Єврозона демонструє стійкість у підтримці України. На жаль, новий словацький уряд прагне іншого

24.11.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. На останньому саміті ЄС Європейський союз вкотре показав згуртованість і послідовність стосовно України. Новий словацький прем’єр-міністр вже виголосив свої наміри щодо цього й чинить спроби перейти до дій.

Роберт Фіцо

Минулого місяця Фіцо вперше виконав свою обіцянку — «Ні — боєприпасам для України»

Четвертий уряд Роберта Фіцо спричинив фурор у Брюсселі, відхиливши раніше підготовлений двосторонній пакет військової допомоги Україні, що містить боєприпаси для системи протиракетної оборони, яку Україна вже використовує.

«В уряду Фіцо руки в крові», — сказав депутат Європарламенту від «Прогресивної Словаччини» Мартін Хойсік, засуджуючи це рішення. Річ у тім, що ці системи ППО допомагають українським силам перехоплювати російські ракетні атаки й цим рятувати життя, тож рішення кабінету Фіцо обурило критиків. Натомість воно гармонізується з його давніми обіцянками.

Мартін Хойсік

Катаріна Рот Невечалова, член Європарламенту від партії Smer, заперечує, що зовнішньополітичний напрям Словаччини фундаментально змінився. «Єдине, що змінилося, це те, що ми не маємо наміру надсилати зброю в Україну», — сказала вона.

Яке ж враження справив новий уряд Словаччини за два тижні з моменту його приходу до влади та як вперше відвідав Фіцо Європейський союз як новопризначений прем’єр-міністр?

Прем’єр-міністр Роберт Фіцо представляв Словаччину на саміті ЄС у Брюсселі у жовтні. Десять років тому це означало б стислий виклад на абзац внизу газетної сторінки. Але наприкінці жовтня 2023 року це була одна з головних новин тижня.

Фіцо вирушив до Брюсселя лише через день після того, як президентка Зузана Чапутова призначила його та його кабінет. Він мав намір бути призначеним очільником уряду вчасно, щоб мати змогу представляти Словаччину на саміті, який мав обговорювати питання мігрантів та України.

У Брюсселі уважно стежили за його кроками, аби зрозуміти, чи справдиться його полум’яна антибрюссельська риторика, яку він та його колеги просували протягом трьох років в опозиції та насамперед під час нещодавньої виборчої кампанії; або він дотримуватиметься подвійного підходу – говорити словацькій аудиторії одне, а робити протилежне на самітах ЄС – як і було за попередніх прем’єрств. «Поки вони кажуь неправильні речі й роблять правильні речі, я думаю, у нас все гаразд», — сказала прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас, відома своєю рішучою проукраїнською позицією, про Фіцо та Орбана.

Кая Каллас

На саміті Фіцо акцентував: «Щоб внести ясність: я не голосуватиму за будь-які санкції проти Росії, поки у нас не буде на столі аналізу їхнього впливу на Словаччину», стверджуючи, що попередні санкції завдали шкоди його країні.

Це довгоочікувані слова для Орбана, оскільки він втратив свого найбільшого союзника у блоці – націоналістичний уряд Польщі.

Для України багато поставлено на карту: Орбан може затримати рішення, починаючи від фінансової підтримки ЄС та постачання зброї, і потенційно може навіть накласти вето на заявку України на членство – яке потребує одностайності серед нинішніх членів блоку.

Роберт Фіцо та Віктор Орбан

Однак досі європейські дипломати говорили, що вихваляння Орбана за межами центру саміту рідко переростало у непримиренну позицію за зачиненими дверима. З лютого 2022 року 27 країн трималися разом, навіть попри те, що деякі пакети санкцій були уповільнені додатковими вимогами Орбана.

Новий уряд Словаччини розглядає можливість підвищення податків і видатків та повільного скорочення дефіциту

Новий уряд Словаччини планує підвищити численні податки, зокрема для банків,  фінансування зростання пенсій та інших видатків, а також поступово скоротити найвищий бюджетний дефіцит єврозони в межах програми, схваленої Кабінетом Міністрів минулого тижня.

Лівий Роберт Фіцо став прем’єр-міністром вчетверте, спрямувавши свою лють на критично налаштовані ЗМІ, західних партнерів та ліберальну політику та пообіцяв припинити військову підтримку України.

Фіцо, який сформував коаліцію з дрібнішими лівими та націоналістичними партіями, презентував програму парламенту для вотуму довіри своєму уряду.

Програма пропонує спеціальний податок на банківський прибуток та заходи щодо зниження відсоткових ставок за іпотечними кредитами. Спеціальні тарифи будуть встановлені для надприбутків в інших секторах.

У програмі також передбачені плани підвищення рівня податків для людей з вищими доходами, на нерухомість, насамперед на другі та треті будинки, а також на алкоголь і тютюн. Уряд також розгляне питання щодо запровадження податку на солодкі напої.

Мета полягає в тому, щоб поліпшити консолідацію державного бюджету, оскільки бюджетний дефіцит, як очікується, становитиме майже 7% валового внутрішнього продукту.

«У 2024 році скорочення дефіциту сектора державного управління становитиме 0,5% ВВП, щоб гарантувати, що рівень життя населення, який є одним із найнижчих у Євросоюзі, не погіршиться далі», — йдеться у програмі.

Попри високий дефіцит, уряд зобов’язався встановити додаткові 13-ті пенсії понад невелику додаткову річну виплату, яка зараз виплачується.

Міністр соціальних справ Ерік Томас наголошує, що цього року уряд виділить одноразову допомогу у розмірі 150 євро (160 доларів США) кожному пенсіонеру.

Ерік Томас

На вихідних Фіцо заявив, що уряд надасть податкові пільги на суму до 1800 євро домогосподарствам, у яких цього року зросли відсотки за іпотекою, і уряд покриє деякі витрати на відсоткові ставки з 2024 року.

Програма вкотре засвідчує обіцянку Фіцо припинити офіційну військову допомогу Словаччині Україні та домагатися припинення бойових дій, визнаючи при цьому міжнародні кордони України.

Прем’єр-міністр Словаччини продовжує погрожувати обмеженнями щодо ЗМІ

Роберт Фіцо називає провідні телерадіокомпанії та газети ворожими та каже, що вони «небажані гості в урядовій установі».

Словацькі журналісти та міжнародні спостерігачі висловили тривогу після того, як новий прем’єр-міністр Роберт Фіцо назвав провідні ЗМІ ворожими та погрожував обмежити їм доступ.

Мітинг проти вбивства журналіста

Фіцо, що очолив коаліційний уряд, заявив, що деякі з найбільших ЗМІ країни не бажані в його офісі.

«Я оголосив про дії проти ворожих ЗМІ — TV Markiza, Denník N, SME та порталу Aktuality», — сказав він, заявивши, що вони «відкрито заявляють про ненависть і ворожість до Smer і з радістю поширюють ці тенденції».

Свічки й досі ставлять перед портретом вбитих Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. «Вони не зможуть вбити нас усіх» кажуть словацькі журналісти.

«Я вирішив, що ми перевіримо їхній дозвіл на в’їзд та роботу в апараті уряду», — сказав Фіцо, додавши, що «поки рішення не буде ухвалено, вони небажані гості в апараті уряду».

Петер Барді

Повернувшись до влади, Фіцо розкритикував громадську телекомпанію країни та чітко дав зрозуміти, що не любить незалежних засобів масової інформації. Його коментарі спричинили стурбованість у Братиславі та за кордоном стосовно того, що свобода преси в Словаччині під загрозою і що Фіцо може поставити країну на шлях, аналогічний шляху сусідньої Угорщини. «Фіцо веде особисту війну з журналістами», — заявив Петер Барді, головний редактор Aktuality. Зазначивши, що досі незрозуміло, чи справді Фіцо заборонить засобам масової інформації відвідувати пресконференції, Барді заявив: «Якщо це станеться, це не дасть нам змоги опонувати щодо практичних аспектів політики, яку вони провадять». Він додав: «Але найгірше те, що саме так вони продовжують свою кампанію дезінформації проти обраних ЗМІ, вселяючи громадськості ідею, що нам не можна довіряти, тому що ми брешемо і ворожі». Беата Балогова, головна редакторка газети SME, повторила деякі з цих побоювань, написавши на X: «Якщо Європейський Союз серйозно ставиться до захисту своїх власних цінностей, він має бути більш ніж стурбований станом свободи преси у Словаччині.

Беата Балогова

«RSF засуджує словесні нападки владущих партій, їхні спроби обмежити доступ до інформації та їх сумнів щодо незалежності громадського мовника РТВС». Уряд Словаччини не відповів на прохання про коментарі.

Прогресистська президентка країни Зузана Чапутова виступила на захист свободи преси. «ЗМІ — це частина кровоносної системи демократії», — написала вона в соціальних мережах.

«Я відмовляюся і не можу підтримувати поділ частин суспільства на більш чи менш благородні, дружні чи ворожі».

« Павол Салаї, керівник відділу ЄС та Балкан організації «Репортери без кордонів» (RSF), сказав: «Дискримінуючи певні ЗМІ, Фіцо також дискримінує частину громадян; Фактично аудиторія чотирьох цільових ЗМІ є великою групою громадян. «Завдяки плюралістичному, динамічному та економічно розумному медіаландшафту, який має міцні правові гарантії, свобода преси в Словаччині відносно сильна». Він зазначив, що країна посідає 17 місце у Світовому індексі свободи преси проти 72 в Угорщині. Проте він закликав до пильності. «Фіцо не повинен стримувати цей прогрес або ставити його під загрозу». «Ми закликаємо припинити ворожу риторику та дії в ім’я права на інформацію всіх громадян».

Нова міністерка культури чинить спроби заборони мистецтва ЛГБТ+ спільноти 

Міністерство культури висміяло світлини Дороти Голубової в Instagram. У Словацькому національному музеї було скасовано фотовиставку ЛГБТ+ словацької фотографині Дороти Голубової. На чутливих світлинах серії художника «Neskrývaná Láska» (Неприховане кохання), зображені сімейні пари ЛГБТ+.

Фотографиня Голубова

Минулого тижня Міністерство культури скасувало виставку в Братиславському Граді. Міністрка Мартіна Шимковічова, яка надалі виступає на проросійському телебаченні Slovan, і ультраконсервативний її заступник Штефан Куффа неодноразово робили гомофобні коментарі.

«Любов — це не пропаганда ЛГБТ+», — нещодавно написала Голубова в соціальних мережах.

На думку Голубової, скасування її запланованої виставки є результатом директиви Шимковичової проти мистецтва ЛГБТ+.

«Мені байдуже, чи хтось мені вірить, але ось правда, — написала вона у соцмережі. — Куратор сказав мені, що міністр культури на зустрічі з керівництвом підвів риску під пропагандою ЛГБТ+, і що всі заплановані ЛГБТ+ виставки були скасовані».

Фотовиставка ЛГБТ+

Електронне спілкування з куратором художниця опублікувала в соцмережах. Виставка мала відбутися наступного року, йдеться в електронних листах.

Національний музей спростував заяви Голубової. Однак, у тих таки соціальних мережах Міністерство культури висміяло новину про нібито заборону ЛГБТ+ мистецтва в національному музеї, поставивши емодзі, що сміються, катаючись по підлозі.

Фотовиставка ЛГБТ+

У травні – за чотири місяці до виборів – над будівлею Музею історії Національного музею майорів веселковий прапор. Такі прапори ще можна побачити на словацьких будівлях, їх побільшало після резонансного вбивства минулої зими в братиславському клубі Teplaren.

У 2020 році президентка Зузана Чапутова та королівська пара Нідерландів відвідали виставку Голубової.

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: