Ігнорування китайського впливу на Україну є загрозою – Stopfake

18.10.2021 0 By NS.Writer

Ігнорування китайського впливу в Україні, який, на відміну від російського, є більш м’яким і стриманим, загрожує нашій країні ще однією кризою.

Таку думку висловила на презентації дослідження «Індекс стійкості до дезінформації» співзасновниця Stopfake Ольга Юркова, повідомляє кореспондент Укрінформ.

«Найбільша загроза щодо Китаю — це просто ігнорувати китайский вплив. З одного боку, він не такий активний, як російський, а з другого — якщо ми не будемо на це звертати уваги, то ми можемо опинитися ще в одній кризі одночасно з російською і фактично мати два фронти гібридної війни, навіть якщо у випадку з Китаєм це не буде збройна агресія», — сказала Юркова.

Вона зазначила, що Китай не має таких спеціальних цілей в Україні, як Росія, але у нього є глобальні цілі в усьому світі — це, зокрема, завоювання нових ринків, запозичення нових технологій, особливо військових, і прагнення замінити США як світового лідера у багатьох сферах.

Юркова зауважила, що, на думку експертів, на високому політичному рівні є розуміння загроз і «червоних ліній»: Україна намагається співпрацювати з Китаєм у сфері торгівлі, але не при цьому не бути політичним партнером, але на середньому політичному рівні такого розуміння немає.

Стосовно стійкості суспільства до якихось китайських впливів, то воно просто не має відповідної інформації, констатувала Юркова. У цьому контексті вона послалася на дані дослідження, чи є Китай стабілізаційною чи дестабілізаційною силою у світі, яке проводилося в 45 країнах. За її словами, третина українців сказала, що стабілізаційною, третина — що дестабілізаційною, а третина не визначилися.

«Китайські наративи досить прості, перший — це привабливість співпраці, і в цьому немає нічого поганого. Але інші можна назвати загрозливими або принаймні ризикованими. Наприклад, є такі наративи, які поширюються не через офіційний Китай, а через прокитайських експертів та організації, які фінансуються Китаєм, що Україна має уникати критикувати Китай з питання прав людини, а це, по суті, атака на наші європейські цінності, і що політика України має лавірувати між Китаєм і США, нікому не надаючи переваги, а це суперечить нашому європейському та євроатлантичному курсу і також певною мірою є ризикованим наративом», — зауважила Юркова.

Вона також звернула увагу на те, що каналом впливу Китаю є посольство, яке поширює досить нейтральні наративи про привабливість співробітництва, а на високому політичному рівні Китай не підтримує зв’язків з Україною.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: