Як Мішустін провалився до курильського вулкана. Ексклюзив

30.07.2021 0 By NS.Writer

У червні росіяни фантазували, що нібито почався новий раунд діалогу навколо мирного договору з Японією (який вже угробив кар’єру екс-прем’єра Сіндзо Абе). Експерти Кремля пов’язували це з необхідністю врівноважити відносини з Пекіном на тлі кризового українського і мінського процесів. Тим більше, що Москва так і не дочекалася значних інвестицій з Китаю. А на тлі розпродажу китайцями стратегічного резерву нафти, Росія несе серйозні втрати. Путін непродумано анонсував унікальні пропозиції спільної діяльності з Японією на Курилах. І цим сильно підставив Мишустина.

Візит прем’єр-міністра Михайла Мішустіна до колоній Далекого Сходу відбувався на тлі конфліктів і кризи комунікації місцевих колоніальних адміністрацій з громадськістю. Найбільш гостро ця криза проявляється в розорених Москвою Приморському та Хабаровському краях. У цій ситуації Мішустін, недавно пролонгувати «далекосхідний мандат» партнера президента Трутнєва, цього нового Безобразова, запропонував максимально розширити набір економічних заходів, які і були запропоновані спочатку Трутнєвим:

— введення режиму вільної митної території. Спочатку — для Курильських островів, в перспективі — з розширенням для інших далекосхідних територій.

— субсидування поставок далекосхідного сировини до споживчих ринків в центральні райони Росії. Пілотною мала стати держпідтримка для перевезень минтая по РЖД, в перспективі — будь-якої рибної та морепродукції.

— залучення іноземних інвесторів, в першу чергу, японських. Для цього можуть бути знижені і навіть обнулені податкові ставки.

Залучення бізнесу — крок назустріч не стільки місцевим елітам, скільки Японії, яка не уклала з Росією мирний договір і справедливо заперечує статус Курил.

Головним проектом в макрорегіоні міг би стати Мультимодальний коридор «Сахалін — Хоккайдо», що дозволив би вдвічі скоротити відстань і терміни поставок японських товарів в ЄС.

Але Путін, Трутнєв і Мішустін були відправлені Токіо у пішохідні еротичні мандри у жорсткій формі.

Поїздка прем’єр-міністра РФ Михайла Мішустіна на Ітуруп — найбільший, найбільш населений і економічно розвинений острів цього району спровокувала протести японських громадян.

У зв’язку з цим в МЗС Японії був викликаний російський посол в Токіо Михайло Галузін, якому заявили протест. Ітуруп Японія вважає своєю терріторією і поїздка туди прем’єра іншої країни без запрошення є неприйнятною. Протест заявляв не голова МЗС Японії, а його перший заступник. Утім, міністр закордонних справ країни Мотегі все ж визнав за необхідне відзначитися, заявивши, що такі акції, як поїздка Мишустина не вносять позитивного вкладу в двосторонні відносини.

Ця серія проколів показує, що Москва все ще живе в паралельному світі і не може змиритися зі своєю другорядною роллю у світовій політиці.

Андрій Курбський, аналітик, для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: