Словацькою єдність, українською — незалежність

02.09.2022 0 By NS.Writer

Європа насолоджувалася спокоєм і розквітала тривалий час. Російська агресія щодо України зруйнувала звичне життя мільйонів європейців. Насамперед тих, хто розуміє, що війна на одному континенті не може не стосуватися усього континенту. Словаччина зрозуміла це від початку і стала поруч з Україною. Влада Словаччини працює задля допомоги Україні і є взірцем для словацького народу.

Словаччина має намір передати Україні свої МіГ-29

За словами міністра оборони Словаччини Jaro Naď, країна готова відрядити 11 винищувачів МіГ в Україну. «Є політична воля, і є сенс допомогти тим, хто потребує допомоги. Ця можливість розглядається, і коли буде домовленість, ми повідомимо вам», — наголосив міністр.

Словаччина уже передала Україні систему ППО С-300, військові вертольоти серії Мі, самохідні гаубиці та реактивні системи залпового вогню «Град». Цього тижня вона заявила, що надішле 30 гусеничних бойових машин піхоти BVP-1.

Вартість МіГ становить майже 300 мільйонів євро (299 мільйонів доларів). За словами словацького міністра, Словаччина проситиме певну фінансову чи матеріальну компенсацію на підтримку модернізації своїх військ.

Тим часом бойові літаки МіГ-29 Чехії та Польщі почали захист повітряного простору Словаччини

Міністри оборони Словаччини, Чехії та Польщі

Відтепер бойові чеські й польські літаки МІГ-29 здійснюють охорону повітряного простору Словаччини, — поінформував міністр оборони Словаччини Jaro Naďу своєму фейсбуці

«Я дуже вдячний моїм колегам з Чехії Jana Černochová та Польщі Mariusz Błaszczak за їх рішення надати власні можливості для захисту нашого повітряного простору. Це величезний жест єдності, дружби та небайдужості задля нашої колективної оборони. З 1 вересня у разі потреби наше небо захищатимуть чеські та польські F-16, до прибуття наших 14 одиниць F-16 Block 70, які ми очікуємо у 2024 році», — наголосив він.

Кілька місяців тому міністри оборони Словаччини й Чехії розпочали шукати реальні можливості для співпраці між країнами. Попри велику кількість політичних заяв у минулому, насправді нічого не відбувалося. Перший спільний проєкт виявився успішним — придбання ремінних бойових броньованих машин CV-90. Як результат країни отримають спільні навчання та вправи, забезпечення запчастинами, обмін досвідом і не в останню чергу фінансові заощадження. При цьому оборонна промисловість обох країн отримає значні замовлення, а також досвід та ноу-хау.

Йдеться про проєкт BAE Systems спільно з Управлінням оборонної техніки Швеції, які запропонували Міністерству оборони Словацької Республіки придбати 152 нові бойові машини піхоти БМП CV90 .За словами BAE Systems, це пропозиція залучення до виробництва бойових машин піхоти CV90 до словацької промисловості.

CV90 продемонстрували словацькому міністру оборони та словацькому генералітету у Військово-технічному та випробувальному інституті «Загір’я». Також показали машини сімейства CV90 — БМП CV90 MkIV.

Окрім того, оборонні відомства країн домовилися про співпрацю з виробництва будівельних агрегатів, інтеграції та виробництва авіоники та систем для літаків L-39 НГ, а також інтегрованих процесів логістичної підтримки, обслуговування та модернізації для літаків L-39 та L-39 Ng.

У Словаччині відбулося міжнародние авіашоу

У Словаччині відбулося міжнародние авіашоу

На військово-повітряній базі Малацьки-Кучина під час Міжнародного авіашоу Slovak International Air Fest відбувся останній проліт винищувачів МіГ-29.

Припинення експлуатації літаків МіГ-29 — передбачуваний розвиток у процесі модернізації авіації Словацької Республіки.

Після завершення їх роботи наприкінці серпня повітряний простір Словацької Республіки захищатимуть союзники та сусіди — Чехія та Польська Республіка, що гарантує угода, підписана міністрами оборони Словаччини, Чехії та Польщі під час SIAF International Aviation Days 2022.

Це означає, що згідно з домовленістю Чехія та Польща нададуть свої бойові літаки та екіпажі, готові швидко реагувати на можливе порушення повітряного простору Словацької Республіки. Словацька Республіка надаватиме необхідну підтримку за потреби, включаючи послуги дозаправлення, аеронавігацію та захист засобів.

Чехія та Польща тимчасово компенсуватимуть потужності, які Словаччина відновить після доставлення винищувачів F-16 американського виробництва. Літаки повинні надати у 2024 році.

У Словаччині відбулося міжнародние авіашоу

Прем’єр-міністри Польщі та Словаччини відкрили сполучний газопровід між країнами

За інформацією словацького уряду, Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Хегер (OĽANO) спільно з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецким офіційно відкрили сполучний газопровід Польща — Словаччина, який забезпечить диверсифікацію постачання газу. Обидва прем’єр-міністри акцентували безпековий вимір нового газопроводу, що дасть змогу суттєво зменшити залежність країн Центральної Європи від постачання російського газу.

«Саме зв’язок півночі з півднем, який ми щойно завершили, дає нам нове відчуття безпеки. Це дає нам відчуття свободи, що ми можемо отримати альтернативу, яка не залежить від російського газу», — наголосив Хегер.

Прем’єр-міністри Польщі та Словаччини відкрили сполучний газопровід між країнами

Польський прем’єр назвав з’єднання «газопроводом миру» і водночас розкритикував енергетичну політику Німеччини, насамперед будівництво балтійських газопроводів Nord Stream 1 і 2, які посилили залежність Європи від Росії. У Польщі вже давно звертають увагу на ризики, пов’язані з цією залежністю. За останні п’ять років, побудувавши сполучення з Норвегією або LNG-термінал, полякам вдалося від’єднатися від російського газу без економічних втрат.

Довжина сполучного газопроводу становить майже 164 кілометри. З польського боку — 61,3 км, протяжність словацької частини — 103 км від державного кордону до компресорної станції Великі Капушани. Газопровід уже передбачений для транспортування природного газу з домішкою водню, оскільки словацький транспортер, акціонерна компанія Eustream, приєдналася до загальноєвропейської ініціативи European Hydrogen Backbone. Будівництво проєкту розпочалося восени 2018 року та співфінансується з європейських фондів. Потужність газопроводу становить приблизно п’ять мільярдів кубометрів газу на рік.

Початок регулярної комерційної експлуатації заплановано на жовтень 2022 року.

Днями спливає термін існування урядової коаліції Словаччини

Ігор Матович

Наприкінці серпня спливає термін для словацької коаліції, адже лояльність прем’єр-міністра до лідера своєї партії призвела уряд до кризи.

Ультиматум щодо відставки міністра фінансів Ігоря Матовича з посади окреслював дату — останній день серпня, і він є єдиною умовою лібералів із Партії свободи та солідарності (SaS) для повернення до коаліції. Їх підтримки потребує прем’єр-міністр Едуард Хегер, щоб зберегти більшість у своєму уряді. Вони залишили його на початку липня, натомість решта членів уряду мала два місяці для виконання вимог SaS.

Каменем спотикання у ставленні SaS до Матовича, який є лідером партії OĽaNO, та до якої належить і чинний прем’єр-міністр Словаччини Едуард Хегер, став пакет законів щодо надання фінансової допомоги громадянам на суму 1,2 млрд євро. За словами критиків, ухвалення цього пакета не лише не розв’яже ситуацію з бідністю, а й погіршить її.

Для прем’єр-міністра ця криза стала шансом показати, що він не просто заміна Ігоря Матовича, лідера руху «Прості люди і незалежні особистості» (OĽaNO), який під тиском партнерів по коаліції був змушений відмовитися від прем’єрства. Була також надія, що він перетворить кредит, який отримав завдяки своїй принциповій позиції щодо України, на успіхи в країні.

Напередодні Дня Конституції Президентка Словаччини Зузанна Чапутова наголосила, що попри достатній час у два місяці, урядова коаліція не знайшла консенсусу, а країна зіткнулася з інфляцією, геополітичною, енергетичною та кліматичною кризою. За словами медиків, система охорони здоров’я руйнується, багато роботодавців просять про допомогу, а муніципалітети попереджають про збільшення місцевих податків. Люди втрачають статки.

«Як Президент, я маю обов’язок забезпечити належне функціонування конституційних органів. Коаліційна рада не є таким органом, тож до переговорів лідерів коаліції я поки не долучалася. Однак уряд є конституційним органом і має бути функціональним завжди. Насамперед у час кризи. У нас надзвичайно важкі часи, які потребують сильного та функціонального уряду. У багатьох європейських країнах ми бачимо, що уряди готуються до прийдешньої зими через заходи жорсткої економії, кроків допомоги окремим групам мешканців та підприємців. Ми також маємо жити цим зараз.

Пані та панове, нашою спільною метою має бути функціональний демократичний уряд, який подолає шлях Словаччини через важкі часи», — акцентувала президентка.

Президентка Словаччини Зузанна Чапутова провела зустріч з українськими дітьми, які знайшли тут новий дім

Президентка Словаччини Зузанна Чапутова провела зустріч з українськими дітьми

Варто зауважити, що насамперед Президентка країни є прикладом співчуття й активної допомоги українцям.

У День Незалежності України Президентка Зузана Чапутова привітала українських дітей, які після початку російського вторгнення приїхали до Словаччини.

Вона наголосила, що в Словаччині мешкають майже 35 тисяч дітей, які втекли від війни. «Багато їхніх близьких залишилися вдома захищати свою Батьківщину. Минуло пів року з моменту вторгнення в Україну. Пів року жахів і страждань суверенної країни та невинних людей. Ми не можемо втрачати чуйність і співчуття до них, щоб ми ніколи не бачили, як наші діти тікають від війни».

Увечері президентський палац підсвітили українськими національними кольорами.

«Маленька Україна» в Габчиковому. Як живеться в гуманітарному центрі майже тисячі українських біженців

«Маленька Україна» в Габчиковому

У цій будівлі Міністерство внутрішніх справ створило гуманітарний центр для емігрантів з України. Тут знайшов притулок майже весь театр із Харкова.

Ця споруда в Габчиковому схожа на гуртожитки в братиславській Млинській долині. Окрім значно меншого трафіку та відсутності шведських столів. На зачинених вікнах бару та сауни першого поверху написано, що вони не працюють.

Натомість всередині гуде, як у вулику. Через певний час зрозуміло — група дітей збирається вирушати в подорож.

Оскільки тут мешкає майже тисяча осіб, очікується метушня.

Працівники некомерційних організацій стоять у коридорах у футболках з логотипами: Mareena, IOM, Slovak Humanist Council, League for Mental Health

У приміщенні ГО «Mareena» Клара Тігларікова, керівник польової групи товариства в Габчиково опікується не лише дітьми, а й тваринками, переміщеними з України. «Навіть колеги з іноземних організацій, які допомагають біженцям, завжди дивуються побаченому. У великих гуманітарних центрах звикли бачити людей, які сплять у коридорах. Тут нічого такого немає», — підтверджує вона.

У день словацького національного свята — Дня Словацького національного повстання український народ отримав нагороду

Міністр оборони Словацької Республіки Ярослав Надь та аташе з питань оборони при Посольстві України в СР Богдан Харчук

У межах урочистостей до Дня Словацького національного повстання, в яких взяли участь Президентка Словацької Республіки Зузана Чапутова, Голова Національної Ради Боріс Коллар, Прем’єр-міністр Едуард Геґер, представники дипломатичного корпусу, акредитованого в СР, та ветерани, безпосередні учасники Словацького національного повстання, Міністр оборони Словацької Республіки Ярослав Надь вручив аташе з питань оборони при Посольстві України в СР Богдану Харчуку нагороду Українському народу за участь українців у Словацькому національному повстанні та звільненні Словаччини, а також за стійкість, незламність і нескореність Українського народу у війні з російськими окупантами.

Президентка Зузана Чапутова нагадала в Банській Бистриці, що через повстання Словаччина долучилася до країн-переможниць Другої світової війни.

«Сьогодні, як і десятиріччя тому, загрозою є спроба підкорити інших за допомогою грубої сили. Загроза — це авторитарні режими, які мають амбіції повернутися знову, хоч і в нових, реінкарнованих формах», — сказала вона.

«Однак імунітет сучасного суспільства проти радикальних та екстремістських ідеологій значно знижується через неспроможність нас, демократично обраних представників. Розчарування перетворює виборців на апатичних, які не голосують і антисистемних виборців. Якщо ми хочемо захистити спадщину Національного повстання, ми маємо дбати про якісне та відповідальне здійснення політики», — сказала вона.

Костел Святого Мартіна в Братиславі від тепер розмовляє українською мовою

Костел Святого Мартіна в Братиславі

Найбільшим готичним храмом Братислави, кафедральним собором Архідієцезії Братислави, який охоплений переліком національних пам’яток Словаччини — Костелом Святого Мартіна в Братиславі тепер можна ходити в супроводі україномовного аудіогіда.

Дзвіницю собору видно в місті звідусіль. До пам’ятки належать три нефи, висота вежі — 85 метрів, раніше вона була частиною укріплень міста. На самісінькій верхівці міститься копія корони королів Угорщини, встановлена на кам’яній колоні. Внутрішнє оформлення собору становить образ Святого Мартіна верхи на коні в одязі угорського гусара.

Редакторка редакції програм для національних меншин Словацького радіо Людмила Гарянська стала «голосом аудіогіда». До перекладу інформаційних матеріалів долучилася Спілка українських письменників Словаччини, зокрема Іван Яцканин.

Братиславський культурний та інформаційний центр спільно з українською організацією ANTS відкрили фотовиставку під назвою «Азовсталь. Боротьба за свободу». Посольство України в Словаччині допомогло з організацією

Фотовиставка «Азовсталь. Боротьба за свободу»

На виставці презентували роботи українського бійця полку «АЗОВ» Дмитра Козацького з позивним «Орест». Світлини він зробив, перебуваючи на «Азовсталі» під час важких боїв з окупантом. Виставка фоторобіт українця — ще одна можливість нагадати світові, якою ціною дається свобода. Це історії простих українців, які були змушені залишити сім’ї та мирне життя задля миру на Європейському континенті.

Захисник Маріуполя та фотограф полку «АЗОВ» Дмитро Козацький з позивним «Орест», який опублікував світлини з «Азовсталі», був нагороджений спеціальною нагородою Polish Grand Press Photo 2022. Наразі Дмитро в російському полоні. Російські окупанти утримують Ореста, як і інших захисників Маріуполя в Оленівці. «На щастя, „Ореста“ немає серед загиблих після теракту в Оленівці, але незрозуміло, в яких умовах він перебуває, чи не страждає, як і його побратими, від тортур», — наголосила Світлана Єднак, представниця Українського центру Перемоги у Словаччині.

Посол України у Словаччині Юрій Мушка акцентував, що полк «Азов» та всі захисники держави є героями, вони стійкі та мужні перед ворогом. Вони щохвилини та щодня звільняють Україну від окупантів.

1 вересня Словацька Республіка відзначає державне свято — 30-річний ювілей прийняття Конституції

Президентка Словаччини Зузанна Чапутова в

Словаччина — країна, яка найбільше серед країн Вишеградської групи нагадує Україну. Тут ще є люди, які пам’ятають «чудове» радянське минуле як активну частину життя. Водночас Словаччині пощастило з освіченими професійними елітами. Ще й досі нагадує про себе корупція, проте суспільство не погоджується толерувати це явище. І врешті, панує повага до законів і правил.

Конституція Словацької Республіки є основою словацької державності. Її прийняття у 1992 році остаточно означало поділ федеративної держави Чехії та Словаччини на дві окремі держави-наступниці.

Цього дня словацький парламент відкрили для громадськості.

У День відкритих дверей парламенту Боріс Колар привітав відвідувачів у вестибюлі, а також розпочав екскурсію. У залі Гурбана розташували скляну вітрину з символами державності та бюстами важливих діячів словацького парламентаризму. Екскурсією передбачено огляд конференц-зали, а також серії картин Альбіна Бруновського та виставки про Олександра Дубчека.

Крім того, було відкрито для відвідування представницькі приміщення Національної Ради Словацької Республіки на Братиславському Граді, які здебільшого використовуються для прийому іноземних делегацій.

Об 11 годині тривало урочисте підняття національного прапора Словаччини перед будівлею парламенту, а також святкові салюти.

Президентка Словаччини Зузанна Чапутова в контексті Дня Конституції СР наголосила: «Стосовно різноманітних дискусій про те, яких саме змін потребує наша конституція, я хочу сказати, що найбільше вона потребує зміни підходу до неї — і дуже терміново».

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: