Слово про Михаїла архангела та про світ янгольський

20.11.2022 0 By NS.Writer

Брати і сестри у Христі, 21 листопада за новим стилем (8 листопада — за старим) ми святкуємо велике свято Церкви, тобто свято святих Архангелів Божих, і перш за все св. Архангела Михаїла, який є князем всіх небесних воїнств, ватажком всіх янголів Божих, ми святкуємо день вірного служителя Божого, одного з семи святих архянголів, які стоять перед престолом Божим, переможця сатани, який переміг сили зла та всіх занепалих янголів, і скинув їх з неба.

Слово про Михаїла архангела та про світ янгольський

Свято Собору Архангела Михаїла було встановлено постановою Лаодикійського собору, який відбувся в 363 році. Відбувається святкування в листопаді дев’ятому місяці від березня (раніше з березня починався рік). Тут йде відсилання до існування дев’яти ангельських чинів. А восьмий день місяця (за старим стилем 8 листопада) — вказівка на майбутній Собор всіх сил небесних, який відбудеться в день Страшного Суду. Святі отці називали Страшний Суд «днем восьмим».

Джерелом наших знань про янголів є Святе Письмо, на підставі якого протягом тисячоліть вчення Церкви, традиція Церкви, життя багатьох святих і сповідників допомагають нам заглиблюватися у цей світ та відкривати для себе божественний промисел і красу творінь Божих.

Навіть якщо хтось не вірить в янголів, це не означає, що їх немає. Вони існують незалежно від того, вірить у них хтось чи ні. Янголів ми не бачимо, тому що вони безтілесні. Але якщо, наприклад, хтось не чує, то це не означає, що немає звуку, або якщо хтось не бачить (сліпий), це не означає, що не існує кольорів. Це Сам Господь задумав такий невидимий світ, Він створив кожного янгола, даруючи йому свою любов, мудрість, красу. І це Сам Господь бажає, щоб ми, люди — теж його творіння, дружили, співпрацювали та прославляли Господа разом з ангелами.

Хтось запитає: «скільки існує янголів?» Біблія говорить, що тисячі, мільйони, мільярди — а це значить, дуже багато.

У сучасному світі, навіть у християнському світі, я підозрюю, що не часто думають про янголів, хоча давно написані фундаментальні праці «Псевдо»-Діонісія Ареопагіта («Корпус Ареопгітикум») та Фоми Аквінського про них. Фома навіть великий підрозділ у своєї «Сумі теології» їм присвятив. Є чудова книжка священномученика Серафіма (Звездинського) з простою назвою «Ангели». А ось у протестантизмі, можливо, тому, що відбулося усунення всіх посередників між Богом і людиною (святих, духовенства) — янголам приділялося менше уваги.

Якщо ми подивимося на Біблію, то побачимо близько 400 згадок про янголів від початку до кінця. Кілька фактів — у Новому Завіті приблизно стільки ж згадок про янголів, скільки в Старому Завіті, якщо вважати згадки про херувимів та серафимів. Враховуючи розмір цих книг, Новий Завіт має набагато більшу концентрацію. На Одкровення Івана Богослова найбільше посилань з усіх книг (75), близько 1/5 всіх посилань. Два Євангелія часто говорять про янголів — Матвій (18) і Лука (24), тоді як Марк тільки 5 разів, а Іван Богослов у своєму Євангелії — тільки 3. Вони присутні в незліченних епізодах Святого Письма як посланці та служителі Бога, в одязі й зовнішньому вигляді, щоб попереджати, охороняти, живити та звільняти.

Янголи брали участь в основних моментах життя Ісуса Христа — щоб сповістити про Його зачаття Марії, сповістити про Його народження пастухам, направляти Йосипа, втішати Спасителя, коли він страждав в глибокій молитві у Гетсиманському саді. Ангели були першими свідками воскресіння Ісуса Христа, вони були присутні при Вознесінні Його на небо та вони направляли учнів в їх наступних кроках. Вони часто з’являються в книзі «Діянь апостолів», керуючи та захищаючи ранню християнську церкву. Ісус Христос каже, що вони будуть помітні, коли Він повернеться, щоб зібрати обраних з усіх кінців землі.

Архангела Михаїла вважають покровителем роду людського, про нього існує не одна згадка в Святому Письмі. Є в Біблії і епізоди, де немає прямої згадки про те, що учасником подій був Архангел Михаїл, але Церква традиційно вважає, що мова йшла саме про нього (наприклад, вогненний стовп, що з’явився перед ізраїльтянами під час втечі з Єгипту). Архістратиг Михаїл очолював воїнство Господнє, захищав людей від гріха.

Серед християн здавна прийнято вважати, що молитва Архангелу Михаїлу — дуже сильний захист від усякого зла. Його візити до людей зазвичай передують демонстрацію божественної сили-дива. Ось як він сам представився Ісусу Навину: «Я вождь воїнства Господнього» (Нав. 5:14). З цих слів видно, що Михаїл допомагав ізраїльтянам вести війни з ханаанцями. Так, у книзі суддів сказано, що єврейське військо легко взяло Єрихон після того, як стіни міста впали. Очевидно, що це сталося завдяки втручанню янголів.

Янголами керують архангели. Святі архангели представляють різні аспекти Бога, і вони є найбільшими слугами Господа, які передають Його послання всім, кому Господь бажає відкрити Себе, посилаючи людям своїх служителів.

Бог створив Небо і Землю, всіх янголів і всіх особливо важливих янголів, званих Архангелами. (Подібно до того, як надважливий єпископ називається архієпископом.) Православна традиція налічує сім архангелів. Ми знаємо також їх імена: Гавриїл («сила Божа»), Рафаїл («лікування Боже»), Уріїл («світло Божий»), Селафіїл («молитовник Божий», Єгудіїл (той, хто славить Бога«), Варахіїл («благословення Боже»).

На іконах Архянголів зображують відповідно до роду їх служіння. Михайло зневажає ногами диявола, в лівій руці тримає зелену фінікову гілку, в правій — спис з білою хоругвою (іноді полум’яний меч), на якій написаний червлений хрест. Гавриїл написаний з райською гілкою, яку він приніс Діві Марії в день Благовіщення, або з ліхтарем, що світиться в правій руці і дзеркалом з яспісу — в лівій. Рафаїл тримає посудину з цілющими зіллям в лівій руці, а правою веде Товію, що несе рибу. Уріїл тримає в піднятій правій руці на рівні грудей оголений меч, в опущеній лівій руці — «полум’я вогняне». Селафіїл зображений у молитовному положенні, дивлячись вниз, руки складені на грудях. Єгудіїл в правій руці тримає золотий вінець, в лівій — бич з трьох червоних (або чорних) мотузок. На одязі Варахіїла зображено безліч рожевих квітів.

Всі архангели є особливими друзями Бога, вони є сяючими, сильними та могутніми. Михаїл саме той «Ангел Господній», який був посланий не тільки до Мойсея, Якова, Авраама, а й іншим людям протягом всієї історії нашого світу.

Вважається, що саме Архангел Михаїл був і допомагав Жанні Д’Арк. Архістратиг доручив Жанні здійснити її місію — коронувати Карла VII в Реймсі. За легендою, при звільненні Орлеана від англійців Михаїл в оточенні всього сонму янголів, сяючи з’явився в небі і бився на боці французів. За переказами балканських християн, Архангел Михаїл навчив мучеників Флора і Лавра мистецтву керувати кіньми. Саме тому на місцевих іконах Флора і Лавра часто зображують з кіньми, поводи яких тримає в руках сам Архістратиг.

Коптські християни присвятили святому Михайлу головну ріку Єгипту — Ніл. Копти перейняли візантійську традицію святкування на честь архангела Михаїла, але перенесли його дату на 12 листопада. Також 12-го числа кожного місяця в коптській Церкві відбувається спеціальна служба в спогад святого Михайла, а 12 червня, коли Ніл виходить з берегів, Архистратига славлять за розлив річки і майбутній урожай.

Архангели Божі також є начальниками всіх ангельських сонмів і сил небесних, які знаходяться у постійній та регулярній боротьбі з силами темряви, на чолі з князем зла, тобто сатаною, який не бажає нічого, крім нашої смерті, бо у своїх ревнощів до Господа він бажає погубити все, що дорого Богу, особливо всіх нас, людей, найбільше і найулюбленіше з усіх Божих творінь.

Писання часто називає архангела Михаїла «головним князем» Піднебесної. Михаїл зіграє важливу роль у подіях останнього часу. Цей ангел веде воїнство янголів у переможній війні з сатаною і його демонами в Одкровенні в 12-тому розділі. Михаїл не просто один з янголів, але глава загону янголів, хоча і не їх остаточний лідер; це був би Бог. А Михаїл — лише Його служитель.

Слово про Михаїла архангела та про світ янгольський

Святий Архангел Михаїл був поставлений главою всіх небесних янголів та всього небесного воїнства не тому, що він був великий і могутній, і не тому, що він був гордий і прекрасний, як люцифер або сатана, але тому, що він повністю і цілком підкорився волі Божій, як слухняний слуга Бога Всевишнього. Можна казати, що Святий Михаїл завжди в захваті від присутності Божої не тому, що боявся Бога, а тому, що знав, що знаходиться в присутності Господа і Творця всього Всесвіту, і він ніщо перед ним. Михаїл сповнений благоговіння перед його та нашим Творцем та Владикою.

Ось чому Бог винагородив його таким способом, щоб зробити його главою всіх небесних воїнств, як великого захисника і зразком для наслідування для всіх нас, вірних. Пам’ятаєте, Ісус Христос завжди говорив, що сильні будуть принижені, а смиренні прославлені? Це саме те, що сталося: люцифер був скинутий за свою гординю, щоб вічно страждати в пекельних муках і вогняному озері, в той час, як смиренний Михаїл був зведений в почесне становище.

Архангел Михаїл користувався дивовижною популярністю у всіх трьох великих світових релігіях Заходу — іудаїзмі, ісламі та християнстві. З сімох архангелів жоден не користувався більшою популярністю і не мав такої кількості церков і каплиць, присвячених йому, як архангел Михаїл.

Але, як я вже зазначив вище, сучасні люди, і християни в тому числі не люблять міркувати про янголів і Архангелів. Більш того, сучасні богослови недорікуваті в цьому питанні; вчені-емпірики не можуть знайти їх серед обертання небес; астронавти не чули про помахи крил серафимів. Сучасному розумові вони здаються плодом уяви, що має якесь відсилання, можливо, до романтичної фантазії, але не справжньої субстанціальної реальності.

Що ж нам робити з цим святом святого Михайла і всіх янголів? Це, без сумніву, славне свято, але що насправді є причиною нашого святкування та предметом наших молитов?

Це свято говорить нам про те, як у великому чудесному порядку Бог встановив служби янголів і людей; це свято спонукає нас молитися, щоб святі ангели, які завжди служать Богу на небесах, могли допомогти та захистити нас на землі. Але в чому полягає їх Божественна служба? Яку допомогу та захист вони можуть нам принести? Що ми дійсно можемо знати про янголів та їхні справи?

Не тільки в наших священних писаннях, а й протягом багатьох століть історії філософської, богословської та наукової думки, язичницької, юдейський, ісламської, так само як і Християнської, ангели були предметом найглибших коментарів та міркувань. Це трансцендентні ідеї платонівської думки, вони є двигунами сфер в «метафізиці» Аристотеля і так далі. Постійні спроби розрізнити природу та порядок ангельської ієрархії представляють найбільший інтерес та важливість для розуміння історії філософії та науки загалом, а також релігійної практики.

Сучасний погляд на янголів настільки далекий від біблійної концепції янголів, наскільки це можливо. Янголи — це не наші слуги, домашні тварини або феї-хресні, готові відгукнутися на будь-який наш каприз. І у них є кращі справи, ніж шукати наші втрачені ключі. Сучасні вірування про янголів, як правило, розкривають людську схильність робити все навколо себе.

Але біблійне зображення янголів показує нам зовсім інше. «Трохи принизив ти їх перед ангелами», — говорить про людей пророк і цар Давид, псалмоспівець. На самому початку це ставить нас на місце. Янголи існують не для того, щоб служити нам; вони створені, щоб служити Богу, і вони були створені вище нас, тому що вони ближче до Нього: вони служать Йому на небесах.

Брати та сестри, звернемо увагу на те, що янголи Божі знаходяться серед нас, здійснюють великі чудеса у нашому житті, вони направляють нас та допомагають нам робити добрі справи, вони допомагають нам правильно поклонятися Богу; вони захищають нас у моменти битви, що перевищують наші фізичні можливості. Вони приносять нам хороші новини та зцілюють наші хвороби. Вони виконують багато особливого у нашому житті. Ми повинні визнати, що ми не одні, але вони завжди з ними та відчувати їх духовну і реальну присутність. Всякий раз, коли ми поклоняємося Богу, ми повинні пам’ятати, що в присутності янголів наше поклоніння йде краще. Янголи сходять з небес на землю, служачи нам. Ми не повинні дратувати їх, роблячи гріховні та жорстокі вчинки; якщо ми це зробимо, вони повернуться до нас спиною та можуть не виконувати свої законні обов’язки в нашому житті, що зробить наше життя на землі пеклом.

Ім’я очільника ангельських чинів Михаїл означає «Хто подібний до Бога?». І негайна відповідь, звичайно, ніхто. Ніхто не схожий на Бога. Бог абсолютно та абсолютно інший і трансцендентний; Він не є чимось більшим серед Всесвіту речей або накопиченої проекцією наших кращих чеснот. Бог є Богом, і це означає, що всі інші речі, які ми часто дозволяємо зайняти його місце, не є Богом: нація, релігія, сім’я, знаменитість, влада, успіх або багатство часто виявляються речами, які ми приписуємо цінності або яким ми поклоняємося, але це свято особливо нагадує нам про ту істину, що немає нікого подібного Богу.

Ім’я очільника янголів, архангела Михаїла, згадується в Біблії чотири рази.

Я хотів би сказати про дві речі, щоб не говорити про все і ні про що.

1. По-перше, це ім’я. Михаїл — це ім’я, відоме нам з Біблії, написане на івриті, де український Михайло та івритський Мікаель означають: «хто любить Бога?». А це перше питання — чи дійсно ми віримо, що Бог — найважливіше у світі?

2. Друге питання — це боротьба. У книзі Одкровення ми читаємо, що на небі відбулася битва. Михаїл та його ангели повинні були битися з драконом або дияволом. Диявол програв. І протягом століть Михаїл асоціювався з символом бою. Саме він бореться зі злом. Зло ніколи не буває в спокої, брати та сестри, бо люцифер, який впав та був осоромлений, як сатана зараз ворогує на нас, людей, і для цього він спокусив наших перших предків у гріх, щоб через це непослух і ми могли піти по його стопах, щоб наше життя закінчилося вічними стражданнями та руйнуванням. Але Господь явно не хоче, щоб це сталося, і саме тому він послав нам Ісуса Христа, Сина Свого, стати нашим Спасителем і Відкупителем.

Ми теж повинні взяти участь в цій боротьбі та спротиву злим силам, а таким чином дати відсіч дияволу, який намагається налаштувати нас проти Господа. Тому давайте всі поміркуємо над своїми вчинками, щоб ми могли знати, як бути справжніми послідовниками Христа та знайти спасіння через Нього.

Будемо ж, як святі архангели, слухняними і вірними, завжди і в усьому слухати Бога, вірно виконувати Його волю. І яка воля Божа для нас? Не інакше, як для того, щоб ми могли любити, по-перше, тобто любити самого Бога, всім серцем, всією душею, всім розумом і силами, а потім і до навколишніх нас братів та сестер, завжди могли проявляти таку ж любов, особливо тим, хто найбільше цього потребує.

Слово про Михаїла архангела та про світ янгольський

Нехай Всемогутній Бог веде нас на наших шляхах, щоб ми могли знайти свій шлях до Нього не з гордості чи зарозумілості, не з нашої сили та могутності, а з нашого щирого бажання возз’єднатися з ним та шукати Його милості та Любові, щоб за допомогою янголів і святих Архангелів Божиїх, Свв. Михаїла, Гавриїла, Рафаїла, Уріїла, Селафіїла, Єгудіїла та Варахіїлаз Його Пресвятою Богородицею і Його святими, ми могли досягти спасіння та вічного життя.

Тому, брати й сестри у Христі, коли ми разом радіємо святу святого Архангела Михаїла та його побратимів-архангелів, давайте всі усвідомлюємо нашу неміч і нашу схильність до гріха, і як ми можемо наслідувати приклад святих Архангелів, щоб привести наше життя до більш тісних відносинам з нашим Богом. Прислухаємося до прикладів святих янголів Божих, які вдень і вночі билися в усі часи, щоб захистити нас від спустошення лукавого і його сил.

Архангели — наші заступники, заступники перед Богом та вчителі істинного благочестя і віри. Християнину слід звертатися до них з гарячою молитвою, просячи послати допомогу в добрих справах, щоб зміцнити у вірі, щоб допомогти встати на істинний шлях, що веде до вічного спасіння, щоб захистити від темних сил. При цьому слід пам’ятати про те, що архангели — це виконавці Божественної волі, її провідники. Є спеціальні молитви, з якими слід звертатися до архангелів.

Святий Архангел Михаїл, і всі святі архангели та ангели Божі, моліться за нас і захистіть нас в бою, щоб ми завжди тріумфували проти всього, що диявол, сатана, цей древній змій і обманник, поставив на нашому шляху, щоб ми могли викривати його і сповідувати нашу віру і любов до Господа Бога нашого. Амінь.

Ексклюзив

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,
доктор богословських наук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: