Слово про святого Архангела Уриїла

03.12.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Святий Архангел Уриїл є одним із семи архангелів, визнаних Церквою. Його часто зображують як ангела-воїна, а іноді його називають «Ангелом покаяння». Ім’я Уриїла перекладається як «Бог — моє світло», «Божий вогонь», «Боже полум’я», або навіть «Боже обличчя». Деякі історії, пов’язані з Уриїлом, ідентифікують його як ангела, який охороняв Едем ( Буття 3:24); у Святому Письмі Уриїл називається архангелом у пророка Ездри та у книзі Єноха, яку вважають за апокрифічну та в деяких інших стародавніх єврейських писаннях.

У Православних та унійних церквах пам’ять Уриїла вшановується разом з іншими архангелами та ангелами у день свята «Собор Архангела Михаїла та інших безтілесних сил» 8 листопада літургійного календаря (для тих церков, які слідують за ново-юліанським календарем). Англікани та християни дохалкедонських церков Єгипту, Ефіопії та Еритреї теж ушановують архангела Уриїла. Наведемо дві красиві легенди, що пов’язані з Архангелом Уриїлом.

В ефіопській писемності Уриїл в трактуєтеся як один з великих архангелів і як angelus interpres, який витлумачив пророцтва Єноху та Ездрі, і як помічник обох. Згідно з їхньою легендою, під час розп’яття Ісуса ХристаУриїл занурив своє крило в кров і воду, що текли з боку Спасителя та наповнив ними чашу. Несучи чашу, він разом з Архангелом Михаїлом окропив нею всю Ефіопію, де впала крапля крові, там будували церкву. Тому в ефіопській іконописі Уриїл часто зображується з чашею, наповненою кров’ю Христа. Тут, звичайно, недоцільно шукати істини догматичного богослов’я, але політ південної фантазії може вразити й серця «синів півночі», сподвигнув їх теж шанувати й самого Архангела Уриїла та святині Господні.

У ранньохристиянських апокрифах Уриїл відіграє певну роль, різну в джерелах, у порятунку Івана Хрестителя від різанини невинних немовлят, яку наказав цар Ірод. Він несе Івана та його матір святу Єлизавету, щоб приєднатися до Святої родини після їх втечі до Єгипту. Їхня зустріч зображена на картині Леонардо да Вінчі «Богоматір на скелях».

Нагадаю ще раз, що Воїнство Небесне – цесвяті ангели, які борються за наші душі з сатаною та духами злоби піднебесної, моляться про нас, напоумляють, втішають, наставляють на шлях істинний.

Серед Небесних Сил безтілесних виділяються сім головних ангелів –Архангелів, у кожного з яких своє служіння. На чолі воїнства Небесного –Святий Архістратиг Михаїл, потім Архангел Гавриїл, Архангел Рафаїл, Архангел Уриїл, Архангел Селафіїл, Архангел Єгудіїл та Архангел Варахіїл. Всі вони затверджені в істині, любові добрі та допомагають людям на шляху в Царство Небесне, сприяючи вічному спасінню душ людських.

Архангел Уриїл – четвертий Ангел, просвітитель. Як відомо – Бог є любов, світло. І ця любов є вогонь Божий. Як сказав Господь Ісус Христос: «Я прийшов вогонь кинути на землю; і як же Я прагну, щоб він уже розгорівся» (Лк. 12: 49). І цим вогнем любові Божої сповнений Архангел Уриїл, який запалює серця духовною любов’ю, осяває душі світлом, просвіщає душевні та тілесні почуття, напоумляє заблукалих, спонукає до молитви. А холод, темрява виходить від сатани. А біси завжди прагнуть охолодити людину до духовного життя, затьмарити його розум прихильністю до земного, до суєти життєвої, ввести в гріх.

До життя християнина Архангел Уриїл приходь по-своєму. Розкажу, як я з ним, до слова сказати, познайомився. Коли я з бабусею тільки почав ходити в храм, у нас вдома з’явилася роздруківка з молитвами Архангелам по днях тижня. Не знаю, який був принцип її складання, але в четвер покладалася саме молитва Архангелу Уриїлу. Мені це запало в душу, потім я завжди звертав увагу на ікони архангелів, фрески з їх зображеннями, писав про них курсову роботу в семінарії. Зараз доступний невеликий текст тої самої молитви, хто готовий попрацювати трохи більше, може читати акафіст Архангелу Уриїлу, благо, сьогодні все можна спокійно знайти в Інтернеті. Я на це благословляю.

Отже, чому ж все-таки Уриїл? Сьогодні, як ніколи в минулому, людство володіє неймовірно великим багажем знань. Величезна кількість відкриттів вже зроблено, не менше проводиться досліджень. Люди наполегливо шукають «ключики» від «дверей» світобудови, захоплюються своїми досягненнями, неймовірною силою та потенціалом людського мозку. Але є джерело всіх цих знань – Бог, а є Той, хто ці знання приносить, – Уриїл.

Архангел спонукає вчених мужів шукати не тільки істин, а й Божественної любові, невпинно молитися. Уриїл несе людям світло Божих істин, надихає на праведні Наукові праці, на отримання знань, щоб перемогти темряву і дикість. Архангел тримає в руці вогонь, що символізує особливу ревнощі про Бога, без якої наблизитися до істини неможливо.

Звістки про цього Архангела ми черпаємо з третьої книги Ездри (3 Езд. 4,1; 5, 20; 10, 28). Тут йдеться про те, що Уриїл був посланий священику Ездрі для передачі та пояснення йому таємничих шляхів Божих, він сповіщає, що до приходу Спасителя залишилося зовсім небагато часу. Священик з Юдеї жив у V столітті до Різдва Христового. Уриїл пропонував Ездрі три шляхи, говорив про нездатність смертних осягнути шляхи Бога Всевишнього.

У книзі Єноха Уриїл названий ангелом грому та коливання. У Книзі Єноха сім ангелів визначені як Архангели та перераховані за іменами, серед яких є Уриїл. Архангели є вищими за рангом над іншими типами ангелів, такими як херувими, серафими, начальства та сили, і тому керують ними. Книга Єноха (це частина єврейських, скоріше за все елліністичного часу та раннє-християнських писань-проповідей) описує Уриїла як одного із семи архангелів, що керують світом. Уриїл попереджає праотця Ноя про майбутній потоп у 10-му розділі книги Єноха. У 19-му та 21-му розділах Уриїл розповідає, що занепалі ангели, які повстали проти Бога, будуть засуджені, і показує Єноху видіння, де вони будуть «прикуті до нескінченної кількості скінчаться дні їхніх злочинів» (Єноха 21:3).

Архангел Уриїл також згадується святим Григорієм Великим (бл. 540–604) та в «Небесній ієрархії», впливовій праці про ангелів автора, нині відомого як Псевдо-Діонісій Ареопагит (кінець 5- початок 6 століття). Про Уриїла писав й наш український святитель Інокентій Херсонський: «Люди, віддані наукам – це ваш Архангел! Не забувайте за прикладом його бути служителями не тільки світла істини, а й вогню Божественної любові. Як сказав святий апостол Павло: «розуміємо, що ми всі маємо знання. Проте знання приводить до зарозумілості, а любов збудовує» (1Кор.8:1). Уриїл, будучи сяйвом вогню Божественного, є просвітитель потемнілих. Як Архангел світла, він просвіщає уми людей одкровенням істин, для них корисних; як Архангел вогню Божественного, він запалює серця любов’ю до Бога і винищує в них нечисті прихильності земні». Отже, посланник Божий Уриїл просвіщає уми, викорінює гріховні прихильності, запалює людей гарячою любов’ю до Господа.

Архангел Уриїл, як просвітитель заблукалих душ, може допомогти віруючим у різних ситуаціях, пов’язаних з його сферою відповідальності, в основному в науковій сфері та не лише. Він вважається покровителем та захисником: наукових співробітників, вчених та дослідників; викладачів вузів; учнів шкіл та студентів університетів. Архангел Уриїл також пов’язаний з творчістю та натхненням. Представники творчих професій можуть звернутися до нього за допомогою, коли вони стикаються з творчою кризою або не можуть знайти натхнення. Уриїл посилає їм необхідне натхнення та нові ідеї. Він особливо пов’язаний з літературою, тому письменники та поети можуть звернутися за допомогою до цього Архангела. Молитва Уриїлу буде корисною, коли необхідно написати важливий текст, будь то шкільне есе, курсова робота, дипломна робота, дисертація, наукова стаття, або монографія, або промова для публічного виступу.

Ми можемо просити Архангела Уриїла також про справедливий Божественний суд у кожній ситуації. Він може допомогти нам усунути гнів і нетерпимість і дати нам достатньо сил, щоб боротися з нашим егоїстичним, характером. Він може навчити нас, як подолати почуття розлуки з Богом. При охолодженні до духовного життя, коли не хочеться молитися, йти в храм, не відчувається любові до Бога, душа затьмарена гріхами, або відчуваєте, що ви заблукали, можна звернутися з молитвою до Архангела Уриїла. Архангел Уриїл – просвітитель затьмарених гріхами, наставник заблукалих, збудник на молитву. Адже святі архангели і ангели завжди готові допомогти в справі порятунку, наставити на шлях істини. Звертаючись в молитві за допомогою до ангелів Божих, ми будемо подібні їм і Господу, світлими, так як отримуємо від Бога і його ангелів настанови, заступництво, благодать. А уподібнюючись Ангелам, після переходу у вічність, можемо увійти в Царство Небесне. А якщо не молитися, а вести гріховне життя, то можна уподібнитися бісам, стати затьмареними, темними. «З праведним ти станеш праведний, із чоловіком невинним ти будеш невинний; з вибраним ти будеш вибраний, із лукавим — за лукавством його». (Псалом 17: 25-27).

Віруючі можуть молитися Уриїлу для легкого засвоєння складного матеріалу, успішної здачі іспитів та в інших подібних ситуаціях. Однак, найважливіша умова – це мати чисте серце і добрі наміри, не бажати зла іншим.У своєму зв’язку з вогнем він випромінює світло мудрості та істини серед невизначеності, обману та темряви. Це поширюється на контроль над емоціями, звільнення від гніву та подолання тривоги.

І стосовно Архангела Уриїла, й стосовно будь-яких інших святих або ангелів, до яких ми звертаємося з молитвами, потрібно не тільки слухати, а й чути заклик святих. В даному випадку для нас важлива наведена думка свт. Інокентія Херсонського. Архангелу Уриїлу варто молитися тоді, коли є проблеми з навчанням у нас або у наших дітей, а всі, хто пов’язаний з наукою або освітою, так взагалі хотілося б, щоб шанували його своїм покровителем.

Молитва Архангелу Уриїлу дає нам додаткові відомості про його властивості. Там ми бачимо прохання про розвиток розуму й серця, сам же Уриїл іменується просвітителем, осяяний Божественним світлом та сповненим вогнем любові.

На підставі таких свідчень свт. Інокентій Херсонський каже, що Уриїл – покровитель людей науки. Він – джерело великих і корисних відкриттів, саме завдяки його впливу, після багатогодинних або багатоденних праць дослідники виголошують «еврика». Люди найчастіше моляться до Уриїла, щоб дарував їм мудрість, а це відбувається по-різному.

Тому до Уриїла звертаються з молитвами ще й тоді, коли втрачено вектор життєвого шляху або прийшов час визначити вірний життєвий шлях, або сталася складна ситуація. Архангел Уриїл завжди вислухає, потрібно лише вірити, що його допомога прийде. Допомога від нього приходить по-різному, і не чекайте одноразового «дива». Чекайте повільного просвітлення, нового розуміння своєї життєвої ситуації. Раптом Ви зрозумієте, як вийти зі складної ситуації. Ви будете мотивовані допомагати іншим та служити їм. Ви відчуєте, як використовувати свою нову мудрість для блага інших, а не для власної егоїстичної вигоди.

Місія Уриїла на Землі — допомогти всім людям подолати всі складні етапи. Уриїл може подарувати найголовніше – внутрішній спокій і гармонію. Також він є архангелом, у якого можна попросити фінансової допомоги. Також звернення до Архангела Уриїла (як й до Рафаїла, бо вони не конкуренти, а союзники та співробітники у Бога) може бути корисним у разі серйозних психологічних розладів, таких як депресія, суїцидальні нахили, туга або гнітюче почуття самотності. Уриїл наповнить стражденну душу спокоєм та гармонією, відновити радість до життя. З його допомогою ми протистоїмо собі та дізнаємось про свої недоліки та слабкості, які застрягли десь глибоко в нашій підсвідомості – темні аспекти, про які ми не хочемо згадувати.

Архангел Уриїл дуже справедливий. Він не хоче викликати у нас почуття провини, але допомагає нам самокритично подивитися на себе та задуматися про наше поточне життя. Він знає, що це непросте завдання для нас, але дуже важливе і корисне, якщо ви прагнете підвищити свою обізнаність. Маймо сміливість протистояти «нашому підпіллю», яке забирає неймовірну кількість нашого часу та сил.

Архангел Уриїл закликає нас, що коли ми стикаємось із важкими часами та викликами, ми повинні утримуватися від звинувачення інших людей у своїх неправомірних вчинках. Скоріше, ми повинні виявити свої помилки та попросити у них пробачення відкрито й прямо, голосно й чітко. Він допоможе вам відокремитися від минулих болів та образ, незалежно від того, чи є вони фізичного, психічного чи емоційного характеру. Він звільнить вас від ваших страхів, непомірних бажань та дасть вам мир й милосердя, а також духовне зцілення.

Моліться йому і тоді, коли хочете захистити себе від неправди і розпізнати брехню. Він допоможе побачити ситуацію в істинному світлі і вийти з неї з мінімальними втратами. А також навчить справлятися з життєвими кризами, відкриє серце, наповнивши його любов’ю до Бога та людей. Зверніться до нього в молитві, коли хочете попросити за: успіх у фінансах; вийти з боргів; руйнування внутрішніх бар’єрів; добру та мудру пораду; успіх у бізнесі; повернення втрачених грошей;поліпшення матеріального становища; зміцнення вашого підприємництва; визнання своїх недоліків; набуття внутрішньої сили та мужності; відновлення контролю над власним життям; подолання спокус, залежностей та слабкостей. Архангел Уриїл дає нам іскри натхнення та мотивації та допомагає нам розвивати психічні та інтуїтивні навички.Він є вчителем учених та пророків, він навчає своїм прикладом, вимагаючи від них підходити до своєї роботи та життєвого шляху з усією серйозністю та глибиною, з якою він підходить до свого.

У мистецтві Уриїл часто зображується з книгою або сувоєм, обидва символізують мудрість. Іншим символом, пов’язаним з Уриїлом, є відкрита долоня, що тримає полум’я або сонце, яке представляє Божу істину.

Крім того, Уриїл також допомагає вам збалансувати ваші здорові стосунки, будь то з чоловіком/дружиною, родиною, колегами, другом або з кимось іншим. Під час сварок або непорозумінь Уриїл допомагає вам заспокоїтися, раціонально подумати про ситуацію, враховуючи також точки зору інших, щоб можна було прийняти правильне рішення, таким чином, позитив залишається. Він може допомогти вам у ваших проектах від нуля до кінця. Уриїл навіть приносить спокій для вас, коли Ви перебуваєте в середині будь-якої кризи.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: