Слово про розмноження хлібів та справжнього Месію

30.07.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Чудесне розмноження хлібів та риб було пов’язане зі слуханням Ісуса Христа натовпами, які шукали Його, йшли за Ним і бачили численні зцілення хворих. Євангеліє вчить, що без досвіду любові неможливо відчути Бога. Він виявляє себе в любові, тобто в турботі про ближнього. Кожен, хто відчуває любов, також пізнає доброту Бога. Люди, які слухали Господа Ісуса, Який нагодував п’ятьма ячмінними хлібами та двома рибами, лише після закінчення трапези, тобто через деякий час, усвідомлювали, що стали свідками чуда Господнього. Коли вони їли хліб і рибу, вони відчували, що їх любить Христос. Він піклувався про них, щоб вони не ходили додому голодними. Вони пізнали, хто Він, не тільки через чудо, але через Його любов, і це найбільше диво! Господь дарував їм любов! Він бачив їхній голод і виявився їхнім Добрим Пастирем.

Двох рибин та п’яти хлібів вистачило, щоб нагодувати кілька тисяч людей, і ось як виявилася слава і сила Божа в Особі Ісуса Христа! Апостоли Філіп, Андрій та інші учні Господні отримали урок душпастирства над людьми та досвід довіри Богу у вирішенні складних проблем і завдань. Ситі люди хотіли зробити Ісуса Христа царем Ізраїлю, але Він відійшов від них на гору. Спаситель показує людині шлях до неба. Він молиться і каже благословення – подяку. Спаситель світу благословляє, розламує та роздає їжу. Так мало вистачило, щоб наситити голодного. Це чудо є звіщенням Євхаристії – «чудотворного Хліба благодаті». Після обіду учні зібрали і наповнили ще дванадцять кошиків шматків.

Ісус Христос багато разів годував нас Хлібом життя, а ми шукаємо Його, але все ще нічого не бачимо і так мало розуміємо. Просімо Його не забувати, що Він зробив і робить для нас. А ще треба Йому дякувати, але ми дуже часто про це забуваємо.

Повернемось саме до Євангельської історії. Побачивши голодних людей, Спаситель змилосердився над ними. Слово «милосердя» тут не має принизливого значення. Це швидше означає: «Він був зворушений», або ще сильніше – «Його нутро схвилювалося, Його серце схвилювалося». Це слово відкриває серце Господа Ісуса, сповнене милосердя, доброти та любові. Господь Ісус співчуває нужденним, розмовляє з ними, навчає їх, зцілює, годує, піклується про них, виконує їхні сподівання. Він ділиться з ними не тільки їжею, а й словами, своїм часом, собою.

Ставлення учнів зовсім не схоже на їх Учителя. Апостоли втомлені, після напруженого дня очікують відпочинку. Учні разом з Ісусом Христом проповідують Євангеліє, виявляють турботу про слухачів Господа, але не відчувають відповідальності за свою долю. Вони вважають, що повинні дбати про себе самі.

Ісус Христос, навпаки, є Пастир, Який дбає не лише про духовні справи, але й про тілесні, життєві та суспільні справи. «Дасте їм їсти!» – ці слова, звернені до учнів, є іншим, новим шляхом покликання. Усної євангелізації недостатньо. Набагато важливішим є вміння наслідувати Ісуса Христа в діях, у вчинках, у любові: любімо не словом і мовою, але ділом і правдою (1 Йо. 3: 18).

Слова Господа Ісуса, які закликають учнів до служіння, викликають жах. Немає сумніву, що двохсот динаріїв не вистачить, щоб втамувати голод кількох тисяч людей. Однак достатньо почати діяти, щоб викликати добро в інших. Ісус Христос навчає своїх учнів (і нас) думати інакше. Він хоче звільнити їх від егоїзму та страху за себе.

Коли учні знаходять, що у них є п’ять хлібів і дві риби, Спаситель каже натовпу сісти на траву, а потім виконує чотири прості знаки: він дивиться на небо й благословляє, розламує хліби й передає їх учням, які, у свою чергу, ділять їх між усім народом. Цей стислий і простий опис, який прообразує встановлення Євхаристії, з’явиться також на Тайній Вечері (Лк. 22:19 і далі) і зустрічі з учнями в Емаусі після Воскресіння (Лк. 24: 30).

Перш ніж розмножити хліб, Ісус Христос дивиться на небо та звертається до Отця в молитві благословення та подяки. Така поведінка вдаряє по моделям мислення людей. Подяка зазвичай асоціюється з ситуацією достатку, великої кількості подарунків, задоволення. Спаситель дякує в протилежній ситуації, тобто в ситуації нестачі, голоду, диспропорції між засобами, які Він має, і потребами. Здається, тут немає приводу для вдячності, а радше для нарікань, нарікань, знеохочення і навіть бунту. Подібна ситуація під час виходу Ізраїлю з Єгипту породила нарікання, розпач, бунт проти Бога (пор. Вихід 16; Числа 11).

Коли нам всього не вистачає, ми зазвичай бунтуємо. Ісус Христос, навпаки, благословляє Бога. Я дякую Отцеві за те, що Він отримав і отримає. І цей вдячний погляд на Отця змінює ситуацію. Через ставлення вдячності Спаситель досягає джерела всього добра. Воно відкриває шлях до Божої доброти. Ісус Христос дякує за можливість служити, давати, бути причетним до щедрості Бога Отця.

Нагодувавши натовп і зібравши залишки хліба та риби, Христос виходить. З наведеного нижче контексту учні вважали, що «ефект дива» можна використати, щоб наблизити людей до Нього та Його вчень. Поведінка Господа виявляє Його лагідне і смиренне серце. Христос готував людей прийняти Добру Новину (тобто всю правду Євангелія), а також породжував великі надії. Однак Він не хотів, щоб Його проповідь і дії були пов’язані з земними, політичними очікуваннями.

І це те, що хотіли зробити євреї. Після примноження хлібів Його хотіли зробити царем (пор. Ів. 6: 14 і далі). Пропоную побудувати гіпотетичну модель. А що б якби Ісус Христос був тим Месією якого очікували ізраїльські борці за незалежність. Що тоді? Буквально, земний політичний лідер, що завоював своїми надприродними здібностями політичну незалежність Ізраїлю.

І відразу перше. Уявіть, що на чолі держави стоїть людина яка може зцілити хвороби та множити продукти. Тобто голод і епідемії вже не страшні.

Друге. Звичайно такий вождь повинен бути та військовим вождем, щоб вразити ворогів Ізраїлю, можна прямо вогнем з неба. До речі, коли Яків та Іван пропонували таке зробити з людиною який паплюжив Господа; проте сам Христос відмовився це зробити.

Третє. Найсправедливіший суд. Нагадаю, що в Св. Писанні Нового Завіту Ісус Христос відмовився виступити в ролі арбітражного судді зі спадкового питання. Але в мріях про Месію як політичного лідера він повинен був це зробити.

Разом: економічне процвітання, військова безпека і внутрішня справедливість, забезпечені.

Ось воно, ідеальна держава! Хіба ні?

А для того, щоб проілюструвати це положення, змоделюємо таку ситуацію, точніше сценарій фільму. Наприклад, в окремо взятій країні (не принципово в якій саме) запанував попаданець з майбутнього з над-здібностями, який вразив всі сусідні країни секретною супер-зброєю, і своїми над-здібностями побудував державу процвітання і великого національного над-величі. А всі інші країни самі захотіли приєднатися до цього, з дозволу сказати, райській державі. Здається, здійснилися мрії мільйонів, але це схоже на прихід антихриста. І спробуємо подумати, а що стало б з людьми в такому випадку. Саме таким міг би стати фільм (або роман) про Месію як політичного лідера. Про Христа, що не бере Хреста. Тобто, дозволимо собі неполіткоректне судження, про такого Месію мріяли Юдеї ще в дні земного служіння Господа Ісуса, про такого лідера мріють не тільки вони й зараз.

А ким би були люди в цій «шоколадній країні» під владою Месії з над-здібностями? Навіть дуже праведного і кристально моральної людини. Людям не потрібно було б приймати рішення. Брати відповідальність за себе і свої дії. За них вже все зроблено і все вирішено. Не потрібно виховувати в собі чесноти, їх неможливо було б проявити. Не потрібно перемагати зло добром. Нарешті найважливішу проблему моралі, – розрізнення добра і зла, можна покласти на правителя, тобто на «Месію», і повністю відмовитися від морального вибору як такого.

Зрештою, люди перестали б бути людьми. Більш того проявом людяності, стали б злочинність і взагалі всякі форми девіантної поведінки. Якщо уважно придивитися до пропонованої моделі держави на чолі з правителем «Месією» в ньому немає місця людині.

Тобто там є якісь соціальні індивіди, на зразок юнітів з комп’ютерної гри, але немає людей. Під такою владою не може бути реалізації людини в якості людини ж. Де немає місця сумнівам і суперечкам, немає місця пробам і помилкам, там немає місця розвитку. Скляно-заморожений «світ» (свого роду як у відомій Матриці) моторошної антиутопії, бачиться в такому випадку, а зовсім не «світ загального благоденства».

І головне питання. Чи буде в такому світі людина щаслива? Примітивний юніт з цифрової гри з кінцевим набором бажань і потреб – безсумнівно буде. А людина, яка нескінченна у своїх пошуках? Звичайно, ні.

У богослов’ї ХХ-XXI століття центральне місце міцно займає не Бог, а людина. І якщо Сербський Святий, преподобний Юстин (Попович), випускник Петербурзької Духовної академії, в цьому бачив трагедію європейської теології, то я бачу рівно навпаки, велике розкриття істини Божественного Одкровення. Людині, щоб реалізуватися саме як людині, саме що не потрібен «Месія» у вигляді правителя (ліберального або диктатора непринципово), але лідера з над-здібностями.

Точніше навіть протипоказаний. Бог не творить насильства над людиною навіть злим, саме тому, що бажає мінімізації зла на землі людськими руками. Людина, яка в гріхопадінні наважився визначати добро і зло, в процесі порятунку повинен навчитися розрізняти добро і зло. Бог дає якийсь інструмент розрізнення добра і зла у вигляді  внутрішнього «его» людини, але не детермінує його.

Більш того, здатність помилятися, сумніви та невпевненість –запорука розвитку. Свого часу святий Афанасій Олександрійський (IV ст.) описав суть Євангелія однією фразою. «Бог став людиною, що б людина стала богом». Бог в людину вклав три прагнення, до знань, справедливості та до виходу в надприродне. Саме це відрізняє його від інших живих істот. Бог дарував людині метафізичну тугу, що б людина могла стати чимось більше, ніж «тварина з інтелектом» (реальним, або розвинутим штучним – не так важливо). Що б людина стала сином Божим, не по природі, але по благодаті.

А чому тоді множення хлібів? Треба сказати, що зробивши множення хліба Ісус Христос не розв’язував проблему голоду. Причому і всіх цих п’ять тисяч він нагодував всього один раз. Тому що розв’язання проблем з продовольством не входило в його завдання.

Завдання Ісуса Христа – сповіщення Царства Небесного. Божественної системи відносин між Богом і людиною. Що людина може і повинна піднятися над рівнем свого мислення і способу життя, щоб увійти в життя вічне. При цьому Господь творить диво просто як знамення достовірності своїх слів. Що це не просто набір інформації, але Слово явлене в силі та могутності. Як «встань візьми ліжко твою і ходи».

Бог дає людині можливість розвитку через близькість з собою. Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне… Змініть свій спосіб життя в бік спілкування з Богом, оскільки Він вже близько.

Проте. Величезна кількість людей шукають від Ісуса Христа не дружби з Богом. Не Божественного усиновлення. А просто виконання своїх бажань.

При цьому Господь творить диво просто як знамення правдивості своїх слів. Царство Боже це панування Бога, а не задоволення бажань людини. Блаженство Царства Божого зовсім не в «солодкому раю», який малюють в агітматеріалах Свідки Єгови, але в сутнісній близькості з Богом. Це щось перевершує нашу уяву, річ яку ми адекватно не в змозі помислити.

А зараз знову повернемось до цій Євангельській події. Своїм смиренним відходом Спаситель доводить не меншу любов, ніж чудом розмноження хліба. Це розкриває глибоку, абсолютно безкорисливу любов. Він не використовує власний успіх. Він має сміливість розчаровувати людей, коли бачить, що це для їхнього блага.

Розмноження хлібів, здійснене Ісусом Христом, не було Євхаристією, але воно символічно пере її.

У молитві Господній ми просимо: «Хліба нашого насущного дай нам сьогодні…» Це велика Божа благодать і великий привілей тих, хто вірить в Бога Отця, що ми, як податель усіх добрих дарів, можемо просити те, що нам потрібно для щоденного життя. Ми не можемо ставитися до Божих дарів як до того, що нам належить. Той, хто думає, що він зобов’язаний усім, що має, живити тіло і задовольняти його потреби, також сильно помиляється. Словами молитви Ісус навчає і нагадує нам, що хліб насущний нам дає Бог, і цей дар ми повинні приймати з вдячністю. Побачимо також потреби ближнього і поділимося з тими, хто страждає від бідності.

З уст Ісуса Христа чуємо, що немає здорового духовного життя в того, хто не споживає їжі, яку Христос Господь установив у своєму таїнстві. Спаситель хоче бути не лише подателем усіх добрих і досконалих дарів. Він дає нам Себе. Ця їжа є життям у всій його повноті. У розмові зі своїм учнем Фомою він каже: « Я є дорога, і правда, і життя » (Івана 14:6).

Все, що ми вільно віддаємо в розпорядження Бога, повертається до нас у набагато більш дорогоцінній формі, ніж було спочатку, як і хліби та риба, принесені Ісусу Христу. Він зміг нагодувати ними величезний натовп. Бог може використати навіть наші маленькі духовні жертви, щоб роздати вічне життя людям у всьому світі. До хліба і вина, відданих у Боже розпорядження, ми повинні додайте себе, наші жертви, труднощі, біди та життєві проблеми.

Бог також візьме ці духовні жертви в Свої руки і використає їх для чогось такого великого, як спасіння людей. Все, що ми вільно віддаємо в розпорядження Бога, повертається до нас у набагато більш дорогоцінній формі, ніж було спочатку, як і хліби та риба, принесені Ісусу Христу.

За запахом хліба, який примножив Ісус Христос, стоїть також Його любов до людей, які слухали Його слова. Спаситель з любові не тільки зцілював кульгавих, калік, сліпих і німих, але й дбав про те, щоб ті, хто приходив до Нього споживати слово Боже, не страждали від голоду. Це свідчить про Його велику любов до кожної людини, яку Він зустрічав.

Для Ісуса Христа немає нічого неможливого. Спаситель не є песимістом, як Його апостоли. У той час (до зішестя Духа Святого на них), апостоли які, почувши Його слова, з самого початку дають зрозуміти, що людям краще розійтися та піти в місто купувати їжу. На бездіяльність учнів Христос відповідає чудом – чудом примноження їжі. І Спаситель ніколи «не відпускає голодних». Він знає, що ми маємо довгий шлях до раю, і Він не хоче, щоб ми знепритомніли. Тож Він нас досхочу годує Своєю любов’ю, бо це найважливіша людська їжа і джерело сили. Його любові немає меж – її стільки, скільки потрібно світу.

І все це відбувається в «пустелі», яка походить від людської злоби та егоїзму. І, можливо, тому нам так важко пізнати Божу любов. Для нас це загадка. Щоб хоч трохи її пізнати, треба випробувати любов на землі. Не можна любити Бога, не люблячи людей. Ви повинні відчути людську любов, щоб досягти Божої любові. Бог закликає кожного дарувати любов. Кожен із нас, як Ісус Христос примножив хліб, має примножувати добрі справи та самі прояви любові до своїх близьких. Цей заклик є тим важливішим, якщо ми живемо в пустелі людської бездушності та егоїзму, де лунає фраза: Це місце порожнє і час пізній. Тож скажіть натовпу, щоб розійшлися.

Щоб цим хлібом любові нагодувати іншу людину, потрібно небагато. Коли у Франції був голод, Анна Австрійська (відомо нам переважно з роману «Три мушкетери» саме через пригоди з її коштовностями) зустріла священика Вінсента де Поля (пізніше канонізованого Ватиканом) на сходах її замку. Шию королеви прикрашало коштовне намисто з дорогоцінних каменів. Вінсент де Поль, апостол бідних, дивився на коштовності: «Ваше величносте, чи може Королева земна перетворити каміння на хліб?». Королева відразу зрозуміла наміри святого – вона зняла намисто зі своєї шиї та з радістю віддала його отцю Вінсенту. Чудо перетворення каменю на хліб сталося протягом години.

Чи можна сьогодні голодним перетворити каміння на хліб? Я думаю так. І вам не обов’язково бути заможною людиною або носити дорогоцінне намисто. Ми повинні, як Христос, примножувати те, що є добрим у нашому житті. Сьогодні хліб, який ми можемо дати іншим, — це відданий час, терпіння та допомога. І тоді ми можемо приємно здивуватися, що від цього нашого хліба залишилося стільки обрізків. Добро і любов завжди залишаються. Якщо їх дати по-справжньому, вони не тільки наситять і задовольнять голод любові тих, до кого ми її виявляємо, але й зміцнять нас на нашому шляху до неба.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький

доктор богословських наук.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: