Слово про святого Архангела Гавриїла

19.11.2023 0 By Writer.NS

Архангел Гавриїл є важливою фігурою в Біблії, бо кожна його поява пов’язана з важливими подіями та пророцтвами. Його часто зображують як могутню та авторитетну фігуру, яка говорить від імені Бога. Послання Гавриїла часто закликають людей до покаяння та сповіщають про прихід Ісуса Христа як Месії. Архангел Гавриїл є вісником видінь, посланцем Бога й одним з ангелів вищого рангу. Він робить Боже послання зрозумілим для людей та допомагає їм прийняти його з чистим серцем.

Милосердний Бог піклується про людину, піклується про нас, а саме тому ми маємо ангелів, які присутні з нами, охороняють нас і допомагають нам. Ангели є «модусами» присутності Бога, Який проявляє себе у світі. Вони з’єднують небо із землею та «приносять» нам благодать від Бога. Усюди, де ми можемо зустріти добро, любов і єдність, присутній ангел.

Окрім архангела Михаїла, іншим ангелом у Святому Письмі, який досить конкретно згадується, є Гавриїл. Його ім’я означає «Бог – моя сила», або «могутній» у Бозі. Він стоїть у присутності Бога, і йому даються послання найвищої важливості щодо Царства Божого.

Слово «архангел» походить від грецького: архангел – де «арх» означає головний, а ангел – посланець. Ангел – це створіння, яке стоїть перед Богом, усім своїм єством звернене до Бога. Їхня справжня природа існує в Його очах і для Нього. Саме таким чином пояснюється й другий аспект, який характеризує ангелів: вони є Божими посланцями. Вони несуть благодать та послання від Бога людям, вони відкривають нам небо. Саме тому, що вони з Богом, вони також можуть бути дуже близькими до людини. Архангели – це особливі ангели, які спеціально піклуються про людей. Їх часто називають спостерігачами. Вони дотримувалися своєї позиції та мети створення перед Богом, не дивно, що Бог поставив їх вище за інших ангелів.

На відміну від нас, усі ангели – чисті, безтілесні духи. Однак час від часу вони можуть приймати людський вигляд, хоча це лише їхня зовнішня, матеріальна оболонка. Будучи безтілесними істотами, ангели не займають простір, як ми, і відразу знаходяться в якомусь місці нашого світу, не рухаючись. Найближчою аналогією до руху ангелів є поступовий рух електронів. Ангели блукають з одного місця в інше, не потребуючи ні місця, ні часу. З іншого боку, незважаючи на те, що вони не мають тілесної форми, ангели мають вплив на матеріальний світ. Вони є чистими духами (як Бог), наділеними інтелектом і розумовими здібностями, які дозволяють їм рухати предмети або приймати людську форму, хоча як саме це робиться, залишається загадкою. Відомий теолог Фома Аквінський більш глибоко розглядає цю тему у своїй «Сумі теології».

У свою чергу, крила та мечі, з якими зображені архангели, є просто символічним зображенням їхніх завдань та діяльності у світі людей, де вони є посланцями та захисниками.

Справді, Бог ближчий до кожного з нас, ніж ми самі. Ангели говорять людині про те, що становить її справжнє єство, про те, що в її житті так часто приховується і ховається. Вони повертають її до нього самого, торкаючись її від імені Бога. І вони стоять перед Господом, щоб служити Йому, прославляти Його, а також споглядати славу лиця Господнього. Проте Господь також посилає їх супроводжувати нас на життєвому шляху. У цьому сенсі ми, люди, також повинні завжди повертатися до того, щоб бути ангелами один для одного – ангелами, які відвертають людей від хибних шляхів і завжди, знову і знову спрямовують їх до Бога

Архангел – це один з вищих ангелів. Архангели – це духи-служителі, яких відправляє сам Бог із сильними, особливими та особливими місіями. Це істоти, згадані в першому читанні пророка Даниїла, які поклонялися Богу в його святій присутності. Вони виконували деякі вражаючі обов’язки, які добре відомі, і тому отримали відповідні назви. Тоді як звичайні ангели піклуються про окрему людину, такі архангели, як Гавриїл, керують далекосяжними рішеннями Бога для цілих народів або громад. Згідно з Біблією, архангелів сім. Так сказано в таємному одкровенні Івана (8:2): «І я побачив сім ангелів, які стояли перед Богом, і дано їм було сім сурм».

У єврейській апокрифічній книзі Єноха (яка вважаємся канонічною в Ефіопській Церкві), що розповідає про сходження на небеса біблійного Єноха, який походив з п’ятого покоління між Адамом та Ноєм, Гавриїл з’являється як один із архангелів, які в кінці днів знищать розбещеного ангела Азазеля та його поплічників, які заполонили Землю. Це, мабуть, перший випадок в єврейській спадщині , де згадується небесна змова проти Бога — розповідається про армію занепалих ангелів Азазеля, які спустилися на Землю як частковий прояв відкритого повстання проти Бога (історія, пов’язана з розповіддю про синів Бога і дочок людських у шостому розділі книги Буття). У книзі Єноха Гавриїл описаний як «один із святих ангелів, який стоїть над Раєм, зміями та херувимами», тоді як Михаїл займає посаду, подібну до тієї, що описана в книзі Даниїла, – захисника ізраїльтян, командира небесних військ. А Гавриїл зазвичай фігурує як супутник Михайла: обидва служать архангелами, яким доручено охороняти єврейський народ. Якщо Михаїл зазвичай з’являється у вигляді води та снігу, то Гавриїл — та сама фігура, згадана в Даниїла, що має «обличчя, як блискавки, очі його, як палаючі смолоскипи», зазвичай з’являється як полум’я огняне.

Архангел Гавриїл згадується кілька разів в основних, канонічних книгах Біблії, а кожного разу, коли він з’являється, він приносить важливу звістку від Бога. Ось деякі з його найбільш помітних появ у Біблії. Зараз послідовно розкриємо всі місця Святого Письма, в яких прямо згадується Архангел Гавріїл.

Книга Даниїла. У Книзі Даниїла Гавриїл з’являється кілька разів, щоб витлумачити видіння пророка Даниїла. Перша згадка про Гавриїла є в явленні пророку Даниїлу (Даниїла 8:16). Тут Гавриїл був посланий, щоб показати Даниїлу значення видіння, яке він отримав про царів Мідії, Персії та Греції (Даниїла 8:15-26). Потім Гавриїл з’явився йому вдруге (Даниїла 9:21), щоб передати пророцтво про час, коли Ісус Христос з’явиться та виконає Своє служіння (вірші 25-27). У проникливому проблиску в духовний світ ми бачимо Даниїла, який молився та упокорював себе протягом 21 дня, шукаючи Божого розуміння попереднього видіння, яке дуже засмутило його (Даниїла 10:2-3, 12, 16). Потім Даниїлу з’явився ангел, щоб принести йому розуміння, про яке він просив (вірш 12). Хоча нам не сказали ім’я цього ангела, за свято-отцівським розумінням, це був Архангел Гавриїл, оскільки Гавриїл приходив до Даниїла раніше. Він пояснив Даниїлу, що йому не було дозволено прийти раніше, але молитва Даниїла була почута з самого початку (вірші 13-14). Бог, Який є всемогутнім, втручається за допомогою Своїх ангелів, коли вважає за потрібне для реалізації Свого плану (Псалом 34:7; Римлянам 8:37-39; Євреям 1:13-14).

Далі ми знаходимо згадку про Гавриїла у переказах про батьків Пресвятої Богородиці. Він явився святій праведній Анні зі звісткою про те, що від неї народиться Пресвята Діва Марія. Він також давав настанови святому Іоакиму, батьку Пресвятої Діви. Святий Архангел Гавриїл постійно обслуговував юну Пресвяту Марію в Єрусалимському храмі і згодом оберігав Її протягом усього життя на землі. Господь послав його до святого Йосифа Обручника: він явився Йосифу уві сні, відкрив йому таємницю Втілення Сина Божого від Пресвятої Діви Марії, попередив його про наміри Ірода і наставив його. втекти до Єгипту з Богомладенцем і Богородицею.

Народження Івана Хрестителя.  Приблизно через 500 років після святого пророка Даниїла Бог послав Архангела Гавриїла повідомити священику Захарії радісну новину про те, що він і його дружина Єлизавета стануть батьками. Явлення архангела Гавриїла Захарії також описано в Євангелії від Луки 1:5-25, де Гавриїл говорить Захарію, що його дружина Єлисавета народить сина, який приготує дорогу для Господа. Захарій висловлює сумнів і просить знака, але Гавриїл каже йому, що він буде німим до народження сина.

Ось слова, які сказав йому Гавриїл: «Не бійся, Захаріє, тому що молитва твоя почута! Твоя дружина Єлизавета народить тобі сина, і даси йому ім’я Іван.» (Лк. 1, 13). Незважаючи на те, що Єлизавета була неплідна, і вони обидва були в похилому віці, Гавриїл приніс звістку про це дивовижне чудо, яке незабаром станеться (див: вірші 7, 19). Далі Гавриїл пояснив, що їх синові Івану буде надано особливу роль «навернути багатьох синів Ізраїля до Господа, їхнього Бога. Він також піде перед Ним [Христом, Месією] в дусі та силі Іллі … щоб підготувати народ, підготовлений для Господа» (вірші 16-17).

Час приходу Месії був дуже близьким (Луки 2:25; 7:18-19). Тепер Архангел-посланник Гавриїл, який передав Даниїлу пророцтво про прихід Христа, прийшов, щоб оголосити про його виконання! Син Захарії та Єлизавети стане відомим як «Іван Хреститель» і підготує шлях для Ісуса Христа, пророченого Месії. Зрозумівши, що він і його дружина не змогли мати дітей, а тепер занадто старі, щоб завагітніти природним шляхом, Захарія запитав, як це можливо. Ангел відповів: «Я Гавриїл, — той, хто стоїть перед Богом; мене послано говорити з тобою і благовістити тобі це» (Луки 1:19). Цікаво, що це показує, що Гавриїл займає високу пошану — він «стоїть перед Богом». (Це ще одна підказка про те, що Гавриїл є одним із «головних князів» або «архангелів».) Це третя явна розповідь про те, як Гавриїл передає послання.

Благовіщення Діви Марії. Які б епічні завдання Гавриїл раніше не виконував для Господа, це, безперечно, перевершило їх усі. Він був посланий у Назарет, місто в Галілеї, до діви, одруженої з чоловіком на ім’я Йосип, нащадком Давида. Діву звали Марія (див: Лк. 1:26–27 ).

Отже, через шість місяців після того, як Єлизавета завагітніла, Бог послав Гавриїла передати послання її молодшій родичці Марії, яка жила в Назареті Галілейському. Це четверта розповідь, яка ідентифікує Гавриїла як Архангела, який доносить послання від імені Бога. Святий Архангел Гавриїл сказав Марії (яка була заручена, але все ще була незайманою), що вона теж чудесним чином завагітніє і народить Того, Кого назвуть Ісусом, Сином Всевишнього. Святий Гавриїл сказав Марії: «Дух Святий зійде на тебе, і сила Всевишнього тебе огорне; тому й Святе, Котре народиться, назветься Сином Божим» А свята Діва Марія відповідає зі смиренням і прийняттям, кажучи: «Нехай буде мені за словом твоїм» (вірші 35-38). Архангел Гавриїл через Благовіщення втягнув Діву Марію у незбагненну таємницю Бога. Цю таємницю не можна лише прийняти, але її потрібно знову і знову розглядати глибше. Це таємниця, яка має наповнити не лише життя, а й вічність. Тому Гавриїла можна назвати Архангелом, який втягує нас у Таємницю Бога.Все, що ми постійно переживаємо через служіння Гавриїла, вимагає ще глибшого проникнення. Архангел Гавриїл може бути тут для нас незамінним провідником і вчителем, а також другом, який показує нам таємницю Бога, який став людиною.

Згідно з Церковним Переказом, коли перед Страстями Господь до крові молився в Гетсиманському саду, до Нього з Небес був посланий Архангел Гавриїл. Ім’я Гавриїл означає «Божа сила» (див: Луки 22:43). Від архангела Гавриїла Жінки-мироносиці почули радісну звістку про Воскресіння Христове.

Об’явлення, або Апокаліпсис святого Івана. Тут архангел Гавриїл постає як ангел, який сповіщає про кінець світу та прихід Месії. В Об’явленні 10:1-4 Гавриїл з’являється із сувоєм і сповіщає про прихід Господа, а в Об’явленні 11:15-19 він сурмить у сурму, яка сповіщає про кінець світу та правління Ісуса Христа. Оскільки Гавриїл — єдиний ангел-посланник, згаданий у Біблії, саме він був ангелом, якого Христос використав, щоб надіслати слова з книги Об’явлення апостолу Іанну.Нам сказано, що Христос послав та позначив це через Свого ангела Своєму слузі Йвану (Об’явлення 1:1). Дуже можливо, що слова «Його ангел» відноситься саме до архангела Гавриїла.

Незалежно від особи ангела в книзі Об’явлення, нам важливо зрозуміти, що загальний намір Бога щодо людства буде виконано. Як сказав Бог через пророка Ісаю: «Так говорить Господь Саваот: Як Я сказав, так і буде, і як Я порадив, так і залишиться» (Ісаї 14:24). Гавриїл та інші праведні ангели служать службовими духами, посланими служити тим, хто успадкує спасіння (див: Євреям 1:14). Ці ангели допомагають Богові Отцю та Ісусу Христу в їхньому плані привести багатьох синів до слави (пор.: Євреям 2:10).

Чи прислухаєтеся Ви до поради цього Архангела? Саме тому варто зазначити, що вчення Архангела Гавриїла зосереджено на приході Месії та необхідності покаяння. Він закликає людей відвернутися від гріха та підготуватися до приходу Христа. Послання Гавриїла також зосереджені на важливості віри та довіри до Бога, навіть перед лицем важких обставин.

Одним із ключових уроків, які ми можемо винести з вчень Гавриїла, є важливість бути відкритими для Божого плану щодо нашого життя. Діва Марія, яку відвідав Гавриїл під час Благовіщення, була готова прийняти Божий план щодо свого життя, хоча він був важким і непевним. Послання Гавриїла до Захарії також підкреслює важливість довіри Божому плану, навіть коли це здається неможливим.

Ще один урок, який ми можемо винести з вчень архангела Гавриїла, полягає в тому, наскільки важливо слухати Божі послання. У кожній своїй появі Гавриїл приносить важливу звістку від Бога. Одержувач повинен вислухати це повідомлення та діяти відповідно до нього. Послання Гавриїла до Діви Марії, наприклад, було закликом народити Сина Божого. Готовність Діви Марії прислухатися до цього послання та діяти відповідно до нього змінила хід історії всього світу.

Нарешті, вчення Гавриїла нагадують нам про важливість надії. Пришестя Христа, яке сповіщає Архангел Гавриїл у своїх посланнях, є посланням надії для всього людства. Послання Гавриїла до Захарії про народження Івана Хрестителя є нагадуванням про те, що навіть у найтемніші часи завжди є надія на світле майбутнє.

Гавриїл є благовісником Втілення Сина Божого. Він один із семи архангелів, які стоять перед престолом Божим.Кожен має свою особливу службу, і всі рівні в честі. Чому Бог не послав Михайла? Тому що служіння Михаїла  полягає у придушенні ворогів Віри Божої, тоді як служіння Гавриїла є місією проголошення спасіння людства.

Святий Григорій Великий висловлює переконання, що найбільше завдання в історії спасіння не міг виконати жоден інший ангел чи архангел, крім архангела Гавриїла. Бо саме він Гавриїл, або «Сила Божа», відкрив Діві Марії, що Вона має стати матір’ю Спасителя, Який врятує людей від рабства гріха та зла. Святий Григорій Великий так говорить про Гавриїла: «Тож він був оголошений «Силою Божою», Який прийшов як Господь Саваот і сильний у битві». Проте факт Благовіщення та народження Господа Ісуса Христа Григорій Ніський говорить так: «Наша хвора природа потребувала зцілення; впала – її потрібно було підняти, мертва – воскресити. Ми втратили володіння добром, його треба було нам повернути. Ми були замкнені в темряві, нам потрібно було принести світло. У неволі ми чекали Спасителя; як в’язні ми потребували допомоги, як раби визволителя. Чи були ці причини несуттєвими? Хіба вони не заслуговували на те, щоб бути зворушеними Богом, опуститися до рівня нашої людської природи і відвідати її, оскільки людство було в такому жалюгідному і жалюгідному стані?».

Архангел Гавриїл є тим, хто несе добру новину, тим, хто приніс новину Марії, Захарії та Йосипу. Тому він є посланцем «доброї новини спасіння». Він також з нами і допомагає нам у нашій дорозі до вічного спасіння, особливо коли, як це часто буває, з такою кількістю поганих новин або новин без змісту ми забуваємо добру новину, євангельську.

Просять архангела про позбавлення від страхів, фобій і депресії. Молитва Гавриїлу допоможе вилікуватися від хвороб не тільки духу, а й тіла: хвороб нирок, безпліддя, інших важких захворювань. Допомагає ангел і незаміжнім, або неодруженим, віруючим. Щастя в будинок, вдалий шлюб і міцний союз принести архангел Гавриїл. За церковним переказом архангел Гавриїл допомагає відвести заздрісників, недоброзичливців і суперників, позбавляє від нечистих помислів. Допомагає Гавриїл у збереженні сімейного щастя, оберігають сім’ю від бід і хвороб. Перед читанням молитов варто запам’ятати, що Архангел Гавриїл почує звернення і допоможе людині лише в тому випадку, якщо парафіянин молиться щиро і з покаянням. Робити з молитви рутину або повсякденну справу ні в якому разі не можна. Гавриїл може образитися. В такому випадку ніякої допомоги чекати не варто.

Давайте навчимося з цього святкування архангелів, які «сходять і сходять» на Сина людського, що вони служать Богові, але служать Йому заради нас. Вони прославляють Святу Трійцю, і роблять це, служачи нам. І, отже, ми усвідомлюємо, якою відданістю ми їм завдячуємо і якими вдячними ми також повинні бути Отцеві, Який посилає їх для нашого блага.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: