Ніколи не приймайте пропозицій Китаю: екс-депутат України

30.10.2022 0 By Chilli.Pepper

Тайвань повинен взяти уроки з того, що сталося з Україною, і ніколи не погоджуватися на будь-які мирні врегулювання, запропоновані Китаєм, заявила колишній український законодавець Ганна Гопко на конференції з безпеки в Тайбеї в п’ятницю, публікує новину newssky.com.ua із посиланням на taipeitimes.

Гопко виступала на Форумі Тайвань-Чехія-Україна, організованому празьким аналітичним центром European Values Center for Security Policy (EVC).

Вона сказала, що після того, як росія в 2014 році анексувала Крим, український півострів на північному узбережжі Чорного моря, українці багато чули про те, як їхня країна повинна досягти «мирного врегулювання» або знайти «політичні, дипломатичні рішення» з росією.

Гопко, яка є головою Українського центру протидії корупції, заявила, що її країна опинилася під «тиском» західних партнерів, щоб укласти мир з росією.

«Результатом такого підходу є геноцид», — сказала Гопко, закликавши Тайвань «засвоїти урок» з України та «ніколи не довіряти та не вірити своєму сусідові з експансіоністськими амбіціями».

За її словами, тайванцям слід пам’ятати про те, що вона назвала «гібридними методами», які використовують такі країни, як росія та Китай.

За її словами, російські оперативники підкуповували українських політиків, проникали в українські інституції та інвестували значні кошти в пропаганду в Україні протягом десятиліть з метою розширення російського впливу, водночас розколюючи українське суспільство.

Гопко сказала, що демократії в усьому світі повинні відмовитися від давньої політики «стратегічної двозначності» щодо Тайваню і замість цього прийняти «стратегічну ясність», щоб не повторити трагедію України на Тайвані.

Протягом останніх кількох десятиліть США дотримувалися позиції, яка характеризується як «стратегічна двозначність», згідно з якою Вашингтон залишається невизначеним щодо того, чи буде він захищати Тайвань у разі нападу Китаю.

Гопко також зазначила, що західні держави, які виступають проти вторгнення в Україну, мають вжити «рішучих дій», щоб зупинити війну та допомогти Україні виграти її, а не вагатися на хвилі ядерної загрози.

Якщо західні країни дозволять росії «шантажувати весь світ використанням ядерної енергії», це створить у Китаю враження, що він міг би зробити те саме, щоб запобігти втручанню міжнародної спільноти, якщо він нападе на Тайвань.

Тайвань повинен спробувати переконати США відмовитися від стратегічної неоднозначності, оскільки це може бути розцінено Китаєм як «слабкість», заявив литовський законодавець Зигімантас Павільоніс.

«Ви повинні дуже чітко розуміти, що є червоною лінією, яку [ваші вороги] навіть не можуть подумати переступити», — сказав Павільоніс, заступник голови Комітету з європейських справ парламенту Литви.

Тайвань повинен продовжувати озброюватися, оскільки врешті-решт тайванці будуть захищати свою країну, якщо Китай почне вторгнення, сказав він.

Павільоніс також закликав Тайвань зменшити свою торговельну залежність від Китаю, заявивши, що це «місія самогубства», якщо країна продовжуватиме «покладати всі гроші в кишені Китаю».

За даними Бюро зовнішньої торгівлі, минулого року 42% тайванського експорту припадало на Китай, а 22 відсотки тайванського імпорту — з цієї країни.

Директор EVC Якуб Джанда сказав, що конференція в п’ятницю була частиною зусиль аналітичного центру, спрямованих на сприяння обмінам між Тайванем і європейськими країнами щодо політики оборони та безпеки.

Аналітичний центр, який відкрив офіс у Тайбеї в січні, має на меті сприяти політичним зв’язкам між Тайванем і Чеською Республікою, сказав Янда, додавши, що спікер Палати депутатів Чехії Маркета Пекарова Адамова планує очолити делегацію на Тайвань наступної весни.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: