Чому популізм продовжить ятрити суспільство. Ризики для РФ. Ексклюзив

07.08.2021 0 By NS.Writer

Нещодавно Антоніо Спілимберго, заступник директора департаменту досліджень МВФ, в своїй статті «Популізм і Covid-19» пише про те, що багато аналітиків очікували, що COVID-19 оголить некомпетентність політиків-популістів, але пандемія не тільки не убила популізм, а й створила сприятливі умови для його нарощування:

«Постпандемічний світ зіткнеться як мінімум з трьома відносно новими проблемами, що забезпечать благодатний грунт для цього явища: (1) роль уряду в економіці (яка розширилася під час надзвичайної ситуації, пов’язаної з COVID-19) і (2) безпрецедентний рівень державного боргу (який виріс в результаті пандемічної кризи)».

У пострадянському задзеркаллі все трохи інакше. Як не дивно, Росія із певною долею ймовірності уникне подібних проблем. Адже роль держави в економіці і до епідемічної кризи була домінуючою. Що стосується державного боргу, то номінований в доларах він дещо знижується. І продовження санкцій, ймовірно, тільки посилить цей тренд. Утім, не стосується валового боргу, зокрема боргу російських державних та приватних корпорацій перед Китаєм. А це бездонна яма.

Втім, у Росії існують ризики іншого порядку. Так, Спілімберго пише: «… політиків-популістів часто звинувачують в короткозорості через їх постійних спроб задовольнити нинішні потреби людей. Вважалося, що ця короткозорість призведе до відсутності послідовного планування, необхідного для боротьби з пандемією».

Сьогодні в злиденній Росії домінує чисто ситуативна політика, без будь-якої системності в роботі владних структур. По суті це той же самий популізм. Це призводить до порушення головного правила авторитаризму: «Генерали бігати не можуть. У мирний час це викликає сміх, у воєнний — паніку». Авторитарній владі однаково не личить / небезпечна і паніка, і сміх. Навіть страх потрібен дозований. Основа авторитарної влади — це байдужість і відсутність будь-яких надмірних емоцій. Все повинно бути збалансованим. Сьогодні це не так.

Популізм у кризовій ситуації може зіграти поганий жарт з авторитарним режимом. Особливо високими ризики є сьогодні, в період «виборчої кампанії» до Держдуми. Звичайно, прогнозувати так зване «перекидне голосування» не варто. Поки що стерилізація виборів (самі росіяни офіційно зізналися — на вибори ходить близька 22%) проходить успішно для влади. Але частину галявини популізму, зайнятої сьогодні Кремлем, системна опозиція відвоювати цілком здатна. І навіть конвертувати це в додаткові голоси режиму.

Андрій Курбський, аналітик, для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: