Три стовпи Угорщини: абсолютне правління, необмежений контроль над інформацією та лояльність громадян до тих, хто владує

11.11.2022 0 By NS.Writer

Мальовнича Угорщина, що закохала в себе чимало людей, стала прикладом поступального знищення демократії. Дванадцятирічне панування Віктора Орбана засвідчило, що демократію слід виборювати щодня, а цивілізований світ має навчитися говорити правду й не давати змоги розвиватися авторитаризму.

Віктор Орбан

Про Віктора Орбана написали книгу

Віктор Орбан, чинний президент Угорщини, вже в історії. Створення міфів, ревізіоністські історії, звинувачення на вигаданих ворогів і союзників — це лише деякі інструменти, які використав Віктор Орбан задля створення «прийнятного» громадянина сучасної Угорщини. Клубки впливу та контролю угорської партії в суспільстві настільки міцні й абсолютні, що перспектива їхнього розмотування може спричинити кризу віри та має стати попередженням для демократії у Центральній Європі.

Володимир Путін пояснює свою агресію проти України культурною війною проти «нацизму», стверджуючи, що українців — як нації — насправді не існує. Дональд Трамп пропонує своїм виборцям у США пропозицію «Америка понад усе», використовуючи насамперед культурні аргументи, пов’язані з американською ідентичністю. Протестувальники на Вацлавській площі 3 і 28 вересня говорили про бажання мати уряд, який би захищав «справжні чеські інтереси», що б це не означало.

Зробити себе жертвою свого оточення та отримати політичну владу за допомогою культурних аргументів, які використовують міфічне минуле та культурні відмінності, стало одним з основних методів авторитарних або авторитарно орієнтованих політиків. Ключем до розуміння багатьох популістів є політика ідентичності, те, що чимало демократів не квапляться усвідомлювати та не можуть на це реагувати. Прикладом такого нерозуміння є відносини Європейського Союзу з Угорщиною, де політика ідентичності стала основою керування прем’єр-міністра Віктора Орбана, який у владі з 2010 року.

Створення нового бачення Угорської держави спирається на три стовпи: абсолютне правління, необмежений контроль над інформацією та лояльність громадян до тих, хто владує. Але для цієї базової структури Орбан і його партія Фідес все ще потребують «нового угорця», громадянина, який після всіх політичних потрясінь останніх десятиліть і впливу глобалізації зможе знайти ідентичність, яка спростить його життя, пояснення безрадісної ситуації, в якій він опинився, і пошук лідера, який виведе його з цієї пастки. Про те, як Орбан і його партія «Фідес» створили таку нову ідентичність, йдеться в новій книзі польського аналітика Домініка Хеджа «Переосмислена Угорщина. Як Віктор Орбан програмував національну ідентичність».

Тим часом до 19 листопада уряд Віктора Орбана рвучко адаптує законодавство до вимог ЄС, щоб отримати гроші від Європи.

Чому 19 листопада? Цього дня розпочне роботу Офіс доброчесності для запобігання шахрайству та корупції. Його створення є однією з вимог ЄС до Угорщини. Офіс має контролювати витрати коштів ЄС — не лише майбутніх, а й уже виданих. Для перевірки Угорщина матиме 5 років з моменту подання заяви.

Керівництво офісу у складі трьох осіб було призначено нещодавно президенткою Каталін Новак. Очолив структуру колишній аналітик PwC Ференц Біро. Як зазначено в його біографії, він має великий досвід виявлення шахрайства та корупції. Коментатори наголошують, що з точки зору іміджу він мав би протягом кількох тижнів (до 19 грудня) відкрити кілька проваджень і в такий спосіб продемонструвати незалежність і свободу ухвалення рішень.

Ференц Біро

Угорщина продовжує чинити опір санкціям щодо Росії, які на думку влади впливають на енергетичну безпеку країни

АЕС у Пакші

Міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сійярто зазначив Громадському Радіо, що війна в Україні триває вже вісім місяців, а європейська економіка «бореться». Доходи домогосподарств дедалі зменшуються через інфляцію, яку підігрівають санкції, додав він. За його словами, навіть згадка про новий пакет санкцій ЄС спричинила чергове зростання цін на газ на світовому ринку. Новий пакет, дев’ятий, як повідомляється, охоплює атомну енергетику, сказав він, але це червона лінія для Угорщини. Єдина атомна електростанція покриває третину виробництва енергії в Угорщині, сказав він, тож розширення АЕС у Пакші зменшить рахунки громадян. Натомість більшість країн ЄС хочуть поширити ядерні санкції на розширення атомної електростанції «Пакш», адже на думку Європарламенту, співпрацю з російськими компаніями в цій галузі слід припинити. Натомість Сійярто твердить, що припинення розширення може призвести до подальшого зростання цін і перебоїв у постачанні.

Сійярто наголосив, що санкції також серйозно впливають на продовольче забезпечення. Підвищення ціни на газ значно збільшує собівартість сільськогосподарського виробництва, санкції також поширюються на окремі компоненти добрив. Зростання цін на харчові продукти в країнах, що розвиваються, збільшує ризик голоду. Це спричинить ще більші хвилі міграції та посилить тиск на кордони Європи.

Міністр акцентував важливість діалогу «між великими державами» з метою забезпечення миру між Росією та Україною. За його словами, для припинення війни шляхом переговорів потрібні російсько-американські канали зв’язку.

Монотонне безперервне артикулювання кремлівських наративів естеблішментом Угорщини має змусити Європу всерйоз замислитися над тим, що перед її очима тривають злочинні ігри, які мають на меті лише збагачення угорської влади та зміцнення «орбанізації» країни.

Угорська економіка на межі колапсу

Один з найближчих партнерів Угорщини, Польща в особі президента Анджея Дуди, висловився щодо краху угорської економіки на цей момент.

Президент польської панівної партії Ярослав Качинський, колишній союзник Віктора Орбана, наголосив, що економіка Угорщини на межі краху. Польща відмовляється йти шляхом Угорщини щодо фондів ЄС. Bloomberg повідомляє, що Анджей Дуда та Ярослав Качинський минулими вихідними обговорили позицію Польщі щодо суперечки стосовно фінансування ЄС. Президент Польщі дав інтерв’ю також wpolityce.pl, яке буде опубліковано найближчим часом.

Відповідно до інтерв’ю, Анджей Дуда сказав, що, на його думку, Польща зробила достатньо жестів у бік Європейської Комісії. Президент наголосив, що він виключає можливість надання Польщею будь-яких інших поступок цій європейській інституції.

Тим часом Ярослав Качинський також наголосив, що він не має сумнівів щодо отримання Польщею коштів після перемоги його партії на майбутніх виборах. Однак додав, що було б прикро, якби вони опинилися в такій самій ситуації, як Угорщина щодо фондів ЄС, повідомляє Index.hu. «Сьогодні Орбан був змушений піти на низку поступок Європейському Союзу з далекосяжними наслідками, оскільки їхня економіка просто на межі краху. Ми не можемо робити таких помилок», — сказав Ярослав Качинський.

Ця ситуація визрівала як набряк вже довгий час, і момент Х настав. Натомість Тібор Наврачич, угорський міністр, відповідальний за використання фондів ЄС, згадав Польщу як застереження щодо того ж питання з різних причин. За його словами, зобов’язання та їх виконання можуть поставити Угорщину в кращу позицію, ніж Польщу, де багато питань обговорюються. Політик наголосив, що й уряд Угорщини, і Європейська Комісія мають зберігати холодний розсуд.

Тібор Наврачич

Чим це скінчиться, буде зрозуміло найближчим часом. Найбільша помилка Віктора Орбана — перебільшення власної значущості для світу. Марнославство — марна слава — на свій гачок ухопило не одного і врешті знищило.

Крім того, Європейський Союз неодноразово попереджав угорського президента щодо загравань з Кремлем у час кривавої війни проти України та стосовно корупції, що набула в Угорщині неабияких масштабів.

Шкода, що часом життя цілого народу залежить від однієї невідповідальної особи, яка воліє грошей, влади, а доля громадян її не надто бентежить.

Угорський уряд ніби й не погоджується з Путіним, але й не суперечить його висловлюванням

Днями президент Росії заявив, що Польща, Румунія та Угорщина можуть навіть мати територіальні претензії до України. Перші дві країни швидко зреагували на такі заяви Путіна і відразу їх спростували. Угорщина, однак, не була настільки швидкою і рішучою. Путін стверджує, що Польща, Румунія та Угорщина силою передали території Україні. Він додав, що вони досі не відмовилися від свого бажання забрати частину України та повернути раніше анексовані території.

Міністерство закордонних справ Румунії відповіло на слова Володимира Путіна в заяві для преси наступного ж дня, 5 листопада. У дипвідомстві написали: «МЗС Румунії відкидає заяви, зроблені у промові президента РФ з нагоди Дня національної єдності, які неправдиво натякають на те, що Румунія має територіальні претензії до України», «У цьому контексті Румунія підтверджує свою рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів».

 Польща звинуватила російського президента в поширенні дезінформації через його виступ. «Він говорив про чутки та фейкові новини, які абсолютно не відповідають дійсності», — зреагували у Варшаві на заяви Володимира Путіна.

 Угорський уряд деякий час не коментував, але 7 листопада на запит ЗМІ в міністерств закордонних справ Угорщини спромоглися мляво відповісти: «Ми не вважаємо коректними заяви про поглиблення військового конфлікту. Замість таких заяв нам потрібне негайне припинення вогню та мирні переговори!”

Хто винен? Певна річ, кремлівський агресор, який зневажає міжнародне право, будь-які угоди і будь-які закони життя homosapiens. Натомість постійний страх і небажання світу мати з ним справу абсолютно розмили усі межі дозволеного і надто здорового глузду не лише для російського диктатора зокрема, а для держави Росія.

Варто нагадати, що в липні очільник Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін сповістив, що керівництво Польщі почало розробляти сценарії фактичного поділу України. За його словами, у Варшаві переконані, що США та Велика Британія будуть змушені підтримати цей план. Як зазначив Наришкін, це спроба повторити для Польщі історичну «угоду», укладену після Першої світової війни, коли Захід в особі Антанти визнав право Варшави окупувати частину України. Тоді Польща була готова захистити своє населення від «більшовицької загрози», а потім долучити ці території до складу Польської держави.

Угорщина обіцяє продовжувати допомагати Україні на двосторонній основі, натомість стане на заваді фінансуванню України Європою

Петер Сійярто

Міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сійярто заявив, що Угорщина готова продовжувати допомагати Україні на двосторонній основі, але не підтримуватиме надання кредиту Європейським Союзом для цієї мети.

Посилаючись на проєкт закону, який Європейська комісія, як очікується, представить цього тижня, що пропонує 1,5 мільярда євро щомісячної допомоги для покриття фінансових потреб країни, що постраждала від війни, міністр Сійярто сказав на зустрічі міністрів закордонних справ країн Центральноєвропейської ініціативи, що Угорщина підтримала виділення коштів на охорону здоров’я, освіту та культурно-релігійні заклади країни «на десятки й сотні мільйонів євро» ще до війни. «Ми готові й надалі підтримувати Україну на основі двосторонньої угоди», — сказав він. Водночас Угорщина «безумовно не підтримає взяття ЄС кредиту» для цієї мети, оскільки «ми вже це робили один раз». Ми підтримали кредит, який ЄС взяв під час пандемії коронавірусу, і цього було більш ніж достатньо», — сказав він. Щодо санкцій, запроваджених проти Росії у відповідь на її напад на Україну, міністр Сійярто акцентував, що ці заходи мали протилежний ефект тому, що передбачалося під час їх запровадження: «Жорстокість війни зростає, і європейська економіка, а не російська, постраждала. Ось кого поставили на коліна».

На жаль, для угорського міністра закордонних справ епідемія коронавірусу й пролиття крові українців у війні з Росією є тотожними речами, ще й надто триває поглиблення наративу, що якби не допомога Україні, Європа почувалася б чудово.

Імовірно 22 листопада Європейська Комісія затвердить освоєння коштів фонду реставрації, за що може відбутися голосування 6 грудня. Водночас Угорщина може бути звільнена від певних умов. Це дало б угорському уряду змогу відмовитися від свого вето на запровадження глобального мінімального податку, який Рада все ще може ухвалити в останню хвилину, а також спонукало б уряд Орбана не накладати вето на пакет допомоги Україні, який міністр закордонних справ Петер Сійярто заздалегідь критикував, і угода могла б навіть сприяти ухваленню нового пакета санкцій проти Росії.

Продовольча інфляція як наслідок здорожчання енергоносіїв

Слід змінити політику санкцій, щоб стримати зростання цін на харчові продукти задля продовольчої безпеки, акцентував заступник держсекретаря Оскар Окрош. Він стверджує, що зростання цін на харчові продукти є наслідком здорожчання енергоносіїв, і, певна річ — через санкції Європейського Союзу проти Росії.

Аграрний сектор все більше залежить від наукомістких технологій, і майбутнє та конкурентоспроможність сільського господарства Угорщини значною мірою залежить від надання подальших відповідних можливостей навчання для сільських жителів, сказав Окрош на зустрічі міністрів сільського господарства ОЕСР під назвою «Будівля. Стійкі сільськогосподарські та харчові системи в мінливому середовищі».

На його думку, спільними викликами є підвищення продуктивності сільського господарства при спільній реалізації кліматичних заходів. Це вимагає пристосування до кліматичних умов шляхом обґрунтованішого вибору культур та це тісної співпраці між фермерами та споживачами, включаючи зміну звичок споживання та виробництва Добре навчені працівники та успішне передання навичок є ключовими складовими успіху сільськогосподарського сектору Угорщини. Серед іншого Угорщина виплачує вищі відсотки за прямі субсидії ЄС, надає сільськогосподарським підприємствам дешеві кредити на оборотний капітал і відтерміновує виплати кредитів, пов’язаних з оборотним капіталом та інвестиціями, з вересня 2022 року на грудень 2023 року.

Вовк з Волл-стріт і член королівської родини відвідають Будапешт

Джордан Белфорт

Колишня дружина Ендрю, принца Йоркського, Сара Фергюсон приїде до Будапешта, щоб презентувати свою нову книгу. Крім того, вовк з Волл-стріт Джордан Белфорт також відвідає столицю Угорщини в листопаді, щоб прочитати лекцію. Британська королівська особа Сара Фергюсон написала роман під назвою «Її серце для компаса». Угорський примірник роману з’явиться в книгарнях з 21 листопада, а 1 грудня о 16:00 член британської королівської родини має прибути на Libri Allee у Будапешті, щоб презентувати його. Історія роману обертається навколо життя прапратітки Фергі.

У шлюбі зі своїм колишнім чоловіком принцом Ендрю Сара Фергюсон жили як на американських гірках. Як офіцера британських збройних сил його неодноразово відряджали на службу за кордон, і його дружина проводила цей час, розважаючись у компанії інших чоловіків. Крім того, її напівоголені світлини потрапили в пресу, віддаляючи її від королівської родини. Вона розлучилася з Ендрю в 1996 році, але експодружжя все ще ділить один, виховує двох доньок, Беатрікс і Євгенію.

Тим часом Джордан Белфорт, Вовк з Волл-стріт, також відвідає Будапешт, щоб провести тренінг. Белфорт добре знається на мотиваційних тренінгах, відколи у світових кінотеатрах вийшов фільм про його життя з Леонардо ді Капріо в головній ролі. Він навчає слухачів ключових аспектів комерції, ділових переговорів і методів збільшення продажів і ведення успішного підприємства.

Белфорт відсидів два роки у в’язниці та заплатив 100 мільйонів доларів за те, що знищив життя багатьох американців, які вклали гроші в акції, які продала заснована в 1989 році компанія Белфорта Stratton Oakmont. Тепер він розповідає про законні шляхи укладання плідних ділових угод перед великими авдиторіями. Його перша сесія в Будапешті відбудеться 14 листопада. Вартість квитків чимала.

Сара Фергюсон

Гуси-пророки в Угорщині: День Мартина — традиційне угорське свято

День Мартина

День Мартина в Угорщині зазвичай означає страви з гуски та молоді вина на столі. 11 листопада — останній день перед Різдвяним постом, тож навіть ті, хто готується до посту, можуть їсти у своє задоволення без жодних сумнівів.

Свято Мартина сповнене народних традицій. Попри все, на угорському столі обов’язково ви побачите печену гуску й добре молоде вино.

Цей день пов’язаний зі святим Мартином, який народився близько 316 року в Паннонії та помер у 397 році. Святий Мартин започаткував угорське християнство, а бенедиктинське абатство Паннонхалма, місце його народження, споруджене на його честь. Є чимало історій про святого Мартина, його молоді роки та дива і зцілення за його життя. Мартин був обраний єпископом Тура в 371 році, але він не погоджувався з обранням і заховався серед гусей, де прагнув переховуватися від виборів. Однак легенда свідчить, що гуси зрадили його й показали людям, і він був змушений прийняти єпископство. Святий Мартин виконав важливу місіонерську роботу, навернувши до християнства більшість навколишніх язичницьких сіл.

Асоціація святого Мартина з молодим вином поширена в багатьох країнах, молоде вино зазвичай роблять і дегустують саме цього дня. Отже, звідти й вислів: «Святий Мартин — суддя вина».

Зокрема, існує чимало передбачень, пов’язаних із Мартином як язичницьких, так і християнських. Однією з таких традицій є спостереження за погодою. За переказами, якщо 11 листопада випав сніг, то очікуй м’яку сльотаву зиму. Говорили, що «Мартин приїхав на білому коні!» Якщо ж 11 листопада не було морозу, то зима буде сувора і морозна. У такому разі говорили: «Мартин приїхав на бурому коні». За народними прикметами, дощ на Мартина теж не є доброю прикметою. Зазвичай після нього йде мороз, а потім посуха. Але якщо на Мартина погода гарна, то зима буде дуже холодна. А гусячі кістки цього дня також передбачають погоду. Якщо гусяча кістка коричнева і коротка, значить, буде сльота і дощ, а якщо довга і біла, снігу буде багато.

Згідно з легендою, у день святого Мартина також жінкам заборонено працювати, насамперед прати та сушити білизну, бо це може викликати мор серед худоби.

Сни в ніч на 11 листопада магічні, несуть щастя тим, кого побачили уві сні.

З нагоди Дня святого Мартина в багатьох місцях заведено влаштовувати паради ліхтариків і факелів. Переважно на територіях Нідерландів та Німеччини, але є також місця в Угорщині, де в темряві запалюють вогнища або ходять головним шляхом з ліхтарями.

День Мартина

Лячні ціни на Різдвяному ярмарку в Будапешті

Різдвяний ярмарок

Різдвяні ярмарки ніколи не бувають дешеві, це відомий факт. Однак цього року вони будуть значно вищі з огляду на усі події, що тривають у світі. Навіть торік ціни на будапештських різдвяних ярмарках були чималі, але цьогорічні будуть значно вищі. Доброю новиною угорці назвали факт, що центральний ярмарок у Будапешті відбудеться, попри все. Будапештський різдвяний ярмарок триватиме на площі Верешмарті, повідомляє Penzcentrum.hu. Це важливо, оскільки це головна туристична привабливість у зимовий сезон.

Середні ціни на торішніх ярмарках у Будапешті:

Глінтвейн (3 дл): 900 форинтів

Чай (3 дл): 700 форинтів

Картопля фрі: 800 форинтів

Гамбургер: 2300 форинтів

Смажені каштани (10 штук): 1000 форинтів

Смажена ковбаса: 2000 форинтів

Торт-труба: 1200 форинтів

Угорські овочі

Натомість чимало людей прагнуть потрапити на Різдво до Будапешта, бо ярмаркові дійства насправді вражають і спогади не полишають. Все, що є найкраще в Угорщині — від їжі й сувенірів до розваг — можна знайти саме там. Варто додати, що торішній топ найкращих європейських святкових ярмарків очолило різдвяне містечко Advent Feast at the Basilica в Будапешті.

Екскюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, Newssky (Будапешт)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: