Чому Кримський міст є ключем до війни рф в Україні

20.07.2023 0 By Chilli.Pepper

У понеділок серія вибухів пошкодила частину єдиного мосту, який з’єднує рф з Кримом, що стало останньою атакою на ключовий зв’язок москви з анексованим півостровом, публікує огляд abcnews.

За повідомленнями російських державних ЗМІ, вибухи сталися на світанку, в результаті чого загинула подружня пара і була поранена їхня донька. Кримський міст – найдовший в Європі – залишається відкритим для поїздів, але зараз закритий для автомобільного руху, оскільки російська влада оцінює збитки, перш ніж визначити, скільки часу знадобиться на ремонт. Кадри з місця подій у понеділок вранці показують, що пошкоджена секція нахилена і звисає вниз.

Російські офіційні особи заявили, що удар був нанесений українськими морськими безпілотниками, і назвали інцидент терористичною атакою. Українські офіційні особи поки що не давали публічних коментарів з цього приводу.

Це вже другий великий вибух на Кримському мосту з жовтня минулого року, коли вантажівка, навантажена вибухівкою, підірвала як автомобільну, так і залізничну частини. Ремонт зайняв кілька місяців: автомобільна частина була відкрита в лютому, а залізнична – в травні.

Російські війська вторглися на Кримський півострів і згодом анексували його в 2014 році, що було засуджено більшістю країн світу як незаконний крок, який спонукав Сполучені Штати і Європейський Союз запровадити санкції проти Москви. Але президент росії володимир путін проігнорував критику і наказав побудувати міст вартістю 3,6 мільярда доларів довжиною майже 12 миль через Керченську протоку, яка відокремлює материкову частину росії від Криму.

Після двох років будівництва путін оголосив про відкриття автомобільної частини Кримського мосту в 2018 році. Залізнична частина була завершена наступного року.

Міст встановив перший сухопутний зв’язок росії з Кримом – з’єднавши південний російський регіон Краснодар з портом півострова Керч – і, таким чином, має велике символічне значення. Москва зобразила міст як фізичне підтвердження приєднання Криму до росії. Єдиний сухопутний перехід з Криму веде на решту території України, і до завершення будівництва мосту транспортні засоби, що прямують з росії, змушені покладатися на пороми через Керченську протоку, які часто перериваються через погану погоду.

Кримський міст став ключовим маршрутом постачання для російських військових після того, як у 2022 році російські війська знову вторглися в Україну, і конфлікт переріс у повномасштабну війну. Міст залишається важливим для військових операцій росії на півдні України, оскільки українські війська ведуть масштабний контрнаступ, щоб повернути захоплену росією територію.

Нещодавно українські війська також націлилися на інші мости, що з’єднують Крим з південними регіонами, що, на думку аналітиків, є спробою підірвати здатність росії постачати свої лінії в Запорізькій і Херсонській областях.

 

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: