Войцех Пшибилскі: Попри стійкість угорської економіки, перспективи Угорщини не оптимістичні

05.01.2023 0 By NS.Writer

Войцех Пшибилскі

Як би ви схарактеризували ситуацію з економікою в Угорщині? У зв’язку з відмовою ЄС надати кошти з фонду, що має робити уряд Орбана? Як пропаганда Орбана впливає на угорців? Про це Newssky розповів головний редактор Visegrád Insight та керівник фундації ResPublica у Варшаві Войцех Пшибилскі.

Угорщина економічно міцна з великим потенціалом для кваліфікованої робочої сили та численними інвестиціями з Німеччини, Америки та інших європейських приватних секторів. Водночас уряд володіє значним портфелем державних компаній і використовує кошти ЄС значною мірою як політичну валюту для оплати лояльності, а не ефективності виробництва. Крім того, він маніпулював цінами на певні продукти, такі як нафта та основні харчові продукти, щоб виграти вибори та зберегти популярність. Коли вдарила інфляція і Угорщина погодилася на механізми верховенства права, в уряду залишилося менше можливостей продовжувати роботу, як раніше. Невизначеність майбутньої економічної моделі, незабаром відсутність інвестиційних фондів ЄС та відтік молодої робочої сили підриває економічні перспективи у 2023 році.

Урядова пропаганда впливає на населення доти, поки вона може забезпечити економічні результати. Не можна брехати своїм людям, коли вони повинні платити за хліб і олію значно більше, ніж раніше. Тому Орбан намагається звинуватити зовнішні сили в економічному спаді, але така лінія не протримається довго.

Ексклюзив

Англійською

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: