Війська Вагнера не повернуться воювати в Україну – Пригожин

20.07.2023 0 By Chilli.Pepper

“Те, що зараз відбувається на фронті – це ганьба. Ми не хочемо в цьому брати участь”, – каже бунтівний воєначальник, публікує репортаж politico.

Бійці російського воєнізованого угруповання “Вагнера”, які передислоковуються до Білорусі після невдалого заколоту минулого місяця, не повернуться воювати в Україну і залишаться в Білорусі для тренування місцевих військ, заявив у середу їхній лідер Євген Пригожин.

“Ми багато зробили для росії. Те, що зараз відбувається на фронті – це ганьба. Ми не хочемо в цьому брати участь”, – заявив Пригожин у своєму першому виступі після того, як його війська пішли на Москву в ході невдалого повстання минулого місяця.

На хиткому відео, знятому на мобільний телефон у сутінках, Пригожин – як силует у бейсболці. Він розмовляє з натовпом чоловіків, які виглядають як бійці “Вагнера” і неодноразово зриваються на аплодисменти та вигуки.

“Тому ми прийняли рішення бути в Білорусі деякий час. За цей час ми перетворимо білоруську армію на другу за потужністю у світі і, якщо буде потрібно, займемо її місце”, – продовжив Пригожин, кидаючи виклик росії, яка наразі має другу за чисельністю армію у світі.

Потім він натякнув, що його війська можуть згодом вирушити до Африки, де Вагнер активно діяв у Малі та Центральноафриканській Республіці.

Говорить заступник Пригожина Дмитро Уткін, чий псевдонім дав назву армії найманців: “Це не кінець. Це початок. Найбільше завдання в світі почнеться дуже скоро”, – сказав він, перш ніж перейти на англійську мову: “Ласкаво просимо до пекла”.

Після місяців напружених відносин з російським військовим керівництвом Пригожин минулого місяця повернув свої війська проти російської влади. Він повів своїх людей вглиб російської території, взявши південно-західне місто Ростов-на-Дону і зупинившись лише за кілька десятків кілометрів від Москви.

Потім бунтівний воєначальник зник з поля зору після того, як уклав угоду з Кремлем і білоруським диктатором Олександром Лукашенком, згідно з якою бійці “Вагнера” будуть позбавлені кримінального переслідування в росії, а він і його люди відправляться у вигнання до білорусі.

 

Він з’явився через кілька днів, опублікувавши голосове повідомлення в соціальних мережах, в якому подякував прихильникам перерваного повстання і повідомив, що Мінськ запропонував його військам можливість продовжити операцію з Білорусі.

З того часу надходять суперечливі повідомлення про місцезнаходження Пригожина. Спочатку Лукашенко підтвердив, що Пригожин з’явився в Білорусі через три дні після повстання, 27 червня, а потім заявив, що насправді його там не було – і що він може бути навіть у росії.

Минулого тижня Кремль заявив, що 29 червня ватажок “Вагнера” був у Москві, де зустрічався з президентом росії володимиром путіним разом з іншими командирами “Вагнера”.

 

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: