Чехія: ставлення до України є тепер одним з індикаторів європейської дійсності

06.10.2022 0 By NS.Writer

Європа намагається бути єдиною і потужною. Зокрема Литва закликає якнайшвидше розпочати усі процедури щодо прийняття України до НАТО. Боротьба за Україну посилюється, і Чехія попри нещодавню непевність президента Земана, воліє не пасти задніх.

Чехія: ставлення до України є тепер одним з індикаторів європейської дійсності

Земан долучився до решти президентів у регіоні у відмові визнавати російську анексію українських територій

Президент Чехії Мілош Земан і ще восьмеро президентів країн Центральної та Східної Європи виступили зі спільною декларацією, в якій заперечують анексію території України Росією та закликають членів НАТО істотно збільшити військову допомогу Україні.

У заяві, опублікованій у неділю президентом Словаччини Зузаною Чапутовою, йдеться, що глави держав не визнають і ніколи не визнають спроб Росії анексувати українську територію. У документі йдеться, що Росія має негайно вийти з усіх окупованих територій.

Чеська Республіка не толерує «ганебного порушення міжнародного права» Росією, крадіжкою нею території іншої держави або імперськими амбіціями президента Володимира Путіна, заявив міністр закордонних справ Ян Ліпавскі, коментуючи анексію Росією чотирьох українських територій.

Цього тижня деякі європейські країни викличуть російських послів на консультації у відповідь на російську анексію. Чи зробить це й Прага, невідомо. Ліпавскі лише наголосив, що уряд «координує кроки з союзниками».

Як відомо, 30 вересня Путін спільно з представниками проросійських сепаратистських угруповань підписали низку угод, які офіційно приєднують до Російської Федерації чотири українські області: самопроголошені Донецьку та Луганську республіки на сході України, а також Херсонську та Запорізьку області. Конституційний суд Росії вже схвалив цей крок. За даними Reuters, парламент ще має проголосувати за це.

Уряд Чеської Республіки ухвалив проєкт держбюджету на 2023 рік, запропонувавши спростити створення малих сонячних електростанцій

Уряд Петра Фіали подасть до Палати депутатів проєкт державного бюджету на 2023 рік із дефіцитом у 295 мільярдів крон. У найближчі два роки його планують поступово зменшувати. На засіданні наприкінці вересня Кабмін також схвалив зміни до Закону про енергетику та будівництво, які мають принципово спростити створення малих сонячних електростанцій потужністю до 50 кВт. Уряд визначився з розміром пенсій з 1 січня 2023 року.

Проєкт Державного бюджету Чехії на 2023 рік передбачає чималий дефіцит. Проти початкової пропозиції внесені поправки у частині доходів і витрат, які насамперед містили останні кроки уряду в боротьбі з енергетичною кризою та її наслідками для домогосподарств і компаній. З боку витрат найбільші зміни стосуються оцінених витрат на обмеження цін на електроенергію на рівні 6 чеських крон/кВт-год з ПДВ і цін на газ на рівні 3 чеських крон/кВт-год з ПДВ для малих споживачів, витрати на відмову від сплати за відновлювані джерела для домогосподарств і компаній, підвищення заробітної плати працівників бюджетної сфери або регулярне та позачергове підвищення пенсій. Щодо дохідної частини бюджету, з іншого боку, уряд розраховує на надходження від податку на надприбуток, який готується, і від стягнення стовідсоткового доходу від продажу електроенергії понад 180 євро за мегават-годину, тобто результат обмеження цін на енергоносії, запропоновані Європейською Комісією.

«Основні завдання цього бюджету — допомогти громадянам і компаніям впоратися з енергетичною кризою. Водночас ми хочемо зміцнити обороноздатність Чеської Республіки та, звичайно, зберегти або збільшити темпи будівництва транспортної інфраструктури та врахувати інші пріоритети, які уряд має навіть у ці важкі часи. Через нинішнє зростання цін та інші наслідки економічної війни, яку веде Росія проти Заходу, ми виділили понад 200 мільярдів крон на допомогу громадянам і компаніям у наступному році в межах цього урядового пріоритету. Наприклад, ми очікуємо витратити понад сто мільярдів крон на обмеження високих цін на енергоносії, сорок-п’ятдесят мільярдів на надзвичайну індексацію пенсій, сімнадцять мільярдів на скасування плати за відновлювані джерела енергії, ще один мільярд на житлові субсидії тощо», — резюмував він. Прем’єр-міністр Петр Фіала.

З 1 жовтня зростуть виплати сім’ям, що приймають дітей. Уряд ухвалив зміни до відповідної постанови. Допомога на потреби дитини збільшиться на 27 відсотків до 12 575 крон залежно від віку, допомога за взяття дитини збільшиться на 35 відсотків до 13 500 крон, а допомога на утримання зросте на 15 відсотків до 17 250 крон на місяць для періодичних виплат та 28 750 крон для одноразових виплат.

Уряд також обговорив і затвердив порядок постачання армії Чеської Республіки танків Leopard 2A4. П’ятнадцять танків Leopard 2A4 передані Чехії Федеративною Республікою Німеччини в результаті угоди між прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою та канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Танки вартістю приблизно 3,85 мільярда крон передасть Чехії німецька компанія Rheinmetall Landsysteme GmbH на підставі двох двосторонніх документів, які підпише міністр оборони Яна Чернохова за дорученням Уряду. Німеччина подарувала Чехії танки як компенсацію за танки радянського виробництва, які Чехія передала для захисту України від російської агресії.

У подкасті міністерка оборони Чеської Республіки розповіла, як Чехія створює чудові позиції для участі у відбудові України. Вона акцентувала успіхи уряду в енергетичній кризі та відповідала на запитання про майбутні вибори, контракти на постачання зброї.

На початку вересня Чеську Республіку відвідав міністр оборони США Ллойд Остін

Міністр оборони Чехії Яна Чорнохова та міністр оборони США Ллойд Остін

Зустріч була дружня, тепла, сторони акцентували спільний інтерес у зміцненні відносин між Чехією та США та якнайшвидшому укладенні угоди про оборонне співробітництво. Держсекретар Остін щиро дякував за допомогу Україні.

«США є нашим найважливішим союзником. Вони залишаються гарантом безпеки в Європі. Я також подякувала міністру Остіну за подарунок — вісім гвинтокрилів, які були обіцяні нашій армії», — наголосила Яна Чернохова.

Американський міністр оборони США Ллойд Остін відвідав крипту та хор св. Кирила і Мефодія, де чеські десантники вели останній бій після вбивства Гейдріха. Такий досить сімейний захід вразив чуйністю «великого Ллойда», що віддав шану чеським героям.

Сполучені Штати Америки послідовно опікуються партнерами, надаючи їм підтримку.

Земан закликав Еміра Катару пригрозити Путіну через ядерний шантаж

Президент Чехії Мілош Земан із еміром Катару Тамімом бін Хамадом Сані

«Якщо Росія застосує ядерну зброю, відповідь також має бути військовою», — акцентував Президент Чеської Республіки.

Він певен, не лише європейські держави повинні надіслати таке попередження.

У такій манері впевнено висловився президент Мілош Земан після зустрічі з еміром Катару Тамімом бін Хамадом Сані в Празі.

Глава Чеської держави виклав еміру Катару думку, що через погрози Росії існує серйозний ризик ядерного конфлікту. На його думку, в такій ситуації не лише європейські держави мають реагувати енергійною військовою відповіддю, — інформує CTN.

«І ще до цієї відповіді вони повинні надіслати дуже чітке попередження, що якщо Російська Федерація застосує ядерну зброю на українській території, то реакція буде не лише дипломатична, а й військова з усіма наслідками, які це може мати», — додав він.

Зустріч відбулася у зв’язку з самітом ЄС у Празькому Граді, на якому представники окремих країн-членів ЄС хочуть знайти шляхи розв’язання нинішньої кризи, що охопила Європу.

У Владиславському залі для Еміра Держави Катар шейха Таміма бін Хамада Аль Тані до Чеської Республіки влаштували святковий обід.

Протест у Празі попереджає про неспокійну зиму в Європі. Не обійшлося без Врабеля, що не дивно

Ладіслав Врабель

У Празі 28 вересня тисячі протестувальників зібралися на Вацлавській площі, вимагаючи відставки уряду Чеської Республіки через енергетичну кризу, що спричинила народні хвилювання й у інших європейських столицях.

Попри дощ, демонстранти підняли чеські прапори та скандували: «Ганьба! Ганьба!» Вдруге за місяць чехи вийшли на мітинг під гаслом «Чехія передусім». Там зібралися різні люди, включаючи симпатиків Кремля та тих, хто казав, що бореться з «глобальною елітою».

Натомість більшість присутніх намагалася висловити занепокоєння стрімким зростанням цін і витрат на енергоносії напередодні зими, і Чеська Республіка стала однією з перших країн Європи, яка зіткнулася з такими масовими протестами через це.

Одні протестувальники пов’язували свої економічні негаразди з жорсткими санкціями Європейського Союзу проти Росії після її вторгнення в Україну, повторюючи наративи Кремля, що санкції проти Росії винні в інфляції та решті фінансових проблем на континенті.

Європейські лідери заперечують, що їхні санкції проти Росії спричиняють різке зростання цін на енергоносії. Вони переконують, що Росія використовує постачання газу як зброю. У ряді країн Європи різко зросли вже високі ціни на електроенергію, утворені пандемією.

Окремі європейські аналітики кажуть, що країни можуть вжити певних заходів задля адаптування до конкретного енергетичного балансу, проте найефективніший вплив задля припинення спірального зростання вартості електроенергії відбуватиметься на колективному рівні. Міністри енергетики зустрічаються в Брюсселі в п’ятницю задля розроблення нової політики, яка буде спрямована на підтримку домогосподарств і підприємств, а також оподаткування прибутку енергетичних компаній.

У Празі сприймають ці зусилля скептично. Деякі учасники протесту підняли прапори комуністичної партії Чехії та ультраправих фракцій. Увесь цей театр на Вацлавській площі очолив Ладіслав Врабель, який називає себе лідером-популістом, що прагне змусити уряд піти у відставку та просувати угоду з Росією щодо дешевого газу.

«Обов’язок чеського уряду — забезпечити безпеку своїх громадян та їх економічну стабільність, — сказав він перед протестантами. — Наш уряд ставить нас на межу війни та економічного колапсу».

Чеська Республіка, яка не має виходу до моря, насамперед залежала від російського газу та нафти, що постачалися через сусідні країни.

Перший протест горезвісного Врабеля 3 вересня заскочив уряд зненацька, коли понад 70 000 людей вийшли на Вацлавську площу, культове місце, де сотні тисяч зібралися в 1989 році, щоб усунути комуністичний уряд. Це виявилося несподіванкою навіть для самого Врабеля — спочатку він зареєстрував мітинг на 500 осіб за даними міськради.

«Це був тривожний дзвінок, і я сподіваюся, що він став тривожним дзвінком для інших у всій Європі», — сказав Томаш Пояр, радник прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали.

Подібно до протестів проти обмежень через пандемію коронавірусу, які вразили Європу у 2021 році, чеський протест залучив малоймовірне поєднання правих і лівих груп, а також противників вакцин і маргінальних конспірологічних осіб. Аналітики побоюються, що радикальні групи спробують використати мітинги, щоб залучити якнайбільше чехів.

Матіас Квент, німецький експерт з ультраправого екстремізму, сказав, що деякі незадоволені громадяни можуть вважати протести ультраправих груп їхнім єдиним виходом.

Ультраправі відроджуються по всій Європі. Цього тижня партія «Брати Італії» набрала найбільшу кількість голосів на виборах в Італії. А у Швеції група, заснована неонацистами та скінхедами, схоже, стане найбільшою партією в наступному уряді.

У Німеччині ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини», відома під німецькою абревіатурою AfD, набрала приблизно 15 відсотків за результатами громадських опитувань і планує протести в Берліні наступного місяця.

«Люди ще навіть не користуються опаленням — це ще попереду, — сказав Квент. — І, однак, в AfD вже був помітний підйом. Це справді сценарій, якого я боявся».

Під час празького протесту багато тих, хто приєднався, обурювалися від того, що їх називають маргіналами або крайніми правими.

Після перших протестів у Чехії цього місяця уряд прем’єр-міністра Петра Фіали запропонував обмежити ціни на електроенергію для громадян.

«Зростають не лише ціни на енергоносії, а й на продукти. Я виховую свою онуку і хвилююся, — сказав Мирослав Кусмірек, який приїхав із міста за 30 миль від столиці, щоб долучитися до протесту в дощовий день. — Я бачу, що зараз компанії борються, і я хвилююся; якщо компанія, в якій я працюю, розвалиться, я теж розвалюся».

Для експертів з енергетики популістський сплеск додає ще одну вагому проблему, з якими бореться Європа. Крім того, що Росія скорочує постачання газу, атомні станції Франції були вимкнені наполовину через проблеми з обслуговуванням, а сильна посуха перешкодила здатності Німеччини імпортувати вугілля протягом літа.

Сімон Тальяп’єтра, експерт з питань енергетики Bruegel, європейської дослідницької групи, сказав, що за найгіршого сценарію деякі країни можуть отримати народне обурення, яке спонукає до популістських реакцій, що можуть порушити європейську єдність. За його словами, у такому разі країни можуть припинити торгівлю електроенергією.

«Якщо країни закриють свої енергетичні кордони, ви отримаєте розпал політичної напруги між європейськими державами, — сказав він. — Це дуже, дуже ризиковано, тому що ми дійсно можемо поставити під загрозу європейську єдність. Країни можуть почати боротьбу з решти політичних питань».

Хоча це все ще далеко від поточної реальності, сказав він, неправдиве повідомлення про те, що Франція може припинити постачати електроенергію до Італії, викликало обурення серед італійців і продемонструвало делікатність ситуації. «Це лише попередній огляд того, що може статися», — сказав він.

Вацлаву Гавелу виповнилося б 86 років: чеські політики вшановують його пам’ять

Спікерка Палати депутатів Маркета Пекарова Адамова

5 жовтня Вацлаву Гавелу виповнилося б 86 років. «Я ціную його особисту хоробрість, з якою він протистояв тоталітарному режиму та захищав права людини», — сказав Фіала.

Першого президента Чехії, драматурга та одного з найбільших символів свободи пам’ятають і сучасні чеські політики. Вони дякують йому за свободу та демократію та прагнуть зберегти його спадщину. На честь колишнього президента в 2012 році було ухвалено Закон про заслуги Вацлава Гавела 94/2012 Coll.

Його називають людиною цінностей.

Прем’єр-міністр Чехії акцентував на особистій хоробрості першого президента, з якою він протистояв тоталітарному режиму та захищав права людини та на великому внеску в розбудову демократії в країні..

Спікерка Палати депутатів Маркета Пекарова Адамова наголосила на ролі Гавела в тому, що Чехія є частиною Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу.

Її допис у твіттері: «Коли я бачу овації після виступу в Конгресі США, я відчуваю величезну гордість. Його ідеали та думки для мене вічні. З днем ​​народження, пане президенте!»

«Сьогодні Вацлаву Гавелу виповнилося б 86 років. Він, звичайно, не був ідеальним, але він був людиною цінностей, людяним і принциповим. У ці важкі часи ми також намагаємося довести свою людяність і принциповість, які без зайвого пафосу приєднуються до спадщини Вацлава Гавела», — пише міністр внутрішніх справ Віт Ракушан.

Віцеспікерка палати Ольга Ріхтерова опублікувала фотографію Вацлава Гавела з варшавської площі. «Сьогоднішню річницю з дня народження В. Г. відзначили разом з нашим паном послом у посольстві Чехії в Польщі, де я беру участь у конференції з питань безпеки», — сказала вона. Україні зокрема.

Навіщо я про це пишу? Ні, я не за пафос, а за внутрішню культуру особистості, якої, на жаль, надто бракує на сьогодні, в Україні зокрема. Ми навчилися гнівно твітити, користуватися усіма здобутками цивілізації, та чомусь не зберегли моральної гігієни. І цьому нам доведеться вчитися, аби почуватися вропейцями.

Археологи знайшли в Празі 7000-річний кругляк

Археологи досліджують таємничий пам’ятник, виявлений на околиці Праги, вік якого оцінюється приблизно в 7000 років, що робить його навіть старше ніж Стоунхендж і єгипетські піраміди Гізи, — йдеться в сюжеті Radio Prague International.

Це залишки монументальної круглої споруди раннього кам’яного віку, так званого ронделя, вони досить добре збереглися.

Стародавній пам’ятник становить круглі споруди подібного віку, які були знайдені по всій Центральній Європі. Форми та дизайни цих кругляків дуже різноманітні, але часто вони містять комплекс траншей, розділених кількома входами. Деякі з цих конструкцій мають діаметр понад 200 метрів.

Загальне призначення цих форм невідоме, але було викладено чимало думок. На думку деяких дослідників, входи могли бути встановлені для кореляції з рухом небесних тіл, згідно з Інститутом археології Праги Чеської академії наук. Можливо також, що кругляки були пов’язані з торгівлею, ритуалами чи обрядами переходу.

У пресрелізі Мирослав Краус, який відповідає за дослідницьку роботу в Празі, зауважив : «Кругляки були побудовані в кам’яному віці, коли люди ще не відкрили залізо. Єдині інструменти, якими вони могли користуватися, були зроблені з каменю та кісток тварин».

Археологи знайшли в Празі 7000-річний кругляк

Краус розповів, що частину споруди знайшли ще у 1980-х роках під час прокладання газо- та водогону. Відтоді пам’ятку майже повністю розкрили.

Хоча ймовірно, що кругляк може дати підказки стосовно його початкового призначення, Краус сказав, що це малоймовірно, оскільки попередні експертизи не дали відповідей. Однак імовірно вдасться визначити вік кругляка, що також було б корисно.

«Поки що радіовуглецеве датування зразків, зібраних із кругляків, встановило їхній вік десь від 4900 років до 4600 років до нашої ери. Це досить широкий проміжок часу», — сказав Краус.

Навпаки, усі три знамениті піраміди Гізи в Єгипті були побудовані приблизно між 2575 і 2465 роками до нашої ери, а будівництво британського Стоунхенджу, як вважають, почалося приблизно 5000 років тому.

Очікується, що дослідження празького кругляка триватимуть до кінця цього місяця.

«Одна з таких теорій полягає в тому, що він міг використовуватися як економічний центр, центр торгівлі. Він також міг бути центром якогось релігійного культу, де проводилися обряди переходу або ритуали, пов’язані з часом року, були побудовані в кам’яному віці, коли люди ще не відкрили залізо. Єдині знаряддя, якими вони могли користуватися, були виготовлені з каменю та кісток тварин», — сказав пан Краус.

Наразі в Центральній Європі виявлено близько 200 кругляків, 35 з яких містяться на території Чехії. Roundel у Vino діаметром 55 метрів має характерний дизайн підлоги з трьома незалежними входами.

У Празі триває міжнародний фестиваль дизайну Designblok

Міжнародний фестиваль дизайну Designblok

З 5 по 9 жовтня у приміщенні колишнього монастиря святого Ґабріела в Празі 5, головній фестивальній локації, цього року представлено шість українських дизайнерських студій.

Виставка «Слава Україні» презентує роботи українських авторів різних стилів і технік — порцеляни та шовкових дизайнерських хусток GUNIA project, домотканих килимів від студій Гушка і OLK manufactory, прикраси Zhernov й плакати з замальовками з київського бомбосховища від графічної студії Сері/граф. Українська експозиція розташована в блоці 201 А — D.

У соборі св. Ґабріеля біля головної локації розташована індивідуальна виставка зірки українського дизайну Вікторії Якуші та її колекції FAINA. Експозтція охоплює всесвітньо відомі керамічні вази «Глина», світильники «Сонях», диван «Плин», а також люстру «Слухач», яку авторка зробила на замовлення чеської компанії «Lasvit».

«Як і наші предки, я вірю в духовну сутність речей, душу наших об’єктів. І це один з основних елементів того, що ми називаємо живим дизайном — створення чогось живого. Чогось із духом», — наголошує Вікторія Якуша.

Міжнародний фестиваль дизайну Designblok

Довідково:

Компанія FAINA заснована у 2014 році після Революції Гідності, представляє українську ідентичність, культуру та дух. Відродження давніх символів, відродження ремесел предків, робота з живими, первозданними матеріалами. Живий мінімалістичний дизайн FAINA досліджує відчуття причетності до землі та повертає до суті. Українська історія передана в стійких колекціях живого українського дизайну.

Вікторія Якуша

Українська дизайнерка-архітекторка, керівниця студії YAKUSHA та колекції живого дизайну FAINA, мати чотирьох дітей.

Глибоко натхненна українською культурою та традиціями, Вікторія пов’язана з сучасним українським дизайном і відома тим, що створила власний унікальний стиль — «живий мінімалізм».

Отримала диплом архітектури в Придніпровській державній академії та Інституті національних прикладних наук (INSA), Франція. У 2006 році заснувала багатопрофільну студію YAKUSHA, яка працює у сфері архітектури, дизайну інтер’єру, продуктового дизайну та креативного напряму.

Depeche Mode виступить у Празі 30 липня в межах світового туру. Прага в очіуванні

Depeche Mode

У світовому турі гурт презентує новий альбом Memento Moriна знак пошани члена-засновника Ендрю Флетчера, який помер у травні.

«Ми не збираємося замінювати Флетча; немає причин замінювати Флетча», — каже співак Дейв Гаан. «That would be impossible».

Їхній майбутній альбом був уже готовий до смерті Енді, і він був у захваті від цього.

Під час пандемії Covid учасники Depeche Mode усвідомили, що спільно з осмисленням неймовірних втрат через Covid і намагалися цінити життя в цей момент. Ці дві теми повсякчас нагадували про себе, коли фронтмен Дейв Гаан і співак і мультиінструменталіст Мартін Гор писали тексти для того, що стане їхнім 15-м альбомом. Вони підтримали цю ідею, назвавши альбом Memento Mori.

«Переклад [«memento mori»] такий: «Пам’ятайте, що ви повинні померти», — каже Гаан телефоном з Берліна за кілька днів до вівторкової пресконференції гурту щодо нового альбому Memento Mori. «Багато пісень спрямовані на те, щоб нагадати собі, що наш час швидкоплинний, і ви повинні використовувати його якнайкраще — у позитивному ключі». Гор каже, що вперше почув цю латинську фразу від друга. «Я просто подумав: «Яка чудова назва альбому для пісень, які вже були написані», — сказав він.

Це один із небагатьох випадків, коли гурт зголосився одразу щодо назви платівки. Альбом, який продюсери Джеймс Форд і Марта Салонні завершують у Лондоні, має вийти навесні, а тур Memento Mori розпочнеться північноамериканськими стадіонами в Сакраменто 23 березня.

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky (Прага)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: