Войцех Пшибилскі: Європейський Союз не є федеральним проєктом і ніколи ним не буде

18.01.2024 0 By Writer.NS

Войцех Пшибилскі

Останні події та тенденції спричиняють занепокоєння щодо того, чи зможе ЄС і зокрема країни-члени зберегти баланс між федералізмом і суверенітетом. Яким буде процес поглиблення євроінтеграції? Войцех Пшибилскі, головний редактор Visegrad Insight та керівником фонду ResPublica у Варшаві, поділився з нашим медіа своїм баченням.

Європейський Союз не є федеральним проєктом і ніколи ним не буде з важливих причин. По-перше, це не республіка, і об’єднання не має спільного публічного простору. По суті, це децентралізований спосіб співіснування націй і різних форм демократичних держав. Праві в Європі кричать про федералізацію, що є обманом. Такого процесу не відбувається, і як я сказав, його ніколи не буде.

Інший термін, який ви згадали, а саме суверенітет, є нечітким. Наразі національні держави та їхні уряди мають, зрештою, найбільшу частку суверенітету щодо прийняття рішень та повноважень в ЄС, які втілюють національні уряди. Ні Європарламент, ні Єврокомісія не можуть обійти рішення національної влади в плануванні нинішнього чи наступного року. Однак існує певна потреба зробити громадян Європейського Союзу частиною рівняння, що має розв’язуватися. І це має відбуватися з інвестиціями в публічний простір ЗМІ, спільним прийняттям рішень і транснаціональною співпрацею.

Нарешті, існують завищені апетити, і ми координуватимемо та робитимемо більше як спільнота. Приклади цього почалися з розбудови спільної європейської енергетичної стратегії на сьогодні, включаючи також Зелену угоду, спільну відповідь на пандемію, яка дала малим і слабким державам-членам змогу отримати вакцину так само швидко, як і найбагатші великі. А також спільна відповідь на російський тероризм у формі військового пакета.

Це шлях вперед.

«Ковальчук»Дописувала кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора Марина Ковальчук.

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: