Микола Хомич: Війна Росії з Україною – це війна різних цивілізацій

04.02.2022 0 By NS.Writer

Інтерв’ю з письменником Миколою Хомичем

Антиукраїнську політику Росії їхній президент, Володимир Путін, пояснює тим, що росіяни і українці — один народ, а Україна — фейкова країна, створена Леніним, тому як окрема нація українці не мають права на існування. Чому російський політичний клас свою неоімперську політику виправдовує історією, ми запросили пояснити українського письменника Миколу Хомича, який спеціалізується на історичній тематиці. Він — автор книжок, оповідань та романів «Ніч русалки», «Час», «Територія брехні», «Загадка гробниці», «В погоні за Південним Хрестом», «Замисел Бога»; лауреат міжнародних літературних премій «Воїн світла», «Дон Кіхот», конкурсу кращої книги року «Глиняний кіт». Книжки письменника перекладені азербайджанською, білоруською, грецькою, румунською мовами.

Микола Хомич

— Пане Миколо, у ваших творах історія завжди тісно переплетена із сучасністю. Щойно вийшла ваша книжка «Замисел Бога», у якій ви продовжуєте досліджувати історію українського народу. Що ви хотіли сказати читачам цим романом?

— «Замисел Бога» — це історія України, що подається як сімейна сага, в якій зображено два роди: селянський і козацький. Селяни і козаки сформували сучасну українську націю. Якщо найбільшою цінністю селян була земля, приватна власність, сім’я, то найбільшою цінністю козаків — воля. Саме з цих основ абсолютно різних ментальностей і складається український народ. Розповідь про селянський рід у романі ведеться від великого переселення народів до ХІХ століття, коли після відміни кріпацтва відбулося розшарування селянства на бідних і багатих. Саме бідні селяни стали соціальною базою пролетарської революції. Козацька лінія в романі ведеться від засновника Запорізької Січі Байди Вишневецького.

«Замисел Бога», Микола Хомич

— У наш час усе швидко змінюється. Чи впливали ці зміни на написання роману?

— Я вже дописував книжку, коли Путін озвучив давню сентенцію Російської імперії, що українці і росіяни — один народ, видаючи це за свою власну ідею. І цей факт змусив мене дещо скорегувати роман так, щоб він став відповіддю на це питання. Насправді російська держава — це уламок Золотої Орди, тому російське суспільство звикло до тиранії, до відсутності свободи, до поклоніння цареві. Те, що росіяни говорять: «Без царя в голові», — насправді означає божевільну людину. В українців якраз немає царя в голові, але нас важко назвати божевільними. Росіяни народжуються, щоб померти за царя, коли він їм накаже це зробити. «Жизнь за царя!» — сенс їхнього життя. Українці з селянською ментальністю готові віддати життя за приватну власність, а українці з козацькою ментальністю — за волю. «Воля — або смерть!» — це козацьке гасло взяла на озброєння армія Нестора Махна, адже в Дикому Полі осіло найбільше нащадків запорозьких козаків.

— Але подивіться, що сталося з кубанськими козаками! Сильні й сміливі воїни за 220 років втратили свою національну ідентичність. На Закарпатті люди 900 років були у складі Угорщини, але залишились українцями.

— У свободі козаків криється їхня сила і їхня слабкість, тому їх легко купували польські королі й російські царі. До речі, по материнській лінії Байда Вишневецький був родичем Івана Грозного. Їхні бабці — з сербського роду Якшичів, Анна та Олена, були рідними сестрами. Тому і служив він московському цареві за гроші. Козаки не мали духовного стержня, інакше кажучи, не мали національної самосвідомості. У них були особиста свобода, козацьке братерство, але не було батьківщини. Дике поле — це і є козацька вольниця, тому православ’я стало основою козацтва, і цим російська влада відразу почала маніпулювати.

— У романі «Загадка гробниці» відтворено епоху Київської Русі. Скажіть, чи був насправді один давньоруський народ? Адже Росія цим виправдовує своє загарбання наших земель.

— Київська Русь була об’єднанням племен під орудою норманського ватажка Рюрика, що жили на землях від Києва до Новгорода і Смоленська. Москву і всі навколишні землі населяли угрофінські племена: мокша, чудь, весь, мещера, мурома, ерзя та інші народи. Всі вони розмовляли своїми мовами. Князь і його військо завойовували чужі землі, а попи змушували підкорені племена молитися церковнослов’янською мовою, що була фактично давньоболгарською, яка увібрала в себе фінські і тюркські слова. Так утворилася російська мова. І так само в Південній Америці конкістадори, підкоривши місцеві племена, змусили їх розмовляти іспанською мовою. При колонізації міст у Московщині місцеві люди були фінськими народами. Так утворилися Москва, Рязань, Володимир на Клязьмі. А згодом прийшла Золота Орда. Та якщо Київ відчайдушно захищався і був знищений нанівець, то майбутні російські міста орда не зачепила, бо вони підкорилися завойовникам. Московська церква закликала всіх здатися Золотій Орді. В цей час з’явилися ікони з цитатами з Корану. Московські князі, на відміну від Данила Галицького, почали служити ординській владі. Найбільше старався Олександр Невський, який збирав зі свого народу данину для хана. Він навіть породичався з Сартаком, сином хана Батия, заради ярлика, який надавав право князювати. Князь, якому вклоняється сучасна Росія, відсікав новгородцям голови, виривав носи за те, що ті відмовлялися платити данину орді. У Москві є Поклонна гора, де місцеві князі кланялись і цілували хану ноги. Зараз це місце російської військової доблесті.

— А як же Куликовська битва?

— Куликовська битва — це міф. Ніякої битви і, тим більше, національно-визвольної війни Московії проти Золотої Орди не було. А почалися міжусобиці між ватажками Золотої Орди, в яких Дмитро Донський підтримав діючу династію правителів, воюючи з Мамаєм, що був розкольником. Після цього відбулася повна асиміляція Московії із Золотою Ордою, філософію правління якої продовжила Російська імперія, Радянський Союз, а зараз — Російська Федерація. Просто замість хана верховним правителем став цар, потім Ленін, потім Сталін, а сьогодні — Путін. З того часу в характері цього народу і його держави нічого не змінилося. Золота Орда стала Росією. Найкраще про природу Росії сказав Карл Маркс у серії статей під назвою «Викриття дипломатичної історії XVIII століття», в яких пояснив, чому в цій країні люди ніколи не будуть вільними. З 1237 до 1462 року в Московії проіснувало монгольське рабство, яке назавжди вкоренилося в свідомості народу, що пізніше став називатись російським. Монгольське ярмо в’їлося в душу росіян, тому Росія завжди буде ненавидіти і нищити вільні народи, виховані на традиціях свободи і народовладдя. Війна Росії з Україною — це війна різних цивілізацій.

— Але ж українці теж доклали чимало зусиль для зміцнення цього тиранічного монстра, від якого ми ніяк не можемо позбавитися.

— Якщо йдеться про Феофана Прокоповича, який обґрунтував Петру І ідею триєдиного російського народу, то так. Він зійшов на трон як московський чи-то «цар», чи-то хан, а після поразки України в Полтавській битві змусив називати себе російським царем і присвоїв історію Русі. Саме після цієї поразки під Полтавою почала формуватися ментальність малороса, що міцно увійшла у російську свідомість. В уявленні росіян серед українців 23% мазепинців, а решта — це малороси. Так вони вважали в епоху Петра І, і так вважають досі.

— Ментально українці — буржуазна нація, тому ідеальною Україна стала б, якби її основою був дрібний і середній бізнес. Але в сучасній Україні є олігархи, яких українське суспільство не сприймає. Чому? Український народ відчуває в них небезпеку?

— Дуже багаті люди не завжди, але доволі часто стають заручниками свого майна. Щоб його зберегти, вони змушені йти на поступки, інколи фатальні. Я наведу один красномовний приклад з історії. Після монголо-татарської навали українські землі опинилися у складі Великого князівства Литовського. Але в цій державі офіційною мовою була давньоукраїнська, православ’я — панівною церквою, домінувала українська культура. Край цьому поклало об’єднання Литви з Польщею в єдину державу Річ Посполиту. Впливовий магнат Костянтин Острозький міг запобігти цьому об’єднанню, яке врешті-решт призвело до полонізації України, але він нічого не зробив. В цьому об’єднанні він бачив лише свою вигоду — відміну мита в торгівлі. Він навіть не поїхав на об’єднавчий з’їзд, де обговорювалося майбутнє українців. Згодом Україна стала окраїною Речі Посполитої. Українська аристократія — роди Сангушки, Вишневецькі, Любомирські, Чарторийські прийняли католицизм і ополячилися. Навіть сини Костянтина Острозького стали католиками, а молодшого Олександра — єдиного православного — рідна донька Анна-Алозія вже після смерті викопала з могили та перехрестила в католика. Ось одна з причин чому більшість українців не довіряє олігархам.

— Чому Росія постійно загарбує чужі землі і не може ними насититися?

— Це давня ординська традиція. Як тільки орда перестає захоплювати чужі землі, всередині неї відразу починаються чвари, і вона розвалюється. Ось чому в суперечці кінорежисера Олександра Сакурова і Володимира Путіна російський президент озвучив найбільший свій страх: «Ви хочете перетворити нас на Московію?!» Тому й повторює він свою постійну мантру, що в Росії немає кордонів. Російська держава запрограмована так, що не може існувати без завоювань, бо розвалиться. Така її природа. Доки існує Росія, вона буде нести загрозу для всього світу.

Ексклюзив

«Сердюк»Розмовляли: Микола Хомич і Володимир Сердюк, винятково для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: