Нове Слово на Торжество Православ’я

24.03.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. У неділю, що завершує перший тиждень Великого посту, ми відзначаємо свято Торжества Православ’я. Ми підтверджуємо фундаментальні істини Православ’я та зміцнюємося приналежністю до нашої віри. Торжество Православ’я також заохочує і спонукає нас продовжувати наш великопісний шлях, щоб стати образом і подобою Божою.

Це свято було встановлено на честь остаточної поразки єресі іконоборства. Його прихильники були проти іконошанування, але наслідки їх лжевчень йшли набагато далі. По суті, вони заперечували, що Ісус Христос колись став плоттю чи жив серед людей, або що наше спасіння та вічне життя були реальністю. Іконоборство перетворило проповідників Христа на обманщиків, а віруючих у Нього – на обдурених. Справжні християни всіма силами боролися з єрессю. Багато з них зазнали переслідувань і тортур, пролили кров і знемагали на засланні. Знадобилися століття, щоб правильна віра запанувала. Торжество Православ’я знову підтвердило справжню людяність Ісуса Христа і наше покликання брати участь у Його святості.

Але ми не відзначаємо Неділю Православ’я лише як історичну подію. Це свято, яке має велике значення для нашого сьогодення та майбутнього.

Щороку в першу неділю Великого посту ми святкуємо Торжество Православ’я на згадку про день у 843 р. н. е. (або для тих неакадемічних богословів), коли був виданий Указ Сьомого Вселенського Собору (787 р. н. е.), який відновив ікони всередині Церкви. Церкву було приведено в повну силу в місті Константинополі завдяки діям місцевого собору єпископів у храмі Святій Софії в Константинополі. Того дня, на честь відновлення іконошанування, відбувся хресний хід, під час якого імператор, імператриця, єпископи, ченці та духовенство несли ікони по місту та собору. Щороку відтоді православні християни відтворюють цей хресний хід по всьому світу.

Єресі не залишилися в минулому; кожне покоління знає їх і має протистояти їм так чи інакше. Люди в усі часи прагнули підпорядкувати віру своїм світським розпорядкам, бажанням і амбіціям. Завжди є спокуса наповнити нашу віру людським змістом. Тому справжнє торжество Православ’я відбувається в наших серцях. Це вимагає від нас озирнутися на себе, перевірити, ким ми є і у що віримо.

Ікони є особливим видом православного богослужебного мистецтва. На них можуть бути зображені сцени з Біблії, важливі події з історії християнства, образи святих або самого Христа. Вони є вікнами в духовну сферу. Боже світло, Його нестворені енергії сяють крізь них і в наше життя.

З деяким ризиком надмірного спрощення ми можемо підсумувати іконоборство як єресь 8-го та 9-го століть, у якій вважалося, що Бога ніколи не можна зображати, а ікони є ідолами і не повинні використовуватися в поклонінні. Іконоборці були руйнівниками ікон. Іконоборець буквально означає руйнівник ікони або образу. Іконоборці стверджували, що ми повинні поклонятися Богу лише в дусі та правді. Вони звинувачували іконофілів (іконолюбів) у поклонінні творінню замість творця, образу замість дійсності.

А що коїться у наші дні, коли вже наступила так звана «цифрова ера», коли ми все частіше спілкуємось за допомогою нових медіа? Але «цнотливо» забуваємо про те, що будь-який електронний носій — це проміжна субстанція, через яку щось передається чи переноситься. Все частіше ми відчуваємо життя віртуально. І цей віртуальний досвід завжди відбувається через медіа (або носії), що означає, що ми не відчуваємо справжньої реальності чи сутності, а лише образ чи репрезентацію реальності.

Віртуальна реальність виглядає як нова передова технологія. Але віртуальна реальність існує вже багато років. Медіа, телешоу, фільми, навіть ваша уява, усе це є свого роду віртуальним досвідом. Це «фальшиві реальності», в які ми втікаємо, де ми не займаємося справжньою сутністю речей, а їх уявленнями.

Уявіть, у вас є рідкісна можливість побачити одну з чудотворних ікон Пресвятої Богородиці (Почаївську, або Ченстоховську, або Іверську – не принципово, яку саме) Це буде лише один вечір у православному храмі.

Ви під’їжджаєте, коли сонце сідає та паркуєте машину на вулиці. Ви бачите, як благочестиві християни проходять через двері. Ви проходите через двері й керуєте саме до ікони. Ви відчуваєте запах пахощів та чуєте тихий спів. Ви оточені деревом та іконописом на кожній стіні. Храм трохи тьмяно освітлений, всюди свічки. Зліва черга людей, які чекають, щоб віддати належну пошану знаменитій іконі. А ось на що варто звернути увагу. Буває досить часто так, що в храмовий простір освітлено тьмяним фальшивим світлом гігантського телевізора з плоским екраном, розміщеного праворуч, показуючи велике зображення ікони.

Можливо, кілька людей, нахилившись і поцілувавши справжню ікону, петляють, щоб подивитися на телевізійне зображення, поки ви чекаєте в черзі. Ви задаєтеся питанням – яка справжня різниця між ними? Якщо ікона є вікном у духовну сферу, чи ця ікона на екрані також є таким вікном? Чому ніхто не вшановує зображення на екрані? Хтось зробив би таке? Чи присутній Бог у віртуальному образі ікони, як і в самій чудотворній іконі? Чи екран комп’ютера стає якось святішим, коли на ньому блимає зображення Христа, Богоматері, або святих?

Ми знаємо, що Бог присутній скрізь і наповнює все (згадаймо відому молитву до Святого Духа). Але де всюди? Чи включає «всюди» віртуальний світ, як у відеогрі? І що ми маємо на увазі під наповнює все? Бог наповнює книгу чи віртуальне зображення речі? До чого дійшов світ, що ми маємо задавати такі питання!

Проведемо ще один уявний експеримент. Уявіть, що ви йдете в сутінках, цвіркуни і жаби тільки починають свій вечірній спів, а вдалині гукає сова. Ви піднімаєтеся на пагорб, і вас зустрічає прекрасна картина. Озеро, що відбиває безліч фарб призахідного сонця. Очерет шелестить на вітрі, і зірки починають визирати, коли небо темніє. Як би ви відреагували на таку сцену? Які думки спадають вам на думку? Можливо, вас турбують комарі? Можливо, ви дякуєте Богові і бачите Його творіння на заході сонця. Ви спонукаєтеся поклонятися Йому і прославляти Його через велич Його творіння. Ви б сказали, що Бог є в тому заході сонця?

Тепер ви у своєму підвалі з увімкненими навушниками і сидите перед своїм гігантським HD-телевізором. У вас є система відеоігор останнього покоління, і ви граєте у гру з відкритим світом, яка відома своїми візуальними ефектами. Ви натискаєте вперед на контролері, переміщуючи персонажа на вершину сусіднього пагорба. Коли ваш погляд з’являється з іншого боку, ви зустрічаєтеся зі сценою, яка наповнює вас благоговінням і подивом. Цвіркуни співають, здалеку гукає сова. Ви чуєте, як навколо вас шелестить трава. Сонце сідає перед вами в дикому блиску над тихим озером. Ви чуєте грім та бачите далеку темну хмару на обрії.

Звичайно, Ви не можете відчути запах або вітер у відеогрі, але ці враження принаймні дещо близькі, чи не так? Відеогра все ще надзвичайно красива і може викликати у вас подив і благоговіння. Чи Бог присутній у цій віртуальній сцені? Він на заході сонця відеоігри?

Що це за віртуальний захід? Це не справжній захід сонця, ми це знаємо. Але чим воно насправді відрізняється? Ми не можемо доторкнутися, понюхати або відчути справжній захід сонця. Його можна лише побачити, як і віртуальний захід сонця. Віртуальний захід сонця насправді є лише зображенням, але воно є динамічним, яке дуже добре відображає реальний захід сонця. Чи може світло, слава, краса і чудо Бога сяяти крізь віртуальний захід сонця?

Здається, можна! Принаймні певним чином. Головним аргументом, який іконоборці наводили проти іконофілів, було те, що ікони використовувалися як ідоли. Ми, християни, повинні поклонятися Богу, а не сухому дереву та фарбі. Ми повинні поклонятися живому Богові в дусі та правді. Основними контраргументами, наведеними Отцями Церкви (в першу чергу святим преподобним Іоанном-Дамаскіним, систематизатором патристики) на захист Православ’я, були:

  1. Ми не використовуємо і не повинні використовувати ікони як ідолів;
  2. Ми поклоняємося тому, що символізує ікона, а не самому зображенню;
  3. Ми шануємо святих і поклоняємося виключно Богу.

По суті, іконоборці помилялися у своїх припущеннях щодо використання ікон. Це ніколи не було про дерево та фарбу. Якщо Ваша увага була насправді лише на іконі, а не на славі Божій, тоді Ви поклонялися неправильно.

Саме у використанні зображення, його функції було зроблено відмінність. Сьогодні ми використовуємо ікони, щоб нагадувати нам про Бога. Вони допомагають нам поклонятися Богові. Ікони – це засіб (свого роду медіа), через який, як через вікно, видно Царство Небесне.

У 8-му і 9-му століттях Православ’я опинилося під загрозою, коли наше шанування святих ікон було піддано сумніву. Православ’я перемогло в 843 році з відновленням правильного шанування святинь Божих, включно з іконами. Я вважаю, що православ’я знову під загрозою. Ми поклоняємося по-новому. Не в церкві, а вдома. Ми не на колінах і не стоїмо. Сидимо перед екранами. Ми не схиляємо голови в молитві. Ми прокручуємо свої телефони в соціальних мережах. Наші дні не структуровані царськими годинами молитви. Натомість вони перериваються та керуються сповіщеннями про останнє повідомлення або, можливо, про знижку у вашому улюбленому магазині.

Нас ввели в оману! Ми поклоняємося зображенню, репрезентації, віртуальним світам, до яких ми маємо доступ через наші телефони, телевізори та комп’ютери. І цей образ набагато привабливіший, ніж будь-коли раніше. Він динамічний, постійно змінюється та постійно розвивається, щоб задовольнити всі наші бажання. Два-три роки тому ми пережили цілу низку локдаунів. Можливо, Ви б не хотіли, але пам’ятайте. Уряд встановив карантин. Ми не ходили до церкви. Це було нелегко. Це викликало розбіжності серед нас. Церкви розкололися. Ми плакали через відсутність причастя. І це нас розлучило. Але ми повернулися. Назад до церкви, назад до таїнств (які є фізичними , а не просто уявленнями чи символами). Ми повернулися до Бога в таїнстві Євхаристії. Ми повернулися разом. Ось як ми маємо підтвердити наше правильне поклоніння. Ось як ми маємо тріумфувати. Повертатися!

Поверніться зі своїх цифрових і віртуальних втеч! У наших віртуальних місцях ми поклоняємося створеному, зображенням, представленням цього світу та простим профілям та оболонкам реальних людей. Ми позбулися живого спілкування.

Коли ми дивимося телевізор або фільми, граємо у відеоігри, читаємо новини, прокручуємо соціальні мережі або робимо покупки в Інтернеті, ми щось шукаємо. Ми шукаємо гарних почуттів та розваг. Ми хочемо солодкого відволікання та отримання серотоніну. Але ці почуття, які ми отримуємо від наших віртуальних світів, є лише відтінком, проекцією, швидкоплинним образом справжньої доброти. Воно непостійне. Кожен, хто вип’є цієї води, скоро знову відчує спрагу. Ми стоїмо біля криниці Якова, пересохлі від спекотного дня, знову і знову черпаючи воду. Біля нас стоїть Христос, джерело живої води.

Якщо ми п’ємо від Нього, ця вода стане всередині нас джерелом, що тече у вічне життя (Івана 4:14). Коли ми намагаємося втекти, ми насправді намагаємося шукати Царства Небесного, хорошого життя, вічного блаженства, землі миру та щастя. Але цього Царства не існує ні у віртуальному світі, ні в книзі, ні на вашому телефоні.

Це все актуально для нас тому, що не менш важливим аспектом православного життя є правильне життя — Orthopraxis; ми продовжуємо наше поклоніння своїм способом життя. Справжня віра виявляється в подіях нашого повсякденного життя. Наше Православ’я втрачає сенс, якщо ми приходимо на Літургію, цілуємо ікону, запалюємо свічку і правильно виголошуємо Символ Віри, а потім проводимо решту тижня, ніби нічого не сталося з нами в неділю вранці.

Бути православним означає бути на шляху повернення до Бога. Так, ми справедливо говоримо, що життя в Церкві – це передчуття життя в Царстві, але входження до Православної Церкви – це не наша кінцева мета, а правильний шлях до нашої мети – наша мета – не менше, як життя з Богом у блаженній вічності.

Щоб бути православними, нам необхідно перевіряти своє життя і шукати зцілення і виправлення у Бога, користуючись Його даром Таїнства сповіді.

Бути православним означає проводити час у молитві, бо якщо ми любимо Бога, ми захочемо проводити час з Ним.

Бути православним означає любити своїх ближніх, прагнути бути подібними до Христа у стосунках з родиною, друзями та іншими.

Бути православним означає боротися зі спокусами, як це зробив Христос у сьогоднішньому Євангелії, зодягнувшись у повну зброю Божу.

Бути православним означає прагнути наслідувати Христа у своєму житті. Правильна віра, правильне поклоніння, правильний спосіб життя — усе разом допомагає відновити образ Бога всередині нас, повертаючи нас до того, як ми були створені.

Найчастіше ми думаємо, що слово «православний» означає те, що є правильним і істинним, особливо з точки зору вчення Церкви — і це, безперечно, вірно щодо Православної Церкви, яка вірно зберігала вчення Христа і апостолів, не додавання чи віднімання — і в цьому ми знаходимо сповнення Христової обітниці, що Святий Дух провадитиме Церкву до всієї правди. Але бути православним — це більше, ніж просто дотримуватися правильного вчення.

Православ’я буквально означає правильна хвала, правильна слава, правильне поклоніння. Бути православним означає вірно поклонятися Єдиному істинному і живому Богу. Бути православним означає поклонятися справжньому Богу, який відкрився нам у Святому Письмі та в житті Церкви, а не «богу» (віртуальному життю в тому числі), який ми створили. А що відбувається, коли ми наближаємося все ближче до невидимого Бога? Ми стаємо тим джерелом води, що тече у вічне життя. Ми освячуємо те, що навколо нас. Царство Небесне тече через нас у світ, який ми населяємо.

Торжество Православ’я завжди починається в серці людини і лише потім виражається зовні. Правда, іноді бувають випадки, коли зовнішнє приваблює серце, немов пробуджує його. Але щоб це сталося, у серці має бути щось, що уможливлює таке пробудження. Бог вимагає нашого серця. Служити Богу без серця, Православ’ю без серця — це те саме, що людина без серця.

І ось сьогоднішнє Євангеліє говорить про те саме. До Господа принесли розслабленого, якого несли четверо. Не маючи змоги підійти до Христа через натовп, вони зняли дах будинку, проламали і опустили ложе, на якому лежав розслаблений. Подивіться, як все було важко. Це виконання заповіді любові в зовнішньому житті. Так, таке життя в торжестві православ’я.

Але де його джерело? Послухаймо далі: «Ісус, побачивши їхню віру, сказав до розслабленого: Сину, прощаються тобі гріхи твої» (Мк. 2:5). Ці четверо мали віру в своїх серцях, і ця віра спонукала їх докласти всіх зусиль, щоб допомогти; і побачивши цю віру, Ісус допоміг. Зовнішнє сталося внаслідок внутрішнього. Бог не відразу сказав розслабленому: «Встань, візьми ложе своє», але сказав: «Сину, прощаються тобі гріхи твої». Дивіться, спочатку не зовнішнє, а внутрішнє. Адже гріх був на серці. Серце, паралізоване гріхом, не могло відчути Бога у Христі і не могло належним чином славити Його. І тут Христос зцілив це серце, зробив його православним. А потім пішло зовнішнє: «Кажу тобі: встань, візьми ложе своє, та й іди до дому свого» (Мк. 2:11).

Але що було б, якби Господь почав із другого, із зовнішнього зцілення? Розслаблений так само встав би, взяв би постіль і пішов, але тільки з мертвим від гріха серцем. Це був би живий труп. Ось чого не могли зрозуміти фарисеї. «Чи легше?» сказав їм Христос, «сказати розслабленому: прощаються тобі гріхи, чи сказати: встань, візьми ложе своє та й ходи? Але щоб ви знали, що Син Людський має владу на землі прощати гріхи, (каже розслабленому) кажу тобі: встань, візьми ложе своє, та й іди до дому свого» (Мк. 2: 9-11). Цьому розслабленому Господь дав і внутрішнє, і зовнішнє. І він пішов додому і приніс з собою тихе відчуття торжества Православ’я.

Вступаючи в цей святий час Великого посту, прислухаймося до слів «ось тепер день спасіння». З усією допомогою, яку Бог пропонує нам через Церкву, намагаймося відновити образ Бога в собі. Як Бог люблячий, так і ми повинні любити. Як Бог прощає, так і ми маємо прощати. Як Бог милосердний і щедрий, так і ми повинні бути милосердними і щедрими. Як Бог чистий і святий, так і ми повинні бути чистими і святими. Ці та всі інші добрі речі дійсно пропонуються нам — і ми можемо отримати їх тією мірою, якою віддаємо себе Богові. Молімося про благодать, щоб повністю віддати себе Богові.

Наш Господь Ісус Христос є досконалою іконою, досконалим образом Отця. Так само, як святі були іконами Бога, хоча й недосконалими, у своєму часі та місці, так і ми також покликані бути іконами Бога тут і зараз, вдома, на роботі, у школі. Тепер, коли ми готуємося до Пасхи, готуймося правильною вірою, правильним поклонінням і правильним життям, дякуючи за численні Божі благословення, щоб ми могли брати участь у Його святому і воскреслому житті.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: