадку мова йде саме про біснування, а не про хворобу, оскільки Ісус Христос, як і в інших випадках екзорцизму, звертається безпосередньо до біса, називаючи його «духом німим і глухим» і наказуючи йому вийти з хлопчика і більше не входити в нього. Негайним ефектом цього звернення є вихід біса, супроводжуваний криком. При цьому конвульсії припиняються, і хлопчик стає, «як мертвий». Тоді Ісус бере його за руку, як він брав за руку тещу Петра (Мк. 1: 31) при зціленні і дочка Яіра при воскресінні (Мф. 9: 25; Мк. 5: 41; Лк. 8:54), і хлопчик встає зціленим.

Згадаємо контекст цієї історії. Учні Господа нашого Ісуса Христа перед випадком з цім хворим від злого духа хлопчиком спустилися зі схилу гори, де вони щойно бачили святих пророків Мойсея та Іллю, які розмовляли зі Спасителем під час Його Преображення. За кілька годин незабутнього піднесення та блиску, що зміцнює віру, вони занурюються в настільки ж реальну присутність зла.

Перехід від Преображення до одержимого демоном хлопчика вражає. Я вважаю, що остання картина Рафаеля майстерно передає цю сцену. Вона висить у галереї Ватикану та має назву «Преображення». У верхній частині зображено преображену форму Ісуса Христа, з пророком Мойсеєм ліворуч та пророком Іллею праворуч. На наступному рівні є троє учнів, майбутні святі апостоли Петро, ​​Яків та Іван, які нещодавно прокинулися й захищають свої очі від сліпучого блиску Господа.

Потім на рівні землі стоїть бідолашний хлопчик, одержимий демонами. Поруч з ним його зневірений батько. Навколо них решта учнів, деякі з яких вказують угору на сяючу фігуру Христа — це буде єдиною відповіддю хлопчика. Рафаель блискуче вловив щось із приголомшливого контрасту між славетною горою Преображення та неспокійним світом, що чекає внизу.

Дозвольте мені додати вам ще трохи історико-культурного контексту для розуміння того, що тут відбувається. З праць істориків відомо, що у той час дітей дуже цінували серед народу Божого. А культура інших народів, загалом, часто викидала дітей, яких використовували для проституції, гладіаторських ігор тощо. Але благочестиві люди, які повірили Біблії, вважали, що діти – це благословення; тому вони прагнули одружитися та мати дітей.

Ось чому раніше в Євангелії від Луки, коли праведна Єлизавета, будучи старшою жінкою, ще не могла мати дітей, а потім Бог дав їй змогу народити Івана Хрестителя, вона сказала, що «Господь зняв мій сором», взяв її ганьбу. Вона почувалася благословенною Богом.

Крім того, поряд з цією духовною причиною, чому вони хотіли б мати дітей, існувала також дуже практична причина, яка полягала в тому, що на відміну від нашого сучасного часу, який є дуже міським — вперше в історії світу більшість його громадяни живуть у великих містах, і демографи кажуть нам, що до 2030 року 60 відсотків світу житимуть у містах та міських центрах.

Це було з точністю до навпаки в дні першого століття, коли більшість людей жили в дуже маленьких селищах. У більшості міст, куди подорожує Спаситель було менше сотні людей. І в той час, будучи сільським суспільством, більшість людей займалися рибальством, землеробством тощо, і чим більше у них було дітей, тим краще, тому що більше рук допомагало сім’ї заробляти на життя. Це прямо протилежне сьогоднішньому. А в наш час чим ближче до міста, тим менше людей одружуються, менше народжують дітей, а діти дуже дорогі. Вони не є фінансовим внеском у сім’ю.

У перші століття нашої ери дитяча смертність була дуже-дуже високою. Лише близько половини дітей дожили до свого п’ятого дня народження. Часто тодішні люди навіть не називали дитину, доки їй не виповнився тиждень, тому що багато дітей помирало протягом першого тижня, вони не хотіли переживати ще більше горя через сильну емоційну прив’язаність, як ім’я. Менше 40 відсотків людей, які народилися, насправді дожили б до двадцяти років. Отже, якщо можете собі це уявити, якщо ви хочете мати двох дорослих дітей, вам потрібно буде народити п’ятьох та поховати трьох. І тому це був дуже важкий час для народження дітей.

Не було таких речей, як хоспіс чи будинки престарілих, навіть монастирі не були ще засновані. Натомість у когось був син, а коли він був маленьким, ти б за ним дивилася, міняли йому підгузки. І коли батько був старим, він повертав йому за це, і ось як це працювало. Тому було багато причин прагнути мати дітей. Було б багато причин мати багато дітей, а особливо молитися за народження саме синів.

Це веде нас до Євангельської історії. Як тільки Господь Ісус повернувся з гори Фавор у наш грішний світ, між Його дев’ятьма учнями та натовпом людей виникла сварка. Це сталося, коли один чоловік із натовпу привів свого сина, одержимого злим духом, і попросив дев’ятьох учнів зцілити його. Насправді дев’ять учнів нудно чекали повернення Спасителя з гори Преображення. Проте дев’ять учнів були дуже впевнені, що зможуть вигнати злого духа.

Батько приходить до Спасителя після того, як учні спробували і не змогли звільнити його сина від злого духа. Він каже: «Учителю, я благаю тебе подивися на мого сина» та підкреслює, що це в нього єдина дитина. Ми не знаємо, чи були у нього інші діти, або вони померли. Ми не знаємо, чи цей чоловік одружений, овдовів, чи був розлучений. Ми не знаємо, чи боролися вони з безпліддям. Ми нічого не знаємо про його дружину, історію його шлюбу. На даний момент все, що ми знаємо, це чоловік, який має одну дитину, тяжко хворого сина.

Все його майбутнє залежить від цього хлопчика. Цей син — усе, що він має. Цей батько знаходився у відчайдушному стані, ау дев’ятому розділі в Євангелії від Марка є додаткова інформація, що цей хлопчик був таким із дитинства. Це, по суті, було все його життя. Уявимо собі його ситуацію: він заходить у свій дім, а в його єдиної дитини напад судом та піна з рота.

Він каже Христу, що передав проблему дев’ятьом учням, які не були на горі під час Преображення. Тепер для Спасителя абсолютно ясно, що за Його відсутності учні, що залишилися, розпалися і робили не зовсім правильно. Господь звелів нечистому духу вийти, і це вийшло з сильними конвульсіями. Хлопець лежав як мертвий. Господь Ісус узяв його за руку, і він прокинувся. Господь віддав хлопчика його батькові. І всі вони були вражені величчю Бога (Марка 9:26-27: Луки 9:43).

Батько хлопчика переживає складне внутрішнє преображення: «Вірую, Господи, допоможи моєму невірству». Він уже не молиться за сина, але просить зростати у вірі.Ми не повинні очікувати, що Бог змінить наше життя зовні, а змінить нас зсередини. Ми можемо просити, щоб Він зцілив нас від нашого німого розуму, щоб Він позбавив нас безплідних заклопотаностей, тих речей, які приходять до людини, але які не мають плідності чи сенсу.

Ось, саме, Христос на прохання: якщо можеш… відповідає: якщо можеш… все можливе для того, хто вірує… Тому Він посилає запитувача назад до себе. Сила полягає не в зовнішній дії Бога, а в руках зацікавленої особи, у вірі, тобто з допомогою Бога.

Тому людина зрозуміє це, замість того, щоб молитися про зовнішні речі, про наслідки, вона приходить молитися за себе та за розвиток своїх стосунків з Богом. Коли істота сама по собі здорова, вона може сподіватися на плідне життя, яке кудись веде. Вам не потрібно щось псувати. Його життя стає плідним, тому що він прагне зростати у Христі, а не залишатися таким, яким Він є.

Тут ми чітко бачимо дві стадії цієї дії Спасителя, щоб зцілити проблему: спочатку Він виганяє німого духа, потім дитина стає ніби мертвою, потім Він воскрешає дитину.

Перше, що Христос робить, це таким чином звільняє місце в нашому житті, Він проганяє те, що німе, що не має сенсу чи родючості. І як тільки це очищення буде зроблено, цей чоловік усвідомлює, що в його житті, крім цього німого духу, не було нічого іншого. Його життя постає перед ним таким, яким воно було насправді, життям, що має вигляд життя, але було «ніби мертвим». Дитина, очищена Христом від свого німого духу, може тоді чекати на нового Духа, який говорить і який дає життя.

Звернення до Христа та молитва також є цим: звільнити місце в собі та у своєму житті, щоб Дух Божий сам міг прийти, щоб знову поставити нас на ноги і дати нам життя.

Таким чином, віра є виразником цього спасіння. Це не безкоштовний квиток у рай і не ваучер на допомогу від Бога. Але віра — це процес, який залишає Богові місце для дії в нашому житті.

Ісус Христос робить більше, ніж зцілює нас, приводить до тями і звільняє, що є одним і тим же – Він бере нас за руку і піднімає, щоб жити прямо як сини Божі та спадкоємці Царства.

Людство – це пінна дитина, населена духом, який робить її грою неконтрольованих сил; людство – це й батько хворого хлопчика, чий розпач спонукає його визнати в одному реченні своє безсилля та свою віру; все людство одночасно є тим учнем, який не здатний на те, у що вірить; але людство також є дитиною, яку делікатно підняв Сам Бог. Отже, всі ми – це та приголомшена дитина, можливо, безсумнівно невпевнена, безперечно травмована, але вилікувана, чесна і обіцяна Царству.

«Вірую, Господи, допоможи моєму невірству!»… Як потрібно і вчасно нам взивати до Бога! Подивіться на дійсність, яка нас оточує, і побачте, як мало християн, які хочуть жити побожно, побожно, віднайти віру в своїй праці і назвати себе дітьми Божими. Навпаки, скільки людей ми бачимо, які, втративши рятівне світло маяка, жалюгідно блукають по морю свого життя без чіткого напрямку. Не знаючи, де і в чому гине їхня тиха гавань, бо бурі та злість забирають їхню енергію, спустошують їхні душі й приводять нещасних до хибної думки, що людське життя не має сенсу. Жалюгідна і жахлива водночас доля тих, хто повністю втратив віру в гонитві за фальшивим і примарним щастям, в служінні лише непостійному тілу.

«Бережіться, брати, щоби часом не було в когось з вас лукаве серце, повне невірства, щоб відступити від Живого Бога» , – пише апостол Павло до євреїв (Євреїв 3:12). Нехай кожен із нас пам’ятає про це застереження, щоб не втратити безцінний дар віри і не заразитися фатальним невір’ям. вул. Апостол говорить: «Ми бачимо причину відступництва від Бога – це зло і невірне людське серце, яке також впливає на розум і переконання. А які віри, таке життя, а потім і доля людини після її відходу з цього світу.

Правильно всім нам взивати до Бога: «Вірую, Господи, допоможи моєму невірству». Пам’ятаймо також, що для спасіння недостатньо одного зітхання, одного спалаху любові та віри. Ми повинні жити і діяти так, щоб милосердний Господь вселився в нас, щоб Він милостиво зглянув на нас і просвітив усе наше тіло, наш хиткий розум і наше злобне серце, щоб наш дух, і душа, і тіло будьте збережені непорочними для приходу Господа нашого Ісуса Христа (див: 1 Сол. 5:23).

В оповіданні про зцілення хлопчика-епілептика два рази звучить слово «невіра», так що воно стає якимось тривожним рефреном, просто домінантою розповіді. Ісус Христос звертає ці слова, здається до всіх, а не конкретно до баьтка хлопчика, але все-таки він головний, на кого падає вся тяжкість цих слів. І батько смиренно визнає в собі невіру, хоча тільки подумаєте, як йому це було важко.

Це для нас слова про невіру звучать як щось звичайне. Ми вже пережили епоху постмодерну зі словами Германа Гессе про те, що віра та сумнів обумовлюють один одного як вдих і видих, а тоді «невіра» звучала страшно.

Воскреслий Христос дорікав їм за невіру і жорстокість (див: Мк 16:14). Невіру Сам Господь прирівнює до жорстокосердя. І навіть гірше жорстокосердя, тому що апостол Павло запитує: «яка згода Христа з веліяром? Яка частка вірного з невірним?» (2-е Кор 6: 15), тобто вірний та невірний так само різняться, як Христос й диявол. Ми повинні відчути, щоб зрозуміти, що пережив батько хлопчика і учні, до яких ці слова теж були звернені. Але «якщо ми невірні, то Він залишиться вірним, бо Себе зректися не може» (2 тім 2:13); та саме тому й зцілення відбувається.

Звертають на себе слова які Христос сказав учням Своїм, що: цей рід нічим не може бути вигнаний: тільки молитвою. Незрозуміло, а чим же вони могли намагатися його вигнати? Адже Христос не медицині і не магії їх вчив, і всі, хто слухав ці слова, це розуміли, що вони молитвою і намагалися вигнати. Але він дуже просто і при тому таки, що не терпить заперечення чином дав їм зрозуміти, що не всяка молитва може бути названа молитвою. На цю тему ми поговоримо в фіналі цій проповіді.

Пам’ятайте, що у вступі ми підкреслювали славу Преображення вище та безлад у світі внизу. Деякі проповідники, зазвичай звертають увагу на різкий контраст між тим, що сталося біля підніжжя гори, і тим, що сталося на вершині гори раніше. Весь цей безлад унизу відбувався, коли Господь преображався високо на горі. На горі Спаситель з’являється у всій своїй сяючій божественній славі; світ внизу – безлад.

Звичайно, духовні вершини не дані нам Богом (це відомо з християнської аскетики) як різновид наркотику чи «виправлення» наших проблем. Натомість Бог дає нам різні досвіди на вершинах гір, як Він дав апостолам Петру, Якову та Івану – часи духовного відновлення, – щоб підбадьорити нас та відпочити після часу випробувань. Коли Божі провідники відновляться, вони зможуть підбадьорювати інших. Однак усі враження від вершини гір закінчуються, і ми знову повертаємося до реального світу. Але коли ми це робимо, нам стає все краще – не лише для того, щоб відпочити, але й для того, щоб оцінити випробування, які привели нас до потреби у відпочинку. Взяті разом, ми зростаємо у нашій вірі та християнській зрілості. Ніколи не намагайтеся залишатися на цій горі відсвіження надто довго. Ми тут не для того, щоб постійно розслаблятися; ми тут, щоб показати славу Бога посеред наших випробувань і страждань. Саме тоді світ найвиразніше бачить у нас Христа.

Варто звернути увагу і на те, що Його апостоли, мабуть, були водночас здивовані та збентежені, бо після того, як Спаситель увійшов до дому, вони підійшли до Нього наодинці й запитали: Чому ми не змогли вигнати демона? Є дві основні причини, які наводить Христос. По-перше, Він відповів: Тому що у вас так мало віри. Очевидно, вони заволоділи наданою їм владою або повірили, що вона притаманна їм самим. Тож вони більше не покладалися на Бога з молитвою, і їхня невдача свідчила про брак молитви. Зауважте, що апостолам бракувало віри. Друга причина полягала в тому, що такий демон міг вийти лише молитвою та постом (Матвія 17:19-20а; Марка 9: 28-29) .

Ось відповідь, як нам зміцнювати свою віру. Ось нам відповідь, як нам треба намагатися перемагати зло в душі своїй – молитвою і постом. Іншого шляху для набуття віри, іншого шляху для спасіння наших з вами душ безсмертних, іншого шляху для перемоги над злом, яке весь час намагається збити нас з правильного шляху Христового, немає – тільки молитва і піст. Ось чому Свята Церква і пропонує нам цю зброю. Ось чому Свята Церква пропонує нам ці два крила, з якими, як птах, душа наша злітає до Господа.

Ця історія нас вчить того, що поки ми не визнаємо, що не можемо, ми ніколи не зможемо. Уявити, що Божа сила знаходиться в нашому розпорядженні і під нашим контролем, рівнозначно невірі, тому що насправді це означає довіряти собі, а не Богові. Святі отці вчать що, молитва – це просто остаточне узгодження нашої волі з волею Бога. Це просто визнання того, що Бог повинен зробити ці речі, що ми не володіємо цими речами самі по собі. І я вважаю, що ці учні ставали трохи нахабними, і тому їм було потрібно трохи приниження. Їм було потрібно невелике публічне приниження як обов’язкова частина навчання.

Ця історія показує нам, що Господь наш Ісус Христос має остаточну владу над злом. Він не боїться зла; ми бачимо, що зло повинно підкоритися Ісусу Христу! Запитайте своїх дітей, чого вони бояться? Для дітей молодшого віку, можливо, це монстри або темрява. Можливо, для старших дітей це страх невдачі або бути збентеженим перед іншими. Запевніть їх, що Ісус Христос сильніший за все, з чим ми можемо зіткнутися, і що Він завжди з нами.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький, доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: