Чехія не зупиняється в підтримці України й вимагає дотримання міжнародного права

03.11.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Чеський прем‘єр наголошує на тому, що окупація Росією Криму є порушенням міжнародного права та Статуту ООН. На його переконання, жодне рішення щодо майбутнього Криму не має насаджуватися українцям і кримським татарам ззовні.

Петр Павел і дружина

Міністерка оборони Чеської Республіки закликала країну залишити ООНЇЇ не підтримали

Урядові та опозиційні політики відхилили таку перспективу. Яна Чернохова опублікувала його в мережі X у суботу у відповідь на резолюцію Генеральної асамблеї ООН яка закликає до гуманітарного припинення вогню в Газі. Водночас 14 зі 193 країн-членів, зокрема Чехія, проголосували проти документа. Прем’єр-міністр Петр Фіала зауважив, що розуміє обурення міністра, але має намір продовжувати просування чеських позицій в ООН. Заклики Чернохової також помітили закордонні ЗМІ. Про її допис у X повідомили агентство DPA, ізраїльська газета The Jerusalem Post і австрійська газета Kurier.

«Я розумію обурення міністра резолюцією ООН, що не засудила тероризм ХАМАС в Ізраїлі. Чехія спільно з США й Австрією голосували відповідно до нашої позиції в довгостроковій перспективі», сказав Фіала. «В ООН ми продовжуватимемо просувати наші переконання та переконуватимемо інші держави в їх правильності, зазначив він. На його думку, є важливо, щоб Чехію почули в ООН.

Стосовно голосування в ООН Яна Чернохова акцентувала, що їй соромно за це і що Чеська Республіка не має жодного стосунку до «організації, яка підтримує терористів».

Міністр закордонних справ Ян Ліпавскі зазначив у програмі Otázky Václav Moravec, що він не очікує, що уряд працюватиме над виходом Чеської Республіки з ООН. За його словами, від цієї ідеї потрібно відмовитися. «Є низка причин, але головна з них полягає в тому, що на руїнах Другої світової війни було створено Статут ООН, який містить деякі абсолютно ключові принципи, які навіть для Чеської Республіки, з огляду на її розмір і становище в міжнародній спільноті, (становлять) певний стабільний і прогнозований каркас», — зазначив він.
“В ООН є проблеми, вона потребує реформ, і що неможливо отримати більшість у світі, щоб, наприклад, засудити ХАМАС як терористичну організацію, вирок, який ніколи не ухвалювався Генеральною Асамблеєю ООН. Так було і з цією постановою. (…) Це реальність повсякденного життя. Сама організація не винна«,сказав Ліпавскі, додавши, що Чеська Республіка має бути дуже активною в ООН, і вона також є кандидатом до Ради безпеки. Водночас Ліпавскі не очікує, що заяви Чернохової вплинуть на кандидатство Чехії на непостійне членство в Радбезі ООН у 2032 і 2033 роках.

Міністр фінансів Збинек Станджура назвав заклик Чернохової результатом розчарування резолюцією щодо Ізраїлю. За його словами, йдеться не про позицію уряду.Спікерка Палати Маркета Пекарова Адамова зазначила, що з цією резолюцією необхідно боротися. «Переконана, що якнайшвидше треба виступати проти таких постанов. Часто приймаються речі, які не відповідають чеській політиці», — сказала вона в ефірі Nova.

Віт Ракушан: Вийти — це не вихід.

Віцепрем’єр міністр і міністр внутрішніх справ розуміє особисте обурення та розчарування міністерки, але за його словами, вихід з ООН не є рішенням. «Такий крок не принесе користі ні Чехії, ні ООН і, як наслідок, навіть самому Ізраїлю», – прокоментував він у соцмережі X.

Голова опозиційної ANO Андрей Бабіш заявив, що нема потреби виходити з ООН, хоча організація не виконує своїх функцій. Його соратниця по партії Алена Шиллерова додала, що Чехія має боротися за свої позиції в ООН, а не виходити з організації. Вона зазначила, що навіть Ізраїль не виходить. «Чехословаччина була однією з країн-засновниць, і навіть Ізраїль не закликає до виходу з ООН. Борімося проти цієї резолюції, але не виходьмо з ООН», — сказала Шиллерова в ефірі TV Nova в програмі «За п’ять хвилин дванадцята».

За словами виконавчого директора Асоціації з міжнародних справ (AMO) Віта Достала, хоча ООН не є ідеальною організацією, вона єдина універсальна, яка об’єднує всі країни світу та охоплює ряд агентств та органів, які сприяють взаєморозумінню між людьми на планеті. «Без ООН світ був би значно гірший. Чеська Республіка може працювати над вдосконаленням ООН на своїй території, і кандидатура в Раду Безпеки є одним зі шляхів. Чеська Республіка також тривалий час бере активну участь у Раді з прав людини. Вигадувати щось нове Чехія на це не має сил і можливостей», — сказав він.

«Міністр оборони Чехії Яна Чернохова закликала свою країну вийти з ООН. Як причину для цього вона навела п’ятничну резолюцію ООН, в якій Генеральна Асамблея ООН закликала до поліпшення гуманітарної ситуації та негайного припинення вогню в секторі Газа», — пише німецьке інформаційне агентство DPA.

Про заяву Чернохової повідомило також австрійське видання Kurier. В обговоренні його статті один із читачів написав, що це непогана ідея і що Чехія «багато заощадить».

Портал Tagesschau німецького громадського телебачення ARD включив новину про заклик Чернохової до онлайн-новин, які хронологічно презентують найважливіші новини про війну в секторі Газа.

На заяву Яни Чернохової зреагували український  РБК-Україна та ізраїльська щоденна газета The Jerusalem Post.

Яна Чернохова

Варто зазначити, що Генеральна Асамблея ООН у п’ятницю ухвалила резолюцію, яка стала першою спільною відповіддю ООН на поточний конфлікт між Ізраїлем і палестинським терористичним рухом ХАМАС. Канада пропонувала, щоб текст містив однозначне засудження «терористичних атак» ХАМАС і вимогу негайного звільнення заручників. Але її пропозиції не підтримали. Текст, запропонований Йорданією та іншими арабськими країнами, підтримали 120 країн, 45 утрималися. Ізраїль, Сполучені Штати та дванадцять інших країн, включно з Чехією, Австрією, Угорщиною та Хорватією, проголосували проти. Цей документ свідчить, що як і в кейсі України, світ не навчився до об’єднаних рефлексій. І в принципі, це не так вже й погано, коли не йдеться про інвазію, агресію, вбивства і смерть. Коли жертву намагаються зробити винною в тому, що вона така жадана для її поневолювача.

Як ми бачимо, міжнародний порядок і фундаментальні принципи руйнуються. Агресія є агресією, і насамперед визначення агресії є в статуті ООН. Він не бездоганний, адже дає підстави багатьом державам не засуджувати напад ХАМАСу. Будь таким, як Яна!

Колишній міністр закордонних справ Любомір Заоралек натякнув, що сусід Роберт Фіцо вдається вдома до іншої риторики, ніж у Брюсселі.

Любомір Заоралек

Про те, що Фіцо буде нещирий насамперед зі словаками, мене попереджали словацькі аналітики, назвавши це прагматизмом.

Фіцо розмовляє вдома інакше, ніж у Брюсселі, зазначив Заоралек. Міністр закордонних справ Ян Ліпавскі не очікує погіршення відносин зі східним сусідом. Він сказав, що чеський уряд співпрацюватиме з урядом Словаччини у питанні міграції. Жак Рупнік, політолог Sciences Po в Парижі, зазначив, що Фіцо вже визначив напрям руху Словаччини, коли в перший день перебування на посаді скасував військову допомогу Україні, що чинить спротив російському вторгненню.

Два тижні тому Партія європейських соціалістів вирішила зупинити членство словацьких партій Smer і Hlas через ціннісне відхилення уряду Фіцо. Причина не лише в спільному уряді з ультраправою SNS, а й у ставленні до міграції чи ЛГБТ+.

Заоралек нагадав, що конфлікти між Фіцо і європейськими соціалістами мають довгу історію. Він акцентував слова Фіцо, що жодна куля зі Словаччини не піде в Україну, але водночас погоджується на транзит для постачання зброї в Україну.

«Водночас Петер Пеллегріні сказав стосовно постачання зброї, що 95 відсотків надходить від приватних компаній, і їх це обмеження не стосується», — додав ексміністр закордонних справ, згадавши партнера Фіцо, лідера другої  коаліційної партії Hlas.

За словами Заоралека, Фіцо навіть оголосив, що готовий надати 400 мільйонів євро до фонду допомоги Україні. Тож сказати, що Фіцо є проросійський чи проорбанівський, було б дуже спрощено. Але він майстер блефу, і це не таємниця. Дивують лише наївні словаки, хоча вже давно час залишити підлітковий період і подорослішати.

Ліпавскі не очікує погіршення відносин між Чехією та Словаччиною. Навіть у разі можливого продовження прикордонного контролю, за яке голосуватиме уряд у середу. «Це не свідчення якоїсь політичної позиції щодо Словаччини, а швидше зображення реальності міграційної ситуації в Європі на цю мить», — сказав він.

Уряд Фіцо може сприйняти суворіше такі заходи. За словами Ліпавскі, подібна ситуація була на кордоні рік тому, але тоді в Словаччині був інший уряд. «Але це не питання уряду, це питання виконання всіх зобов’язань. Це експертна дискусія між міністерствами внутрішніх справ, поліційними органами, які відповідають за контроль за незаконним переміщенням, і там досягнуто значного прогресу», – сказав він.

Ліпавскі пообіцяв, що Чехія продовжуватиме дуже інтенсивну співпрацю з новим словацьким урядом у цьому питанні. «Якщо правил  дотримуватимуться, все працюватиме добре», – додав він.

Професор Жак Рупнік з Sciences Po в Парижі  директор з наукових досліджень Центру міжнародних досліджень та досліджень (CERI), Національного фонду політичних наук у Парижі, народжений в Празі) висловив думку, що розбіжності між чеським і новим словацьким урядом не означатимуть погіршення взаємних відносин. За його словами, суттєвіше будуть розбіжності Словаччини з Польщею, де після виборів політика попрямувала у ліберальний бік. Він нагадав про контроль над правосуддям і громадськими ЗМІ з боку владущої партії PiS.

«Фіцо здійснить демонтаж ліберального режиму, незалежність судової системи та всі антикорупційні справи, які небезпекою тиснули на його оточення. У Польщі йтиметься про демонтаж неліберального режиму», – сказав Рупнік, додавши, що польський сценарій буде складніший, наприклад, через те, що Конституційний суд наразі під контролем тих, хто йде з влади.

Кримська платформа в Празі зібрала представників 40 країн задля підтримки України

Петр Фіала, Маркета Пекарова Адамова, Руслан Стефанчук

Окрім більшості країн Євросоюзу, приїхали представники Великої Британії, Канади та Сьєрра-Леоне.  Австралія, Японія, Нова Зеландія чи США, виступали на саміті через відеозвернення.

Президент України Володимир Зеленський зазначив: «Ми ще не досягли повного вогневого контролю над Кримом та прилеглими водами, але це буде, це питання часу. Проукраїнські настрої в Криму стають все більш відкритими, навіть попри те, що Росія все ще контролює цю землю. Так само як і на інших окупованих територіях України, люди в Криму усвідомлюють, що росія звідти піде», – сказав він.

З підтримкою України виступив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

«Україна не буде вільною, доки не повернеться у свої міжнародно визнані кордони 1991 року. Це охоплює Крим. Це питання моральних цінностей, прав людини, свободи, тому що окупація знищує свободи невинних людей, і Крим став базою для нападів на решту України», – заявив чеський прем’єр.

Також на саміті виступив голова Міністерства закордонних справ Чехії Ян Ліпавскі.

«Спекуляції про те, що Кримом можуть торгувати, небезпечні. Путін взагалі не зацікавлений ні в частині України, ні в мирі. Він хоче знищити Україну, і обов’язок усього демократичного світу – не допустити цього», – сказав він.

Голова чеського парламенту Маркета Пекарова Адамова висловила думку, що реакція міжнародної спільноти на анексію Криму була сприйнята Кремлем як ознака слабкості. «Ми мусимо весь час нагадувати міжнародній спільноті про неприйнятність агресії та анексії Криму», – акцентувала вона.

Маркета Пекарова Адамова

Мєдведєв закликав Чехію віддати Німеччині регіон Судети

Про замирення агресора чехи знають не з чуток.

Експрезидент РФ Дмітрій Мєдведєв закликав Чехію віддати Німеччині регіон.

Така була його рефлексія на заяви голови міністерства закордонних справ Чехії Яна Ліпавскі на саміті Кримської платформи. Він сказав, що «політика Європейського Союзу та всіх демократичних країн має відновити територіальну цілісність України в її кордонах 1991 року, включно з Кримом».

Мєдвєдєв у соцмережі Х назвав Кримську платформу, демонічним Бандерівським шабашем. А представників 40 країн, які брали в ній участь, сміливими, але безмозкими.

На заяву Ліпавскі він відповів так: «Отже, ви хочете справедливості за нацистською версією? Тоді ухваліть рішення там, у Чехії, повернути Судети німцям та відновити Судетську область».

Довідково:

Судети — німецька назва прикордонних територій сучасної Чеської Республіки, куди з середньовіччя на запрошення чеських правителів приїжджали німецькі поселенці, щоб обробляти малонаселену територію. На початку 20 сторіччя тут проживали етнічні німці, регіон належав до Австро-Угорщини. Після завершення Першої світової війни увійшов до складу Чехословаччини.

У 1938 році пронацистська Судетська німецька партія спровокувала масштабні заворушення та звернулася по допомогу до Третього рейху. До кордону з Чехословаччиною почали висуватися частини Вермахту. Франція та Велика Британія намагалися за будь-яку ціну уникнути нападу на Чехословаччину. Результатом перемовин стала Мюнхенська угода, укладена 30 вересня 1938 року. Судетська область перейшла до складу Третього Рейху, а на її територію відразу ж увійшли війська Вермахту. В історію ця угода увійшла під назвою «замирення агресора». Після поразки Німеччини у Другій світовій війни регіон повернувся до складу Чехословаччини. Етнічних німців звідти депортували.

Чехія відсвяткувала день незалежності

День незалежності

День виникнення незалежної Чехословацької Республіки (Den vzniku samostatného československého státu) відзначається 28 жовтня.

Країна відсвяткувала 105 річницю створення Чехословацької Республіки. У Празі та інших містах відбулися традиційні пам’ятні заходи.

Президент Петр Павел призначив нових генералів, а також вперше вручив державні нагороди у Празькому Граді. За словами керівника Офісу президента Яни Вохралікової, вшановано понад 60 осіб.

Нагороджені генерали на день незалежності

Окрім цього, чеські політики та чиновники поклали квіти до пам’ятника першому президенту Чехословаччини Томашу Гаррігу Масарику.

Варто зазначити, що чехи вшановують спадщину та цінності Томаша Масарика.

З нагоди 105 річниці створення незалежної Чехословаччини президент Armáda České republiky обрав шістьох представників Vojenská policie, яким Петр Павел надав звання бригадного генерал-майора, а ще двом –  звання генерал-майора.

Сто років тому відбувся перший регулярний рейс Чехословацьких авіаліній — він з’єднав Прагу з Братиславою

Століття святкують Чехословацькі авіалінії, які після першого напрямку Прага-Братислава розпочали польоти до Брно, Кошиць та Підкарпатської Русі. Найстаріша лінія ČSA працювала безперервно до ребрендингу в січні 2019 року.

На сьогодні це сучасна європейська авіакомпанія, що пропонує доброзичливий і гнучкий сервіс, заснований на безпеці, якості, досвіді та традиціях. Авіакомпанія належить до п’ятірки найстаріших авіакомпаній світу, є одним з засновників Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), а з 2001 року також членом глобального альянсу авіакомпаній SkyTeam. Має сучасний авіапарк, досвідчених пілотів і добрий сервіс.

29 жовтня 2023 року в межах святкування авіакомпанія підготувала подарунок для всіх шанувальників польотів – з аеропорту Праги вирушив спеціальний оглядовий рейс, завдяки якому можна було побачити красу Чехії з неба.

Для цього Airbus A320 оздобили ювілейним логотипом на честь 100-річчя Чеських авіаліній. Літак вилетів з празького аеропорту імені Вацлава Гавела з термінала 3. Оглядовий політ тривав 90 хвилин, вартість квитка – 3990 крон (майже 137 євро).

«Ковальчук»Дописувала власний кореспондент Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівник проекту V5 Media Марина Ковальчук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: