Колабораціонізм представників РПЦ МП імені Сталіна

26.12.2022 0 By NS.Writer

Справи на південному сході України

Глава УПЦ МП

Служба безпеки України, у співпраці з Нацполіцією та Офісом Генерального прокурора, продовжує викривати воєнних злочинців країни-агресора. Враховуючи збройну агресію РФ, дані заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів. За безпосередньої участі представників «церкви» РПЦ МП імені Сталіна правоохоронці проводять огляд території та приміщень (у тому числі монастирського типу) для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України та предметів, заборонених до обігу. Усі дії відбуваються в межах чинного законодавства.

Мені неодноразово в приватних бесідах з нашими співвітчизниками доводилося чути скарги на те, що СБУ мляво бореться з РПЦвУ, що чомусь вони так довго тягнуть, і мало що роблять. Можливо, це і так, але зведення з фронту і вся інформація про поставку в Україну ракет «Петріот» та інше могла виштовхати тему боротьби з Московським Патріархатом на другий план. До того ж, операції СБУ проти колабораціоністів рясах носять точковий характер, їх дійсно складно вгледіти в цілому в нашому такому строкатому інформаційному потоці. У даній статті я розкрию деякі досягнення спецслужб, що відбулися в південних і східних регіонах України, тих самих регіонах, де вплив РПЦ МП традиційно був і є досить сильним.

Служба безпеки в грудні 2022 року завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у ході яких виявила в єпархіях УПЦ (МП) російські паспорти, «перепустки федеральних радників рф» та прапор «новоросії». Але тільки цим справа не обмежилася. Так, СБУ виявила на території Харківської єпархії УПЦ (МП) сотні тисяч готівки, прокремлівську літературу та сухпайки для окупантів. Там же викрили монаха з паспортом Швабростану. Більш того на території єпархії виявлено бібліотеки з прокремлівською літературою, матеріали, що вихваляють країну-агресора, і велику кількість готівки у різній валюті, включно з російськими рублями. Наразі правоохоронці перевіряють можливу причетність «монаха» до розвідувально-підривної діяльності спецслужб країни-агресора. Всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

СБУ також на Харківщині викрила ворожого поплічника в рясі, який працював на гауляйтера Харківщини. Ним виявися настоятель одного із храмів УПЦ московського патріархату у Харківській області.Під час тимчасової окупації Куп’янського району він закликав місцеву релігійну громаду підтримати загарбників, а у своїх «проповідях» виправдовував злочини агресора.Крім того, він усіляко сприяв поширенню окупаційного режиму у захопленій частині регіону і для цього особисто контактував з місцевим гауляйтером Віталієм Ганчевим. Саме з ним представник УПЦ МП погоджував свої дії щодо використання церкви для залучення громадян до лав ворога і дискредитації Сил оборони України.

Для проведення підривної діяльності він залучив парафіянку з одного із місцевих селищ, яка допомагала йому поширювати прокремлівську пропаганду.Однак під час звільнення району клірик зі своєю спільницею втекли до рф, де намагаються переховуватись від правосуддя.Наразі обом фігурантам повідомлено про підозру та оголошено у розшук. Можливо, на Харківщині знайдуть ще більше колаборантів у рясах, а тим часом, доволі яскраві прояви співпраці з ворогами України були виявлені у звільненому від рашистських окупантів Херсоні.

Встановлено, що під час захоплення Херсону місцевий архімандрит — настоятель Успенського собору був присутній у кремлівській залі під час оголошення анексії чотирьох українських регіонів. За декілька днів до звільнення міста «священник» у супроводі російських загарбників втік до тимчасово окупованих районів півдня України.У приміщеннях Херсонської єпархії було знайдено рушницю без відповідних дозвільних документів, прапор і золотий герб Росії. Спецслужба також взяла на опрацювання інформацію щодо декількох священнослужителів, які ймовірно, контактують з громадянами рф і рб. Крім того, правоохоронці виявили пропагандистські матеріали, де прославляється Росія. На території собору співробітники СБУ виявили також колекцію ікон, викрадених рашистами з будинку почесного консулу Литовської Республіки під час окупації Херсону.

Зайвий раз можемо переконатися, що у них «немає нічого святого», що вони в Бога не вірують, і Страшного Суду не бояться, вони немов стали втіленням радянських наративів про священнослужителів як масовиків-витівників, які тільки і думають за власне збагачення, але не знають Бога.

В результаті подальшого огляду церковних приміщень, знайдено перепустки, виписані на ім’я «федерального совітника военно-гражданской администрации рф» та російські паспорти місцевих священників. При чому вони отримали їх цього року, під час окупації Херсону рашистами.

За викритими фактами розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

У Запорізькій області, яка на даний момент (20-е числа грудня 2022 року) ще не повністю звільнена від російсько-нацистської окупації, спецслужби України виявили не менш яскраві факти колабарантської діяльності представників РПЦвУ. Саме там СБУ викрила диякона УПЦ (МП), який агітував за «приєднання» Запоріжжя до рф. Отже, диякон однієї з церков Запорізької єпархії УПЦ (МП) публічно схвалював проведення незаконного референдуму щодо «приєднання» регіону до складу рф. Для цього активував профіль у забороненій соцмережі «Вконтакте» і від свого імені «репостив» заклики прокремлівських блогерів на підтримку фейкового плебісциту.

Коментуючи російські публікації, він агітував людей прийти на «виборчі дільниці» та «проголосувати» на користь країни-агресора. Крім цього, у своїх «дописах» він заперечував існування українського народу, його мови і культури. Також клірик ставив під сумнів державний суверенітет і територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах. Матеріали для деструктивного контенту брав з пропагандистських пабліків російської соцмережі, у тому числі «русская весна».

Ініційована СБУ незалежна експертиза опублікованих матеріалів підтвердила підривну діяльність фігуранта. Під час обшуків за місцем його проживання правоохоронці виявили комп’ютерну техніку з доказами злочинів.

Наразі клірику повідомлено про підозру за:

  • ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників),
  • ч. 1 ст. 161 (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, релігійної ворожнечі) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. Наразі триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочинних дій проти державної безпеки України. Заходи з викриття правопорушення проводили співробітники СБУ за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

На цього диякона ще чекає суд, а ось один піп вже потрапив у халепу за активне сприяння російським окупантам. Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще одного російського агента в рясі. Він збирав розвіддані про дислокацію Сил оборони на Луганському напрямку і «здавав» рашистам учасників АТО, а також «зливав» позиції ЗСУ в Сєвєродонецьку (іноді це місто називають сепаро-донецьк).

Отже, одним з поплічників ворога є настоятель храму УПЦ (МП) у Лисичанську.Він передавав окупантам інформацію про бойові позиції українських військ на території міста, а також в районі Сєвєродонецька. Насамперед ворога цікавили відомості щодо кількості особового складу і військової техніки підрозділів ЗСУ. Також він «повідомляв» агресору про місцевих патріотів, які потенційно могли чинити спротив окупаційним угрупованням. Правоохоронці затримали зловмисника в результаті спецоперації у квітні цього року.

За даними слідства, клірика залучив до співпраці представник російської окупаційної армії під час поїздки до рф у 2014 році. З того часу на постійному контакті зі священником перебував ватажок одного з терористичних угруповань «лнр». Після початку повномасштабного вторгнення настоятель храму збирав та передавав йому дані про підрозділи ЗСУ.

Суд визнав фігуранта винним за ч. 2 ст. 28 та ч. 7 ст. 111-1 (надання збройним формуванням країни-агресора сприяння у веденні бойових дій проти ЗСУ, вчинене за попередньою змовою групою осіб) ККУ.На підставі зібраних доказів суд призначив йому покарання — 12 років позбавлення волі.

Крім цього, СБУ викрила на Луганщині ще одного священника УПЦ (МП), який пішов на добровільну співпрацю з агресором. Перебуваючи на тимчасово окупованій території сходу України, він здавав рашистам місця перебування учасників руху опору, зокрема колишніх бійців АТО. За попередніми даними, саме за його «наводкой» рашисти викрали двох українських патріотів.

Складно сказати, що з ними сталося, після того, як вони потрапили «на підвал», яким саме нелюдським тортурам їх піддали рашисти, уціліли вони взагалі. І таке створив священик, який лицемірно на проповідях закликав до любові і прощення. Питання риторичне: чи вірить він у Бога, чи боїться Страшного Суду? Але його все одно чекає суд земний. Сподіваємося, що вирок буде дуже суворим та шкодуємо, що зараз через міжнародний тиск Україна ввела мораторій на смертну кару. У колишні часи йому загрожувало б позбавлення сану та шибениця. А наразі фігурант переховується від правосуддя на захопленій частині сходу України. Його протиправні дії розслідує Служба безпеки у рамках кримінального провадження за ст. 111 (державна зрада).

Крім цього, у Красногірському Свято-Покровському жіночому (!!!) монастирі на Черкащині, виявлено прапор так званої «новоросії» та бібліотеку з пропагандистською літературою російських авторів.

А на території чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії і Скиту у Житомирській області викрито колишніх кримінальників, які підтримують зв’язок з абонентами рф. Наразі ці контакти перевіряє СБУ.

У ще одному монастирі Житомирщини виявили особу, яка з 2020 року перебуває у загальнодержавному розшуку як безвісти зникла. Під час огляду приміщень Свято-Миколаївського Милецького монастиря знайдено тексти молитов за країну-агресора та російські «підручники», в яких вихваляють кремлівський режим.

Ми навели приклади з життя звичайних кліриків. Але, як відомо, риба гасне з голови? А що ж єпископат РПЦ в У? Вони також служать ворогам України. Ось одне з яскравих тому підтверджень.

СБУ повідомила про підозру митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ (МП), який виправдовував захоплення Криму, зібравши беззаперечні докази вини колишнього керівника Кіровоградської єпархії УПЦ (МП) у підривній діяльності проти України. Єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха кирила, з яким координував поширення прокремлівських поглядів в регіоні.

Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та захоплення частини території України, зокрема АР Крим. Вказівки з Москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території рф.

Це я пишу для тих, хто повірив у казку про те, що УПЦ тепер не підпорядковується товаришеві Гундяєву. Факти свідчать нам зовсім протилежне.

Більше того було встановлено, що у церквах громади людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в типографіях країни-агресора. У цих книгах російські «автори» ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим.

Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили велику кількість ворожих друкованих матеріалів і документи із доказами листування з московськими «кураторами». Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення.

Відповідно до висновків незалежної експертизи, яку ініціювала СБУ, злочинна діяльність митрополита загрожує державній безпеці України. На підставі зібраної доказової бази йому повідомлено підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Заходи із викриття злочинних дій проводили співробітники СБУ Кіровоградської області за процесуального керівництва органів прокуратури.

Служба безпеки України опублікувала повний список осіб, які за її поданням потрапили під санкції РНБО і були затверджені Президентом Володимиром Зеленським.

Загалом йдеться про 10 фігурантів, які є представниками УПЦ (МЦ) або тісно пов’язані з цією організацією. Зокрема, це:

  • Новинський Вадим Владиславович (клірик УПЦ);
  • Лебідь Петро Дмитрович (митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври);
  • Швець Ростислав Пилипович (Лазар, митрополит Симферопольський и Кримський);
  • Удовенко Володимир Петрович (Платон, митрополит Феодосійський і Керченський);
  • Опанасенко В’ячеслав Олександрович (єпископ Коктебельский Агафон);
  • Овсянніков Олександр Олександрович (єпископ Джанкойський і Роздольненський Олексій);
  • Чернишов Костянтин Валерійович (єпископ Бахчисарайський Калленік);
  • Таранов Олександр Борисович (архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій);
  • Іванов Олег Олександрович (колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей);
  • Масленіков Олексій Олександрович (колишній митрополит Роменський і Буринський Iосиф).

Більшість із них наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях України або за кордоном.

Більш того не тільки фігуранти з даного списку, але і багато інших колаборантів в рясах виступали з різними ініціативами, зокрема:

  • запропонували приєднати очолювані ними єпархії до рпц;
  • погодились на співпрацю з окупаційною владою;
  • просувають проросійські наративи;виправдовують військову агресію росії в Україні.

Обмежувальні заходи щодо цих осіб запроваджуються строком на п’ять років і стосуватимуться блокування активів, обмеження торговельних операцій, блокування на виведення капіталів за межі України тощо. Крім того, усі вони позбавляються державних нагород України, а також інших форм відзначення.

Відтепер ці особи не зможуть набувати у власність земельні ділянки, приватизувати державне майно та права інтелектуальної власності.

СБУ продовжує комплексну роботу щодо захисту української державності і надалі викриватиме осіб, які загрожують суверенітету і територіальній цілісності України.

Наголошуємо, що СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Своє покарання за вчинені злочини отримають всі — і вороги, і керівники компаній, які допомагали послабленню обороноздатності України, і колаборанти та організатори псевдореферендумів.

Співробітники СБУ працюють 24/7, щоб наша Перемога над ворогом настала якомога швидше.

 Ексклюзив

ВерстянюкІван Верстянюк, оглядач


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: