Слово про вдячного самарянина

16.10.2022 0 By NS.Writer

Життя без вдячності позбавлене любові та пристрасті. Надії без вдячності бракує тонкого сприйняття. Вірі без подяки не вистачає сили й стійкості. Кожна чеснота, відокремлена від вдячності, калічиться і шкутильгає духовною дорогою.

Слово про вдячного самарянина

Коли Господь Ісус прямував до Єрусалиму (до Своїх Страстей), Він проходив через село, де Його зустріли десять хворих на проказу; серйозне та заразне захворювання шкіри, поширене в той час. З релігійної точки зору інфікована особа вважалася «нечистою», і згідно із Законом ця «нечистота» була підставою для ізоляції; соціальної та релігійної. Євреї вважали цю хворобу відплатою Божою грішникам, прокажені вважалися найбільшими грішниками, караними за непослух. Їм було заборонено спілкуватися з іншими, і вони відверталися біля воріт храму, коли вони намагалися відвідати його для молитов та релігійних обрядів. Кожен, хто наближався до них або торкався їх, сам вважався нечистим. Природно, що це спричиняло страждання не лише фізично, але й психологічно та духовно.

Читаємо у євангеліста Луки; «Вони стояли здалеку», як наказував їм Закон, і піднесли свій колективний голос у молитві до Христа, кажучи: «Ісусе, Учителю, помилуй нас!» Вони шукали милосердя від Учителя, чого їм не вистачало від власного народу та суспільства. У відповідь Ісус наказав їм: «Ідіть, покажіться священикам». І це вони зробили, негайно повіривши в слово Господа, без заперечень чи сумнівів щодо своєї чистоти, ще до того, як були зцілені. Їхня віра виявила чудо.

Коли вони вирушили, лише один із десяти прокажених повернувся до Ісуса, щоб «прославити Бога гучним голосом». З усіх десяти єдиним, хто повернувся з вдячністю та подякою до ніг Христа, був самарянин, якого вважали чужинцем у єврейській громаді.

Історія вдячного самарянина пропонує нам ще один образ того, хто і що має значення для Христа і, отже, має мати значення для нас. Історія привертає увагу до двох важливих тем у святого апостола Луки:

1. Турбота Господа про маргіналів (тут десять прокажених і принаймні один з них двічі маргінальний, самарянин)

2. Належна відповідь Ісусу Христу, відповідь щирого визнання та вдячності. Немає нічого незвичайного в тому, що вони зустрічаються у Луки разом; маргінали, схоже, мають хороші можливості побачити Його таким, яким він є, так само, як Він бачив їх такими, якими вони є.

Перше, що ми дізнаємося про зцілення Ісусом Христом десяти прокажених, це те, що це відбувається, коли Він прямує до Єрусалиму, щоб витерпіти величезні страждання на хресті. Ісус знав, що невдовзі три Його внутрішні провідники, Петро, Яків та Іван, заснуть, а Він буде мучиться та страждати, , над спокутуванням наших гріхів (Лк 22:39-45). Як же боляче Господеві Ісусові було знати, що Юда незабаром зрадить Його, дасть Йому «поцілунок смерті» (Мт 26:47-56), щоб отримати лише 30 шекелів срібла (Мт 26:15). І чи не відчув би Христос ще більшого горя, знаючи, що лідер Його учнів, апостол Петро, згодом тричі відречеться від Нього та навіть зайде так далеко, що почне він брехати, коли стверджуватиме, що навіть не знав Спасителя (Мт. 26:69-75). «І як входив Він до одного села, зустріли Його десять прокажених мужів, які стали здалека. Вони піднесли голос, гукаючи: Ісусе, Наставнику, помилуй нас (Лк.: 17: 12-13)

Нам необхідно зрозуміти сутність тої хвороби, того типу прокази, на який страждали ці люди; це сьогодні відоме як «хвороба Гансена».
Хоча ранні ізраїльтяни не оперували на основі мікробної теорії хвороб, вони дещо розуміли про інфекційні захворювання, і тих, кого підозрювали на проказу, тримали в ізоляції, доки їхній діагноз не підтвердився (Левіт 13:5). Але ненависть до прокажених була не просто страхом перед хворобою. Проказа робила людину ритуально нечистою. Дотик до прокаженого осквернив єврея майже так само, як доторк до мертвої людини. У певному сенсі проказа була ознакою Божої немилості.

Ця хвороба починається з білої ділянки шкіри, яка німіє настільки, що жертви навіть не відчувають, як голка проколює це місце. Білі плями починають поширюватися по всьому тілу та часто з’являються на обличчі, тому захворювання неможливо приховати. Потім вона починає утворювати губчасті пухлини на обличчі і, в той же час, атакує внутрішні органи. Тканина між кістками рук та ніг псується і зникає, в результаті чого вони деформуються і стають непридатними для використання. При цьому нервові закінчення німіють, і потерпілий не може зрозуміти, коли у нього щось болить. А оскільки ці прокажені мусили жити в безлюдних районах за межами міста, тварини іноді приходили вночі й починали жувати м’ясо їхніх інфікованих кінцівок, а вони навіть не підозрювали про це. Цей тип прокази з часом закінчується смертю, але частіше прокажені помирають від хвороб, які вони викликали через свій стан.

Інший (менш важкий) тип прокази називається «туберкулоїд». Воно починається майже так само, як і перший тип, але воно не прогресує далі зміни кольору шкіри, а язви часто заживають з часом. Саме такі люди зрештою змогли піти та показатися священикам, їх визнали «чистими», а потім їм дозволили повернутися додому до своїх сімей і на роботу.

Але ті, хто страждав першим типом хвороби, ніколи не зцілювалися, і, ймовірно, прокажені в нашій історії мали цей смертельний тип, тому їхнє зцілення можна вважати дивом, а не просто чимось, від чого вони зцілювалися природним шляхом. І так у Луки 17:11-13, ми бачимо десять чоловіків, які були вигнані жити як ізгої та аутсайдери. Але навіть будучи ізгоями та чужинцями, вони впізнали Ісуса Христа та швидше за все, чули, що він може зцілювати. Тож, побачивши, що Спаситель наближається, вони вирішили, що їм нема чого втрачати, тому кричать: «Ісусе, Наставнику, змилуйся над нами!» Цей крик про милосердя містить подвійний рівень культурної напруги, перший з яких стосується прокази.

Але в той момент, в момент крику вони дійшли до точки віри, тому вони почали мріяти. Незважаючи на безнадійну хворобу, вони почали відчувати, що є шанс жити. Завдяки спілкуванню ці десять прокажених мали мужність продовжувати. Тоді вони зустріли Ісуса і сказали йому: «Наставнику, змилуйся над нами». Кожен би їм сказав, що вони помруть, що марно просити допомоги. Якби вони в це повірили, вони б померли. Але вони прийшли до нашого Господа, повіривши Ісусові на слово, що «все можливе тому, хто вірує».

Проказа була великою проблемою за часів Ісуса з різних причин. А це була невиліковна хвороба, яка з’їдала шкіру людини, аж поки вона не помирала. По-друге, після того, як священик оголосив тебе прокаженим, ти мусив усамітнитися, живучи в таборі для прокажених за межами країни (Числа 5:2-3). Наприклад, у цій історії ми розповідаємо, що Ісус прямував до села, розташованого десь на кордоні між Самарією та Галілеєю, швидше за все, у Десятиміст’ї, оскільки там проживало багато язичників, які вважалися ритуально нечистими. Навіть ходячи серед язичників, прокажений мусив кричати «нечистий, нечистий» (Левіт 13:45-46) і тримайте буфер на п’ятдесят кроків між ними та здоровими людьми, щоб вони не заразили їх. По-третє, оскільки ви не могли ні з ким близько контактувати, ці прокажені не могли заробляти на життя і мусили постійно вдаватися до жебрацтва. По-четверте, проказа розглядалася як різновид гріха, «божественне прокляття» від Бога, і в результаті таких людей не тільки витісняли на узбіччя суспільства.

Другий культурний конфлікт, який згадується в цій історії, полягає в тому, що принаймні один із прокажених був самарянином. Коли відомий цар Соломон помер, а його син Ровоам став правити та прислуховуватися до порад своїх молодших радників і зробив «важке ярмо» суворої праці, яке стало нестерпним для народу. В результаті десять північних племен Ізраїлю звільнилися і зробили людину на ім’я Єровоам своїм государем (3 Царів 12). У восьмому столітті ассирійці завоювали Ізраїль та взяли багато полонених, але залишили частково євреїв, так і частину своїх власних підданих іншого етнічного походження, щоб жити у цієї країні. Єврейський залишок порушив Божий закон, одружився на чужинках та прийняв чужих богів; роблячи це, в очах ортодоксальних євреїв, ця група стала напівкровкою. Що ще більше загострило ситуацію, коли самаряни запропонували допомогу у відбудові храму після вигнання, принц Зоровавель, нащадок царської династій, духовні лідери народу, що повернувся з вавилонського полону та інші, відмовилися дозволити їм взяти участь (Ездри 4:1-3). Взаємна ворожнеча між цими двома групами була ще більш виразною через те, де було належне місце поклоніння (Ів. 4:21-24), євреї обрали Єрусалим, а самаряни вважали найсвятішим місцем гору Геризим. У той час як євреї прийняли весь Старий Заповіт, самаряни прийняли лише П’ятикнижжя та навіть відкинули ідею про прихід Месії з дому Давида. Обидві групи виключали одна одну з поклоніння Богу, шлюб між цими групами був заборонений, і обидві нації вважали членів іншої групи відступниками, яких ненавиділи.

Отже, ми можемо зрозуміти, чому прокажений самарянин стане іншою центральною фігурою в цій історії поряд з Ісусом Христом. Він має два потужні удари проти нього. Він ізгой серед євреїв, тому що він самарянин, і він ізгой серед самаритян, тому що він прокажений. Не можна побажати гіршої ситуації, навіть клятому рашистові.

Поки прокажені, безсумнівно, бігли до священиків та раділи, збираючись приєднатися до спільноти Божого народу, один із прокажених (той самий самарянин) обернувся й шукав Ісуса Христа, щоб подякувати Йому. Оскільки самарянин був фізично зцілений, як тільки він знайшов свого Вчителя, він підійшов прямо до Нього і з великою смиренням упав, припав до Його ніг та гучним голосом подякував Йому.

Як це не дивно, що єврейські прокажені, виховані для того, щоб дякувати та шанувати Бога, цього не роблять, тоді як один прокажений самарянин, який зазвичай не спілкувався б, тим більше, що вклонявся «єврейському рабину», це робить. Інші дев’ять прокажених були просто настільки захоплені зціленням, що забули, від кого воно прийшло. Це ватро пов’язати з цим, що плотські розуми спочатку беруть на себе ритуальний обов’язок; те, що зовнішнє, переважує в них духовне, містичне, богонадхненне.

Нарешті, вдячність є важливою складовою нашого спасіння. Чи всі десять прокажених були зцілені? Так. Чи всі вони були врятовані? Так, в тому сенсі, що їх врятували від хвороби. Але не в сенсі наближення до Бога у вдячності та залежності. Дев’ятеро були врятовані фізично, але не духовно. — Де решта дев’ять? Ісус запитує. Зцілення, яке не приводить людину до Ісуса Христа, є неповним та загальмованим.

На відміну від єврейських прокажених, самарянин, розуміючи унікальний статус та особу Ісуса Христа шукав Його, щоб покаятися й отримати безмежно цінніший дар особистих стосунків із Живою Боголюдиною.
Отже, у цієї історії, після зцілення десяти прокажених, фокус звужується до одного з десяти, який один повертається назад, прославляючи Бога і падаючи ниць до ніг Спасителя та дякує Йому. Це дієслово (дякувати, або старослов’янською благо-дарити)використано для прослави Отця Небесного, коли Ісус Христос дякує Богові за хліб та за чашу на Таємній вечері. Це основа нашого слова «Євхаристія» (з грецької подяка, благодаріння).

Тільки після того, як зцілений простягається ниць в знак подяки, ми дізнаємося, що той, хто повернув назад в цій прикордонній країні, — самарянин.

Ще раз підкреслю, що самаряни були неприємними чужинцями в дні земного життя Ісуса Христа. Ці непривабливо різні і небажані чужинці, як і чужинці в цілому, позитивно сприймаються у Луки. Особливо яскраво ми бачимо це в притчі 10:25-37, в якій саме самаритянин, а не шанована релігійна людина, проявляє любов до свого ближнього, проявляючи милосердя до пораненого незнайомця.В іншому місці в Новому Завіті він згадується тільки в Євангелії від Івана (розділ 4) та знову позитивно.

Повертаючись до самій історії, зазначимо, що вона розгортається в три етапи:

1. зцілення

2. повернення і вихваляння Бога (буквально: прославлення Бога)

3. поклони і подяка біля ніг Спасителя.

Потім Ісус Христос інтерпретує кожен з кроків таким чином, щоб підкреслити Свою турботу про маргіналів та правильність реакції самарянина на цю турботу:

1. «Хіба не десять очистилися?»- запитує Спаситель. — А решта дев’ять, де вони?

2. «Невже ніхто з них не повернувся іта ще й не віддав хвалу [буквально віддав славу] Богу, крім цього прибульця?»

3. І, нарешті, відповідь Ісуса Христа самаритянину, з подякою розпростертому біля його ніг: «твоя віра зцілила тебе [буквально врятувала тебе]». Ісус Христос звертається з тією ж фразою до жінки з кровотечею і сліпого жебрака

Подяка і земний уклін самаритянина біля ніг Ісуса Христа; його визнання того, що Бог діє, коли Ісус помічає та зцілює рани; його розуміння того, що дякувати Ісусу Христу — значить прославляти Бога: це прояв віри, яка зцілює, як говорить тут Спаситель.

І здається, що найлегше це дається людям, які найбільше отримали від Ісуса Христа, тим, кого в іншому ігнорують, зневажають і не чіпають. Як зазначає Ісус у іншому випадку з той, кому багато дано, і любить сильно. Любов, що виникає з подяки, є сутністю віри.

Ми не знаємо, чи були інші дев’ять зцілених, але, визначивши самарянина лише після того, як він розкинувся на ногах Ісуса, святий Лука, сам за фахом лікар, припускає, що, можливо, той самарянин був помічений та очищений, незважаючи на його подвійну маргіналізацію та досвід життя на краю суспільства, що створює його вдячність більш глибокою.

Тут, безсумнівно, слід дещо зрозуміти про людей, що живуть на узбіччі нашого суспільства, з якими поводяться як з невидимими або непривабливими через те, як вони виглядають, хто вони, або звідки вони. Ісус Христос ясно помічає та любить їх. Спаситель світу закликає нас робити те ж саме.

На жаль ми частіше ніж дякуємо Богові за його дари забуваємо про це. Сприймаємо божественні дари як даність яка покладена просто за фактом нашого буття. Але чи вміємо ми дякувати? Бог прощає гріхи. Але чи вміємо ми дякувати за прощення? І найголовніше Благо дарування-Євхаристія.

Подяка за Дар спасіння. Принесемо ж наші дари за його єдиний і вічний Дар.

Надію на життя вічне. І нехай ця надія не залишиться не реалізованою.

Усі десять прокажених увірували в слово Господа Ісуса, і через це всі вони були зцілені, але лише один повернувся і подякував Йому, отримавши спасіння: «Іди! віра твоя спасла тебе». Віра веде до зцілення плоті. Але подяка, вдячність і поклоніння ведуть до зцілення і спасіння душі.

Ми всі хворі на проказу гріха, яка робить нас нечистими та далекими від Бога. Ми повинні усвідомити, наскільки далеко від Бога віддаляють нас наші гріховні вчинки, і наважитися підійти до Владики Слави, вигукуючи вголос: «О Ісусе, помилуй мене! Господи, помилуй». Він вислухає і очистить наші душі від прокази гріха, але важливо, щоб ми поверталися до Нього і дякували Йому, як каже апостол Павло: «Дякуючи завжди за все Богові й Отцеві в Ім’я Господа нашого Ісуса Христос» (Еф. 5:20). Через свою невдячність ми часто забуваємо повернутися до Бога в подяці за Його милосердя.

Христос потребує нашої подяки; це важливо також для нашого власного визнання та визнання того, що Він є джерелом усіх благословень, зцілень і добра. Ми повинні постійно дякувати Богові, коли наші молитви отримують відповідь, незалежно від того, в якій якості вони є, бо Він знає, що найкраще для нас і що корисно для нашого спасіння.

Яскравий урок полягає в тому, що Ісус Христос очікує від нас вдячності. У розповіді про вдячного прокаженого Спаситель явно розлючений через невдячність дев’яти прокажених, які не повернулися. Ми повинні навчитися виявляти подяку, дякувати, бути сповненими подяки. Не будучи вдячними учнями, ми не будемо подобатися Спасителеві світу.

Ми часто дивимося на подяку задом наперед. Ми думаємо про подяку як про подяку Богові за те, що з нами вже сталося. Однак справжня мета подяки полягає в тому, щоб відкрити двері до ще більшого благословення. Подяка стає вікном, крізь яке сяє Божа любов.

«За все дякуйте, бо це Божа воля в Ісусі Христі щодо вас. Духа не вгашайте». (1 Сол. 5:18). Амінь!

Ексклюзив

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,
доктор богословських наук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: