Войцех Пшибилскі: ЄС тримається і популісти не вплинуть на його долю

24.08.2023 0 By Writer.NS

Войцех Пшибилскі

Останнім часом ми бачимо як активізувалися популісти в усьому світі, й зокрема в країнах ЄС. Яка найближча перспектива для Європейського Союзу і чи встоїть він перед натиском популістів розповів Newssky Войцех Пшибилскі, головний редактор Visegrad Insight та голова фундації ResPublica у Варшаві.

Справді, у наступні два роки на ЄС чекають важливі стрес-тести.

Перший — вибори до Європейського парламенту 2024. Вірогідно, в результаті до ЄП не ввійде велика популістська сила. Згідно з останніми прогнозами, популістів увійде дещо більше, але ця сила буде фрагментована та розділена. Нинішня більшість втримається .

Наступним стрес-тестом стануть вибори в США, від яких залежить ЄС у глобальній політиці та координації підтримки України. Проте контроль республіканців у минулому лише активізував стратегічні дії ЄС. Іншими словами, ЄС добре підготовлений.

Проблеми почнуться з низки національних виборчих перегонів, насамперед у ЦСЄ. Якщо популісти переможуть, то регіон ризикуватиме втратити свій символічний політичний капітал, який перетворився на вплив на політику ЄС. Але в цілому ЄС тримається міцно і продовжить таку тенденцію.

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: