Угорщина: біль Європи

15.03.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Угорщина – мій біль. На жаль, з кожним днем залишки демократії зустрічаються в країні все рідше. А Віктор Орбан, як корабель Відчай, впевнено йде на айсберг. Можливо, це дещо драматично звучить, натомість це саме так і є.

Дональд Трамп та Віктор Орбан

У Будапешті сотні людей пройшли ходою пам’яті жертв російської агресії та за суверенітет України

Кілька сотень людей взяли участь минулими вихідними в акції, організованій Momentum та асоціацією «Моя європейська Європа» до других роковин російського вторгнення в Україну. Захід розпочався з відкриття спільної виставки столичної мерії та посольства України, а потім люди пройшли від Ратушного парку до посольства Росії в Будапешті.

Хода в Будапешті

Сійярто вручив Вашингтону документ про ратифікацію вступу Швеції до НАТО

Міністр закордонних справ Угорщини без зволікань зателефонував своєму шведському колезі й сповістив про це, сказав, що критика Угорщини не містить нічого спільного з правдою, оскільки в країні «демократична політична система, що добре функціонує».

Та хто ж має сумніви щодо цього: байкарі Орбан з Сійярто відомі своїми талантами. Та менше з тим, мети досягнуто. Швеціє, вітаємо!

«У четвер о 8 ранку за Вашингтоном на моє доручення посол нашої країни у Вашингтоні Сабольч Такач вирушив до Держдепартаменту США і приніс ратифікаційну грамоту», — виголосив у Вашингтоні Сійярто, який особисто взяв документ із собою у США. «Отже, від імені Угорщини ми виконали всю роботу для того, щоб Швеція стала членом НАТО», — сказав він після того, як угорський парламент врешті ратифікував документ про вступ Швеції як останньої держави-члена до Організації Північноатлантичного договору, після півтора року затримки.

Сійярто пішов далі й розповів, що без зволікань поговорив телефоном зі своїм шведським колегою Тобіасом Більстремом, який також перебуває в американській столиці, оскільки їм також належить віддати певний документ, який свідчить про готовність приєднатися. «Якщо все це станеться, я думаю, що шведський прапор може бути піднятий у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі на початку наступного тижня», — з гордістю додав головний дипломат Угорщини.

Петер Сійярто нагадав, що процес схвалення парламентом не був короткий, після того, як «парламентарії назвали образою все, що їм доводилося чути від деяких шведських політиків останніми роками, коли Угорщину постійно сприймали як свого роду боксерську грушу», щодня били та ранили необґрунтованими звинуваченнями».

На мою думку, коли Сійярто врешті втратить свою посаду, він може відкрити школу акторського мистецтва й буде з нею успішний.

Сійярто не зупинявся: ««Ніхто не має права поставити під сумнів угорську демократичну систему. Угорщина — демократична країна, а угорська політична система — це демократична політична система, що добре функціонує. І ми не приймаємо ні від кого безпідставної критики, очевидно, що й парламентарії не хотіли цього терпіти».

Угорщині вдається впоратися без російського газу, але уряд Орбана воліє залежати від режиму Путіна. Схоже на гормональний збій

Газ для Угорщини

У порівнянні з 2021 роком внутрішнє споживання газ скоротилося майже на чверть — до 8,5 млрд кубометрів, повідомило Міненерго (МЕ) у зв’язку із Всесвітнім днем енергоефективності. 2022 року споживання газу досягло приблизно 9,5 млрд кубометрів. В опалювальному сезоні 2023/24 року природного газу було спожито на 2,4 відсотка менше, ніж роком раніше. У лютому за аналогічний період було зафіксовано ще більше падіння – на третину. У міністерстві пояснюють це м’якшою погодою.

На початку весни місткість сховища перевищує 70 відсотків. Коефіцієнт споживання, що становить 47 відсотків, є третім за величиною у Європі. Цей запас 4,7 мільярда кубометрів більш ніж у півтора рази перевищує рівень минулого року на той момент, якого вистачило б на забезпечення житлових приміщень майже на двісті днів.

Наразі є обов’язковою вимога ЄС до країн-членів скоротити споживання газу на 15 відсотків проти середнього показника за останні 5 років. Угорщина споживає майже 20 відсотків. Відповідно до переговорів, що тривають, регулювання може тривати як рекомендація. Уряд виступає проти будь-якої пропозиції, яка підриває визначення структури виробництва енергії на національному рівні.

За словами можновладців, менше споживання підвищує безпеку та незалежність постачань та захищає навколишнє середовище. Хоча потреба в енергії може знову збільшитися з відновленням економічного зростання, міністерство бачить добрі шанси те що, що більшість досягнутого зниження споживання може бути збережена назавжди. Наприклад, уряд заохочує до свідомого використання програми «Сонячна енергія плюс», яка допомагає домогосподарствам виробляти та зберігати екологічно чисту електроенергію, а також системи зобов’язань з енергоефективності, що мотивує ринкові заходи зі збереження енергії з початку 2021 року.

Варто нагадати, що обсяг російського газу, який закуповується ЄС, впав зі 150 мільярдів кубометрів на рік до 30 мільярдів кубометрів,

Можна було б заощадити 40 відсотків угорського поточного споживання газу, що дало б змогу дуже швидко попрощатися з російським газом. Регіональний дослідницький центр енергетичної економіки (REKK) при Університеті Корвінуса в Будапешті також оголосив про свій детальний аналіз у Всесвітній день енергетики. Інститут лише частково пояснює падіння національного споживання м’якшою зимою. Ті, хто мав змогу, перейшли з газу на дрова або в гіршому випадку на спалювання сміття. Домогосподарства замість інвестицій в енергозаощадження переважно скорочували колишній невиправданий перегрів. Для того, щоб дешевша та здорова кімнатна температура 20-21 градус була інтегрована в суспільну свідомість, REKK вважає за необхідне справжню масштабну хвилю реконструкції будівель, що дасть змогу скоротити витрати та забруднення повітря, а також поліпшити рівень комфорту.

Згідно з рішенням міністрів енергетики ЄС від 4 березня, задля якнайшвидшого відвикання від російського газу, державам-членам пропонується скоротити його споживання на 15 відсотків до кінця березня 2025 року в порівнянні з попереднім роком.

Виконання ускладнюється тим, що гуртові ціни на газ наразі впали до довоєнного рівня в Україні. Але цей захід також залишив ухилення.

Торік Угорщина почала ніби відходити від Росії, але про розірвання контракту навіть не йшлося. Згідно з ретельними розрахунками НДІ, великі газові електростанції також можуть бути замінені, що дасть країні змогу відмовитися від російського газу вже 2025 року. Споживання побутовими спорудами, яке в короткостроковій перспективі можна скоротити на 2,5 мільярда кубометрів, називають напрочуд великою і невикористаною можливістю.

Після 2027 року потреби в газі можуть здебільшого покриватися користуючись з постачання зрідженого природного газу (ЗПГ), що надходять судами до довколишніх портів. Тож припинення постачання з Росії (навіть через Україну) не буде загрозою безпеці Угорщині, стверджує REKK, що в різко контрастує із заявами уряду, які подаються як професійні.

Але ж як може Орбан образити кремлівського Вовку?

Ринкові інвестиції галузі можуть покрити додаткові потреби заводів із виробництва акумуляторів, які показують основну мету. Однак для перетворення будівель напевно потрібна участь держави та як вони наголошують, політична воля.

У Віктора Орбана дивакувата зовнішня політика, він поїхав до США без запрошення Білого дому

Віктора знають усі! А ти знаєш?

З наближенням президентських виборів у США, які відбудуться у листопаді, уряд Орбана відкрито і без найменшої ознаки стриманості втручається у внутрішні справи Сполучених Штатів, проводячи відкриту передвиборчу агітацію на користь колишнього президента США Дональда Трампа, який має намір повернутися, і проти чинного президента США Джо Байдена. Все подається у такий спосіб, що найменша підтримка Заходом будь-якого голосу, який критикує уряд Угорщини, вважається порушенням угорського суверенітету.

The Guardian назвала дії Віктора Орбана «фантастичною зовнішньою політикою», наголошуючи, що це майже безпрецедентний випадок, коли лідер країни-члена НАТО приїжджає до Сполучених Штатів, не зустрівшись із жодним реальним провідним політиком. У четвер він поговорив із головою Heritage Foundation, консервативного аналітичного центру, а у п’ятницю з Дональдом Трампом у Флориді. За оцінкою The Guardian, відносини між Будапештом та Вашингтоном ніколи не були такі погані з часів холодної війни. Однак за Орбаном стежать через побоювання, що сумнозвісний пропутінський прем’єр-міністр Угорщини намагається сприяти досягненню цілей Кремля у Сполучених Штатах через зв’язки з трампістами.

Колишній офіцер національної безпеки Петер Буда розповів, що Віктор Орбан, бувши свого роду зовнішньополітичним гравцем, поставив усе на крах ліберального міжнародного світового порядку і сподівався, що якщо він заздалегідь присвятить себе східним державам, що розвиваються, він зможе забезпечити собі вигідніше становище.

«Ми не помилимося, якщо припустимо, що Орбан зрештою лобіює інтереси Росії у США» — сказав він, навівши як приклад широко проголошену «промирну» політику уряду Орбана під час російсько-української війни, яка насправді, безсумнівно, є інтересами росіян. The Guardian також поговорила з Каталін Чех, яка розповіла газеті, що Орбан та Трамп можуть навіть обмінятися думками про те, як зруйнувати НАТО відповідно до інтересів Володимира Путіна.

Балаж Орбан, держсекретар прем’єр-міністра, заявив, що хоча нинішнє ліберальне американське керівництво не прагне зміцнення відносин з Угорщиною, «серед американських консерваторів інтерес до Угорщини, безперечно, зростає». Він додав, що Віктор Орбан відвідує США для зміцнення цих відносин. За його теорією, у цьому немає нічого незвичайного: політичні лідери з різних причин їздять у різні місця, де взаємодіють із партнерами, з якими збігаються стратегічні пріоритети та інтереси.

Балаж Орбан

Віктор Орбан, очевидно, хоче стати центральним гравцем у міжнародному консервативному (чи принаймні таким вважається) політичному русі. Він сподівається, що такі моменти можуть зробити його серйозним чинником в очах інших», — заявив газеті Guardian Петер Креко, директор «Політичного капіталу», додавши, що країни розміром з Угорщину зазвичай не здобувають особливої уваги з боку американських лідерів. Тож угорський уряд, який підтримує добрі відносини з Москвою та Пекіном і продовжує наймати на роботу колишніх комуністичних силовиків, звичайно, дуже далекий від традиційних американських консерваторів, і ця система примітна ще й тим, що «внутрішній бізнес має тенденцію спотворити конкуренцію» (в якій є систематична корупція, заснована на кумівстві).

The Guardian також нагадує, що останніми роками уряд Орбана найняв низку радників, пов’язаних з американськими республіканцями, аби поліпшити міжнародний імідж. У зв’язку з цим вони згадали, наприклад, улюблені конференції американських трампістів CPAC, що проходили в Угорщині, а також той факт, що аналітичні центри та фонди, напхані державними грошима, фінансують прибуткові робочі місця та стипендії для людей з добрими зв’язками.

«Нема ні досвіду, ні грошей, дедалі очевиднішу бездержавність держави можна лише маскувати безсовісною пропагандою та жорстокими репресіями»

Моральний капітал керівної партії похитнувся, коли ще один некомпетентний і скомпрометований політик зник у раковину, добре оплачувану громадянами, каже історик Андреа Пето, який вважає, що Fidesz повернулася до консервативного образу жінки з епохи Хорті.

Каталін Новак скерували у відставку, пост глави держави обійняв Тамаш Сулек. Жужанна Надь, дружина Сулека сказала: «Присутність жінок у суспільному житті та політиці, звичайно, дуже важлива, але я думаю, що їхня роль у сім’ї ще важливіша, і тут великий контраст, оскільки багатьом молодим мамам доводиться брати на себе все, виступати скрізь, і пов’язано з великими труднощами. Це схоже на чітке «керівництво».

Після заяви дружини нового президента республіки стає зрозумілим, що Fidesz відмовляється від цивілізаційних експериментів. Вони не хочуть долучатися до успіхів жінки у професії та в особистому житті. Вони повернулися до моделі суспільного життя консервативної жінки-дружини епохи Хорті: чоловік працює, дружина скромно забезпечує тло, але не забуває про гідних бідняків та займається соціальними питаннями. Жінка має хотіти, щоб їй давали, і не повинна хотіти нічим виділятися, а залишатися у сім’ї. Це не залишає місця жінкам зі своєю життєвою програмою. Для «Фідес» зовнішній вигляд більше не важливий, а натомість просувається ортодоксальна модель життя, яка працювала дуже довгий час.

Угорщина повертається у депресивне минуле, вона на шляху туди вже довго. На жаль.

Fidesz почала правити в 2010 році, зробивши класичну авторитарну пропозицію суспільству: вони пообіцяли фінансове процвітання в обмін на політичну свободу. Тобто вони як експерти зобов’язалися створити державу, яка добре функціонує, натомість очікуючи, що суспільство не займатиметься політикою. Суспільство, очевидно, прийняло цю пропозицію: політика стала одночасно лайкою і добре оплачуваним привілеєм групи людей, яка постійно скорочується.

Декілька послідовних скандалів показали, що суспільство готове пробачати матеріальні (Тіборч, Месарош) та моральні (Боркай, Саєр) порушення політикам, поки воно справедливо сподівається на постійне зростання рівня життя та добробуту. Однак наразі стало ясно, що немає ні досвіду, ні грошей, а все очевиднішу неспроможність держави можна замаскувати лише відвертою пропагандою та грубими репресіями.

Разом з тим, у міру того, як гроші закінчуються, еліта зменшується: шансів потрапити в неї не лише немає, а й, схоже, становище всередині стає дедалі складнішим. До цього додається зникнення морального капіталу: вперше Петер Мадьяр підтвердив зсередини «сім’ї» те, що всі чули з чуток або бачили навколо нього. Коли колишній чоловік колишнього міністра юстиції стверджує, що половина країни є власністю сім’ї прем’єр-міністра, це не можна просто пояснити ліволіберальною змовою «соросят».

У будь-якому разі моральний капітал владущої партії похитнувся, коли черговий некомпетентний і скомпрометований політик зник. Fidesz припустилася тієї ж помилки, що й польська PiS: вона розчавила церкви грошима і перетворила їх на політичний продукт, як і майже все інше. Одночасно, під час жахливих криз духовна потреба виборців у реальних відповідях, які вони явно не отримають від церкви, очолюваної Золтаном Балогом, посилюється. У цій ситуації справжньому консервативному уряду було б що виграти, оскільки не забуватимемо: Fidesz  перемогла досвідчений уряд саме тим, що пообіцяла інклюзивну, національно спрямовану ідеологію. Тепер із цієї історії стає ясно, що це звичайне політичне шахрайство.

«Ковальчук»Спілкувалася власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук, заступниця головного редактора


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: