Прага: чехи відзначили національне свято двома прапорами – власним і українським

04.11.2022 0 By NS.Writer

Попри внутрішні проблеми, загальноєвропейські виклики, Чехія впевнено й потужно протистоїть поряд з Україною спробам Кремля знищити демократію у світі, вкрасти незалежність України й знівелювати європейську ідею.

Міністерство внутрішніх справ відзначило день утворення Чехословаччини викликом путінізму

28 жовтня у Чехії національне свято — день виникнення незалежної Чехословацької Республіки. Все навколо прикрасили національними прапорами. А Міністерство внутрішніх справ встановило прапори Чехії та України, а також зображення Путіна в мішку для трупів.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан у Твіттері написав: «Ми знаємо, хто наш друг, який проливає кров і за нашу свободу. І також ми знаємо, хто наш ворог, і ми не дозволимо йому вкрасти сприйняття патріотизму і наш прапор».

Прапор з Путіним в мішку розділив чеських політиків

Та не всім політикам сподобався прапор із Путіним у мішку. Євродепутат Іван Давид (СПД) стверджує, що це абсолютна відсутність смаку. «Коли я сьогодні це побачив, то спочатку подумав, що це фотомонтаж, створений якимось ідіотом. Як на мене, це верх несмаку. Коли я дізнався, що це реальність, навіть від міністерства, я подумав: «Ну, це рівень», — сказав євродепутат Іван Давид (СПД) у програмі «360°» на CNN Prima News.

Сенаторка назвала дії міністра трагічними та, на її думку, він повинен піти з міністерства.

Навпаки, депутатка Вера Коваржова (STAN) вважає це кроком, адекватним воєнній ситуації. Вона нагадала, що в Празі відбулися демонстрації, які за словами організаторів, спрямовані проти уряду. «Ці демонстрації містять проросійські гасла, пропагують війну і Путіна», — зазначила вона. «Треба налити собі чистого вина. Треба запитати себе, хто такий Путін. Це державний діяч, який кинув виклик суверенній державі. Вони вбивають жінок і дітей», — заявила Вера Коваршова.

Марек Виборний

Марек Виборний (KDU-ČSL) також зазначив, що Іван Давид не може навіть обирати інші слова, окрім тих, які захищають Росію.

«Давид та інші представники цієї сцени є п’ятою колоною Росії в нашій державі. Я вважаю неймовірним, що хтось тут може релятивізувати воєнні злочини. Володимир Путін — не державний діяч, він військовий злочинець», — емоційно сказав голова Народного парламентського клубу у відповідь на неправдиву заяву Давида про те, що саме українці вчиняли геноцид на Донбасі з 2014 року.

«Коли ми святкуємо наше свято, ми повинні пам’ятати, що за кілька сотень кілометрів від нас є держава, на яку напала інша держава. Там вбивають жінок і дітей. Це не можливо у 21 сторіччі», — підсумував Марек Виборни, підтримавши міністра Ракушана.

Саме російська пропаганда тривалий час поширює інформацію про «геноцид росіян в Україні». Але жодних доказів так і не було представлено, і жодна з міжнародних слідчих комісій не дійшла такого висновку.

Інсталяція на будівлі Міністерства внутрішніх справ у Празі висить з ночі на п’ятницю в межах вшанування створення Чехословаччини. «Я хотів би, щоб ми продовжували демонструвати мужність і стійкість навіть у цей важкий період, як засновники Чехословаччини в 1918 році», — сказав міністр внутрішніх справ Віт Ракушан.

«Незалежність і свобода, яку ми тоді здобули, є звичайною справою. Ця епоха закінчилася, і перед обличчям агресора ми будемо знову і знову показувати, що захищатимемо їх та гордо боротимемося під чеським прапором», — додав Ракушан.

Дії міністра внутрішніх справ також помітили у світі, звісно, ​​також у Росії та Україні. «В Чехії ворожнеча до Росії перейшла всі межі», — написало одне з московських інформаційних агентств. Навпаки, Київ високо оцінив висловлену підтримку.

Україну відвідала урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром Чеської Республіки

Петр Фіала в Києві

Попри російські ракетні атаки на Україну, 31 листопада з офіційним візитом до Києва прибув чеський прем’єр Петр Фіала спільно з великою частиною чеського уряду.

На міжурядовій зустрічі йшлося про економічну співпрацю, національну та міжнародну підтримку, повоєнну відбудову України.

«Ми в Києві, який сьогодні вранці також зазнав ракетних обстрілів з боку Росії. У нас є серія переговорів з українськими друзями. Вірю, що вони дадуть конкретні результати. Українці борються не лише за свою країну, а й за всю Європу. Наша підтримка має тривати», — написав Фіала.

Цікавою історією є відповіді на цей твіт — від проукраїнських до прокремлівських, що дає змогу зрозуміти умови, в яких працює чеський уряд зокрема і вся європейська проукраїнська коаліція. Зима на порозі, європейці бояться викликів, і це не надто поліпшує ставлення до України. Натомість боротьба триває і має успіхи.

Після зустрічей у Києві український та чеський уряди підписали меморандуми про подальшу співпрацю у сфері економіки та політики. Петр Фіала й три його заступники та чотири міністри запросили український уряд до Праги наступного року.

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, чеський візит в один із найскладніших періодів української історії є виявом величезної солідарності та підтримки.

Петр Фіала висловив головну мету військової та гуманітарної підтримки України — відновлення територіальної цілісності України. Наразі уряд Чехії виділив 20 мільйонів крон (близько 820 тис. євро) на закупівлю дизельних генераторів, які мають допомогти у разі проблем з енергопостачанням у Дніпропетровській та Львівській областях після російських атак.

Міністр транспорту Мартін Купка привіз до Києва пропозицію чеських компаній, які б хотіли брати участь у відновленні України. Конкретну допомогу пропонує залізниця.

За словами Купки, у сфері залізничного транспорту можливості співробітництва великі, йдеться про модернізацію локомотивів, постачання нових локомотивів та інших технологічних деталей, наприклад, для безпеки стрілкових переведень. Купка вестиме переговори з міністром транспорту України Олександром Кубраковим, із яким вже зустрічався на початку літа в Ліоні.

Мартін Купка

Україна та Чеська Республіка підписали три міжурядові угоди

Петр Фіала та Денис Шмигаль

Чеський прем’єр—міністр Петр Фіала назвав абсолютно автоматичним надання Чехією гуманітарної та військової допомоги Україні.

«В інтересах усього світу подальше постачання Чехією військової техніки для мужньої боротьби та ефективного захисту України від російського агресора», — акцентував Фіала.

Поглиблення співпраці між країнами важливе для обох сторін. Йдеться про сфери оборони, транспорту, охорони здоров’я та енергетики.

Це чудова можливість для чеських компаній долучитися до повоєнної відбудови. Україна пообіцяла створити добрі умови для чеського бізнесу.

За підсумками міжурядових консультацій Прем’єр-міністри України та Чехії підписали спільну заяву, у якій засвідчили рішучість відновити територіальну цілісність та суверенітет України в межах міжнародно визнаних кордонів, а також ще два документи:

  1. Меморандум про співробітництво у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності, який сприятиме підтримці українського бізнесу та його виходу на європейський ринок;
  2. Меморандум про взаєморозуміння між МЗС України та Чехії, що поглибить двосторонній діалог між країнами.

Ще й надто, уряд Чехії підтримав створення міжнародного трибуналу для засудження військово-політичного керівництва Росії за злочинну війну проти України.

За словами Прем’єр-міністра України, військово-технічне співробітництво з Чехією також набирає обертів: «Чеські самохідні гаубиці «Дана», танки, БМП та інша допомога вже сприяють суттєвому посиленню української армії та звільненню українських земель. На цьому не зупиняємося, готуємо агресору багато неприємних сюрпризів».

Підписання міжурядових угод

Через ненависницькі висловлювання про українців суд покарав двох чехів позбавленням волі

Суд покарав двох чехів

Суд міста Кладно 26 жовтня виніс вирок щодо ув’язнення двом обвинуваченим за ненависницькі висловлювання на адресу українців у відео, опублікованому в соціальних мережах. Згідно з вердиктом, Томаша Чермака засуджено до шести місяців тюремного ув’язнення, а Патріка Тушла — до 10 місяців. Рішення суду ще не набуло чинності. За словами судді Віта Соховського, вони обидва вчинили дії, спрямовані на висловлення ненависті та наклепу на націю. Тушл заявив у суді, що він не почувається винним, «нічого не має проти українців загалом, але лише засудив дії деяких українських націоналістів». Він перепросив за ненормативну лексику, яка пролунала у відео, визнавши, що форма відео була недоречною.

Чермак сказав судді, що припустився помилки, а також визнав недоречність свого висловлювання. Прокурор Ондржей Хула наголосив, що дії підсудних є вкрай суспільно небезпечні. Чермак сказав, що він сам не вірив у те, що заявляв у публічному відео, але хотів привернути ширшу увагу до запису. Він зізнався, що щодо нього надійшли десятки пожертв, сума одного з яких становить сто крон. Тушл сповістив, що загалом він у такий спосіб отримав від десяти до 20 тисяч крон. За його словами, це був рахунок його маленької доньки, номер якого він розмістив у соціальних мережах. Раніше він був двічі судимий за крадіжку та погрози.

Відео містить принизливі та вульгарні висловлювання про українців. Були й заяви на кшталт «нехай вони повертаються до Києва» чи «зрештою, це звичайна окупація, те, що вони тут роблять».

Питання України є досить чутливим у Європі, й здебільшого українців підтримують. Натомість не варто забувати, що кремлівська пропаганда не полишає свої брудні справи, поширює фейки й відверту брехню.

На жаль, інформаційно Україна зустріла війну непідготовленою, зокрема наразі нам, українським журналістам, доводиться багато й потужно працювати, аби чинити спротив агітпропу.

Чехи провели протестну акцію проти зростання екстремізму та висловили підтримку Україні

Проукраїнський мітинг

30 жовтня десятки тисяч чехів вийшли на мітинг на головній площі Праги проти зростання популізму та екстремізму, через два дні після того, як коаліція ультраправих політичних рухів, маргінальних груп і Комуністичної партії провела там акцію протесту.

Розмахуючи прапорами Чехії, США, НАТО та України, чехи висловили підтримку Україні у війні проти Росії, на відміну від протесту в п’ятницю, коли організатори, які виступають проти Європейського Союзу та НАТО, закликали до прямих переговорів з Москвою щодо постачання газу.

У неділю на сцені розмістили написи: «Чехія проти страху» та «Ми можемо впоратися», оскільки засновники Million Moments for Democracy — групи, яка організувала захід — сказали учасникам, що, попри побоювання щодо високих цін на енергоносії та війни, в Україні наразі виборюється майбутнє демократії.

«Дякую, що прийшли кинути виклик своєму страху, — звернулися до учасників організатори. — Звісно, багато людей бояться. Однак це не завжди погано, страх є добрим слугою і допомагає нам вижити».

Десятки тисяч присутніх на продемократичному мітингу є свідченням того, що навіть попри економічні труднощі чимало чехів підтримують Україну та готові вийти на вулиці, щоб відстоювати західні цінності.

Хана Страшакова з Million Moments for Democracy пояснює, чому демонстрацію назвали мітингом «проти страху».

«Ми бачимо страх як ключовий фактор радикальних і екстремістських тенденцій, присутніх на антиурядових демонстраціях, які тривають уже кілька місяців. Ці протестувальники здебільшого закликають до підриву і зрештою до кінця демократії».

Яна з Праги розповіла Чеському радіо, чому вона була на демонстрації.

«Я прийшла через своїх дітей і їхніх дітей, моїх онуків, тому що я не хочу, щоб вони пережили те, через що ми пройшли, коли були молоді».

Її чоловік Їржі називає іншу причину.

«Ми — Європа, і ми маємо якось просувати це та показувати, що це все ще актуально».

Десятки тисяч людей на Вацлавській площі — прибули не лише з Праги, а з усієї країни. Ольга з Оломоуца каже, що хотіла показати, що не лише столичні мешканці дбають про захист демократичних цінностей.

Група з Отроковіце в Моравії тримала банер із написом «Байдужість відчиняє двері злу». Один з учасників пояснює суть слогана.

Проукраїнський мітинг

«Це дещо перефразована версія цитати Вацлава Гавела, який каже, що сьогодні ми сприймаємо демократію як належне, ми думаємо, що вона завжди буде тут, і нам не доведеться за неї боротися, але це неправда».

Ці слова перегукуються з промовою президентки Словацької Республіки Зузанни Чапутової у Європейському парламенті.

Відома режисерка документального кіно Гелена Трештікова відвідала акцію та обґрунтувала, чому дезінформація така небезпечна для демократії.

«На наші голови не падають бомби, але ми бомбардовані різними видами фейкових новин, які можуть завдати величезної шкоди — не такої як від бомб, але все одно величезної».

На мітингу показали відеовиступ дружини Президента України Олени Зеленської, яка закликала людей залишатися уважними до того, що відбувається в Україні.

«Ми не дамо Росії затягнути ні нас, ні весь світ у темряву, — лунало українською мовою. — Темрява ніколи не переможе. Поки люди не заплющують очі на війну, наше світло ніколи не згасне».

Високі ціни на енергоносії, спричинені зокрема війною в Україні, посилили тиск на уряди по всій Європі, аби вони допомогли це пережити домогосподарствам і підприємств.

Уряд прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали схвалює санкції ЄС проти РФ та займає жорстку позицію щодо масштабного вторгнення Москви в Україну. Раніше Фіала акцентував, що антиурядові акції скликають «проросійські сили, які близькі до радикальних позицій і суперечать інтересам Чехії».

Варто сказати, що укладачі словника англійської мови Collins Dictionary назвали головне слово 2022 року. Ним стало поняття «пермакриза».

Це слово означає постійну кризу та описує відчуття життя в період війни, інфляції та політичної нестабільності. «Мова може бути віддзеркалюванням того, що відбувається в суспільстві та загалом у світі, але цьогоріч з’являється виклик за викликом», — сказав представник Collins Dictionary Алекс Бікрофт. За його словами, слово «пермакриза» найліпше підсумовує, наскільки жахливим був 2022 рік для багатьох людей.

Доля російської мови на мовних курсах Чехії впала до 0,5 відсотка

Мовна школа у Празі

З початком війни в Україні в чеських середніх школах, гімназіях та на курсах іноземних мов дедалі менше учнів зупиняють свій вибір на російській. У деяких мовних школах групи з вивчення цієї мови взагалі не вдалося сформувати.

Компанії більше не запрошують викладачів російської для навчання співробітників і не оплачують їм курси, оскільки з початком війни припинили торгівлю з Росією.

«Кількість зацікавлених [у курсах російської мови] знизилася вісім років тому, після вторгнення Росії в Крим. Наразі кількість охочих впала майже до нуля», — повідомила в інтерв’ю «Чеському телебаченню» директорка школи іноземних мов «Lingua Zlín» Ітка Ріхтерова. На її думку, кількість учнів є зображенням політичної ситуації.

Один із найбільших фестивалів документального кіно в Центральній Європі «Ї.ГЛАВА» відбувся в Чехії

Фестиваль документального кіно

З 25 по 30 жовтня в чеському місті Їглава відбувся один із найбільших фестивалів документального кіно в Центральній Європі «Ї.ГЛАВА», участь в якому взяли й українські стрічки.

Фільмом-відкриттям названо стрічку «Восьмий день війни» української режисерки Оксани Мойсенюк (Oksana Moiseniuk) про початок російського повномасштабного вторгнення очима українців у Чехії. Режисерка знімала історії п’яти людей різних професій, що працюють у Чехії, на восьмий день великої війни. «Я хотіла показати один день з життя української діаспори в Чехії та допомогу закордонних українців своїй батьківщині в перші дні вторгнення», — акцентувала режисерка.

Другою великою українською прем’єрою на фестивалі була стрічка Євгена Афінеєвського «Свобода в вогні: Боротьба України за свободу», знята за сприяння сервісу Netflix. Це продовження фільму Афінеєвського про Революцію Гідності «Зима у вогні: Боротьба України за свободу», яка була номінована на Оскар. Над фільмом працювала команда з 43 операторів та 9 режисерів монтажу. Це розповідь про події, які переживають українці під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Фільм знято на основі особистих історій пересічних українців, дітей, солдатів, лікарів, матерів, людей похилого віку, журналістів та волонтерів.

Третім українським фільмом на фестивалі була документальна стрічка Ірини Стеценко про музичний гурт Dakh Daughters «Рози. Фільм-кабаре».

Фільм-кабаре про Даха Браха

В межах фестивалю у 5 лекціях та дискусіях спеціальної фестивальної програми «Інспіраційний форум» взяли участь режисерка Аліса Коваленко, журналіст Ілля Пономаренко і письменниці Марія Ілляшенко та Оксана Стоміна:

10.00 – 11.00 – «Меми війни». Гість: Марія Ілляшенко.

12.00 – 13.30 – «Дві війни одночасно». Дискусія про екологічні наслідки війни Путіна проти України та Європи. Гості: Анна Аккерман, Мартін Їрушек, Міріам Мацурова

14.30 – 16.00 – «Досвід жорстокості». Дискусія з українською письменницею з Маріуполя, дружиною захисника Азовсталі Оксаною Стоміною.

17.00 – 18.30 – «Історія за заголовком». Дискусія репортерів Іллі Пономаренка та Войтєха Богача.

19.30 – 21.00 – «Свідчення з окопу». Розмова про жінок-військових в українській армії з документалісткою Алісою Коваленко.

Днями в Празі розпочнеться тиждень українського кіно

Тиждень українського кіно

Культурна комунікація є важливою зброєю у гібридних війнах. Зокрема для України. Адже кремлівська пропаганда чинить спроби показати Україну відсталою й залежною.

Попри війну цьогоріч у Празі триватиме український кінотиждень у кінотеатрі ATLAS.

Уже вп’яте Україна презентує в Чехії найновіші фільми, роздуми щодо довготривалого конфлікту з Росією та повсякденного життя з різних ракурсів, історичні драми, літературні адаптації, великі міжнародні копродукції, а також фільми для дітей.

Очікується дебют режисера Максима Наконечного. Йдеться про стрічку Pohledmotýla | БАЧЕННЯ МЕТЕЛИКА, прем’єра якого відбулась на Каннському фестивалі в секції «Особовий погляд» і цьогоріч успішно презентовану на МФФ «Карлові Вари».

Про складний шлях українського полоненого, хірурга Сергія, повернення до ролі нормальної людини, чоловіка та батька родини, розповість пророча антиутопія, яка вочевидь підсилена сьогоднішньою реальністю, воєнна драма ODRAZ | ВІДБЛИСК режисера Валентина Васяновича.

У програмі фесту також «Памфір» Дмитра Сухолицького-Собчука, «Жива ватра» Остапа Костюка, й безумовно «Атлантида» Валентина Васяновича.

Більше про фестиваль за читайте тут.

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky (Прага)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: