Українсько-російська війна – боротьба добра і зла, та до чого тут кремлівська пропаганда

10.10.2022 0 By NS.Writer

Кінцевою метою пропаганди є прагнення розділити країни, пише авторка Newssky Марина Ковальчук у словацькому виданні SME (Спільний проєкт із The Slovak Spectator).

Військовий злочинець Путін

2022 рік можна сміливо назвати роком соцмереж в Україні та у світі. Не в останню чергу через повномасштабне вторгнення військ РФ в Україну соціальні мережі стали провідним джерелом інформації для широкого світового загалу про війну. На превеликий жаль, глобалізований світ виявився не надто готовим до цього.

Кремль інвестує в пропаганду

З початком російської агресії проти України цивілізований світ, зокрема країни Європейського Союзу, насамперед Словаччина і Польща, стали поряд з Україною та українцями. Ця війна зруйнувала звичне життя мільйонів європейців. Насамперед тих, хто розуміє, що одна війна на одному континенті не може не стосуватися усього континенту. Словаччина зрозуміла це з самісінького початку, влада Словаччини працює задля допомоги Україні і є взірцем для словацького народу.

Натомість велика війна — це не лише про зброю, про економічну й енергетичну кризу, смерть і біль.

Спроби пропагандистів у напрямі розпалювання антизахідних настроїв зазнають фіаско. Натомість європейські країни, насамперед Східної Європи, зокрема Словаччина, яка є близькою до України ментально, минуле Словаччини пов’язане з Радянським Союзом, як і минуле України, потребують потужної діяльності у сенсі боротьби з кремлівською пропагандою.

Не секрет, що на сьогодні більшість людей, зокрема молоді, «живуть» у соціальних мережах. Російські пропагандистські меседжі в соцмережах поширюють окремі ЗМІ, «націоналістичні» громадські організації, політичні партії, так звана інтелігенція (яка може впливати на громадську думку), а також церква. Саме в ці пропагандистські канали Кремль інвестує свої ресурси. Однак, майже неможливо простежити рух коштів та довести це офіційно.

«1,8 мільярда впливу від Tik Tok»

Свого часу Україна обмежила доступ до російських соціальних мереж, сервісів електронної пошти з російським доменом «.ru» та російських пошукових систем. Також припинили ретранслювати російські телеканали («Перший канал», «Росія 1», «НТВ», «ТНТ», «РТР планета», «Росія 24», «RT» та інші). Десяткам представників російського шоубізнесу заборонено відвідувати Україну.

2014 року українські журналісти та медіаексперти створили вебсайт «StopFake», який викриває російську дезінформацію, аналізуючи фальшиві історії про Україну в російських ЗМІ. Хоча проросійські організації — провідники антизахідних настроїв, у будь-який спосіб вони намагаються впливати на європейські країни, зокрема на Словаччину, поширюючи наративи — українці-фашисти, українці вбивають російськомовне населення на сході України, через Україну Європа замерзне та помре з голоду. Певна річ, що не всі люди можуть витримувати подібний тиск. Натомість цьому варто чинити опір.

З огляду на те, що аудиторія Tik Tok зростає рекордними темпами (до кінця 2022 року очікується її збільшення до 1,8 мільярда осіб), а також на те, що молодь становить 92.39% користувачів, то ця соцмережа лише набуває все більшого значення в боротьбі за світову громадську думку. Не дивно, що більшість ЗМІ світового рівня вже мають свій акаунт у цій мережі, а у медіа з’явилася навіть нова професія — журналіст для роботи в Tik Tok.

Важливо охопити усі соціальні мережі, адже вони мають свої аудиторії. До прикладу, російські медіа та анонімні телеграм-канали (телеграм — взагалі окрема історія, адже в ньому «поселилися» пропагандисти будь-якого зразка) активно зреагували на заяву президента України Володимира Зеленського про подання заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО). Раніше російські пропагандисти стверджували, що у разі ядерного удару Україна не завдасть відповіді й НАТО їй у цьому нічим не допоможе. Вони просували меседж, що Україна може хотіти до НАТО, але туди її ніхто не візьме.

Тези неправди

30 вересня, після виступу Путіна про приєднання чотирьох областей України до Росії та заяви Зеленського про вступ у НАТО, риторика роспропаганди кардинально змінилася. Вони подали вступ України в альянс як доконаний факт і назвали однією з причин війни (за їх словами спецоперації).

Варто акцентувати тези московських пропагандистів, відгомін яких ви можете почути у словацькій спільноті:

  • Заява про вступ України до НАТО — пафос Зеленського. Таку думку ширять у телеграмі проросійські блогери. Мовляв, це все зробили для того, щоб НАТО дало більше зброї, оскільки Україна зафіксувала напрямок. І чи готові національні лідери держав — учасниць НАТО відряджати своїх громадян на смерть? Україна закріпила в Конституції курс на ЄС та НАТО ще у лютому 2019 року, коли Верховна Рада проголосувала за відповідний законопроєкт. Також під час війни зросла кількість українців, що підтримують вступ до ЄС та НАТО. У березні 2022 підтримували вступ до Альянсу 68%, свідчить опитування.
  • Це контрмеседж, що Росія офіційно забирає собі чотири області. Мовляв, Банкова перебивала інфопривід Кремля про переможні реляції Москви. Зеленський у своїй заяві показав чіткий план України — всі свої території відвоюємо і до переговорів з Росією готові, але з іншим президентом Росії.
  • Заяву про вступ у НАТО зробили з прицілом, щоб хоч щось встигнути відхопити від розвалу України, якщо Київ посиплеться. Під час оголошення заяви про вступ Зеленський закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі. Безпека немає альтернатив, сказав президент. Україна може зупинити агресію Росії лише з допомогою Європи та США.
  • Заява Зеленського нагадує хід із «прийняттям» України до Євросоюзу, скільки радості було і все врешті затихло, зате заповнили анкету на кандидатство в ЄС. Президент США Джо Байден акцентував, що США допоможуть Україні повернути свої території. У відповідь на спроби анексії Сполучені Штати спільно з союзниками та партнерами оголошують про нові санкції. Вступ у НАТО, як і в ЄС — не швидкий процес, але на цьому шляху Україну підтримують і йдуть назустріч. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритет зараз — допомога.
  • Вступ України у НАТО — затягування США у війну з Росією. Путін неодноразово погрожував ядерною атакою України. США і Захід розуміють, що це можливо і що Путіна слід зупинити, тож підтримують Україну і беруть участь у цій війні своєю допомогою, хоч і офіційно без своїх військових на території України.
  • «Кривавим м’ясникам шлях до смітника НАТО». Мовляв, сьогодні кожен обрав свій шлях. Звісно, Росія сьогодні вкотре підтвердила, що вона — країна-терорист і готова «проковтнути» Україну. А у терористів — одне майбутнє, і воно не щасливе.

Подолання викликів як лейтмотив

У Словаччині та загалом в європейських країнах має працювати потужна платформа, що охоплюватиме експертів, медійників, фахових журналістів, які злагоджено працюватимуть з метою інформування громадян як України, так і Словаччини стосовно усіх аспектів життя і діяльності, правди про війну, про її наслідки. Жоден Путін Словаччину не обігріє і не нагодує, бо природа тероризму полягає не в гуманності, а в жорстокості й привласненні земель, ресурсів і навіть людей.

До прикладу, росіяни поширюють чутки та залякують людей, які з різних причин залишилися на тимчасово окупованих українських територіях, що усі вони зрештою будуть покарані за колабораціонізм. Що ж насправді з цим? Зараз в Україні немає закону про колабораціонізм. З 15 березня набули чинності окремі норми щодо відповідальності за співпрацю з окупантами, єдиного покарання через це також поки не передбачено. У залежності від обставин воно може бути різним: від заборони обіймати певні посади до довічного позбавлення волі. Але йдеться саме про співпрацю, а не про перебування на тимчасово окупованих територіях з різних причин.

З огляду на те, що на Європейському континенті прийдешня зима буде непроста через ряд чинників — енергозабезпечення, зростання цін на товари та послуги — кремлівська пропаганда вдаватиметься до усіх форм своєї діяльності — фейків, маніпуляцій, відвертої неправди і аж до протестних акцій, які очолюватимуть симпатики комуністичних режимів. Отже, Європа загалом і кожна європейська країна, зокрема Словаччина, мають бути готові до різних викликів і знати, як їх долати.

Читайте також на Newssky «Три запущені Росією по Україні ракети перетнули повітряний простір Молдови» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: