В Україні запускають фонд Machinа для інвестицій у малий та середній бізнес

31.03.2022 0 By NS.Writer

Українські підприємці запускають фонд Machinа, який інвестуватиме в малий та середній бізнес. У фонд вже можна подавати заявки на інвестиції. Про це повідомив один із партнерів фонду Сергій Дідковський, пише forbes.ua з посиланням на AIN.UA.

– Розмір фонду складатиме €50-100 млн. Половину цієї суми планують під ранні стадії інвестування, ще половину – на пізні. Повноцінний запуск фонду запланований на кінець 2022-початок 2023 року, пише видання.

– Основними наповнювачами капіталу фонду мають стати європейські й американські фонди. Їх частка в капіталі Machina складатиме 40-60%, Решта – українські та європейські компанії.

– Засновники фонду ведуть перемовини з European Investment Fund, European Bank for Reconstruction and Development та International Finance Corporation.

– Галузі бізнесу, які цікаві фонду: фінтех, освітні технології, технології для сільського господарства, кібербезпека, технології для харчування (фудтех), електронна комерція.

– Розмір інвестицій для бізнесів на ранній стадії (виручка до €2 млн/рік) складає €200 000-1 млн за 10-40% компанії (оцінка входу – €500 000-1 млн). Для бізнесів на пізніх стадіях, із виручкою €2-20 млн на рік інвестиції складатимуть €1-5 млн за 5-25% компанії (при оцінці в €10-100 млн).

– Інвестори надаватимуть перевагу софтверному бізнесу. Малий і середній бізнес повинен бути офіційно оформленим і мати «білу» репутацію.

Machina – інвестиційний фонд для збільшення потенціалу нової української економіки з орієнтуванням на малий і середній бізнес.

Засновниками фонду є українські бізнесмени: Макс Філіппов (керівний партнер GR Capital – фонд інвестував у Glovo, Deliveroo, Sennder, Wefox, McMakler, Lime, PlanRadar); Влад Ноздрачов (власник бізнес-університету Nextedo та бізнес-школи Superludi); Сергій Дідковський (PR-стратег із фокусом на інновації та банківську сферу).

Як раніше писав Newssky, «Стартували переговори з ЄС про приєднання України до програми з відновлення екосистеми після війни».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: