Як виглядатиме перший приватний університет України

16.10.2021 0 By NS.Writer

Перший недержавний гірничо-металургійний університет отримав ліцензію Міністерства освіти на підготовку 310 бакалаврів та 240 магістрів. Як виглядатиме Метінвест Політехніка і кого вона готуватиме, пише biz.censor.net.

Влітку 2021 року металургійна група «Метінвест» розпочала будівництво першого недержавного гірничо-металургійного університету «Метінвест Політехніка» в Маріуполі. У вересні університет отримав ліцензію Міністерства освіти на підготовку 310 бакалаврів та 240 магістрів.

«Мета створення ВНЗ — забезпечити кваліфікованими кадрами підприємства Метінвесту і української промисловості в цілому, а також зацікавити молодь технічними професіями», — зазначили в прес-службі групи.

Що відомо про перший приватний університет України

Будівництво університетського містечка «Метінвест Політехніка» розпочалося в липні 2021 року. Університетський комплекс розташується в Маріуполі, позаду площі Свободи, на ділянці площею близько 3,5 га, яка до цього пустувала.

В 2022 році тут з’явиться необхідна для навчання і життя студентів інфраструктура — навчальний корпус, гуртожиток, спортивний комплекс і парк.

Для будівництва ВНЗ отримано необхідні для початку робіт дозвільні документи. Затверджено проект землевідведення, підписаний договір оренди ділянки, отримано дозвіл на проведення підготовчих робіт і позитивний висновок будівельної експертизи проекту, а також подані документи на отримання дозволу на будівельно-монтажні роботи.

Дизайн-проект навчального корпусу розроблений нідерландським бюро MASA Architects архітектора Хірокі Мацуури.

У 12-поверховому корпусі площею 11 тис. кв. м розмістяться 15 лабораторій, які будуть обладнані обладнанням провідних виробників — корпораціями Siemens, Schneider Electric, Honeywell Ukraine і Festo, конференц-зал на 400 осіб, лекційні аудиторії, технічна бібліотека, аудиторії для вивчення комп’ютерних наук.

IT-інфраструктуру «Метінвест Політехніки» розробляє Microsoft, в тому числі систему онлайн-навчання за програмами підвищення кваліфікації. Університет також отримав доступ до навчальних курсів від провідних ВНЗ світу на платформі Coursera.

На цій же ділянці з’явиться шестиповерховий гуртожиток для студентів загальною площею близько 6 тисяч кв. м.

У проекті передбачена блокова система кімнат, де в кожному блоці на дві-три кімнати буде своя кухня-їдальня і санвузол.

У гуртожитку також заплановані тренажерний і фітнес-зали, медкабінет і пральня.

В університетському містечку буде спортивний комплекс і парк. Вони будуть відкриті для всіх маріупольців.

Будівництво університету «Метінвест Політехніка» оцінюється 30 мільйонів євро. Щорічний бюджет проекту складе від $5 млн до $10 млн.

Який університет будує Метінвест і кого він навчатиме

Метінвест Політехніка — це повноцінний навчальний заклад зі своїм викладацьким складом, сучасними освітніми програмами і технологіями.

Навчальні програми розробляються з урахуванням вимог бізнесу. Над ними працюють 11 докторів і 18 кандидатів наук, в розробці програм бере участь Європейське співтовариство з охорони праці (ESOSH).

Навчання будується за принципом дуального освіти: з третього курсу теоретичні знання підкріплюються практичними заняттями і стажуванням на підприємствах Метінвесту.

«Перед університетом стоїть завдання створення науково-освітнього комплексу, який включатиме середню освіту з технічним ухилом, спеціальну освіту (молодший бакалавр), вищу освіту (бакалавр і магістр), другу вищу освіту і підвищення кваліфікації. У перспективі планується створення науково-виробничого центру, який буде займатися науковою, інноваційної та міжнародною діяльністю», — розповідають в «Метінвесті».

Перший набір двохсот студентів бакалаврату планується в 2022 році. Вступати до вузу можуть випускники шкіл. Навчання триватиме від трьох до п’яти з половиною років. В університеті зможуть навчатися 1000 студентів.

Зокрема, університет готуватиме фахівців з матеріалознавства, металургії, комп’ютерних наук, автоматизації виробничих процесів, економіці, екології, хімічних технологій та інженерії, архітектурі і цивільної інженерії, охорони праці та гірничого справі.

На першому етапі навчання буде безкоштовним.

В «Метінвест Політехніці» також навчатимуться спеціалісти з підприємств Метінвесту, які хочуть підвищити свою кваліфікацію.

Наразі університет отримав ліцензії Міністерства освіти і науки України на проведення курсів підвищення кваліфікації за спеціальностями «металургія», «Металознавство», «комп’ютерні науки», «економіка», «охорона праці» та «гірнича справа». Слухачі таких курсів отримають сертифікати державного зразка.

«Нам потрібні не просто металурги — нам потрібні айтішники з глибоким знанням металургії. Саме таких фахівців готуватиме „Метінвест Політехніка“. Технічні спеціальності, яким будуть навчати в університеті, будуть затребувані не тільки в Метінвесті, а й в усій українській промисловості», — вважають в групі.

В червні 2021 року «Метінвест Політехніка» уклав меморандум про співпрацю з Київським політехнічним інститутом імені Ігоря Сікорського. ВНЗ будуть партнерами в освітній, науковій, науково-технічної та інноваційної діяльності з восьми спеціальностей: металургія, комп’ютерних наук, матеріалознавства, автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, хімічних технологій та інженерії, гірничої справи, економіці та екології.

Студенти «Метінвест Політехніки» зможуть навчатися в КПІ, а студенти КПІ отримають можливість проходити практику на підприємствах «Метінвесту» в рамках концепції дуального освіти, щоб максимально відповідати сучасним вимогам бізнесу.

В серпні «Політехніка» уклав меморандум про взаємодію з світовим розробником і виробником гірничорятувального обладнання, компанією DEZEGA.

Фахівці DEZEGA братимуть участь у формуванні навчальних дисциплін «Метінвест Політехніки» з охорони праці, в тому числі в гірських умовах. Студенти і викладачі університету зможуть ознайомитися зі світовими тенденціями з проектування, використання і вибору засобів індивідуального захисту органів дихання і вивчити рятувальні технології на практиці.

Кращим студентам група «Метінвест» гарантує перше робоче місце, фінансову та інші мотивації. Однак випускники ВНЗ вільні вибирати будь-які компанії, в яких захочуть працювати.

Тим більше промислові компанії готові добре оплачувати роботу фахівців, які вміють управляти складним обладнанням.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: