Червоні лінії, Кіплінг і передвиборчий популізм у щорічному посланні Путіна

22.04.2021 0 By NS.Writer

Всупереч загальним очікуванням у своєму щорічному посланні Федеральним зборампрезидент Росії Путін оминув складні теми, серед яких і загострення протистояння з Україною, очевидно залишивши їх для подальших маніпуляцій. Традиційний тривалий виступ очільника Кремля, який він проголошував вже 17 разів, цього разу фактично був про усе відразу і ні про що водночас.

Послання Путіна і справді було більше схожим на рекламну кампанію для партії «Єдина Росія» напередодні вже близьких та очікуваних виборів до Держдуми. Такому «піарнику» будь-яка політсила позаздрить! Хоча традиційний набір маніпуляційних заяв від очільника Кремля практично не приніс ніяких «сюрпризів». Хіба що додав аргументів, які ще раз переконують у тому, що Путіну вірити — себе не поважати.

Як і обіцяв Путін, більшість його промови стосувалося внутрішніх питань та обіцянок покращення ситуації на усіх напрямках. А щоб не засмучувати громадян і не розвінчувати сказане Росстат вперше не надрукував напередодні квартальні дані про реальну динаміку доходів росіян. Менше знаєш — не лише міцніше спиш, а ще й більше віриш своєму президентові!

Говорив Путін про все — підтримку бізнесу, розвиток туризму, навчання, демографічну ситуацію, медицину, пандемію, зброю і науку і ще чимало аспектів життя своїх громадян, обіцяючи їм «йти вперед і разом». Фактично очільник Кремля відкрито почав «підкуп» своїх громадян напередодні парламентських виборів – 2021, пообіцявши виплатити сім’ям з дітьми шкільного віку по 10 тис. рублів на кожну дитину. Така виплата ніби планується у серпні, за місяць до виборів у Держдуму, щоб і до школи підготувалися, і до виборів не забули про свого «благодійника».

Серед питань, які розглянув Путін — демографічна ситуація, яка фактично є катастрофічною для країни. І питання тут не у зменшенні кількості населення, а у змінах загального «портрета росіянина». За прогнозами багатьох експертів, демографічний склад Росії до 2040 року може змінитися настільки, що вона стане мусульманською країною. Мабуть, саме тому вперше за кілька років Путін не підкреслював значення РПЦ, а скористався визначенням «традиційні релігії». Цим очевидно він також підкреслив той факт, що лише силами великоросів демографічну ситуацію не виправити. Отже, можна спрогнозувати, що населення Росії буде змінюватися і одночасно заміщатися іншими національностями.

Не згадав Путін і свій сумнозвісний «руський мір», бо відтепер Росія, виявляється, буде провадити політику «виховання» дружніх до себе еліт у сусідніх державах. Ось лише якими будуть ці методи виховання — не повідомив. Чи батогом, чи пряником буде «виховувати» сусідів Кремль: поживемо — побачимо. Хоча батіг, звичайно, більш «комфортний» та відповідає стратегії та тактиці Путіна, яка вже давно зрозуміла світові. Базується вона виключно на позиціях сили, залякуванні та маніпуляціях. І коли аргументів заслужити довіру російського народу не вистачає, то можна за звичкою просто розпочати війну на околицях колишнього Радянського Союзу. За роки президентства Путіна Росія робила це не раз і, як результат, знаходиться у недружніх відносинах із багатьма сусідніми країнами, адже оточила себе гарячими точками: Україна з Донбасом і Кримом, Молдова з Придністров’ям, Грузія з Абхазією і Південною Осетією, Вірменія та Азербайджан з Нагорним Карабахом.

Не оминув Путін і ситуацію з коронавірусом, а Росія, на його думку, протистоїть пандемії краще, ніж інші країни. Тут козирем для російського президента є і власна вакцина, і високий рівень розвитку медицини та науки. Хоча ситуація далека від бажаної: насправді Росія фактично провалила вакцинацію своїх громадян, її рівень мізерний, а ось рівень смертності від епідемії — високий. Скандали з недобросовісністю та порушеннями постачання російського «Спутніка V» іншим країнам — вже теж стали нормою, а заодно і причиною внутрішніх криз іноземних держав, серед яких, зокрема Словаччина та Парагвай.

Планує Путін серед усього іншого розвивати туристичні проекти, і тут мова йде про окупований Крим, де планується створення яхт — клубу в Севастополі. Жодним словом не згадав промовець у цьому контексті ні про проблеми з водою та фактичними провалами попередніх туристичних сезонів в окупованому Криму. Росіяни ж не поспішають їхати до Криму — про це говорять і факти, і результати соціологічних опитувань, зокрема нещодавнє опитування центру «Левада».

Не забув президент Росії похизуватися і міццю своєї армії. Зокрема, він похвалився, що російська армія має на озброєнні «новітні ракетні гіперзвукові комплекси міжконтинентальної дальності «Авангард» і лазерні бойові комплекси «Пересвет». Очікує Путін в недалекому майбутньому, а саме наступного року, і поповнення міжконтинентальних балістичних ракет «Сармат» та збільшення кількості ударних авіакомплексів з гіперзвуковою ракетою «Кинжал». Звучить загрозливо, щоправда, ці комплекси вже впродовж тривалого часу знаходяться на стадії розробки і поки що немає підстав для підтвердження завершення процесу їхнього удосконалення та випробовування. Впливає на таку «затримку» і той фактор, що Росія катастрофічно відстає за розвитком новітніх технологій від інших країн-лідерів та постійно зазнає відтік кваліфікованих фахівців і науковців. Хоча визнавати це Кремль не збирається.

Найрезонансніша частина промови Путіна все ж стосувалася зовнішніх аспектів і вилилася у відверті погрози. Так, очільник Кремля пообіцяв, що Росія дасть асиметричну, швидку, жорстку відповідь, якщо хтось перетне «червону межу». Якою буде та «межа», Росія визначатиме самостійно. Згадав промовець і всесвітньовідомого письменника Редьярда Кіплінга, провівши паралель між Росією та Шерханом, героєм «Книги джунглів», порівнявши і водночас традиційно звинувативши Захід у «провокаціях» проти РФ.

Путін сказав — світ почув. На фоні численних міжнародних скандалів, нових санкцій проти Росії, загострення в зоні військових дій на тимчасово окупованих територіях України та провалів спецоперацій російських спецслужб Путін продовжує переконувати своїх громадян, а заодно і світ, у правильності його політики та прогресивності бачень Кремля. Хоча насправді ситуація абсолютна протилежна бажаній чи уявній та демонструє зовсім інші тенденції. Москва відкрито ігнорує демократичні цінності, публічно демонструє неготовність до змін, замилюючи очі усьому світові та продовжуючи йти шляхом авторитаризму.

Олекса Вернигора


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: