ПВК Вагнера в Україні під слідством у справі про тероризм

30.10.2022 0 By Chilli.Pepper

Комітет у закордонних справах парламенту Великобританії розглядатиме справу про визнання озброєної групи терористичною організацією, а росію спонсором тероризму, повідомляє із посиланням на inews.

володимир путін. Хоча комітет зосередиться на діяльності групи Вагнера в Україні, він також розгляне докази того, що її діяльність поширюється на інші країни, включаючи Центральноафриканську Республіку, Лівію, Мозамбік, Сирію, Судан та Венесуелу (Фото: Sputnik/Михайло Метцель/Рейтер)

Комітет парламенту у закордонних справах Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії заслухає у вівторок, що росію слід класифікувати як державу-спонсора тероризму через використання нею приватної компанії найманців Вагнера.

Розслідування парламентського комітету щодо використання довірених приватних військових компаній (ПВК) зосереджується саме на активній ролі групи Вагнера в триваючій російсько-українській війні, але також розглядатиме використання росією групи під час конфліктів на Близькому Сході, в Африці та на Північній Америці.

Групу, пов’язану з російським урядом, звинувачують у скоєнні злочинів у правах людини, включаючи масові страти, довільні затримання, катування під час допитів і примусове переміщення цивільного населення.

Очікується, що на засіданні доказів, запланованому на вівторок, Джейсон МакК’ю, партнер юридичної фірми McCue Jury and Partners, висуне докази на користь того, що «Вагнер» вважають терористичною організацією, а росію – спонсором тероризму.

У своєму листі він сказав, що група Вагнера є просто «терористичним підрозділом російської держави, що маскується під приватного охоронного підрядника». Це питання він планує донести до комітету.

МакК’ю, юрист, який спеціалізується на вирішенні конфліктів, правах людини та боротьбі з тероризмом, веде судові процеси проти терористів і диктаторів, висуваючи позови проти деяких із найвідоміших персонажів, включаючи ІРА, Ісламську державу, Каддафі, і нещодавно представляв інтереси жертв геноциду в М’янмі проти мусульман рохінджа.

МакК’ю стверджує, що «провісники тероризму вже давно виявляються в діях Путіна», але «Група Вагнера є, мабуть, найкращим прикладом використання росією терору як вкоріненої політики держави».

Після усних свідчень МакК’ю комітет також заслухає професора Джейсона Блазакіса, виконавчого директора Центру з питань тероризму, екстремізму та боротьби з тероризмом Інституту міжнародних досліджень Міддлбері, а також Михайла Ходорковського – російського бізнесмена у вигнанні та колишнього політв’язня Кремля.

Троє російських журналістів, які працювали з медіа-розслідуванням пана Ходорковського The Center for Investigation, були вбиті із засідки у 2018 році, намагаючись висвітлювати операції “Вагнера” в Центральноафриканській Республіці.

 

На цій сесії розглядатимуться виклики, пов’язані з використанням державами ПВК як довірених осіб у конфлікті та для дестабілізаціі нестабільних країн, а також реакція уряду Великобританії.

Хоча комітет зосереджуватиметься на діяльності групи Вагнера в Україні, він також вивчатиме докази того, що її діяльність поширюється на інші країни, включаючи Центральноафриканську Республіку, Лівію, Мозамбік, Сирію, Судан і Венесуелу.

Група Вагнера почала діяти в Сирії в 2015 році, воюючи разом з проурядовими силами та охороняючи нафтові родовища, а пізніше підтримувала сили, лояльні до генерала Халіфи Хафтара в Лівії, де її звинуватили США в установці протипіхотних мін та інших саморобних вибухових пристроїв на території та навколо столиці Лівії Тріполі.

У 2017 році Wagner Group запросили до Центральноафриканської Республіки (ЦАР) для охорони алмазних копалень. Організація Об’єднаних Націй і уряд Франції звинуватили найманців Вагнера в зґвалтуваннях і пограбуваннях мирних жителів у ЦАР, у зв’язку з чим ЄС ввів санкції. Міністерство фінансів США також ввело проти них санкції в 2020 році, стверджуючи, що Wagner «виконував функції прикриття» в країнах для гірничодобувних компаній, що належать Євгену Пригожину – ймовірному засновнику Wagner Group.

Нещодавно уряд Малі в Західній Африці запросив Групу Вагнера забезпечити безпеку проти ісламістських бойовиків. Офіційний представник Сполучених Штатів заявив, що ситуація з безпекою в Малі стала «значно гіршою» після прибуття групи Вагнера, яка була фактором впливу на виведення французьких військ з регіону.

Розслідування є частиною програми роботи Комітету у закордонних справах щодо «міжнародного порядку, заснованого на правилах» — міжнародних законів, правил і стандартів, які впливають на наше повсякденне життя.

Голова Комітету у закордонних справах, член парламенту Том Тугендхат, сказав: «Це розслідування запитає, що наразі відомо про «проксі» приватні військові компанії, зокрема Wagner Group. Він досліджуватиме міжнародне право в цій сфері та запитає, що ще можна зробити для виявлення, відстеження та застосування санкцій до членів приватних військових компаній».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: