Росія хоче повернути Україну у сферу свого впливу, але програє, – Лапутіна

06.11.2021 0 By NS.Writer

Побудова стратегічних комунікацій є ключовою для протидії гібридних загроз з боку противника. Про це міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна розповіла в інтерв’ю естонському виданню Postimees, пише sprotyv.info.

«Побудова стратегічних комунікацій є ключовою для протидії гібридним загрозам, — сказала Юлія Лапутіна. — Це стосується не лише одного міністерства, а всього громадянського суспільства, державного сектору та професіоналів, які працюють над одним наративом — це робить нас сильнішими як суспільство. Підвищення обізнаності громадськості важливо, щоб люди вміли визрізняти пропаганду».

«Росія хоче повернути Україну у сферу свого впливу. Щоб досягти цього, вони використовують усі інструменти, які у них є, — соціальні мережі та різноманітне програмне забезпечення на додаток до телеканалів […] Україна використовувала санкції проти російських соцмереж та інших онлайн-сервісів, таких як Касперський. До війни Росія принесла нам багато програм, наприклад, фінансове програмне забезпечення 1С — як вони казали, дуже хороша програма, яку ми отримували безкоштовно. Для них було важливо, щоб ми його широко використовували. А росіяни через дане програмне забезпечення могли збирати наші дані як у приватному, так і в державному секторах. У результаті вони отримали великі обсяги даних про нашу економіку», — розповіла Юлія Лапутіна.

Очільниця Мінветеранів підкреслила, що Росія продовжує вести зокрема й інформаційну війну проти України.

«Російські гіганти соціальних мереж, такі як „Вконтакте“ та „Одноклассники“, сильно відрізняються від Facebook, наприклад, тим, що вони можуть передавати інформацію третім особам, якими в Росії є ФСБ.

Крім того, вони використовують Російську православну церкву для поширення своєї пропаганди. Так, один із православних священиків розповів своїй пастві, що вакцина від Covid-19 була розроблена Біллом Гейтсом для введення мікрочіпів, — розповіла Юлія Лапутіна. — І ми бачимо тут всеохоплюючу закономірність у пропаганді. Анти-НАТО, анти-вакцинування, анти-ЄС та лібералізація візового режиму — це питання, у яких Росія мобілізує певну частину суспільства […] Ми бачимо, що Росія явно намагається вплинути не тільки на владу, але й атакувати процеси та інститути, які рухають розвиток країн у позитивному напрямку. І, дивлячись на пандемію Covid-19 і дезінформацію, Росія фактично блокувала своє населення від об’єктивної інформації».

Також в інтерв’ю Юлія Лапутіна розповіла про співпрацю України з міжнародними партнерами.

«У нас дуже широка форма співпраці з НАТО. Наприклад, свого часу з Трастовим фондом Північноатлантичного альянсу ми створили систему для відсічі кібератак, — наголосила Юлія Лапутіна. — Наша мрія — створити Центр передового досвіду НАТО в Україні з протидії гібридним загрозам. Я знаю, що вони також є в Ризі та Гельсінкі. Ми маємо багатий різноманітний практичний досвід та навички, яким можна поділитися з партнерами у боротьбі з гібридними загрозами через війну».

Нагадаємо, як повідомляла група ІС, раніше Юлія Лапутіна заявила, що у кожній області будуть створені сучасні реабілітаційні центри для ветеранів.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: