Про єдність людського роду і первородний гріх

19.03.2023 0 By NS.Writer

Ексклюзив. Один з догматів християнства — це єдність людського роду. Сучасні еволюціоністи іноді заперечують генетичну єдність людського роду, хоча самі ж його стверджують навіть обчислюючи приблизні терміни життя «Адама». На що важливо звернути увагу.

Про єдність людського роду і первородний гріх

По-перше. Не потрібно змішувати поняття. Епістемологія — наука про пізнання. Зазвичай люди, що говорять «наука довела», не розуміють основ цієї науки, а якщо вони з науковими ступенями, значить залік з філософії науки їм поставили з милосердя. Наука не «здобуває знання». Наука будує умоглядні моделі, які описують, яким може бути влаштований світ, виходячи з наявних даних.

Ці моделі можуть бути істинними і можуть бути помилковими, ці моделі можуть мати передбачувальну силу, а можуть і не мати. А так же помилкові моделі можуть мати передбачувальну силу. Наприклад, визнана лженаукової теорії Чезаре Ломброзо (мені лінь розписувати тут, кому цікаво — шукайте в інтернеті) при цьому має якийсь відсоток передбачувальної сили.

По-друге. Ми автоматично стаємо заручниками якихось теоретичних моделей якщо обмежуємо Божественне Одкровення. Взагалі ставити рамки Божественному одкровенню — це велика помилка. З того, що Писання говорить «день один» — не слід замикатися в буквальному розумінні що це добу в 24 години по 60 хвилин. Потрібно розуміти, що Божественне Одкровення несе перш за все смисли, а не форми.

«Пливи на глибину», — говорить Господь. Тому немає ніякої необхідності коригувати віру відповідно до коригувань поточного в науковому середовищі макета реальності. Коли ….дцять років тому генетики заявили, що все людство фізіологічно є потомством однієї пари, то багато віруючих почали поширювати ці відомості з захопленими криками «наука довела правоту Біблії». Насправді наука нічого не довела, наука побудувала модель, склеїла макет, а наскільки він близький реальності — питання все одно складне. Немає потреби кожного разу пере-інтерпретувати розуміння Божественного Одкровення за допомогою нової наукової доктрини.

Як би не змінювалося людське знання про біологію людини, догмат християнської віри про єдність людського роду буде частиною Божественного одкровення та основою для розкриття ідеї про первородний гріх. Та не здається дивним, але цей догмат один з найскладніших. Чому згрішив якийсь дуже далекий предок, а відповідати повинен я? Що за колективна відповідальність! І ці обурення загалом вірні.

Поняття справедливості не знає колективної провини. А ось природа людини знає колективну хворобу, і спадкову хворобу, і навіть спадкові схильності. Розглянемо тему створення людини.

По-перше, людина з одного боку — частина світу живої природи, з іншого боку явно до неї не належить. Все у світі пристосовується до світу живої природи, і тільки людина переробляє природу під себе (наприклад, не відрощує шерсть, а майструє одяг).

По-друге, «создал еси Боже, человека прах взяв от земли и поместил в раю за исполнение заповеди обещав ему жизнь вечную» (© Литургия Василия Великого). Бачимо, що людина дву-составна. З одного боку, це «прах від землі»; а з іншого — істота, призначена для життя вічного. З одного боку, частина світу, що живе за «законом джунглів», де є всього дві мети, знайти що (кого) з’їсти та стежити що б тебе не з’їли. І ось ця людина вилучена з джунглів і поміщена у штучні умови. Рай в Книзі Буття описаний квадратним. Це вказівка на його штучний характер. Якщо завгодно тут показано якусь лабораторність.

У ньому ніхто нікого не їсть. І людина отримує три заповіді:

  1. плодитися і розмножуватися.
  2. обробляти і зберігати землю.
  3. не «куштувати від древа пізнання добра і зла» (тобто не вирішувати самому, що таке добре і що таке погано).

Перша заповідь — «плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю, і володійте нею» (Бут 1:28). Це заповідь множення життя. Через все Писання проходить тема життєвого надлишку, яким творець обдаровує людину. Про створення перших людей книга Буття (Бут. 2:7) говорить, що людина отримала «подих життів» (але в інших перекладах передають в однині — «життя»). Мова тут не про множинність життів, не про «реінкарнацію». Множина (як і в слові Елохім) говорить перш за все про вихід за межі власної одиничності і самототожності.

Адаму було дано те, що потім поверне нам Христос: «я прийшов для того, щоб мали життя і мали з надлишком» (Ін 10:10). Це — слова Бога-Дарувальника. Дар життя дається людині для того, щоб цей дар множити.
Але те божественне життя, яке приніс в собі Христос, може засвоїти собі життя лише людина. І, значить, світ повинен наповнитися життям власне людським. Людині належить наповнити своїм життям світ ще не населеної Землі. А тому тема шлюбу і розмноження для Біблії аж ніяк не є чимось маргінальним.

Бог дає людині заповідь праці. Він робить це не без причини. За словами свт. Іоанна Золотоустого, «через те, що життя райське доставляло людині повну насолоду, повідомляючи та задоволення від споглядання і приємність від куштування, то, щоб людина від надмірного спокою її не розбестилася… (Бог) наказав її робити та берегти рай… Бог хотів, щоб людина мала, хоча мале і помірне, піклування про зберігання та обробітку його. Якби людина була абсолютно вільною від праці, то, користуючись досконалим спокоєм, негайно б віддалася безпечності; але тепер, займаючись працею безболісною, чуждою страждань, могла бути цнотливою».

Крім того, необхідно сказати про те, що праця до падіння якісно відрізнявся від тієї праці, який знає занепале людство. Тоді праця не була людині у тягар. Так, блж. Августин пише про те, що обробіток землі: «був не болісною працею, а втішною насолодою, через те, що все, створене Богом, виростало тоді набагато плодовитим, чому більшою мірою прославлявся і Сам Творець, що дарував душі, з’єднаної з твариною тілом, ідею праці та здатність до цього настільки, наскільки це служило задоволенням духовного бажання, а не наскільки вимагали того потреби тіла».

При цьому, сприяючи розвитку тілесних та душевних сил, праця допомагала Адаму пізнавати самого себе і навколишній світ. Як пише свт. Філарет, Бог дає людині цю заповідь, «щоб він випробуванням речей примножував природні свої пізнання… відстояв від небезпеки відчуття самовдоволення і незалежності та щоб видиме вдосконалення земних творів за допомогою праці приводило йому на думку можливість і обов’язок обробляти власне серце».

Саме ці три заповіді і були триваючим творінням людини. Бог створив істоту, яка бере участь у власному творінні. Не слугу, але співробітника.

«Коли ж вона не послухалася тебе, Ти (Боже) по справедливому суду повернув її в землю від якої вона (людина)був узята». І людина, вже з безсмертною душею і поняттям про добро і зло, (саме про добро і зло, а не про погане/хороше) повернулася в джунглі. В світ, де всі їдять усіх. Вона хотіла бути «як Бог», вирішувати, що є добро, а що є зло. Але не змогла. Охочею бути «богом», людина втратив зв’язок з Богом. Ідея християнської віри в тому, що ця схильність «бути як Бог» і є той самий «первородний гріх». Те, що штовхає вирішувати, що добро, а що зло. Зруйнувати владу цього гріха може тільки є Бог. Христос. Він може зруйнувати зло та звільнити людей від наслідків зла.

O felix culpa — «щаслива» вина Адама. Говорить латинська Літургія Пасхи. На думку східних богословів втілення Бога відбулося б у будь-якому випадку. Тільки в разі послуху Адама, воно було б славно і безболісно. Бог не залишив нас не дивлячись на те, що ми залишили його.

У сучасному світі слово «свобода» стало для деяких людей своєрідним «ключовим словом», завдяки якому можна відкрити практично всі двері, за якими повна легкість, життя без жодних правил і принципів. На щастя, є і люди — а їх переважна більшість — які прекрасно розуміють, що свобода — це постійний вибір між добром і злом, і що саме свобода не дозволяє людині відкрити якісь двері, за якими таїться зло. Іноді ми запитуємо, як це, знаючи, що ми не повинні переходити такий поріг, ми його переступаємо? Чому ми зловживаємо даною нам Богом свободою?

Відповідаючи на це питання, ми повинні повернутися до витоків, до чудової та драматичної історії творіння, записаної на сторінках Святого Письма. Адам і Єва, перші люди та перші пра-батьки, насолоджувалися дружбою з Богом. Це тривало до тих пір, поки вони не послухалися Його, не підкорилися Його забороні та не перейшли заборонену межу. Посилаючись на біблійний образ Адама і Єви, що зривають плід з забороненого древа, Церква пояснює, що перші люди, обдурені дияволом, зловжили даною Богом свободою, не послухалися Бога і в результаті відразу ж втратили благодаті початкової святості. Адам і Єва згрішили. Їх перший непослух заповіді Божої, пов’язаний зі зловживанням свободою, їх перший гріх називається первородним гріхом. Наслідком первородного гріха стала смерть, яку ми всі переживаємо.

Після першого гріха, світ затоплює справжнє «вторгнення» гріха. Біблія описує братовбивство Каїна проти Авеля. Крім того, існує загальна моральна зіпсованість, що є наслідком гріха, або гріх, що виявляється по-різному, в тому числі та серед християн. Людина, заглянувши в своє серце, постійно помічає, що, на жаль, вона є схильною до зла та зануреною у безліч зол, які не можуть виходити від доброго Творця.

Виникає питання: Чому Бог не зупинив першу людину від гріха? Св. Отці відповідають так: «ніщо не заважає людській природі бути призначеною до більш високого кінця після гріха. Бо Бог допускає зло, щоб зробити з нього ще більше благо. Звідси слова св. Павла: «де намножився гріх, там безмірно виявилася благодать» (Рим. 5:20).

Попри наслідки первородного гріха, всупереч непослуху і невірністі, Бог не відкинув Адама і Єву, перших людей. Отже, людина не залишена Богом. Навпаки, Бог кличе її та обіцяє таємничу перемогу над злом і зцілення від гріхопадіння. Біблійний опис гріха перших людей також містить звістку надії. Бог говорить змію, що символізує диявола: «І Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою, між твоїм насінням і її насінням: воно підстерігатиме твою голову, а ти вистежуватимеш його п’яту» (Буття 3:15).

Цей фрагмент, званий Прото-Євангелієм, проголошує Ісуса Христа, який перемагає сатану і через свої страждання та воскресіння змінює драматичну долю людини, даючи її шанс на звільнення від гріха. Попри наші недосконалості та слабкості, наш непослух і зловживання свободою, Бог дозволяє нам постійно повертатися до Нього в таїнстві Покаяння, де Він дає нам свою милість. Вона дозволяє нам робити правильний, тобто тільки хороший, вибір і не переходити межі, несумісні з волею Божою, і не зловживати свободою, яку ми отримуємо від Творця. Отже, довірмось Ісусу Христу та будемо йти з Ним по життю, попри нашу слабкість. Тільки У Ньому наша сила, наше звільнення тп перемога, яка в кінцевому підсумку веде на небеса.

Будь ласка, розгляньте у цьому світлі особливість першого людського гріха: перший гріх поранив людську природу. Людство являє собою органічне ціле, бо це взаємопов’язана єдність природи. Що ж, у результаті гріха наших прабатьків ми всі народжуємося з ослабленою природою, тепер кожному з нас важче бути людиною в наших конкретних життєвих обставинах.

Св. апостол Павло глибоко пише про це. І, відповідно, всі люди, народжені від Адама, можуть розглядатися як одна людина, через те, що вони об’єднані природою, яку вони отримують від свого прабатька. Всі, хто походить від Адама, є як би багатьма членами одного тіла. А тіло, наприклад, рука, робиться не рукою, а волею людською. Вбивство, вчинене рукою, буде гріхом не руки, а гріхом людини. А народжуються нащадки Адама не за їх власним рішенням, а за рішенням нашого прабатька. Первородний гріх не є особистим гріхом того, хто в ньому народжується. Це їхній гріх остільки, оскільки ця людина приймає природу від першого.

Давайте уважніше подивимося, наскільки глибоко Вірні слова св. Павло:
«де намножився гріх, там безмірно виявилася благодать» (Рим. 5:20). Спасительне діяння Господа Ісуса є Божою відповіддю на вищезгадані аспекти первородного гріха.

По-перше, у світлі віри очевидно, що благе випромінювання праведної справи, яку Господь Ісус зробив через свою хресну смерть, нескінченно перевершує погане випромінювання діяння Адама. Адам був тільки людиною, Христос Господь теж людина — Він дійсно один з нас — але водночас Він Син Божий, Боголюдина, тому Його дія — хоча і здійснюється у людській природі — має безмежну силу. Всі люди всіх поколінь можуть та повинні знаходитися у безпосередній близькості від Його спасительного випромінювання.

По-друге, Христос Спаситель не тільки зміцнює нас на благо, Він зцілює наше поранене єство, і навіть більше: перетворює єство наше своєю божественною благодаттю. «Отже, виправдавшись вірою, маємо мир з Богом через нашого Господа Ісуса Христа, через Якого ми вірою одержали доступ до тієї благодаті, в якій перебуваємо і хвалимося надією на Божу славу» (Рим 5: 1-2).

Поворотним моментом у нашому поверненні до Бога стало таїнство хрещення. Через хрещення ми стали дітьми Божими та отримали можливість повного повернення до духовного здоров’я. Хоча це відбувається в нас повільно та не без порушень, але корінь зла вже вирваний з нас. Правда, хрещення не видаляло з нас чарівним чином різні гріховної похоті. Але, як прекрасно вчать отці Церкви, це жадання надано нам для боротьби, воно не може зашкодити тим, хто не згоден з ним і мужньо чинить опір йому за допомогою благодаті Ісуса Христа.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький, доктор богословських наук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: