Корупція і демократія не можуть жити разом. Доведено владою Угорщини

16.09.2022 0 By NS.Writer

Угорщина — перша країна, що зазнала перевірки відповідно до нових правил, які дають змогу ЄС карати членів, що підривають його фінансові засади. Європейська Комісія витратила місяці на розслідування ерозії верховенства закону за понад десятирічний період перебування Віктора Орбана при владі та має намір рекомендувати скорочення фінансування Угорщини.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Уряд Віктора Орбана вкотре нагадав про корупцію

Виконавчий орган Європейського Союзу планує рекомендувати скоротити фінансування уряду прем’єр-міністра Віктора Орбана через занепокоєння щодо широкого поширення хабарництва в Угорщині, йдеться в Bloomberg з посиланням на високопосадовців ЄС, що воліють до офіційного рішення на називати себе.

Європейська Комісія має намір офіційно оформити свою оцінку в неділю, натомість наразі таке рішення офіційно не затверджене. Потім уряди ЄС ухвалять остаточне рішення протягом трьох місяців, і для того, щоб пропозиція виконавчої влади набула чинності, знадобиться кваліфікована більшість держав-членів.

Форинт впав на 1,1% щодо євро. Інвестори акцентували, що невизначені перспективи стосовно фондів ЄС сприяють непропорційному продажу угорських активів цього року.

«На жаль, я не в змозі на сьогодні повідомити про будь-які позитивні зміни, натомість я сподіваюся, що поточна процедура надасть угорській владі можливість надати адекватні та правдиві відповіді на висловлені занепокоєння», — сказав комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс в Європейському Парламенті.

Кабінет міністрів Орбана, що втратив доступ до фінансування блоку в очікуванні результатів розслідування, сподівається залучити понад 40 мільярдів євро (40 мільярдів доларів) фінансування ЄС до 2027 року. Нещодавно він запропонував створити антикорупційне агентство та внести зміни до ряду законів, зокрема щодо державних закупівель, аби спростувати застереження виконавчої влади ЄС.

Балаш Орбан, політичний директор прем’єр-міністра, заявив, що прозорість у використанні коштів Європейського Союзу є спільним інтересом Угорщини та ЄС.

Балаш Орбан

Виступаючи перед щорічним громадським заходом у Кьоче на заході Угорщини, Орбан сказав журналістам у відповідь на запитання щодо планів створити угорську антикорупційну раду, що Брюссель та уряд Угорщини постійно контролюють використання коштів ЄС. У цій сфері немає жодних суперечок із Брюсселем, і уряд вітає всі пропозиції, додав він. У відповідь на запитання про те, чи виявляє Угорщина належну повагу до вчителів, він сказав, що наскільки країна може це собі дозволити, настільки докладає зусиль задля належного ставлення до освітян у фінансовому сенсі.

Угорщина створює черговий антикорупційний орган

Відповідно до нещодавнього рішення, уряд Угорщини створить новий антикорупційний орган на додаток до відновлення антикорупційної оперативної групи, яка існувала раніше. Цей захід спрямований на отримання доступу до Фонду відновлення ЄС, але експерти, які досліджували корупцію в країні, досить скептично ставляться до того, що така інституція забезпечить будь-які значущі зміни в угорській системі. Якби країна приєдналася до Європейської прокуратури, можна було б очікувати реальних результатів, але про цей варіант досі не йдеться.

«Як і в країнах Західної Європи, в Угорщині все ще існують сучасні антикорупційні інституції, функція яких полягала б у забезпеченні того, щоб державні витрати створювали конкурентне середовище для ринку. Але жодна з них не виконує свого завдання задовільно», — наголосив Янош Іштван Тот, директор Будапештського дослідницького центру корупції (CRCB).

Тот зазначив, що може здатися, що в Угорщині все є для боротьби з корупцією: законодавча база відповідає вимогам ЄС, Управління з державних закупівель, Управління з економічної конкуренції, прокуратура та поліція працюють. Але ці установи не можна вважати автономними установами в Угорщині, тож не варто очікувати, що вони будуть ефективні у протидії корупції, яка заполонила всі рівні державних витрат. Дослідник стверджує, що, виходячи з цього, створення нової установи не розв’яже проблему.

Йожеф Петер Мартін

Йожеф Петер Мартін, виконавчий директор Transparency International Hungary, також скептично налаштований:

«За останні 12 років в Угорщині не було справді незалежної моніторингової установи. Якби це сталося зараз, це був би величезний прорив, який вийшов би за межі боротьби з корупцією, але шанси, що це станеться, невеликі».

Однак, з огляду на логіку системи, дуже важко уявити, що нова інституція буде ефективною, а не черговим NER-утворенням: неудавано незалежною, не підконтрольним актором, який не йде проти влади по суті. (Примітка: абревіатура NER є скороченням від Nemzeti Együttműködés Rendszere, що означає «Система національної співпраці». Термін був введений урядом Орбана на початку 2010-х років і спочатку використовувався для позначення змін всередині уряду, які мали бути запроваджені. Наразі цей термін використовується в розмовній угорській мові для позначення панівної еліти партії Фідес та олігархів навколо неї — усі вони отримують прибуток від системи.)

«Держава поступово потрапила в полон урядової еліти та неформальної бізнес-групи навколо неї, і щонайменше до 2015 року незалежність усіх інституцій, крім судів, втрачена. У цій системі створення справді автономної антикорупційної влади означатиме зміну парадигми, чого я не очікую», — сказав Йозеф Петер Мартін.

Міністр фінансів Угорщини переконує, що санкційна політика Європейського Союзу не виправдала очікувань

Виступаючи в суботу після зустрічі міністрів фінансів ЄС у Празі, міністр фінансів Михай Варга сказав, що політика санкцій Європейського Союзу не виправдала очікувань, адже зараз Європа платить непомірно високу ціну за російські енергоносії. «Жорстока інфляція та дефіцит енергоносіїв, пов’язаний із санкціями, ставлять Європу на коліна», — сказав він. У той час як економіка Угорщини показала добрі результати, річне зростання в другому кварталі становить 6,5 відсотка, що є одним з найвищих темпів зростання в ЄС, — рекордно високі ціни на енергоносії та інфляція та збитки, завдані посівам через посуху, ймовірно, сповільнять зростання в третьому та четвертому кварталах, хоча зростання може досягти приблизно 4 відсотків у 2022 році, — додав він. Міністр Варга сказав, що Угорщина продовжує виступати проти узгодженого прийняття рішень щодо оподаткування та не відмовлятиметься від свого податкового суверенітету. Водночас міністр заявив, що Угорщина підтримує екстрений пакет фінансової допомоги Україні на 9 млрд євро. Він зазначив, що Угорщина вже надала понад 28 мільярдів форинтів (69 мільйонів євро) допомоги Україні, а понад 900 тисяч біженців перетнули країну. Крім того, країни-члени, які межують з Україною, беруть на себе фінансовий тягар війни, якого не мають інші країни-члени, додав Варга.

Партія влади в Угорщині зберігає перевагу над опозицією

Соціологія

За результатами опитування, проведеним Інститутом Незепонта, панівна партія Фідес і далі має перевагу над опозиційними партіями, натомість ця підтримка впала на 7 відсоткових пунктів до 47 відсотків.

Водночас підтримка опозиції зменшилася майже до 32 відсотків, навіть з огляду на невпевненість виборців, які могли б підтримати спільний опозиційний список», наголосив Незепонт. Тим часом частка виборців, які не визначилися, зросла до 11 відсотків. Схоже, що «ті, хто залишив Фідес, стали невизначеними, а не прихильниками опозиції», — йдеться у дослідженні. За словами Незепонта, опозиційна Демократична коаліція (DK), Соціалістична партія, LMP, Jobbik, Párbeszéd і Momentum, які сформували спільний список на квітневих парламентських виборах, наприкінці серпня мали 16 відсотків підтримки у порівнянні з 17 відсотками в липні. DK і Mi Hazánk (Наша Батьківщина) були єдиними партіями, які підвищили свою підтримку на 1 відсотковий пункт до 6 відсотків відповідно, підсумував соціолог.

Президентка Угорщини Каталін Новак з чоловіком отримали запрошення відвідати церемонію поховання Королеви Великої Британії Єлизавети II

Королева Єлизавета II в Угорщині у 1993 році

Президентка Каталін Новак відвідає похорон королеви Великої Британії Єлизавети II 19 вересня, адже отримали запрошення відвідати церемонію. Похоронна служба відбудеться у Вестмінстерському абатстві в Лондоні, де Єлизавета вийшла заміж і була коронована.

Раніше президентка Угорщини висловила співчуття через смерть королеви Великої Британії.

«Від імені Угорщини я передав свої найщиріші співчуття королю Карлу III і @RoyalFamily

Спочивайте з миром, Ваша Величносте!»

Як свідчать хроніки, королева Єлизавета II підкорила серця угорців у травні 1993 року, коли з герцогом Единбурзьким провела чотири дні в Угорщині. Їхній візит детально висвітлювався як угорською, так і іноземною пресою. Королева побачила Священну корону Угорщини, відвідала музеї та виступила з промовою в парламенті. Окрім звичайних політичних візитів, вона також зупинилася в притулку для бездомних, поїла на фермі в Bugacpuszta під угорську музику. Вчинки Королеви по-справжньому полонили серця угорців. Той візит був яскравою подією в житті країни.

«Я завжди хотіла приїхати до Угорщини, тому для мене це особливий момент бути тут, у Будапешті», — сказала Єлизавета II після прибуття до Угорщини зі своїм чоловіком, принцом Філіпом. За кілька годин до прибуття королеви угорці були в захваті від хвилювання, коли вони зібралися, щоб чекати її приходу.

За кілька годин до приземлення британського приватного літака Арпад Ґонч, президент Угорщини та колишній дисидент, який налагодив зв’язки з Великою Британією в посткомуністичну еру, зібрав журналістів, щоб сказати, що завдяки англійській мові він дожив до падіння режиму. Перед тим, як президент республіки вирушив зустрічати королівську пару в аеропорту, він додав, що його перша зустріч з Її Величністю в 1991 році назавжди залишиться для нього дорогим і незабутнім спогадом. Він сказав, що королева виявила щирий, сердечний інтерес до Угорщини. Президент Республіки жартома зауважив, що може гарантувати, що люди, які вітають в Угорщині членів королівської сім’ї на вулицях не були б такими, як натовпи, яких гнали на заходи комуністичними методами».

Угорщина не погоджується обмежити ціни на газ спільно з ЄС

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто

Тим часом питання постачання енергоносіїв не надто об’єднує Європу. Зокрема Угорщина не має наміру долучатися до спільної європейської політики у цьому питанні.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто напередодні екстреної зустрічі міністрів енергетики ЄС попередив, що запропоноване європейське обмеження ціни на російський природний газ призведе до негайного припинення постачання до Європи Москвою. Він назвав такий захід «прихованими санкціями», які спричинять подальше зростання цін на енергоносії та серйозні проблеми з точки зору безпеки постачання. Сійярто назвав пропозицію ЄС абсурдною, заявивши, що вона спрямована на «придушення імпорту російського газу». Сійярто наполягає на тому, що запропонований захід буде політичним кроком для скорочення російських державних доходів і не матиме як результат зниження цін. Він також сказав, що пропозиція була «замаскована під обмеження ціни», оскільки «як комерційний захід вона може бути прийнята більшістю у дві третини, тоді як санкції потребують одностайної підтримки». Угорщина зіткнеться з серйозними ризиками для безпеки енергопостачання, якщо російський газ буде заборонений на європейському ринку, сказав міністр. «Забезпечення постачання газу для країни — це не політичне чи ідеологічне… а життєве питання», — акцентував ввін.

Минулого місяця «Газпром» почав нарощувати постачання до Угорщини, збільшивши раніше узгоджений експорт через трубопровід «Турецький потік». Росія задовольняє більшість потреб Угорщини в нафті та газі.

«Ми не готові дозволити комусь змусити угорський народ платити за війну. [Для нас] буде фізично неможливо купити достатню кількість нафти для функціонування нашої країни та нашої економіки», — сказав в інтерв’ю.

У липні Сійярто зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, прагнучи отримати додаткові 700 мільйонів кубометрів газу. Це стане доповненням до чинної довгострокової угоди про постачання.

Угорщина, яка неодноразово оскаржувала санкції ЄС проти Росії, отримує понад 80% газу з Росії. Вона є транзитною країною для основного нафтопроводу, що транспортує постачання до ЄС. Угорщина отримує 3,5 мільярда кубометрів газу щороку через Болгарію та Сербію за довгостроковою угодою з Росією та 1 мільярд кубометрів через австрійський трубопровід згідно з угодою, підписаною торік до початку війни в Україні. Угода країни з «Газпромом» передбачена на 15 років.

Європейські країни вже заборонили імпорт понад двох третин російської нафти. Міністри енергетики ЄС мають намір обговорити методи зниження цін на енергоносії, які зросли внаслідок зупинення Росією експорту більшості газу до Європи у відповідь на європейські санкції через вторгнення Росії в Україну.

Угорські вчителі розпочали акцію протесту

Новий навчальний рік в Угорщині розпочався з того, що лідери Профспілки вчителів (PSZ) провели пресконференцію, одягнувшись в усе чорне — вони оплакують стан системи освіти в країні та небажання уряду говорити з ними.

У зверненні до уряду вчителі визначили проблеми угорської системи народної освіти, серед яких найсуттєвіші:

  • зарплата вчителів становить 60 відсотків зарплати інших випускників університетів;
  • заробітну плату тим, хто їм допомагає, наприклад вчителям-дефектологам, не підвищували з 2008 року
  • тисячі вчителів щороку виходять на пенсію, а нових вчителів не вистачає. П’ята частина початкових шкіл була змушена наймати некваліфікований персонал.

З огляду на викладене, освітяни вимагали підвищення зарплати, зменшення навантаження та відновлення конституційного права на страйк — що стало практично неможливим після того, як уряд ухвалив закон на початку цього року, а в решті спричиняючи створення громадянського руху непокори. Ця акція громадянської непокори все ще триває, і вчителі десятків угорських шкіл протестують у такий спосіб щодня. У більшості шкіл вони чинять спроби сповільнити свою роботу, а декотрі обирають певний день щотижня, коли просто не викладають перших двох уроків.

Водночас уряд створив новий так званий «підрозділ прикордонних мисливців» для захисту південного кордону Угорщини (з Сербією) від нелегальних мігрантів, які намагаються потрапити до ЄС. Учасники цього підрозділу пройшли 160-годинну підготовку перед тим, як приступити до своїх обов’язків, і їх стартова оплата значно вища, ніж оплата вчителя-початківця.

Минулого уїк-енду, коли керівництво Fidesz зібралося на свій щорічний пікнік, журналісти вебсайту Telex намагалися дізнатися, чому прикордонні мисливці отримують більше, ніж вчителі, і коли уряд планує реагувати на вимоги вчителів.

Минулого тижня до Угорщини прибуло понад 16 тисяч біженців

Водночас до Угорщини прибувають українці через війну з Росією.

6709 осіб перетнули Угорщину безпосередньо з України в суботу, ще 9859 українців прибули до країни з Румунії.

За даними Головного управління національної поліції понад 16 000 українців прибули до Угорщини минулої суботи. Поліція видала дозвіл на тимчасове проживання, дійсний протягом тридцяти днів, 254 особам, повідомили ORFK MTI в неділю. Власники таких дозволів мають протягом тридцяти днів звернутися до місцевого офісу імміграції поблизу місця їхнього проживання, щоб подати заяву на отримання документів на постійне проживання. Шестеро осіб, серед яких двоє дітей, прибули до Будапешта поїздом.

Чилійський художник Макс Сір (Max Sir), який до українсько-російської війни проживав у Львові, підготував благодійну виставку в Будапешті

Макс Сір

6 вересня 2022 року в Інституті Сервантеса м. Будапешт відбулося відкриття благодійної виставки на підтримку України чилійського художника Макса Сіра, який проживав в Україні до початку повномасштабного нападу Росії. Макс понад 4 роки мешкав у Львові. Через війну йому довелося залишити все в Україні і тимчасово переїхати до Угорщини. Зараз він продовжує писати картини про війну і зовсім незабаром покаже їх всьому світу. Його творчість оповита любов’ю до українського народу та української культури, а також болем і скорботою через страждання, завдані Україні російськими окупантами.

Виставку відкрили директор Інституту Сервантеса Хав’єр Одріозола, Посол Чилі в Угорщині Каміло Безанілла та перший секретар Посольства України в Угорщині Вікторія Свереняк. Кошти, вторговані продажем робіт, будуть скеровані на гуманітарну допомогу Україні. На знак підтримки України у героїчній боротьбі проти російських окупантів художник також подарував Посольству України одну зі своїх попередніх робіт, на створення якої його надихнула вистава «Лісова пісня» за однойменною п’єсою Лесі Українки.

«Мені дуже сумно та боляче за Україну. Я відчуваю відповідальність. Я маю місію говорити про Україну, показувати її. Це моє найважливіше завдання на сьогодні. Цю книгу я хочу показати в різних країнах, я хочу поширити знання про Україну по всьому світу. Я хочу передати ці відчуття іншим країнам, іншим людям, які далеко від цього. Так, кожен стежить за війною в Україні по новинах. Проте ми можемо про неї говорити і через мистецтво. Зберігати наші відчуття та душевні переживання в картинах, в кольорах, в палітрі. Зараз найважливіше для мене завершити ці картини і показати їх в найпопулярніших місцях по різних країнах. Про Україну мають знати.

Я обираю фразу Лесі Українки. Звучить вона так:

— Того великого вогню і смерть не погасила», — сказав Макс Сір.

Роботи Макса Сіра

Українське дефіле підкорило Будапешт

Українське дефіле

На 10-му ювілейному Будапештському центральноєвропейському тижні моди (Budapest Central European Fashion Week), що тривав в угорській столиці, були презентовані відомі українські дизайнери.

Як повідомило Посольство України в Угорщині, «представити свої нові колекції та привернути увагу громадськості до не припинюваної війни росії проти України мали можливість такі відомі українські дизайнери, як Darja Donezz, Gudu, Starchak, Kir Khartley, Sidletskiy, Lisabo та Yadviga Netykha».

Про цей фест варто додати кілька слів. Організований Угорським агентством моди та дизайну Будапештський центральноєвропейський тиждень моди (BCEFW) — це серія багатоденних програм, заснованих за міжнародними стандартами, і тривають двічі на рік у Будапешті. Це одна з головних модних подій у Центральній Європі, що сприяє співпраці угорських та центральноєвропейських дизайнерів в індустрії моди, інформує пресу та загалом громадськість.

Агенція долучилася до ініціативи «Підтримай українську моду», в межах якої тісно співпрацює з організаторами Ukrainian Fashion Week, тож українські дизайнери вперше в Європі презентували свої останні колекції. Окрім дефіле в Музеї образотворчого мистецтва, роботи дизайнерів показали на кількох локаціях, щоб зацікавлені могли ближче познайомитися з весняно-літніми колекціями 2023 року.

Через фестиваль Будапешт, як домінантна модна столиця регіону може потрапити на світову мапу моди.

Щосезону BCEFW створює спеціальний виставковий простір для модельєрів. Заходи та виставки, пов’язані з дизайном, спеціальні місця та найкращі місцеві бари, готелі, ресторани залучаються як додаткові заходи, щоб показати відвідувачам атмосферу Будапешта.

Be brave like Ukraine

Гурт «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ»

21 вересня у Будапешті відбудеться концерт гурту «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ». Це вже друга частина великого концертного туру на підтримку України.

«БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ» — український рок-гурт, що розпочав свою діяльність у закарпатському місті Мукачево у 1999 році. Склад гурту змінювався, його лідер і вокаліст Сергій Танчинець.

Цей гурт люблять за якісну українську музику, відвертість та громадянську позицію. З перших днів війни хлопці займаються волонтерством і виступають з концертами перед військовими та мешканцями звільнених від окупації міст. Концерти гурту набули нового значення: це заклик «Не мовчіть», це присвята «Героям», які відстоюють справедливість.

Кошти, зібрані на концерті, підуть на допомогу українським військовим, а також людям, що постраждали від війни.

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky (Будапешт)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: