Слово про зцілення десятьох прокажених

10.12.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Цей уривок Євангелія пропонує нам ще одну інтригуючу історію зі св. Луки. Зцілення Христом 10 прокажених є історією, на яку, звернемо на це увагу, не поділяють ні Матвій, ні Марк, ні Іван-Богослов. Але святий апостол Лука як лікар за фахом вирішив включити цю випадкову зустріч із групою прокажених з певної причини. А тому це заслуговує нашої уваги. Коли десять прокажених благали про милосердя, Господь Ісус Христос зцілив їх усіх, але лише один повернувся, щоб віддати подяку та хвалу. Він не просто фізично зцілився; його очі також були духовно відкриті, щоб впізнати Спасителя світу.

Лише один із прокажених прославив Бога за благословення, яке було зроблене. Це суть усієї історії. Ось де я бачу багатьох із нас сьогодні. Нам подобаються добрі речі, які ми отримуємо в цьому світі, але ми не пов’язуємо їх із милостивою рукою Бога. Ми думаємо, що заслуговуємо їх у перспективі, або що ми їх вже заслужили. Ми забуваємо, що ми, як ті біблійні бідні прокажені, зневірені й без надії.

І ми продовжуємо нашу веселу дорогу, насолоджуючись речами, які дає нам Бог, але ніколи не зупиняємося, щоб поклонятися Йому як Джерелу цих благ. Подяка Богові має стати способом життя. Як сказав мудрий лорд Честертон: «Коли справа доходить до життя, критичним є те, сприймаєте Ви речі як належне чи сприймаєте їх із вдячністю».

Ця історія розповідає нам, що Господь Наш Ісус Христос перебуває в останній подорожі до Єрусалиму. Він був ще в Переї, коли до Нього дійшла звістка про тяжку хворобу Його друга Лазаря з Віфанії. Через кілька днів Він пішов до Віфанії, воскресив Лазаря та через посилення змов проти Нього, пішов у невідоме місце. Він відійшов від учнів перед тим, як зустріти свою останню скорбну путь в Єрусалимі.

Саме тому дуже важливим місце розташування цього дива. Дія відбувається на кордоні Самарії та Галілеї. Як Ісус Христос показав раніше, Його любов виходить за межі євреїв. Він Спаситель світу, навіть самаритян, яких ненавиділи євреї. Мало того, що принаймні один із цих прокажених був самарянином, хвороба була найстрашнішою хворобою того часу. Один з можливих (хоча й умовних) еквівалентів, який ми маємо сьогодні, це коли комусь діагностують неоперабельний рак. За часів земного життя Нашого Спасителя проказа була найстрашнішою хворобою з кількох ключових причин. Місце цього дива на кордон Самарії, самий факт зцілення самарянина та сама хвороба вказують на відчайдушну потребу, з якою стикається Христос, коли зцілює цих чоловіків.

Саме тому слова «по дорозі до Єрусалиму» нагадують читачеві читачеві, що Ісус Христос рухається до своїх страстей. Там Його «зустріли десять прокажених, які стояли на відстані» — тут треба дати невеличке пояснення.

Нагадаю, що проказа, або лепра — це інфекційне захворювання шкіри. Але для євреїв у Палестині (та й взагалі для античної людини як такої) сама хвороба шкіри була не найгіршим. Набагато гіршою була соціальна ізоляція, яку принесло шкірне захворювання. Єврейський закон наказував прокаженим, що вони повинні жити за містом, носити порваний одяг, закривати верхню губу та кричати «нечистий, нечистий», коли хтось наближається до них (Лев 13:45-46). Тобто якщо хтось був прокаженим (сьогодні це називається хвороба Хансена), той повинні були оголосити про себе, коли він підходив до людини чи групи; а у середньовіччі прокажений дзвонив у спеціальний дзвінок. Отже, ця хвороба відрізала прокажених від усіх близьких. Це було майже так, наче вони померли.

Перше питання, яке має прийти нам у голову, це: як ці десяти прокажених взагалі знали, ким був та є зараз Ісус Христос? У них не було ні мобільних телефонів, ні радіоприймачів, ні телебачення, і вони не мали щоденного спілкування зі здоровими людьми, тож як вони взагалі дізналися про Господа? Я думаю, ми можемо легко відповісти на це. Світ ніколи раніше не бачив того, чого Ісус Христос робив у Галілеї, Юдеї та Самарії. Спалах чудес супроводжував Господа, і новини про таке служіння блискавично поширювалися кожним дюймом території.

Можливо, хтось підійшов до межі спілкування з прокаженими і вигукнув: «Ось чоловік на ім’я Ісус воскрешає людей з мертвих! Він робить так, щоб сліпі бачили, глухі чули, а кульгаві ходили та стрибали від радості. Слідкуйте за Ним. Можливо, колись Він прийде сюди. Ось як він виглядає, і за Ним завжди є група. Ми називаємо Його Учителем».

Я не знаю, як прокажені почули про Нього, але як вони могли не почути про Нього, враховуючи, ким Він був і що Він робив у земному своєму служінні? День, про який вони мріяли і про який молилися, відбувся, тому що вдалині був тоді Він, Спаситель світу.

Десять прокажених були зцілені та звернулися до священика. Вони мали багато віри чи лише мало? Ми не знаємо. Що ми знаємо, це те, що вони діяли відповідно до віри, яку мали, і вирушили в подорож, щоб показати себе священикам. У вашому житті та розумі Бог ніколи не звільнить нас від гачка віри. Як написано у Посланні до Євреїв: «Без віри неможливо догодити Богові. Тим, які приходять до Бога, треба вірити, що Він є і що винагороджує тих, які Його шукають» (Євреям 11:6). Бог винагородив за віру 10 прокажених, зціливши їх.

Навіть більше, ніж міра нашої віри, Бог дорожить вдячністю. Лише один із 10 прокажених повернувся назад, упав до ніг Ісуса Христа та дякував Йому гучним голосом. Я вважаю, що ми ображаємо Його, коли сприймаємо Його дари як належне і забуваємо сказати: «Дякую». Апостол Павло натякав на це, коли писав до церкви в Солуні, навчаючи всіх християн «за все дякуйте, бо це Божа воля в Ісусі Христі щодо вас» (1 Сол. 5:18). Вдячність є основною проблемою учнівства для віруючого, і це Божа воля, щоб ми навчилися бути вдячними в кожній ситуації.

Люди так чи інакше потраплять у біду і будуть молитися до Бога про милість. Коли Бог виявляє милосердя та їх рятують, вони, здається, забувають і ніколи навіть не дякують Йому і не віддають Йому слави. Багато людей хочуть Божої доброти, але вони не хочуть визнавати той факт, що Ісус Христос є Богом, і вони є грішниками, які потребують Спасителя. Вони швидко йдуть своєю дорогою та забувають про доброту Бога.

Можливо один з центральних уроків цієї історії полягає в тому, що віра, яка зцілила прокажених, була діями згідно зі словами Ісуса Христа, Який сказав: «Підіть, покажіться священикам», маючи на увазі, що вони були зцілені. Зцілення відбулося лише після того, як вони послухалися Його. Іноді ми хочемо миттєвого зцілення, перш ніж повіримо, що Ісус Христос зцілює нас. Але віра тут виявляється в дорозі. «Віра твоя спасла тебе».

Я не рекомендую викидати таблетки, звільняти лікарів або припиняти лікування до того, як зцілення стане очевидним. Це не те, про що Ісус Христос просив прокажених. Натомість ми можемо повернутися від сповненої страху віри до віри очікування. Ми можемо по-новому побачити, що Бог робить і робитиме . І, можливо, нам слід записатися на прийом до лікаря — це сучасний еквівалент походу до священиків для медичного огляду. Це можуть бути вчинки віри.

Яскравий урок полягає в тому, що Спаситель очікує від нас вдячності. У розповіді про вдячного прокаженого Ісус Христос явно розлючений через невдячність дев’яти прокажених, які не повернулися до Нього з подякою. Ми повинні навчитися виявляти подяку, дякувати, бути сповненими подяки. Не будучи вдячними учнями, ми не будемо подобатися Ісусу Христу.

Але ця вдячність іноді забирає багато часу. Іноді це вимагає зробити все можливе, відкласти деякі наші термінові зустрічі. Життя вдячності — це життя в молитві. Молитва перша. Перш ніж піти до священиків, щоб визнати себе зціленим. Молитва перша. Перед справами, які ми повинні зробити. Молитва перша. Перш ніж ми зануримося в наші повсякденні справи. Молитва перша.

Нарешті, вдячність є важливою складовою нашого спасіння. Чи всі десять прокажених були зцілені? Так. Чи всі вони були врятовані? Так, в тому сенсі, що їх врятували від хвороби. Але не в сенсі наближення до Бога у вдячності. Дев’ятеро були врятовані фізично, але не духовно. — Де решта дев’ять? Спаситель запитує. Зцілення, яке не приводить людину до Нього, є неповним і загальмованим. Зрештою, це гріх, а не проказа чи СНІД, чи COVID-19, чи інша пандемія що відділяє нас від Бога, псує наше життя. Хоча багато хвороб ведуть до смерті, тільки милосердя Христа забезпечує вічне життя.

Звернемо увагу на інші моменти цієї історії. У нашій культурі створення платформи та підвищення статусу знаменитостей ми забуваємо, що Бог цінує найменше. Він шанує бідних, зламаних, безладних та маргіналізованих. 10 прокажених були ізгоями суспільства. Крім прокази, принаймні один був із Самарії, що зробило б його найнижчим із низьких. Він не мав абсолютно ніякого статусу, і на нього дивилися зневажливо як на недоторканного. Проте Ісус Христос цінував кожного, навіть самарянина, почув їхні крики та зцілив їх. Не має значення Ваш статус — багатий чи бідний, хворий чи здоровий, чоловіки, жінки, діти, люди всіх рас та верств. Це для нас усіх! Це були десять прокажених, які жили у відторгненні через свою хворобу, але Бог помилував їх. Ми теж нечисті; наші гріхи, як проказа, роз’їдають нашу душу, зокрема через глибоку нашу невдячність.

Вдячність повинна бути в серці християнина. Чому Ви йдете до церкви в неділю? Ви йдете туди, щоб поклонитися Богові та подякувати Йому за все, що Він для вас зробив? Частиною вашого поклоніння є подяка Йому. Приблизно єдине, що ми можемо віддати Богові, це наша подяка. Чудово просто мати можливість дякувати Йому.

Десятеро чоловіків вірили, що Ісус Христос може їм допомогти, і Він це зробив. Самарянин не тільки приніс радість Христу, але й отримав спасіння з Його руки. Коли Бог відповідає на ваші молитви, обов’язково скажіть Йому «дякую!» Ісус відпустив чоловіка знайомими словами: «Віра твоя спасла тебе».

Я недарма на почату цієї проповіді привернув вашу увагу до того, коли відбулася ця подія. Розглянемо наступні моменти.

Через деформації шкіри, спричинені проказою, прокажені в очах деяких виглядали огидно. Ісус Христос також виглядав би огидним для деяких під час Своїх Страстей.

У книзі святого пророка Ісаї, який жив за багато століть до Христа, в уривку, який ми вважаємо пророцтвом про Страсті Христові, є опис того, як жахливо Спаситель виглядав під час Своїх Страстей:настільки зіпсованим був його вигляд, що перевершував погляди людини, і його зовнішність перевершувала погляди смертних (пор: Ісаї 52:14). «Але його вигляд зневажений, він знесилений понад усіх людей, людина, яка була зранена, і обізнаний терпіти хворобу, бо відвертається його обличчя, він був збезчещений і вважався за ніщо. Він несе наші гріхи і за нас страждає, а ми вважали, що він у болі і в рані, і в скорботі» (Ісаї 53:3-5).

Ісус Христос, який зцілив шкірні деформації у десяти прокажених, під час Страстей Сам виглядав жахливо від кровотечі, бичів та падіння під тягарем хреста. Ісус Христос, який зцілював прокажених, тепер виглядав як прокажений або ще гірше, ніж прокажений. Спаситель витерпів усе це, щоб ми могли зцілитися від чогось набагато гіршого, ніж шкірна хвороба, щоб ми могли зцілитися від гріха, щоб ми могли бути спасенними. Це спасіння приходить до нас від Нього на хресті. Благодать усіх таїнств випливає на нас від Христа на хресті.

Можливо, іноді нам може бути важко повірити, що Бог може дати нам благодать Голгофи, благодать спасіння через таїнства. Ми могли б віддати перевагу тому, щоб Бог спас нас більш піднесеними способами. Така боротьба зі смиренням, необхідним для прийняття Бога на його шляху, також була проблемою для сирійського прокаженого Наамана в уривку зі Старого Заповіту, який деякі проповідник згадають як паралель до історії про зцілення 10 прокажених. (2 Царів 5:14-17). Коли пророк Єлисей сказав йому зануритися сім разів у Йордан, він заперечив, але слуги Наамана сказали йому, що якби його попросили зробити щось важке, щоб вилікуватися від прокази, він би це зробив, тож чому б не зробити ще більше що запитав його пророк. Коли він послухався слова пророка, то був зцілений.

Спасіння від Господа Нашого Ісуса на хресті приходить до нас скромними шляхами, які обрав Він як Бог. Спасіння від Нього торкається нас у першу чергу, коли, як Нааман у Йордані, ми занурюємося у води хрещення, а потім у кожне таїнство після цього. Подібно до того, як Нааман намагався смиренно зануритися в Йордан для зцілення, зараз є одне таїнство, яке люди намагаються смиренно прийняти для спасіння: таїнство сповіді. «Чому я маю сповідувати свої гріхи священику?»

Оскільки Бог використовує руки священика, щоб освятити хліб та вино, перетворюючи їх на Тіло і Кров Христа, чому було б більш надзвичайним для Бога використовувати слова священика в молитві прощення після сповіді.

Ісус Христос сказав апостолам: «Прийміть Святого Духа! Кому простите гріхи, — будуть прощені їм; кому затримаєте, — будуть затримані (Івана 20:22-23). Хто я такий, щоб думати, що знаю краще за Бога? Нааман намагався бути настільки смиренним, щоб зануритися в Йордан, але був зцілений, коли скупався в річці, а в таїнстві сповіді Бог дає нам Своє прощення та спасіння, які випливають до нас від Христа на хресті. Нааман очікував, що Бог захоче вилікувати його якимось чудовим способом, але Бог вирішив прийти до нас у звичайному вигляді. Все, що нам потрібно, це віра, віра, як прокажений самарянин, щоб побачити, повірити і впасти ниць до ніг Ісуса Христа, щоб отримати його спасіння.

Спаситель світу був засмучений, тому що лише один із десяти, самарянин, повернувся подякувати Йому за те, що Він зробив. Тоді Христос зробив для нього ще одну річ — Він простив йому гріхи. Інші дев’ять прокажених були зцілені, але про спасіння не має мови у Євангелії від Луки. Але чому інші не повернулися, щоб також подякувати? Можливо, це сталося через марновірство, невігластво, власний інтерес або звичайну невдячність.

Нехай кожен із нас знайде в собі покаяння, смирення та мужність для нашої спільної подорожі, щоб Христос з’явився перед кожним із нас і сказав: «Вставай і йди своєю дорогою, віра твоя спасла тебе».

Можливо, нам усім час від часу потрібно говорити: «О Боже, Ти дав мені так багато, дай мені ще одну річ — вдячне серце». Але подяка — це щось більше, ніж просто визнання та вираження. Є також аспект послідовності. Біблія каже нам дякувати за будь-яких обставин, бо це воля Божа щодо нас у Христі Ісусі. Це означає, що вдячність не лише за хороші часи, а й за важкі часи. Це не тільки для досвіду на вершині гір, але й для долин. Це стосується не лише часів достатку, але й часів браку.

Перед тим, як залишити храм сьогодні, промовте подячну молитву. Дякуйте за звичайні життєві речі, які ми так часто сприймаємо як належне: Ваше життя, Вашу віру, Вашу сім’ю та близьких, за Україну. Але найбільше подякуйте Богу Отцю за Його найбільший дар вам, Його божественного Сина. Сина, якого Ви можете отримати кожного разу, коли Ви підходите до Євхаристії, Сина, Який зцілить Вас незалежно від того, ким Ви є чи що Ви зробили.

Висловлення нашої вдячності не тільки приносить нам користь; це також благословляє інших. Це їх заохочує. Це піднімає їх. Це вказує їм на джерело наших благословень. Це свідчить про доброту і вірність Бога. Це могутнє свідчення, яке може привернути інших до Христа.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,
доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: