Слово про святого Архангела Рафаїла

26.11.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Архангел Рафаїл відомий як ангел зцілення. Він працює над зціленням розуму, духу та тіла людей, щоб вони могли насолоджуватися миром і міцним здоров’ям у повній мірі Божої волі щодо них. Архангел Рафаїл допомагає вилікувати психічні та емоційні проблеми, заохочуючи нас говорити вільно та чесно, висловлювати наші справжні почуття та реакцію на життя замість того, щоб пригнічувати їх, що зрештою призведе до хвороби.

На початку проповіді я нагадаю, що ангели — це чисті, створені духи. Ім’я ангел означає слуга або посланець Бога. Ангели є небесними або небесними істотами, вищими за людей. Існування духовних, нетілесних істот, яких Святе Письмо зазвичай називає «ангелами», є правдою віри. Свідчення Святого Письма таке ж ясне, як одностайність Традиції. Ангели не мають тіл і не залежать від матерії для свого існування чи діяльності. Вони відрізняються від святих, якими можуть стати люди. Ангели мають розум і волю, і вони безсмертні. Їх величезна кількість, але кожен є індивідуальною особистістю. Архангели — один із дев’яти хорів ангелів, перелічених у Біблії.

Щоразу, коли я стикаюся з проблемами здоров’я, я звертаюся до Рафаеля, щоб він дотримувався правильного плану та керував моїм шляхом до зцілення. Він може допомогти мені зцілитися від будь-чого, будь то фізичне, розумове, емоційне, духовне захворювання

Значна частина того, що Церква знає про святого Рафаїла, походить із книги Товіта, книги Старого Заповіту, яку протестанти в 17 столітті вирішили відкинути разом із шістьма іншими, які вони називають «апокрифічними», оскільки спочатку вона була написана не єврейською, а грецькою мовою, що мало не дивує нас, враховуючи розпорошення євреїв у давнину в еллінізованому Середземноморському басейні.

У Книзі Товіта розповідається історія двох ізраїльських родин, які під час правління Енемессара були змушені оселитися в Ассирії, далеко від своєї батьківщини Ізраїлю. Одна з цих родин належала праведному чоловікові, нащадку Нефталіма на ім’я Товіт, який разом зі своєю дружиною Анною та сином Товією був ув’язнений у стародавній ассирійській столиці Ніневії, тоді як інша належала чоловікові на ім’я Рагуїл. який оселився в Мідії, в місті Екбатана. Позбавлений зору та ослаблений старістю, Товіт був деморалізований і відчував, що незабаром загине. Ситуація іншої родини, сім’ї Рагуїла, була не менш сумною, оскільки Сара, його дочка, зазнавала серйозних мук, оскільки її переслідував ревнивий демон на ім’я Асмодей, який убив усіх семи її попередніх чоловіків, поки вона була з їх наступної ночі після весілля. Не встигла вона стати дружиною, як демон убив її нового чоловіка.

Через їхні фінансові проблеми старий Товіт вирішив послати свого сина Товіаса до мідійського міста Рагес, щоб той міг повернути десять срібних талантів, які були довірені на зберігання людині на ім’я Гаваїл, син Габрія. Товіт порадив своєму синові найняти людину, яка заслуговує на довіру, як супутника в подорожі. Товія дотримувався рекомендації свого батька і вирушив на пошуки почесної людини, і врешті-решт він знайшов Святого Архангела Рафаїла, якого Бог послав допомогти Товіту та його дому, але через людську зовнішність, яка приховувала небесну природу Архангела, Товія не міг побачив, що особа, яку він обрав собі за супутника, насправді була ангельською істотою.

По дорозі до Мідії Товія і Рафаїл зупинилися на ніч біля річки Тигр. Коли Товія пішов скупатися у водах річки, велика риба вискочила з хвиль і напала на нього. За наказом Рафаїла Товія схопив рибу і приніс її до вогнища. Перш ніж засмажити рибу, Рафаїл наказав Товії розрізати її та зібрати серце, печінку та жовч. Наступного дня, коли вони дісталися Мідії, Рафаїл вирішив, що вони з Товією повинні піти й оселитися у Рагуїла. Архангел заохочував Товію не боятися одружитися на Сарі та запевнив його, що демон, який убив сімох попередніх чоловіків, з якими вийшла заміж Сара, буде вигнаний та жодним чином не завдасть йому шкоди. Крім того, Рафаїл зазначив, що Товія віддасть честь своєму ізраїльському роду, як просив Товіт, одружившись на Сарі, оскільки вона також належить до народу Ізраїлю.

Почувши це, Товія закохався в Сару та підкорився пораді Рафаїла. Дотримуючись вказівок Рафаїла, Товія взяв печінку та серце риби, яку спіймав днями, і щойно він і Сара, з якою він одружився того ж дня, увійшли до весільної кімнати, він поклав останки риби та спалив їх. Не маючи змоги протистояти запаху та диму, що виходив із спалених нутрощів риби, демон покинув Сару та втік у далекі землі Єгипту, де Рафаїл зловив і зв’язав, щоб він не повернувся й не причиняв зла більш Сарі, або будь-кому ще. Звісно, ​​божественною силою було здійснено їхнє духовне й матеріальне зцілення.

Проте архангел у своєму людському образі використовував матеріальні засоби як знаки, як Христос використовував Свої плювки та бруд, а Церква використовує матерію в таїнствах, як видимі знаки духовних реальностей.

Потім молодята помолилися перед Богом і подякували Йому за визволення Сари від демона.Рагуїл, не знаючи про те, що сталося у весільній кімнаті, почав сумніватися, що Товія живий, і він навіть наказав одному зі своїх слуг викопати могилу, щоб поховати в ній свого нового зятя, якщо демон уб’є його, як так було з попередніми чоловіками, за яких вийшла заміж її дочка.

Пізніше він посилив радість Рагуїла, бо він дуже зрадів, побачивши Товію цілим і неушкодженим, а його доньку звільненою від демонських мук, і наказав продовжити весільний бенкет до чотирнадцяти днів.Але на цьому їхня радість не закінчилася, тому що Товія, дотримуючись інструкцій Рафаїла, взяв жовч риби і протер нею очі Товіта, і щойно він закінчив це робити, його батько знову прозрів та став бачити. Коли старий Товіт пішов винагородити Рафаїла за його допомогу та зусилля, останній відкрив свою справжню особу і сказав: «Я є Рафаїл, один із сімох святих ангелів, які приносять молитви святих і входять перед славу Святого» (Товіт:12;15).

Подібно до Товіта та Сари, незліченна кількість людей у ​​наш час зазнають тяжких страждань і волають до Бога сповненими віри та відчаєм способами. Подібно до Товіта та Сари, деякі заходять так далеко, що моляться про смерть. Багато з них є хворими та страждаючими людьми в наших власних районах. Історія про Товіта, Сару та архангела Рафаїла нагадує нам, що Бог чує ці молитви і що у Бога є ліки. Божі ліки включають ангелів і людей, яких Бог посилає для зцілення. Божий засіб також включає ліки та методи лікування, отримані з природного світу, створеного Богом. Сучасні еквіваленти жовчі риби Товії є цілющими засобами, наданими Богом.Для чого ця риба? Це символ Христа. У ранній Церкві Ісуса Христа символізувала риба, тому що слово «ichthus» утворювало акронім, що означає «Ісус Христос, Син Божий, Спаситель». Таким чином Рафаель приводить Товію до цієї риби; святий архангел веде нас до Христа.

Історія Книги Товіта також показує нам, що це нормально молитися Богу в розпачі та чесно говорити Богові, чого ми хочемо і що ми відчуваємо. Молитви Товії та Сари демонструють глибоку віру в Божу доброту і, водночас, без вагань висловлюють щирі почуття щодо їхнього горя. Бог почув ці молитви і виявив милосердя. У нас є всі підстави вірити, що Бог почує наші молитви і прихильно погляне на нас.  Нарешті, зцілення, зроблене Рафаїлом у Книзі Товіта, показує нам Божий засіб, але воно не розкриває найкращий Божий засіб. Це виявилося у Втіленні, Страстях і Воскресінні Ісуса Христа, в якому Бог прописав ліки не тільки від хвороб і страждань, але й від гріха і смерті.

Рафаїл з’являється в Книзі Єноха, стародавньому єврейському тексті, який вважають канонічним християнами-дохалкедонитами в Еритрейській та Ефіопській православних церквах. У вірші 10:10 Бог дає Рафаїлу завдання зцілення: «Віднови землю, яку занепалі ангели зіпсували; і звісти йому життя, щоб Я міг оживити його». Путівник Єноха каже у вірші 40:9, що Рафаїл «головує над усіма стражданнями та всіма стражданнями» людей на Землі; наіть білш того: саме святий Рафаїл «призначений зцілити землю від її зла, страждань і недуг людства».

Хоча в Новому Завіті поіменно згадуються лише архангели Гавриїл і Михаїл, Євангеліє від Іоанна говорить про купальню у Віфезді, де відпочивало багато хворих людей, чекаючи руху води. «Ангел Господній у певний час сходив у ставок, і вода зрушилася. І той, хто спустився першим у ставок після руху води, одужав від усіх недуг, у яких він лежав» Івана 5:1-4. Через силу зцілення, яку часто пов’язують з Рафаїлом, ангел, про якого йдеться, зазвичай асоціюється зі святим Рафаїлом, Архангелом.

Цілюще служіння святого Рафаїла все ще можна побачити в чудесних зціленнях, які відбувалися аж до наших днів у багатьох святинях по всьому християнському світу. Кажуть, що архангел Рафаїл з’явився в Кордові, в Іспанії, протягом 16 століття; у відповідь на звернення міста Папа Інокентій X дозволив місцеве святкування свята на честь Архангела 7 травня, у день головного явлення.

Християни з таких конфесій, як православна, католицька, згадані вже ефіопська та елерейська, а ще й англіканська церкви, вшановують Архангела Рафаїла як святого покровителя. Він є покровителем людей медичної професії (таких як лікарі та медсестри), пацієнтів, консультантів, фармацевтів, а крім того ще й пошуків кохання з метою щасливого шлюбу (в деякій мірі більш саме для хлопців та чоловіків), молоді з усіма її негараздами та мандрівників.

Але більш за все Архангел Рафаїл відомий як ангел зцілення. Він сповнений співчуття до людей, які страждають фізично, розумово, емоційно чи духовно..Якщо Ви відчуваєте тривогу та оточені негативними думками, ви можете попросити архангела Рафаїла про допомогу та керівництво. Він сприяє емоційному зціленню, він дозволить Вам виявити та розвіяти небажані думки та переорієнтувати свій розум, щоб вести більш змістовне життя.

Святий Рафаїл працює, щоб наблизити людей до Бога, щоб вони могли відчути мир, який Бог хоче їм дати. Він часто асоціюється з радістю і втіхою. Архангел Рафаїл також займається лікуванням тварин і Землі, тому люди пов’язують його з доглядом за тваринами та захистом навколишнього середовища.

Лікувальний підхід архангела Рафаїла часто переплітається з природою. Відомий своїм унікальним зв’язком із навколишнім середовищем і природним світом, тому досить часто у іконографії колір Рафаеля – зелений, що символізує життя, зростання та зцілення.

Люди іноді просять допомоги Рафаеля, щоб: зцілити їх (від хвороб чи травм фізичного, розумового, емоційного чи духовного характеру), допомогти їм подолати залежності яких зараз лікарі налічують до 400 типів), привести людей до любові та захистити їх під час подорожі.

За винятком ситуацій, коли смерть або хвороба людини є частиною загального божественного плану, архангел Рафаїл енергійно сприятиме зціленню. Саме він надихає вас раптовими розуміннями, даючи вам потрібну інформацію, щоб допомогти зціленню.

Відомо, що святий Рафаїл виконує прохання досить швидко, і він проведе вас через процес зцілення. Якщо зцілення для Вас, спостерігайте за якимось знаком: думкою, ідеєю чи внутрішнім повідомленням. Якщо є основна причина хвороби, наприклад, ненависть, св. Рафаїл якимось чином вкаже Вам на це. Він може допомогти нам забути про погані речі з минулого, відчути себе краще і навіть допомогти нам припинити робити те, що, як ми знаємо, є поганим.Це може потім перетворюйтеся на любов, тим самим прискорюючи час вашого повного духовного та ментального відновлення.

Коли нам потрібно знайти напрямок у житті, Архангел Рафаїл допомагає нам знайти наше справжнє покликання та мету. Щоразу, коли Вам потрібна ясність цілі в житті, Ви завжди можете помолитися йому, щоб він направляв Вас.

Архангел Рафаїл не лише допоможе вам зрозуміти, як найкраще зцілити себе, але він також допоможе медичним працівникам прийняти правильні рішення щодо догляду за Вами чи дорогою Вам людиною, яку Ви підтримуєте в молитві.

Багатьом християнам (це й я підтверджую за своїм пастирським досвідом) Архангел Рафаїл виліковує розриви у стосунках, психічні та емоційні проблеми, а також фізичні проблеми. Тому саме зараз я розповім Вам чотири історії з моєї практики. У розпал труднощів люди повідомляли про благодатну допомогу від архангела Рафаїла. Вони заявляють про його чудесне зцілення, захист і фізичну й емоційну підтримку.

Історія перша: Жінка з важким і незвичайним раком попросила допомоги у Архангела Рафаїла. Вона стверджувала, що відчувала навколо себе теплу й затишну присутність. Її рак повністю зник після лікування.

Історія друга: чоловік молився архангелу Рафаїлу (регулярно за мої благословенням читав акафіст йому). Він був самотнім, розгубленим та мав проблеми з залежністю. На щастя, він зустрів когось, хто ввів його у групу підтримки. У цій групі він отримали необхідну допомогу та подолав свою залежність, а потім зустрів чудову наречену та створив сім’ю.

І останнє, але не менш важливе: мої парафіяни, які просили архангела Рафаїла про допомогу у своїх духовних подорожах, відчули великі зміни. Була жінка, яка відчувала, що більше не належить до своєї віри, але після молитви до архангела Рафаїла вона відчула, що має нову мету. Інший хлопець, який не був впевнений у сенсі свого життя, отримав відповіді та зрозумів, куди йти, після того як попросив поради у Архангела Рафаїла.

Не лише ці історії, а й багато всього іншого приводить нас до розуміння того, наскільки тісно пов’язані емоційні проблеми з хворобами в тілі, і що робота на духовному рівні майже безперечно допоможе з усіма типами хвороб.

Святий Рафаїл допоможе Вам перейти від придушення ваших почуттів до повного, чесного та повного вираження ваших реакцій на життя. Поки Ви не дозволите собі розслабитися від своїх придушень, Ви не зможете підключитися до своєї глибшої природи почуття. Рафаїл допоможе Вам з цим, ніжно підштовхуючи Вас висловити свої справжні почуття собі та оточуючим. Це підвищить рівень спілкування у Ваших стосунках, наблизивши вас до тих, кого Ви любите, до Бога та до себе. А це прями шлях до виконання заповідей Господа Нашого Ісуса Христа.

Ще раз підкреслю, що Архангел Рафаїл – це святий ангел, який працює для Бога над завданням зцілення людства. Рафаель також керує іншими ангелами, які також спеціалізуються на цілительській роботі. Всі архангели є ангелами високого рангу, які очолюють ангельські групи, зосереджені на певних видах роботи. Рафаїл та інші ангели –цілителі доступні щоразу, коли Бог кличе їх, щоб допомогти людям зцілити їхні тіла (від будь-якої хвороби чи травми) або їхній розум (від тривоги , смутку, гніву чи інших проблем).

Коли Рафаїл працює, тільки Божа сила протікає через цю роботу і робить можливим зцілення. Рафаїл (та інші ангели) не є магічними істотами, які самостійно викликають силу. Навпаки, вони є вірними посланцями Бога. Отже, будь-хто, хто відчуває зцілення завдяки роботі Рафаїла, дійсно відчуває зцілення від Бога, доставлене через Рафаїла або одного з інших ангелів, які працюють із Рафаїлом над завданням зцілення.

Ім’я Рафаїла вказує на цю реальність: Рафаель означає «Бог зцілює». Важливо пам’ятати, хто насправді виконує роботу зцілення – Бог – і залишатися зосередженими на Ньому, як це роблять святі ангели. Тільки Бог гідний поклоніння, і всі ангели, які служать Богу, скеровують людей поклонятися тільки Йому. Як говорить Рафаїл у Товіті 12:18: «Адже не з власної ласки, але за бажанням вашого Бога я прийшов. Тому благословляйте Його навіки».

Головний важливий факт, який слід знати про святого Рафаїла, це те, що він є провідним ангелом-цілителем, який служить людству, виконуючи доручену Богом місію. Коли ви думаєте про архангела Рафаїла, нехай це спонукає вас звернутися до Бога за зціленням, якого ви потребуєте у своєму житті. Просіть Бога про зцілення та очікуйте, що Бог відповість будь-яким найкращим способом, включаючи, можливо, посилання ангелів-цілителів, щоб допомогти вам. Зцілення часто діє цілісно – залучаючи всі аспекти тіла, розуму та духу – як показують біблійні історії про цілительську роботу Архангела Рафаїла. Сучасні наукові дослідження благополуччя також показують, що зцілення діє таким чином, що розкриває зв’язки між нашим тілом і душею.

Отже, коли ви молитеся Богу про зцілення, Бог відповість на вашу молитву таким чином, щоб врахувати кожен аспект того, що для вас найкраще: духовно, розумово, емоційно та фізично. Бог вирішить, яку допомогу вам надіслати, і ця допомога може прийти від ангелів-цілителів, таких як Рафаїл. Ймовірно, ви не будете знати про все, що Бог запускає, щоб відповісти на ваші молитви про зцілення. Подібно до того, як Рафаїл був замаскований, коли допомагав сім’ї Товіта, ангели-цілителі часто виконують свої завдання від Бога інкогніто. Однак ви можете бути впевнені, що Бог буде потужно працювати, щоб допомогти вам за лаштунками, коли ви молитеся про зцілення.

Архангел Рафаїл є важливим ангелом, про якого слід знати, оскільки він виконує важливу роботу зцілення для людей за призначенням від Бога. Однак також важливо не зосереджуватися на Рафаїлі більше, ніж на Богові. Майте на увазі, що через Рафаїла та інших ангелів-цілителів діє Божа сила. Якщо ви відчули будь-яке зцілення, віддайте Богу – джерелу вашого зцілення – свою вдячність і поклоніння.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,

доктор богословських наук.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: