Вербна Неділя як знак надії та перемоги у Христі Ісусі

17.04.2022 0 By NS.Writer

Вербна неділя, яку дуже багато в СНД зводять тільки до освячення гілок, але для реально віруючих у Господа нашого Ісуса Христацей день становить вхід у «Великий тиждень», що святкує найсутеву підставу християнської віри, тобто таємницю Його страстей, смерті та воскресіння. Спогаду цих подій і присвячене одне з основних церковних свят, яке у Православній Церкві включене в число двунадесятих. Воно святкується у неділю, яка безпосередньо передує Великодній та відкриває собою Страсну седмицю.

Вербна неділя носить характер «увертюри», що відкриває таємницю, оспівану в священних піснеспівах Страсного тижня та Великодня. Фільм Мела Гібсона «Страсті Христові» надав нам послугу, нагадавши, наскільки неймовірно жорстоким все це було насправді. Отже, у ці дні ми згадуємо подію, з якої почався останній тиждень земного життя Ісуса. Урочистий вхід Христа в Єрусалим з одного боку, був тріумфом Спасителя, а з іншого — він став прологом низки трагічних подій, які закінчилися судом над Безгрішним та стратою Невинного.

Господь входить до Єрусалиму. Той, Хто завжди чинив супротив будь-якому публічному прояву похвали, Той, Хто переховувався, коли народ хотів зробити Його своїм царем, сьогодні дозволяє Себе нести з тріумфом. Тільки тепер, коли Його смерть близька, Він погоджується бути проголошеним Месією. Коли Ісус Христос увійшов до Єрусалиму, люди вітали Його з гілками в руках. Окремі євангелісти відзначали, що це були гілки дерев, гілочки, зрізані в полі, або пальмові гілки.

У стародавні часи пальма вважалася священним деревом у багатьох релігіях. Ця віра збереглася в Ізраїлі та особливим чином виразилася в будівництві храму в Єрусалимі. Саме пальми прикрашали стіни та вхід в «святая святих» у храмі Соломона. Таким чином, був використаний символізм дерева життя з раю земного. На голівках двох колон перед входом в святилище були прикраси у вигляді пальм та ланцюгів. Це означало межу, яку не міг переступити жоден невіруючий та жоден грішник. Це символ всього піднесеного та благородного, справедливого та прекрасного, це символ життя, яка не закінчується. У мистецтві у християн пальма, що росте між двома ліанами, є символом хреста Христового. На давньохристиянських надгробках пальма символізує перемогу надземною смертю.

Для більш глибокого осягнення подій Вербної неділі нам буде потрібно зробити ще кілька історичних екскурсів.

За кілька століть до втілення Христа юдеї, коли повернулися зі свого багаторічного полону у Вавилоні, повернулися з депортації у зруйнований та запущений Єрусалим. Це був час, коли діяв святий пророк Захарія. Його послання зворушило людей, додало їм сміливості почати заново будувати Божий храм. Цей пророк показав людям перспективу, що виходить далеко за межі їх повсякденного життя. Послання пророка Захарії надихнуло людей в той час, коли саме надія, здавалося, зникла. Його останнє пророцтво передбачило Месію: «Дуже радій, дочко Сіону! Проповідуй, дочко Єрусалима! Ось твій цар приходити до тебе, Він праведний, і Він спасає — він лагідний, — сидячі на під яремному і молодому віслюку » (Зах 9:9).

Так за п’ятсот років до народження Христа пророк Захарія передбачав пришестя Царя до Ізраїлю. Прийшов час здійснитися цьому пророцтву. Той, Хто так довго відмовлявся від царських почестей, цього разу вступає в Єрусалим як обіцяний Спадкоємець престолу великого та славного царя Давида.

До цих пір Ісус Христос завжди подорожував пішки, а Його учні спочатку здивувалися, чому Він цього разу вирішив їхати верхи. Але потім в їхніх серцях спалахнула надія: вони подумали, що Він скоро вступить до столиці, проголосить себе Царем та явить Свою царську владу. Тому вони розповіли друзям про свої райдужні очікування та незабаром народ охопило загальне збудження. Очікування досягли вищого напруження.

Юдеї уявляли собі, як війська римлян будуть вигнані з Єрусалиму, а Ізраїль знову стане незалежним царством. Всіма опанувало щасливе збудження. Віддаючи почесті Ісусу Христу, люди намагалися перевершити один одного. Вони не мали можливості зустріти Його з належною пишністю і пишністю, але, сповнені радості, славили.

Послання Захарії — це знак надії у важкі часи. Зауважу, що біблійні слова мають не тільки конкретне історичне значення, а й мета – історичне, вони актуальні во всі часи. Згадуючи цей вірш з книги пророка Захарії і ми наповнюємося надією на відродження нашої країни після окупації та війни.

Тому буде зрозуміла ця цитата з «Книги пророка Захарії», яку наводить Матвій у своєму Євангелії, що відноситься до в’їзду Спасителя у Єрусалим. Цей запис буде знаком надії для людей того часу. «Осанна», вони волають до людини з Назарету. Це означає: «О, Господи, Прийди до нас на допомогу!». Це те, про що просять люди, тому що вони не знають, як допомогти собі. «Ах, Господи, Прийди до нас на допомогу» — для цих людей цей Ісус Христос є очікуваним сином Давида, Месією. Як і передбачав Захарія, Він прийшов не на поле бою, не до бойової машини. Він прийшов смиренно, як князь миру. У будь-якому випадку жителі Єрусалиму незабаром виявлять, що неправильно зрозуміли ознаки надії. Тут буде революція не силою і насильством, а любов’ю.

Натовп ідентифікував Ісуса як того, хто приходить в ім’я Господа, царя Ізраїлю, і тому визнав його фігурою, наділеною місією звільнення та управління народом Ізраїлю; тому місія, безумовно, сповнена духовних цінностей, але для них вона була в першу чергу політичною. Очікуваний государ, який, на думку натовпу, нарешті з’явився в особі Ісуса, мав право на славу, почесті, покору народу, мав право на панування над Ізраїлем.

Іншими словами, для них він був людиною сили: влади, задуманої відповідно до людських критеріїв. Фігура, в якій, безсумнівно, Спаситель не міг упізнати себе. Тим не менш, Христос не ухиляється від цього тріумфу: дійсно, як розповідають про Йго вхід в Єрусалим. Сам Христос хоче надати цьому входу публічний та урочистий характер. Сам Син Божий не ухиляється зараз від поваги натовпу.

Протягом усього свого земного життя Ісус Христос ніколи не допускав урочистостей на Свою честь. Він ясно бачив, до чого це призведе. Це закінчилося б хресними стражданнями. Але Він мав намір постати перед усім народом як Викупитель. Він хотів звернути увагу людей на ту жертву, яка повинна була увінчати Його служіння занепалому світу. У той час як народ збирався в Єрусалим, щоб відсвяткувати старо-заповітний Великдень, Він, істинний Агнець, добровільно приносив Себе в жертву.

Незважаючи на щоденні проповіді, які лунали протягом трьох років, Христос не був зрозумілий, причому ні народом, ні учнями. Не дивно, що Спасителю доводилося тікати від народу, який ненавмисно хотів його зробити Царем, поле того, як Христос нагодував тисячі людей кількома хлібами та рибками. Народ жадав «хорошого Царя», при якому буде відновлено велике Ізраїльське царство.

Від Месії очікували «хрестового походу» проти Риму. Тому багато хто з тих, хто зустрічав Христа біля воріт Єрусалиму в той день, сподівалися, що ось-ось він захопить владу в Єрусалимі, а коли цього не сталося, вони розчарувалися. На жаль, жителі Святого Міста мало чим відрізнялися від римлян, які вимагали від влади «хліба та видовищ». Не отримавши бажаного, хтось відразу охолов в любові до Спасителя, а хтось розлютився, чим не забули скористатися єврейські духовні вожді, що бачили у Христі юродивого та єретика. Саме за цей Єрусалим плакав Христос, передрікаючи Святому місту швидку погибель.

Що насправді було в серцях тих, хто проголошує Христа Царем Ізраїлю? У них напевно було своє уявлення про Месію, уявлення про те, як повинен діяти цар, обіцяний пророками та довгоочікуваний. Не випадково через кілька днів Єрусалимський натовп замість того, щоб вітати Спасителя, покличе до Пилата: «Розіпни Його!». І самі учні, як і інші, що бачили і чули Його, залишаться безмовними та збитими з пантелику. Насправді більшість з них були розчаровані тим, як Христос вирішив представити Себе Месією та Царем Ізраїлю.

Син Божий входить в Єрусалим, а його жителі розстеляють по дорозі свої одежини. «Пальми, — пише святий Августин, — є знаком тріумфу, тому що вказують на перемогу. Господь переможе, якщо помре на хресті. На хресті Він восторжествував би над дияволом, князем смерті».

Читання миттєвостей пристрастей змусило пройти перед нами багатьох персонажів, мало хто тоді уявляв собі перемогу, яку приніс Христос. Протягом цього тижня, на якому ми будемо переживати ці події, ми можемо запитати себе: «Де моє серце? На кого з цих людей я схожий?…З якою вірою я роздумую про події надзвичайної важливості, які Церква пропонує нам поглибити в ці дні?».

Сьогодні я хотів би запропонувати Вам запитати себе, яку надію ви покладаєте на Господа? Що для Вас означає Ісус Христос, коли Він входить у ваше місто життя, де ви оселилися, де ви живете своїм повсякденним життям? Ви тепло Його вітаєте? Або ви закриваєте перед Ним браму сердець ваших?

Я хотів би запропонувати вам шукати ознаки надії у Вашому житті. А як щодо вашої мужності? Хто або що позбавляє вас від депресії та втоми? Хто або що допомагає вам, коли все в руїнах? Ці гілки верби (або якась інша імітація пальмового листя), які ви отримали в храмі та які ви візьмете з собою додому, з вдячністю нагадають вам про ці знамення надії, а в той же час запитають вас, яка у мене надія на ГосподаІсуса Христа?

Подивимося, що протягом усього Страсного тижня нас супроводжують сьогодні два протилежних образи. З одного боку, образ Ісуса Христа, що в’їжджає в Єрусалим та зустрічається оплесками натовпами людей, більшість з яких споруджують над головою пальмові та оливкові гілки. Пальмові гілки-символ перемоги — в давнину підносилися переможцям всіх мастей. Оливкові гілки символізують милосердя, тому що масло з плодів оливкового дерева використовувалося для заспокоєння болю, викликаного різними фізичними ранами. Тому люди, радісні на честь Христа, коли Він увійшов до Єрусалиму, визнали Його перемогу, Його царювання, вихваляли милосердя, яким повинні бути відзначені людські відносини.

Другий образ — пристрасті Ісуса — описаний досить точно. Пристрасті та супроводжуючі їх крики тих же людей: «Розіпни Його, Розіпни його!» (Лк 23:21) немає вже олійних гілок, немає радісного привітання, а є плювки і образи, є смертний вирок.

Іноді потрібно трохи часу, щоб без великих труднощів перейти до другої позиції — до позиції людини, що насміхається над Спасителем, заподіює йому біль якимись дрібними зрадами або недвозначно говорить проти нього. Це те, хто ми є або ми є час від часу. Сьогодні ми довіряємо своє життя Ісусу, радіючи за нього, а на наступний день прибиваємо його до хреста своїми гріхами.

Досвід тих, хто прийняв Христа з пальмами в той день, може допомогти нам поміркувати про те, яке уявлення ми маємо про Сина Божого, яке наше уявлення про Його царство, що ми думаємо про Його силу та Його благодать. Може трапитися, наприклад, що часом ми розчаровані тим, як відбувається та, чи інша подія. Іноді ми хотіли б, щоб Бог негайно переміг того, чи іншого ворога. Нам важко визнати, що Бог сповнений рішучості не наражати на небезпеку нашу свободу, або свободу тих, хто з нами. Його любов настільки ніжна, що не нав’язується.

Справа в тому, що той ж натовп, що радіє під час параду, через кілька днів буде знущатися над Ним. Вони були в захваті від Його проповідей, харчувалися хлібами та рибою, зцілювалися від своїх хвороб, звільнялися від своїх бісів. Але як тільки ситуація почала змінюватися, вони змінилися теж. Їх крики «Осанна» переходять в крики зовсім іншого роду: «Розіпни Його».

Він поспішав через бар’єри, які зазвичай знерухомлюють нас — страх насмішок, страх страждань, покинутість найближчими товаришами. Він був готовий терпіти жало гріха, щоб стерти гріх, і Він жадав зустріти смерть, щоб перемогти іі. Що відбувається навколо Христа, який мовчки дозволяє вести Себе на хрест? Протягом всієї історії пристрастей різні персонажі слідують один за одним з різною реакцією. Це реакції, що розкривають логіку світу, що суперечить логіці Бога.

Той ж самий натовп, який вихваляв Ісуса Христа при Його вході в Єрусалим, насміхався і обмовляв перед Хрестом: «Спаси Себе, зійшовши з хреста!». Ісус для них всього лише невдалий революціонер, проповідник нездійсненних обіцянок. Для них Ісус на хресті є підтвердженням того, що великі ідеали приречені на провал. Навіть первосвященики та книжники іронізують: як можна вірити в Бога, що висить на хресті?

Дійсно, мовчання Бога, здається, підтверджує, що це всього лише заяви тих, хто страждає манією величі. Це менталітет віри, який вірить тільки перед обличчям чудес. Насправді, багато християн також зачаровані ідеєю могутнього Бога, Бога чудес, який повинен захищати тих, хто вірить у Нього, інакше яка користь від віри?

В євангельських описах страстей Син Божий (досконала Боголюдина) постає як Той, Хто відчуває слабкість, неспроможність логіки любові, якою керувалося все його життя. Логіка, яка здається переможеною логікою світу. Але згадаймо, що єдиноплемінники Спасителя віддали перевагу перед ним Варавві, розбійникові та вбивці. Логіка Варавви, який обрав насильство для завоювання свободи, превалює над логікою Христа, який закликає обрати шлях любові, щоб жити в істинній свободі. Боголюдина залишається вірною до кінця, чіпляючись за хрест у Своєму повному сподіванні на Отця Небесного. Ось чому Христос вмирає, тому що Він любить.

Як можна звести драматизм історії, що кидає виклик і закликає до вибору, до благословення гілочки верби, або імітації пальми? Треба бути справжніми християнами, а не імітацією. Бо імітацію не можна пронести у Єрусалим Небесний. А зіткнувшись з таємницею страстей Христових, ми і сьогодні покликані вибирати між Вараввою та Спасителем, між логікою світу та логікою Євангелія. Для віруючого Великдень не може бути зведеним до низки святкових обрядів:освячення яєць, сирних виробів та ковбаси з хріном, або цибулею. Жива Пасха — це наполеглива віра в те, що там, де світ оголошує себе банкрутом, а Бог відкриває абсолютно нову історію.

Вище я писав, що біблійні тексти (як з пророків, так і від євангелістів) наповнюють нас світлом надії. Зараз нашу неньку Україну хочуть сили анти-христові поставити на коліна. Вчора, можливо, ми жили безтурботним життям (менш напруженим життям), але сьогодні, перш за все, християни не повинні більше делегувати кому-небудь свою відповідальність у виборі позиції, яка виходить з цього свідчення Євангелія у Христі Ісусі. І наш вибір повинен бути зроблений на Його бік, щоб Його благодать та сила видозмінили, змінили та наповнили наше життя світлом віри, надії і любові. Про це потрібно постійно молитися.

Бувають моменти в житті людини і в житті віруючої людини особливо, коли мова йде вже не про обговорення, а про рішення; це не означає, що за ним не може вже слідувати довгий, навіть нескінченний час роздумів, боротьби.Це все має завершитися, тому що вищою метою вічного життя є сама Боголюдина. А є моменти, коли людина повинна відчувати себе охопленою, подібно простолюдинам Єрусалиму, ентузіазмом, часу, каже Син Божий, зважте всі за і проти з глибоким почуттям вічної цінності життя. Саме тому ми всі повинні принести плід духовний, тобто змінити нашу свідомість, просунутися в сторону Христа.

Дрібні, егоїстичні, матеріалісти, які ухиляються від вищих рішень, — це завжди люди з обмеженим баченням, яким вони не можуть пожертвувати заради майбутнього, тому що не вірять у Нього та не бачать майбутнього; ось чому Спаситель сказав, що є справжні і вічні речі, які приховані від мудрих і розумних світу цього (пор: Мт. 11,25).

Що значить для нас сьогодні пожертвувати сьогоденням заради майбутнього? Чи приймаємо ми всі випробування у союзі з Христом, що нас, наприклад, не любить той чи інший побратим, або сусід, колега тощо? Чи приймаємо ми іноді як щось дуже важке моральну та загальну самотність нашого життя, не шукаючи зовнішньої розради? Бідні грішники, носії нашого гріха, невже ми просто опиняємося покинутими Богом? Це всі питання, які кожен з нас може і повинен вірно задати в цю Вербну неділю. А відповідь — це сповідь, покаяння, молитовне звернення до Того, Хто на віслюку в’їжджав в Єрусалим земний. Незважаючи на свої минулі помилки, гріхі, або свої нинішні нещастя, будь-який віруючий християнин розділяє, подібно розбійнику розсудливому, злидні Христа та Його перемогу над злом та брехнею.

Незважаючи на трагічні і скорботні дні цього перед-Пасхального тижня, Христос являє Себе як істинний Володар Небесного Царства, перед яким розступиться царство темряви, там бо восторжествує переможна слава Божого Сина, восторжествує Нова Пасха.

Нехай цей святковий недільний день обернеться потоком благословень для вас і для ваших сімей!

Ексклюзив

ИеромонахІєромонах Феофан Полоцький (Скоробогатов), доктор богословських наук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: