Здебільшого інтереси Чехії збігаються з інтересами Європи, які охоплюють і Україну

14.07.2022 0 By NS.Writer

Розпочалося головування Чеської Республіки в Раді ЄС

Здебільшого інтереси Чехії збігаються з інтересами Європи, які охоплюють і Україну, фото 1

Чеське головування в Європейському Союзі поступово набирає обертів. Прем’єр-міністр Петр Фіала (ODS) презентував євродепутатам пріоритети уряду, і весь бюрократичний та дипломатичний апарат береться до роботи. Наскільки важливі наступні шість місяців для Чехії з огляду на цей чинник і чи залишить Республіка ліпше враження, ніж тоді, коли вона вперше перебрала естафету понад 13 років тому, та як це позначиться на Україні?

Прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала визнав, що російське вторгнення в Україну поставило більшість планів чеського головування з ніг на голову. «Нашим головним завданням буде знайти єдину і міцну згоду щодо заходів для пом’якшення негативних наслідків поточної кризи для наших громадян», — наголосив він.

Натомість українсько-російська війна значною мірою встановлює тон чеській операції, попереджає журналіст Ондржей Гоуска з Hospodářské noviny.

Завдання Праги полягатиме в пошуку компромісів, що не обов’язково означатиме поступки. «По суті, ми тут граємо, щоб відстояти національні інтереси. Але здебільшого інтереси Чехії збігаються з інтересами Європи», — каже Гоуска.

Попереднє головування Чехії в Раді ЄС у першій половині 2009 року позначилося так званою газовою кризою, а також падінням уряду Мірека Тополанека. З початку липня естафету ЄС знову отримала Прага.

Чехія вправно виконала початкові офіційні обов’язки головування в ЄС. Але справжнє випробування ще попереду.

Словом, часу на промахи ще не було — але й на демонстрацію своїх сильних сторін не вистачало. За словами Гоуски, це насамперед якість чеського державного управління. Кажуть, що люди, які відповідають за європейську політику вдома, такі ж фахові, як високопоставлені дипломати та чиновники з Німеччини, Данії чи Франції.

Здебільшого інтереси Чехії збігаються з інтересами Європи, які охоплюють і Україну, фото 2

Решта Європи вже знає про «стовпи» чеського плану на найближчі місяці. Поміж них підтримка України та посилення енергетичної та кібербезпеки. Адже російське вторгнення в Україну певною мірою полегшило президентство, — зазначив журналіст.

«Раптом виникають такі теми, як допомога Україні, єдність Союзу щодо Росії. Все це має забезпечити країна, що головує. Енергетична безпека, зменшення залежності від Росії — це те, що ми можемо зробити, що також є нашим національним пріоритетом. І ми не проти, що тепер доведеться просувати це і на європейському рівні».

Навпаки, війна в Україні відсунула «дещо на другий план» такі речі, як скорочення викидів або акцент на демократичних цінностях і верховенстві права. Що, на думку Гоуски, не є темою, якої б чеський уряд твердо дотримувався.

Отже, зміст президентства багато в чому визначився агресією Володимира Путіна проти України. Єдина проблема в якості рецептів, які запропонує Чехія для розв’язання, наприклад, мігрантської чи енергетичної кризи. «Було б сумно, якби ми обговорювали помилки лише через тиждень», — каже журналіст Ондржей Гоуска, який висвітлює Європейський Союз у Hospodářské noviny та є співавтором бюлетеня Директорів Європи.

Як Прага допомагає Україні на цей момент?

Варто зазначити, що у Чехії найбільше українських біженців на душу населення серед країн ЄС, за нею йдуть Польща, країни Балтії та Болгарія.

Росія вдерлася в Україну понад чотири місяці тому, і готовність громадян Чехії допомагати біженцям зменшилася, але залишається чималою.

Для безоплатного медичного обслуговування необхідно отримати Замінну картку застрахованого VZP ČR, тобто слід зареєструватися в страховій медичній компанії Чехії (яка видасть цю картку). Цю картку потрібно мати з собою під час відвідування лікаря, завдяки чому українці мають право на повністю оплачене медичне обслуговування.

Якщо громадянин України отримав тимчасовий захист у Чехії, він матиме вільний доступ до ринку праці. Це означає, що переміщені особи мають змогу знайти будь-яку роботу, підписати контракт з роботодавцем і починати працювати. Для початку можна заповнити заяву про пошук роботи на сайті Міністерства соціальних справ Чехії:

Агентство STEM/MARK проводило опитування в березні, квітні та червні та підсумовує результати: «Хоча більшість чехів все ще переконані, що допомагати українським біженцям корисно, їхня готовність долучитися особисто та фінансово зменшилася».

У березні 54 відсотки респондентів оцінили матеріальну підтримку як найкорисніший спосіб допомоги, у червні лише 42 відсотки. Персональна допомога фізичним особам погіршилася з 42 до 32 відсотків. «Ні» допомозі сказали 8 відсотків у березні та 18 відсотків у червні.

Як і в разі особистої участі, більше людей з університетською освітою, молоде покоління та чоловіків підтримують державну допомогу.

Агентство виявило, що страх перед погіршенням економічної ситуації починає проявлятися все яскравіше в суспільстві. Це знайшло відбиття у відповідях на запитання, якою мірою Чеська Республіка як держава має брати участь у допомозі Україні. Якщо в березні фінансову допомогу підтримали 40% осіб, то в червні — лише 25%. Усі дані напрочуд втішають — насамперед з огляду на те, що через високу інфляцію економічне становище домогосподарств погіршується, а перспективи не райдужні.

Один з авторів дослідження, соціолог Даніель Прокоп, каже: «Звичайно, багатші домогосподарства віддають більше, там це близько 3000 за весь період. Бідніші віддавали в середньому близько 700-800. Але якщо порахувати їхній дохід, який залишається після оплати житла та їжі, то відсоток відповідності між бідними та багатими подібний. Це позитивна новина, що солідарність у варіантах, які мають люди, поширюється на всі соціальні групи. І що підтримка зменшується не так швидко, як деякі очікували».

Експерти, які вивчають реакцію компаній на такі події, як епідемія коронавірусу, попереджають, що початкові хвилі солідарності та ентузіазму тривають щонайбільше кілька тижнів. Водночас з початку російського вторгнення минуло вже понад три місяці

Досить втішні результати демонструє також проєкт Чеського радіо та агентства PAQ Research Life, з якого випливає, що половина компаній вже переказала кошти Україні чи українським біженцям, а це становить 1500 крон на домогосподарство. Аналітики припускають, що постійне бажання допомагати Україні та українцям у всьому суспільстві може зруйнуватися восени високими цінами на енергоносії та харчові продукти та серйозними економічними труднощами для тисяч домогосподарств. Але це не певно.

Окрім статистики та опитувань, надію дають історії. У вчителів Лукаша та Катаржини Маркових п’ятеро дітей, старшій доньці одинадцять, вони мешкають у Пршибрамі в будинку, який в іпотеці. Вони виплачуватимуть цю позику усе життя. Живуть скромно. Кілька днів тому пані Катаржина оцінила ситуацію в ефірі Чеського радіо:

«Коли людина не може купити те, що їй подобається або не має настрою, вона йде далі. Дітям також корисно знати, що вони повинні заробити деякі речі. Йде війна, тому платимо податок, висловлюємо солідарність. Ми повинні відмовити собі у чомусь, але ми все одно живемо в мирі. І ми намагаємося, щоб наші діти сприймали це так і думали про дітей, яким важко. Тому, що у нас все добре будь-що».

У Чехії працює ряд ініціатив, на кшталт CarePomocUkrajine.

Чеська Республіка надала Україні сьому за величиною військову підтримку. Вона пожертвувала обладнання та амуніцію на суму майже 6,5 мільярдів крон.

Чехія є одним зі світових лідерів військової допомоги Україні. За даними Кільського Інституту економіки з кінця січня 2022 року країна передала обладнання та боєприпасів на суму майже 6,5 мільярда крон. Ця країна посідає сьоме місце у світовому рейтингу військової допомоги, випереджаючи Італію, Францію чи Австралію. Сполучені Штати надали найбільше.

Кількість переміщених осіб з України у Чехії перевищила триста тисяч. Ті, хто вирішив залишитися, шукають житло для довгострокового проживання. Це позначається на чеському ринку нерухомості, де значно зростає попит на оренду. На потребу в збільшенні житлових приміщень для українських громадян реагує і держава — Чехія хоче розпочати будівництво так званих необхідних будівель для житла та освіти без тривалих адміністративних процесів.

Досвід швидкої побудови таких споруд має Станіслав Мартінець, власник компанії Koma Modular, яка займається будівництвом модульних будинків.

Дарина Дєюба з Seznam Zprávy з поговорила з українцями, що наразі перебувають у Чехії.

Єлизаветі Яворській 22. Родом вона із Запоріжжя, проте протягом останніх п’яти років проживала у Києві, де працювала в рекламній агенції як digital strategist. До Праги дівчина приїхала 2 березня. Прихисток українці надали друзі, які вже тривалий час мешкають у чеській столиці?

Чи плануєте ви залишитися в Чехії?

Ні, після війни я хочу повернутись до України. Завжди думала, що поживу за кордоном декілька місяців, а потім повернусь на Батьківщину. Проте я ніколи не могла припустити, що це станеться за таких умов.

Чи знайшли ви вже роботу? Якщо ні, чи шукаєте її?

Наразі я працюю дистанційно в київській рекламній агенції, яка відновила роботу. Нині я знову переглядаю вакансії в міжнародних компаніях, оскільки агенція має змогу виплачувати лише 50 відсотків зарплатні. Цього, на жаль, не вистачає на життя.

Що під час перебування в Чехії вас найбільше втішило/сподобалося або навпаки?

У Чехії мені найбільше сподобались трамваї та зручна інфраструктура. Дуже зручно, що магазини тут відчинені і в неділю — від друзів з Німеччині чула, що це величезна проблема. Також у Чехії досить привітні люди, які навіть без знання англійської мови знаходять спосіб допомогти.

Єдине, що мені не сподобалось — в аптеках неможливо купити ліки без рецепта.

Відео з Чехії

До речі, стосовно ліків однакова ситуація по всій Європі. Можна придбати вітаміни, корисні мікроелементи, а також ібупрофен у різних варіаціях — від словацького, чеського до італійського чи французького виробника. Жодних серцевих чи шлункових крапель без рецепта не відпускають.

Варто зазначити, що більшість тимчасово переміщених українців мають наміри повернутися після війни додому.

Муніципалітет Праги відновив роботу регіонального центру для біженців з України у празькому районі Височани, який зупинив роботу у середині червня через велику кількість переміщених осіб у столиці. За словами міського голови Зденека Гржіба, повторне відкриття центру базується на рішенні уряду, яке він назвав помилковим., адже держава, на його думку, мала б спершу розв’язати питання переселення біженців із переповненої Праги.

В’їзд на територію Чеської Республіки громадянами України здійснюється на підставі відновленого безвізового режиму. Для українців, які перетинають кордон з Чеською Республікою, не потрібен ані сертифікат про вакцинацію проти covid-19, ані результати ПЛР-тесту. Після приїзду слід сповістити міграційні органи Чехії про себе. Це можна зробити або в одному з регіональних центрів під час оформлення Тимчасового захисту, або в Поліції у справах іноземців у найближчому до вас відділенні.

Громадяни України та іноземці з постійним місцем проживання в Україні, що постраждали від російської агресії, можуть після приїзду до Чеської Республіки звернутися до Регіонального центру допомоги українцям, який є в кожному обласному місті.

Чеський гардероб для біженців з України

Під час пандемії коронавірусу в празькому районі Голешовіце зірка чеського телебачення Нора Фрідріхова запустила ініціативу «Šatník» (укр. гардероб — ред.), мета якої — допомагати одиноким матерям. Нині ж організація підтримує біженців з України, які через російську агресію приїхали до Праги.

Посеред величезного ареалу у празькому районі Голешовіце, де раніше був один із найбільших ринків столиці, стоять черги українців. Щодня до «Šatník» чехи приносять і привозять одяг, взуття, іграшки, дрібну кухонну техніку, дитячі підгузки тощо. Українці можуть безплатно брати все, що їм потрібно. «Šatník» розташований за адресою Pražská tržnice, Holešovice, зала 19. Відвідувачів тут приймають щодня, однак у неділю організація не працює.

З 1 червня у Чехії запустили новий портал «Підручники для України», на якому всі охочі можуть безоплатно замовити підручники та матеріали, необхідні для вивчення чеської мови.

Основна мета проєкту — допомогти у навчанню та інтеграції дітей з України в чеську систему освіти. Ініціативу фінансує компанія «PPF» через фонди «PPF Foundation» і «Kellner Family Foundation».

Порталом можуть користуватися всі школи та навчальні заклади, а також викладачі чеської мови та решта некомерційних організацій, що реалізують програми адаптування чи мовної підготовки для українських біженців.

«Чеська освіта підготовлена до систематичного навчання дітей, які є носіями іншої мови, але вона не в змозі вчасно надати навчальні матеріали у повному обсязі, коли треба навчати тисячі українських дітей. Тож проєкт задовольняє потребу в підручниках або навчальних матеріалах, яких наразі бракує», — зазначив міністр освіти Петр Газдік. За його словами, проєкт групи «PPF» суттєво допоможе інтегрувати українських дітей в чеську систему освіти.

60 українських випускників шкіл відвідують безоплатні інтенсивні курси вивчення чеської мови в Західночеському університеті. Частиною підготовки переміщених осіб до навчання є й адаптаційний курс.

Курси триватимуть із початку червня до 16 вересня, сповістила речниця університету Шарка Стара.

Українці матимуть близько 420 годин чеської мови. «Вони (студенти — ред.) поділені на чотири групи по 15 осіб. Навчання триває кожного буднього дня з 08:30 до 12:00 на території кампусу на Борських полях. У підсумковому тесті вони мають досягти щонайменше рівня мови А2», — сказала речниця.

Зазвичай українські студенти навчаються в університеті чеською мовою, тож їхнє знання мови надто важливе для опанування університетської програми.

Здебільшого інтереси Чехії збігаються з інтересами Європи, які охоплюють і Україну, фото 3

З 11 по 24 липня у Празі триватиме виставка російської військової техніки, знищеної Збройними силами України.

Захід відбувається на Летенській рівнині в Празі 7 (зупинка трамвая «Спарта», Letenská pláň).

На експозиції представлені російський танк Т-90, артилерійські установки, протитанкові системи та ракетно-зенітний комплекс «Бук». Відвідувачі на власні очі мають змогу побачити декілька з 3000 тисяч ракет, випущених російськими загарбниками по українських містах.

До відкриття долучилися єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоганссон, міністри внутрішніх справ України та Чехії Денис Монастирський і Віт Ракушан, мер Праги Зденек Гржіб та староста Праги 7 Ян Чижинський.

Організатор заходу Міністерство оборони України, Міністерство внутрішніх справ та Міністерство закордонних справ України за підтримки Міністерства внутрішніх справ Чехії, Міністерства оборони Чехії, Міністерства інфраструктури України, Міністерства культури та інформаційної політики України. Співорганізатори проєкту Міська частина Прага 7, Міська частина Прага 1, Посольство України в Празі та проєкт «Пам’ять народу». Захід триває під патронатом мера Праги Зденєка Гржіба й Офісу Президента України.

На честь України

Чеська Республіка випустила колекційну банкноту під назвою Sláva Ukraině («Слава Україні»). Придбати її може кожен охочий, а всі кошти від реалізації спрямують на допомогу Україні, повідомляє Prague Morning. Хоча колекційна банкнота не є платіжним засобом, однак вона має всі захисні елементи, що містять і чеські крони: водяний знак та нумерацію друкарським способом. Дизайн розробила художниця з Чехії Єва Гашкова. На аверсі вона зобразила Монумент Незалежності, що розташований у центрі Києва. На реверсі можна — Софійський собор, над яким майорять синьо-жовті прапори й Україна на карті Європи. А замість номіналу зазначений 2022 рік.

У Карлових Варах на початку липня відбувся 56-й Міжнародний кінофестиваль

Цей культурний захід зазвичай дуже популярний серед професійної публіки та глядачів.

6 липня в межах Карловарського фестивалю показали дебютний документальний фільм «Восьмий день війни» режисерки Оксани Мойсенюк, яка понад 15 років проживає в Чехії.

Дівчина переїхала до Праги після закінчення львівського факультету журналістики університету Івана Франка.

Оксана Мойсенюк заснувала компанію «Медіа продакшн», вона знімає документальний фільм про українських заробітчан у Чехії. Процес досить тривалий, адже режисерка прагне показати реальні, натомість кумедні або незвичайні ситуації.

Прем’єра передбачалася восени 2022 року як документальний дебют молодої режисерки. «Але нас усіх спіткала величезна біда, і так вийшло, що моїм дебютом наразі стала стрічка про війну. Чи радше про вплив війни на представників української діаспори в Чехії», — зазначила Оксана.

Задум стрічки полягав у тому, щоб відзняти фільм лише за один день і показати, які події під тягарем війни відбуваються за цей короткий період всередині української громади у різних місцях Чехії.

50 відтінків борщу

Наталка Бас і Олександр Мартинов, подружжя з України, у 2021 році відкрили бістро «The Boršč» у Празі. У чеській столиці знайдеться кілька українських ресторанів, проте, по-перше, розташовані вони далеко від центру, а по-друге, розраховані радше на місцевих українців, які приходять туди відсвяткувати дні народження, хрестини чи ювілеї під українську музику й з улюбленими салатами. Поява «борщарні», як з любов’ю називають власники свій проєкт (у Чехії значного поширення набули мережі закладів швидкого харчування з великим вибором супів, так звані «полевкарні», тобто супні бістро), зустріла хвилю натхненного схвалення та очікування.

«Ми почитали трішки про традиційні рецепти українських борщів, зрозуміли, що єдиного еталонного борщу не існує і зраділи цьому: можна готувати з різними видами м‘яса і без нього, з різним стилем нарізки та засмажки, навіть з карасями борщ можна зварити, і кожного разу це буде справжній український борщ, дивовижна страва, візитівка нашої країни», — каже Наталка.

Слід зазначити, що на сьогодні це досить популярне місце не лише поміж української спільноти, а насправді відвідувачі борщарні в рівних пропорціях: чехи, українці, білоруси, казахи, французькі студенти й британські туристи.

Здебільшого інтереси Чехії збігаються з інтересами Європи, які охоплюють і Україну, фото 4

Адреса закладу: U Vodárny 10, Praha-Vinohrady
Ukrajinská polévkárnaTheBoršč.

Українська діаспора Чехії активно допомагає переміщеним особам

На сьогодні кількість українських громадян у Чехії може сягати близько пів мільйона осіб, а активна частина діаспори наразі долучена здебільшого до надання Україні гуманітарної допомоги. У Празі в Будинку національних меншин працює Центр надання гуманітарної допомоги Україні, яким опікуються українські діаспорні організації. Посольство з ними тісно співпрацює у цьому питанні, координує цю роботу, аби те, що збирається, могло швидко доставлятися в Україну. Допомога — це і харчові продукти, і ліки та медичне обладнання, і засоби захисту для військових. Йдеться здебільшого про допомогу, яку надають громадяни або невеликі організації. «Але, звичайно, допомога цим не обмежується — великі організації, такі як, наприклад, „Людина у скруті“, надсилають її напряму. Також дуже добре допомагає Чеська держава, надаючи необхідне Україні — харчові продукти, ліки, пальне — зі своїх резервів», — зауважив Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс.

Здебільшого інтереси Чехії збігаються з інтересами Європи, які охоплюють і Україну, фото 5

Посол України в Чехії Євген Перебийніс, ймовірно, залишить Прагу протягом серпня з огляду на звільнення його з посади Президентом України Володимиром Зеленським.

За його словами, причиною є дипломатичні звичаї, коли зазвичай посли змінюються через чотири роки. Перебийніс у Празі п’ять з половиною років. Він поки не вдавався до оцінювання своєї роботи в Чехії, можливо, він прокоментує це наприкінці свого мандату.

Згодом Євген Перебийніс сподівається повернутися до Києва в МЗС України.

Інтерв’ю Посла України в Чеській Республіці щодо допомоги Україні.

Чехія допоможе Україні з оцінкою екологічних збитків, завданих військовими діями

Учора, 13 липня, у Празі відбулося засідання міністрів захисту довкілля країн-членів Євросоюзу за участі очільника українського відомства Руслана Стрільця.

По завершенні війни в Україні Чехія має намір скерувати до країни фахівців для допомоги в оцінюванні завданих екологічних збитків. Про це повідомила міністерка довкілля Чехії Ганна Губачкова.

«Ми можемо допомогти з моніторингом збитків, після закінчення війни направити безпосередньо в Україну деякі спеціалізовані структури, такі як науково-дослідний інститут водного господарства, Чеська геологічна служба та Чеське інформаційне агентство навколишнього середовища», — наголосила вона.

За словами Руслана Стрільця, українській природі для поповнення збитків, завданих російським вторгненням, знадобиться не одне десятиліття. Він акцентував, що Україна вже здійснює аналіз ситуації з довкіллям та розробляє план відновлення, який має намір реалізувати після закінчення війни. Натомість на цей час проблеми у 32% наших лісів. Понад 20% національних парків окуповано«, — сказав він.

На думку міністра, «мета Росії — знищити Україну, її природу та мешканців». «Разом із Європейським союзом ми маємо зробити все, щоб Росія зрозуміла: ця війна дорого їй обійдеться», тож Україна має домагатися від РФ компенсації всіх збитків. Варто зазначити, що вже на разі в Україні тривають проблеми з питною водою, зокрема на заході країни.

Тож передбачено підписання меморандуму про співпрацю між Міністерством навколишнього середовища Чеської Республіки та Міністерством навколишнього середовища України.

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky (Прага)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: