Угорщина наражається на напруженість у відносинах з ЄС

07.02.2023 0 By NS.Writer

Ексклюзив. Війна Росії проти України висвітлила чимало незрозумілих речей. Вона показала наших справжніх друзів і їх антагоністів, акцентувала спроможність глобального світу до об’єднання, фіглярство й недолугість певних осіб. З усім тим, є уроком насамперед для України, що не завжди слова лідера країни відображають ставлення народу. Угорський народ в лідерах підтримки українців… на противагу угорській владі.

Жартівник Віктор Орбан утрапив в черговий скандал

Віктор Орбан просто пожартував, коли відповів «категорично ні» на запитання про те, чи хотів би він, щоб Угорщина залишилася в Європейському Союзі, — зазначив Род Дрегер, головний редактор The American Conservative, що був серед 15 закордонних журналістів, які зустрілися з прем’єр-міністром Угорщини минулого четверга під час медіаконференції, організованої Mathias Corvinus Collegium.

Як і завжди, відповіді Орбана на запитання журналістів спричинили чималий резонанс через те, що Орбан нібито сказав про ЄС.

Спершу було таке: «Хтось запитав прем’єр-міністра, чи хоче він, щоб Угорщина залишилася в ЄС. “Категорично ні!», — сказав він, додавши, що в Угорщини не було іншого вибору, оскільки 85 відсотків її експорту спрямовано в ЄС.

Згодом це виправили, і журналіст написав у Twitter, що слова прем’єр-міністра були спотворені. Коли його запитали про причину зміни, він написав: «В оригінальному дописі я неадекватно пояснив контекст, у якому прем’єр-міністр зробив свій коментар».

«Він явно пожартував, коли сказав, що «точно не залишиться в Європейському Союзі. На його обличчі промайнула усмішка».

Економіка Угорщини залежить від ЄС, тож Орбан говорив про відповідальність політика перед своїми виборцями. За його словами, він чудово розуміє, що угорський народ хоче бути в ЄС, тому діятиме згідно з волею угорців, хоч це для нього розчарування.

Зловісний абзац, пов’язаний з ЄС, зник без пояснення — хоча кеш-пам’ять Google та Інтернет-архів все одно зберегли його — і був замінений таким:

«Орбан сказав, що для нього особисто боляче мати Угорщину в ЄС, піддану його знущанням, але немає сумніву, що Угорщина залишиться в ЄС, тому що від цього залежить її економічне процвітання. З усім тим, важко терпіти тиск з боку керівництва ЄС. Орбан наголошує на тому, що, дарма що особисто важко мати справу з бюрократією ЄС, доводиться так вчиняти, тому що це в національних інтересах Угорщини».

Крім ЄС, прем’єр-міністр також говорив про російсько-українську війну, включно з коментарем про те, що Україна тепер, як Афганістан, «нічия земля» — фраза, яка спричинила невеликий дипломатичний скандал. У відповідь на його заяву МЗС України викликало посла Угорщини через «абсолютно неприйнятні» заяви Орбана щодо України.

Мер Дніпра Борис Філатов у Telegram зреагував на заяву прем’єр-міністра Угорщини про те, що Україна — «нічия земля»:

«Орбан. По-російськи. Без політкоректності. По-перше, с***а мордо, наша земля не нічия, вона наша. Ми тут жили тисячі років, ми не приперлися з-за Уралу. По-друге, потрібен особливий талант, щоб тебе ненавиділи всюди — від Румунії та Словаччини до Сербії та України. Тріанонський договір був просто покаранням за історичне скотство. По-третє, ваша жорстокість і ваше постійне бажання догодити тиранам у всьому світі. Війна зробила вас вигнанцями історії. По-четверте, треба бути покидьками, щоб пробачати совєтам та їх спадкоємцям 1956 р. По-п’яте, треба бути абсолютними аморальними виродками, щоб ховатися під парасолькою ЄС і НАТО і звідти крутити всім дулі. Вилазьте з-під парасолі, і ми вас, б****ів, за три днів виметемо», — написав Філатов.

«Ідіоти. Ні, не угорський народ. А той, хто там при владі», — додав мер Дніпра.

У суботу Петер Сійярто відповів на виклик угорського посла: «Внаслідок цієї війни гинуть тисячі людей, цілі регіони України стають спустошені. Ось чому Угорщина хоче миру та негайного припинення вогню замість постачання зброї. Це була чітка позиція Угорщини з початку війни. Угорщина не хоче втягуватися у війну ні словом, ні діями».

У понеділок було опубліковано черговий звіт про розмову між Віктором Орбаном та закордонними журналістами, присутніми на медіа конференції Mathias Corvinus Collegium — цього разу на німецькому сайті pleiteticker.de , про що розповів журналіст Ральф Шулер.

За словами Шулера, прем’єр-міністр Угорщини сказав, що «очікує поглиблення напруженості між Угорщиною та рештою Європейського Союзу найближчими роками». На його думку, це так, оскільки між ним та рештою країн-членів ЄС існують розбіжності в думках щодо трьох фундаментальних питань. Це міграція, ЛГБТ+ і план Сполучених Штатів Європи.

Україна закликала керівництво Угорщини не поводитися у такий спосіб.

У МЗС України закликали Будапешт припинити антиукраїнську риторику, а також назвали неприйнятною заяву Віктора Орбана, в якій він порівняв Україну з Афганістаном і назвав її нічиєю землею. За словами речника МЗС Олега Ніколенка, Угорщина свідомо руйнує угорсько-українські відносини.

Послу Іштвану Ійдярто висловили рішучий протест, — вже сповіщає Reuters.

Варто додати, що попри угорську владу, народ країни є одним з тих, хто найбільше підтримує українців. Це тішить і дає надію, що Угорщина впорається з усіма викликами сьогодення.

Посол США в Угорщині розтлумачив проросійську політику Віктора Орбана

Останнім часом шириться думка, що Угорщина давно є ворогом миру.

У великій статті видання Politico проаналізувало стосунки прем’єр-міністра Віктора Орбана з Україною, та насамперед з Росією. У статті також згадується його передісторія розмови в Монастирі кармеліток, яка спричинила дипломатичний скандал, у якому він порівняв Україну з Афганістаном і «нічиєю землею».

Politico акцентує, що в Будапешті поведінку Орбана частково сприймають як внутрішньополітичний трюк, яким він відвертає увагу від проблем угорської економіки та апелює до націоналістичних виборців. Однак, на думку експертів, його риторика — це більше, ніж короткострокове політиканство: у такий спосіб він воліє зберегти свої давні добрі стосунки з Москвою.

Девід Прессман і Петер Сійярто

Союзники Угорщини по ЄС і НАТО дивляться на це все менш прихильно, про що свідчить заява посла США в Будапешті Девіда Прессмана. Він написав таке: «Політики уряду Угорщини часто говорять про сприяння миру, але — від засудження санкцій до прийняття пропозицій Росії про „припинення вогню“ — вони продовжують висловлювати погляди, які підтримує Путін. Ми приєднуємося до заклику уряду Угорщини до миру, але ці заклики мають бути адресовані Володимиру Путіну».

Водночас експерти в розмові з Politico нагадали, що Орбан не є антиукраїнським, він просто хоче задовольнити обидві сторони, включно з Росією. За даними видання, ті, хто знає прем’єр-міністра особисто, пояснюють його суперечливі коментарі частково його бажанням бути не таким як всі.

«Він вважає, що багато європейців насправді думають саме так, і очікує, що Європа врешті-решт не заступиться за Україну», — сказала Жужанна Селені, колишня членкиня «Фідес».

По-іншому оцінює заяви Орбана про Україну голова Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. «На жаль, це суто російська риторика. Угорщина вже давно є ворогом свободи», — акцентувала вона.

Угорська влада мільйонерів, яка не надто прагне сплачувати власні борги

Минулий рік не був роком банківських вкладів для міністра пропаганди та міністра національної оборони, в одного з них значно зменшилися статки, у другого не надто, а у міністра юстиції Юдіт Варги взагалі немає заощаджень. Натомість Віктор Орбан людина заощадлива, він задекларував 14 мільйонів заощаджень, Ференц Дюрчань також має 640 мільйонів.

Нерухомість Каталін Новак за останній рік не збільшилася, Президентка Республіки все ще володіє половиною ділянки житлового будинку на 240 кв.м та житлового будинку на 90 кв.м в XI. районі та ще три в Сегеді, площею відповідно 67, 166 і 174 кв. Їй вдавалося відкладати в середньому один мільйон форинтів на місяць. Крім роботи президенткою республіки, Новак має невеликий регулярний дохід від оренди нерухомості.

Петер Сійярто

Міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сійярто суттєво збільшив свої заощадження, але так і не сплатив борг перед батьками. Торік його фінансові активи не досягли навіть 10 мільйонів форинтів, але цього року він повідомив, що має майже 3 мільйони форинтів у цінних паперах і 27 мільйонів форинтів у банку. Його батьки позичили йому 30 мільйонів.

Окрім квартири в Будапешті та Ходмезевашархеї, Янош Лазар тепер володіє ще 37 об’єктами нерухомості. Більшість із них — земля, ліс та пасовища в околицях Ходмезевашархея, але він також має майже два гектари виноградників у Маді. Торік він збільшив свої угіддя, придбавши дві нові ділянки загальною площею 9 гектарів, і він також розширився в Маді, купивши невеликий виноградник із 3200 квадратними метрами пасовищ. Міністр володіє британськими автомобілями, окрім двох для полювання Land Rover Defender, він також має Mini Cooper Cabrio. Залишок готівки та банківські депозити подвоїлися у порівняні з минулим роком і наразі становлять 28 мільйонів форинтів. Він все ще має особистий кредит у розмірі 18 мільйонів форинтів, інвестиційний кредит у розмірі 38,9 мільйона форинтів і борг за оренду у розмірі 7,7 млн форинтів. Крім того, його борг перед приватними особами також збільшився на 5 мільйонів форинтів, що наразі становить 55 мільйонів форинтів. Окрім зарплати міністра та парламентарія, він отримує регулярну зарплату від Фонду Угорського університету сільського господарства та наук про життя та Фонду землі майбутнього покоління за посади члена та президента опікунської ради. Торік він повідомив про валовий місячний дохід у розмірі 1 мільйона форинтів і 950 000 форинтів відповідно, але в останній декларації ці суми більше не зазначені, як і дохід від оренди землі.

Янош Лазар

За пів року банківський вклад міністра національної оборони Крістофа Шалай-Бобровницького дещо зменшився. Як новий член уряду, він вперше подав свою податкову декларацію влітку, в якій повідомив про справді навдивовижу негативне фінансове становище, дебіторську заборгованість у 1 мільярд форинтів. Невдовзі він отримав 1 мільярд 625 мільйонів форинтів як акціонер London Capital Zrt., компанії, яка володіє 40 відсотками столичних казино, за результатами діяльності компанії за 2021 рік. З казино міністр пішов на початку року.

Згідно з поточною декларацією, у нього залишилося вісім об’єктів власності, його заощадження у форинтах зменшилися до 773 мільйонів, а його валютні резерви з 86 мільйонів впали нижче одного мільйона. На додаток до всього цього, він має 100 мільйонів форинтів «дебіторської заборгованості за іншими контрактами», 50 мільйонів форинтів у фонді HOLD PB і банківський борг у 58 мільйонів форинтів. Його Lexus зник. Урядовець опікується чотирма компаніями. Найціннішим з них є London Capital Kft., від якого як акціонер він може отримувати валову суму понад 5 мільйонів форинтів на місяць згідно з декларацією.

Серед своїх активів він назвав скрипку 1993 року, піаніно Yamaha, придбане у 2017 році, і Volvo, придбане у 2018 році, на додаток до своєї власності в Буді та Балатонхеньє.

Ґергелей Гуляс

Ґергелей Гуляс позбувся свого банківського боргу, борг за кредитом у 120 000 швейцарських франків, який він регулярно зазначав, зник, і він майже подвоїв свої не надто значні заощадження. Глава канцелярії прем’єр-міністра все ще володіє двома об’єктами нерухомості, у порівнянні з минулим роком його дебіторська заборгованість перед кредитними установами зросла з 7,6 мільйона форинтів до 13,4 мільйона форинтів.

Новий міністр енергетики увійшов до уряду з мільярдними статками та SuzukiSwift. Чаба Лантос, якого призначили в грудні, має 52 відсотки частки власності в районній квартирі, 910 квадратних метрів приватного саду в Токаї, натомість він інвестував величезні суми в інвестиційні фонди та цінні папери.

Чаба Лантос

Окрім будинку та землі в Балатонакаратті, Дьєрдь Матольчі успадкував будинок для відпочинку площею 28 квадратних метрів у Чопаку згідно з нещодавньою декларацією про майно голови центрального банку. Його активи також зросли на 118 мільйонів форинтів у державних облігаціях і 100 мільйонів форинтів у ощадних вкладах. Він також зазначив дебіторську заборгованість у розмірі 19 мільйонів форинтів.

Естер Віталіос, заступниця міністра культури та інновацій, досі не має власної нерухомості та досі володіє лише Suzuki Wagon R+ 2006 року випуску згідно з її останньою декларацією. У її житті відбулося стільки змін проти минулого року, що заощадження зросли з 4,8 мільйона до 5,5 мільйона, а борг по кредиту 5,1 мільйона вона сплатила.

Схожа ситуація в Петера Якаба, чия декларація майна була практично повністю порожньою. У торішній декларації він все ще мав на своє ім’я нерухомість площею 106 квадратних метрів у Мішкольці, але за останньою декларацією він більше не володіє нерухомістю. Якаб не має автомобіля, заощаджень і кредитів.

Відповідно до декларації про активи, «претензії Ференца Дюрчаня за іншими контрактами перевищують 640 мільйонів форинтів», і він має 461 мільйон форинтів у цінних паперах. Однак у президента DK є ще два серйозні борги, а саме банківський кредит на 59 мільйонів і кредит під заставу цінних паперів на 293 мільйони.

Петер Унгар

У декларації про майно лідера фракції LMP Петера Унгара немає суттєвих змін, кількість його нерухомості становить один об’єкт, а автомобіль він не змінив, їздить Toyota Rav4, купленою у 2020 році. На його банківському рахунку також не було великого руху грошей, лише мінімально зменшилася сума: він має 12 150 000 форинтів. З іншого боку, зменшилися статки в іноземній валюті зменшилася майже на 250 000 форинтів, що відповідає 9 117 000 форинтів.

Акош Хадхазі торік купив квартиру у Відні та наполовину став власником нерухомості площею 30 квадратних метрів. Крім того, незалежний представник має 20 мільйонів форинтів боргу.

Навіщо я про це написала? Ні, мені не цікаво рахувати чужі гроші, натомість угорські вчителі мають занадто малі зарплати, а загалом країна Угорщина не може похизуватися підвищенням рівня життя. Наочно перед нами типова країна колишнього соцтабору, яка ще 10 років тому була інша. Колись ліберальний Віктор Орбан обрав за приклад свого російського кореша.

Довідково:

Чаба Лантос, який наприкінці 2022 року очолив новостворене міністерство енергетики, розпочав свою кар’єру в інвестиційному банку Creditanstalt, обіймаючи різні керівні посади та зрештою генерального директора Угорського інвестиційно-банківського підрозділу (CA-IB). Багато років він був головою наглядової ради Будапештської фондової біржі та головою правління Центрального депозитарію та розрахункової палати (KELER).

У 2000 році він приєднався до ОТП Банку як член правління та заступник генерального директора, очолюючи відділ роздрібного банківського обслуговування. З 2007 року він займався інвестиціями в галузі охорони здоров’я та природничих наук, а у 2010 році став членом правління Richter Gedeon, найбільшої фармацевтичної компанії в Угорщині. З 2009 року Лантос обіймає посаду голови правління швейцарської європейської енергетичної компанії MET Holding.

Його статки становлять 2,4 мільйона євро, 381 тисячу доларів, 43,6 тисячі фунтів і 1,1 мільярда форинтів у різних фондах облігацій, акціях і державних цінних паперах.

Дещо про корупцію в Угорщині та толерування цього явища навіть міністеркою юстиції. країни

Віктор Орбан шукає друзів. Серед новоспечених — президент Киргизії

Віктор Орбан і президент Киргизії

Киргизький президент в Євросоюзі насамперед відвідає Угорщину.

Президент Киргизстану Садир Жапаров через два тижні першою в Європейському Союзі відвідає Угорщину, — зазначив міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сійярто на своїй сторінці у Facebook.

Сійярто написав, що розмовляв телефоном з міністром закордонних справ Киргизії Женбеком Кулубаєвим. Під час візиту киргизького президента буде підписано декларацію про стратегічне співробітництво між двома країнами, а також кілька угод з питань освіти, охорони довкілля та правосуддя.

«Безпека Центрально-Азійського регіону важлива для нас, оскільки вона також має опосередкований вплив на європейську безпеку, тому наша країна підтримує заявку Киргизстану на непостійне членство в Раді Безпеки ООН», — написав Сійярто.

За словами міністра закордонних справ, новий поштовх економічному співробітництву дасть фонд спільного розвитку, що містить 16 млн доларів (близько 5,7 млрд форинтів), в межах якого угорські компанії планують інвестувати в управління водними ресурсами та сільське господарство в Киргизстані. Щороку Угорщина надає стипендії 200 киргизьким студентам в угорських університетах, а 648 киргизьких студентів подали документи на наступний навчальний рік.

Китайська вакцина і Бахрейн отримали державну нагороду Угорщини

Петер Сійярто та міністр закордонних справ Королівства Бахрейн

За поданням Прем’єр-міністра Віктора Орбана Президентка Республіки Каталін Новак вручила високу державну нагороду Міністру закордонних справ Королівства Бахрейн. Відповідно до рішення, опублікованого в Угорській газеті, Абдуллатіфбін Рашид Аль Заяні «підтримує організацію захисту Угорщини від пандемії коронавірусу» і як визнання отримує середній хрест угорського ордена «За заслуги».

Петер Сійярто надав дивне обґрунтування події — Бахрейн з регіону Перської затоки зміг підтримати захист Угорщини від епідемії. Він розповів, що за посередництва свого колеги в Бахрейні отримав повну документацію щодо використання китайської вакцини під час епідемії.

«Бахрейн вже був там перед нами, тому що в Бахрейні вже почали використовувати китайську вакцину Sinopharm, відому в Угорщині».

Міністр закордонних справ і торгівлі написав на своїй сторінці у Facebook, що так міг би розпочатися процес ліцензування вакцини в країні, без допомоги міністра закордонних справ Бахрейну загинули б десятки тисяч та сотні тисяч людей були б під ризиком.

Слід зазначити, що сертифікацію Sinopharm критикували навіть в Угорщині, оскільки вона показала найгірші результати серед вакцин.

Незвичайний університет для українських студентів

Невидимий університет для України

Невидимий університет для України, програму реалізує Central European University (Budapest Campus) у співпраці з Imre Kertész Kolleg Jena університетом, а також українськими (Львівським національним університетом імені Івана Франка та Українським католицьким університетом) та світовими університетами-партнерами. Програма підтримується Мережею університетів відкритого суспільства за участі Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD), а також Porticus Foundation та Інституту міжнародної освіти (США).

Після успішного весняного та осіннього семестрів 2022 року сертифікована програма триватиме (пропонуючи кредити ECTS) для студентів молодших і старших курсів бакалаврату (BA) та аспірантів (MA та PhD) з України, незалежно від того, чи проживають в Україні, чи біженці до ЄС.

Невидимий університет для України пропонує інтенсивний досвід вивчення ролі України в мінливих європейських і глобальних контекстах, порушуючи питання, актуальні для українських студентів, у транснаціональній перспективі. Програма не має на меті замінити чи дублювати наявні можливості для навчання в українських університетах, а підтримати їх, заповнивши прогалини, які тимчасово виникли через російське вторгнення.

Програма розроблена в гібридному форматі (онлайн-навчання з можливістю короткого виїзного візиту до Будапешта у формі зимової та літньої шкіл).

Зимова школа Єнського університету

Навчальні курси навесні 2023 року:

Основний курс :«Переосмислення українських студій у глобальному контексті» (Остап Середа, Володимир Петрович, Балаж Тренченій)

Шість тематичних курсів:

PublicHistory (Вікторія Середа та Богдан Шумилович) за підтримки DAAD;

Переосмислення європейської безпеки після війни Росії в Україні (Томас Фетцер, Ксимена Куровська, Максим Яковлєв, Катерина Зарембо)

Верховенство права та права людини: старі виклики та нові можливості під час війни та невизначеності (Назарій Стецик та Дмитро Вовк, за підтримки IIE Centennial Fellowship; курс лише для студентів з юридичною освітою)

Соціальне підприємництво: поява, моделі та вплив (Володимир Куликов, Тетяна Водотика та Дора Мераї)

Війна та ЗМІ (Тарас Федірко та Оксана Саркісова)

(Пост)конфліктні трансформації на Західних Балканах: значення для України. (Володимир Петрович)

Крім того, передбачено випускний майстер-клас задля вступу до глобальної академії (Александра Вакру, Центр Девіса Гарвардського університету).

Право на участь має будь-який студент, який навчався за програмою бакалавра, магістра чи доктора в українському університеті у 2021–22 навчальному році або розпочав навчання в університеті у 2022 році. Участь у програмі безплатна.

Заявка має містити короткий (до 1 сторінки) мотиваційний лист та коротке резюме. Їх можна подавати англійською або українською мовами.

Дедлайн щодо заявки на участь у весняному курсі : 5 лютого 12:00. Щодо наступних курсів — стежте за новинами.

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: