Двуликий Янус Віктор Орбан або як перетворити демократію на автократію і удавати, що ти хіпі

13.10.2022 0 By NS.Writer

На тлі російської агресії проти України прірва між добром і злом поглиблюється, і створено передумови для чіткої поляризації світу. Десь посередині вже не працює майже остаточно, натомість угорський прем’єр в це не вірить і чинить спроби блефувати на всі боки… Натомість про спроможність сісти на два стільці одночасно ми вже знаємо. На жаль, колись квітуча Угорщина, попри спроби опозиційних сил всередині країни, ризикує скотитися у прірву автократії, а отже припинити розвиток

Прем’єр Венгрії Віктор Орбан

Угорщина — європейський приклад початкової автократії. Таке явище поширюється непомітно і є досить небезпечним

У Європі найвидатнішим практиком типу «м’якої автократії» є прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Після повернення до влади в 2010 році він працював над розбудовою того, що він називає «неліберальною демократією», розмиваючи громадянські свободи та свободу ЗМІ, підпорядковуючи судову систему та реструктуризуючи виборчу систему своєї країни. У процесі він став зразком для ультраправих у всьому світі, включно зі Сполученими Штатами.

Різною мірою занепад ліберальних демократичних норм та інститутів наразі помітний майже в кожному регіоні:

В Індії прем’єр-міністр Нарендра Моді, обраний у 2014 році, керував різким зростанням індуїстського націоналізму — із насильницькими, часто смертельними наслідками для мусульманської меншини країни — та придушеним мовним середовищем.

На Філіппінах виборці нещодавно обрали наступником Родріго Дутерте, який протягом шести років свого президентства розправлявся зі ЗМІ та розпочав війну з наркотиками, що призвело до тисяч вбивств, сина колишнього диктатора Маркоса.

У Сальвадорі президент Найіб Букеле, обраний у 2019 році, розгорнув армію в Конгресі, щоб чинити тиск на законодавців, кинув виклик спробам Верховного суду стримати його використання військової сили та ув’язнив тисячі відповідно до судової процедури в умовах надзвичайного стану.

І, звісно, є Сполучені Штати: політологи попереджають, що в межах тенденції, яка передувала Дональду Трампу, але прискорилася під час його президентства, відданість Республіканської партії нормам ліберальної демократії зменшилася, її повідомлення тепер нагадують риторику авторитарної партії, як у Орбана.

Автократизм Віктора Орбана зафіксовано у звіті Інституту V-Dem.

В Угорщині прем’єр-міністр використав свій контроль через засоби масової інформації для наклепу на діячів громадянського суспільства та незалежних ЗМІ напередодні загальних виборів 2022 року. Ці тенденції збігаються з посиленням поляризації у суспільстві.

Довідково:

Інститут V-Dem під керівництвом професора Стаффана І. Ліндберга є незалежним дослідницьким інститутом і штаб-квартирою проєкту V-Dem. Базується на факультеті політичних наук Гетеборзького університету у Швеції.

Інститут відповідає за операції, пов’язані зі збиранням даних, зокрема даних Country Expert, їх підготовку та надання даних користувачам. На додаток до даних V-Dem випускає спектр публікацій, зокрема серію «Робочі документи», що становлять результати останніх досліджень, а також щорічний звіт про демократію, що містить огляд стану демократії у світі. Інститут працює на політичній арені та проводить щорічний «День політичного діалогу», який є платформою для провідних політиків, практиків, а також представників міжнародних урядових та неурядових організацій.

Два обличчя Віктора Орбана

У римській міфології Дволикий Янус — бог часу, початку й кінця. Його зображували з двома обличчями, одне з яких, молоде, дивилося вперед, у майбутнє, а друге, старе, — назад, у минуле.

Саме його нагадує чинний прем’єр-міністр Угорської Республіки Віктор Орбан, колись квітучої демократичної держави, яка впевнено крокує до автократії.

У Брюсселі Угорщина схвалює пакети санкцій і веде переговори про реформи. Але вдома Орбан демонізує ЄС і поширює проросійські наративи.

У Будапешті угорський лідер та його уряд звинувачують ЄС, здавалося б, у всьому: санкції ЄС є причиною того, що ваші рахунки за електроенергію високі. Через ЄС вчителі заробляють так мало. ЄС збрехав Європі. Політику санкцій Європейського Союзу необхідно змінити — вкотре заявляє прем’єр-міністр Угорщини.

«Високопосадовці Брюсселя та європейські еліти прийняли рішення щодо санкцій, ніхто не питав європейців», — заявив Орбан, по суті, повторюючи російські наративи в нещодавньому відео, яке містить драматичну музику та зображення європейських політиків.

У Брюсселі історія протилежна: Угорщина хоче вести переговори, щоб уникнути скорочення бюджетного фінансування ЄС і розблокувати утримані європейські кошти на відновлення. Він заявляє про готовність прийняти законодавство про боротьбу з корупцією. І лише цього тижня угорські офіційні особи дали дозвіл на ті самі санкції, які, як вони стверджують, застосовуються та руйнують економіку.

Варто переглянути його сторінку у фейсбук, побачити браваду й неправдиві меседжі. Складається враження, що Віктор Орбан не підозрює, що більшість людей світу мають сторінки в цій соціальній мережі.

Натомість на цій таки сторінці протягом двох днів російських ракетних обстрілів України не було жодної реакції на російський терор щодо України.

«Багато риторики проти ЄС і санкцій удома, але в Coreper його посол мовчав, як миша, під час обговорення санкцій цього тижня», — сказав один дипломат із західноєвропейської країни, посилаючись на останні засідання Coreper, де представники ЄС обговорили заходи проти Росії.

Роздвоєння особистості Орбана — це зрозуміле явище, адже угорський очільник уряду грає з ЄС, залицяючись до Москви, а блок дозволяє цьому відбуватися задля того, щоб утримати Будапешт у своїй орбіті в умовах дестабілізаційної війни та розквіту енергетичної кризи.

Моріц Кьорнер

«Є надія, я думаю, в [Європейської] Комісії, держав-членів, що він не накладе вето на санкції та що він зніме своє вето з мінімального податку», — сказав німецький депутат Європарламенту Моріц Кьорнер, член Вільної демократичної пробізнесовї партії, посилаючись на тривалі перешкоди Угорщини щодо встановлення базового глобального корпоративного податку.

Перебуваючи в Будапешті, Орбан ледь не закликає до референдумів, про які ми вже десь чули. «Якби не було санкцій, ціна на енергоносії була б приблизно на рівні, на якому вона була, скажімо, під час квітневих виборів і під час нашої виборчої кампанії».

Протягом наступних тижнів кожен повнолітній угорець має отримати поштою анкету від уряду щодо санкцій ЄС на кшталт подібних анкет щодо таких питань, як міграція та права ЛГБТ+.

«Правда полягає в тому, що жителів Європи обманули в Брюсселі», — сказав Орбан у своєму інтерв’ю, де він зосередився на наслідках санкцій, але не згадав Росію.

«Сказали, що санкції не будуть поширюватися на енергетику — і потім їх продовжили. Також сказали, що санкції закінчать війну — війна затягується».

Насправді ЄС не давав жодних обіцянок. Орбан регулярно замовчує деякі інші ключові факти: рішення щодо санкцій ЄС вимагають одностайності (включно з Угорщиною), і його уряд підписав кожен пакет.

Виступаючи перед рідною аудиторією, Орбан навіть виступав за скасування санкцій.

Натомість у Брюсселі Угорщина співає іншу пісню.

Минулого місяця Європейська комісія рекомендувала скоротити 7,5 мільярда євро коштів ЄС для Угорщини. Але водночас країна має змогу отримати цю підтримку, якщо вона запровадить 17 реформ.

Угорщина охоче погодилася. Наразі парламент країни розглядає законодавство, щоб задовольнити ці вимоги напередодні рішення, яке мають ухвалити 26 урядів блоку щодо того, чи скорочувати кошти, чи реформи є достатніми.

Поки Будапешт очікує вердикту, угорські чиновники працювали над тим, щоб переконати своїх колег, що вони є надійними партнерами.

Юдіт Варга, міністерка юстиції країни, назвала переговори з ЄС «конструктивним діалогом» і подякувала колегам-міністрам за «високу оцінку» намірів Угорщини.

Аттіла Ара-Ковач

Угорська опозиція закликає уряди ЄС не сприймати навсправжки обіцянки Будапешта щодо реформ, стверджуючи, що кошти слід скоротити. «Якщо уряд Угорщини отримає бодай один євро без обмежень, та сама політика, яку ми бачили досі, триватиме», — сказав угорський євродепутат Аттіла Ара-Ковач, член опозиційної партії «Демократична коаліція». «Вже йдеться не лише про демонтаж демократичної системи в Угорщині, — сказав він, — але й про безпеку та майбутнє Європи в цілому». Але в той час, як багато європейських столиць готові дати Будапешту можливість зберегти допомогу ЄС, якщо він виявиться серйозним щодо реформ, офіційні особи стежать за проросійською риторикою Угорщини. Сила ЄС, сказала міністерка європейських справ Фінляндії Тітті Туппурайнен, «полягає в його єдності». «Перед обличчям російської агресії ми всі повинні взяти на себе зобов’язання спільно відповісти», — акцентувала вона у текстовому повідомленні, додавши: «Санкції ухвалюються одностайно, що означає, що кожна держава-член має своє слово. Угорщина залишила свій слід у цьому процесі».

Орбан відтепер має офіційний акаунт у Twitter

Прем’єр-міністр Віктор Орбан відкрив офіційний акаунт у Twitter. Інформація про роботу та політику Орбана публікуватиметься там англійською мовою, насамперед для міжнародної спільноти. На мою думку, це прогрес.

За два дні у Twitter прем’єр-міністр Угорщини має майже 35 тисяч підписників.

Актуальний акаунт Орбана в соцмережі — @PM_ViktorOrban.

Твіт Орбана щодо Трампа — четвертий з моменту приєднання до мережі, супроводжувався gif-зображенням персонажа Джона Траволти Вінсента Веги в «Кримінальному читві», який має збентежений вигляд.

У відповідь посол США в Угорщині Девід Прессман написав: «Поки ви шукаєте свого друга, можливо, є інший друг, за яким слід стежити: президент Сполучених Штатів, @POTUS… але, як можуть сказати угорські ЗМІ: це не тиск».

Як відомо, Трампа вигнали з Twitter у січні 2021 року «через ризик подальшого підбурювання до насильства» після бунту в Капітолії США.

Ось один з симпатичних ретвітів у відповідь Орбану.

Орбан закликає Україну припинити вогонь

Дихотомія не полишала Віктора Орбана у Празі на неформальному саміті європейських лідерів.

На мою думку, якщо ми вдамося до дослідження джерел появи певних його думок, то знайдемо сліди відомих російських політтехнологів, які свого часу допомагали «ефективній праці» Віктора Януковича.

За кілька годин до зустрічі Орбан опублікував відео зі столиці Чехії, стверджуючи, що Будапешт домігся поступок в останньому пакеті санкцій, і знову закликав ЄС змінити курс. Але останніми тижнями угорські офіційні особи уникали гіперболічної риторики Орбана, коли насправді розмовляли зі своїми європейськими колегами, віддаючи перевагу урівноваженій розмові. Орбан провів кілька двосторонніх переговорів у Празі, зокрема зустрічі з польським колегою Матеушем Моравецьким, президентом Чехії Мілошем Земаном і прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем.

Робота над мирним розв’язанням питання російсько-української війни надзвичайно важлива, заявив Віктор Орбан в підсумку празького саміту.

Він вкотре акцентував, що висловив позицію Угорщини про те, що слід запобігти ескалації конфлікту та якомога швидше забезпечити мир. Попри поточні події, припинення вогню та переговори повинні бути розпочаті, сказав Орбан, додавши, що він попросив лідерів потужніжих держав-членів ЄС брати участь у переговорах з метою запобігання поширенню конфлікту.

Стосовно енергетичних санкцій Орбан зауважив, що Угорщина досягла всіх поставлених цілей, отримавши вилучення з тих частин восьмого пакета санкцій ЄС, які були б шкідливі для країни. Останній пакет не поширюється ні на газопостачання Угорщини, ні на атомну енергетику, і Угорщина може продовжувати модернізацію своєї АЕС Пакш (угор. Paksi Atomerőmű).Будівництво АЕС “Пакш ІІ” в Угорщині спільно з росіянами наразі зупинено через санкції. Орбан сказав, що країни-члени закликали Європейську комісію вжити негайних заходів для зниження цін на енергоносії, які різко зросли на всьому континенті через санкції, запроваджені блоком.

«Ми хочемо негайного припинення вогню і мирних переговорів», — додав Орбан.

Орбан неупинно засуджує санкції проти Росії, заявляє, що вони завдають величезної шкоди Європі.

«Якби санкції проти Росії були б скасовані, європейська економіка могла б відновити свою силу».

Питання в тому, скільки ще часу європейські інституції дозволятимуть прем’єр-міністру Угорської Республіки блюзнірство і перекручування правди, і як врешті доведеться йому відповісти за таку політику. Це питання часу, бо те, що Орбан актор і не надто обдарований, вже зрозуміло.

Міністр технологій і промисловості Угорщини назвав історією успіху угорсько-німецьку співпрацю

Прем’єр Венгрії Віктор Орбан та канцлер Германії Олаф Шольц

Відносини між Угорщиною та Німеччиною є «історією успіху» і корисні для всього світу, заявив міністр технологій і промисловості Ласло Палковіч після переговорів у Берліні з віцеканцлером і міністром економіки Німеччини Робертом Хабеком. У розмові з громадськими ЗМІ Палковіч зазначив, що оскільки близькі відносини «завжди мають проблеми, які потрібно з’ясувати», він і Хабек «прояснили» деякі «непорозуміння» перед зустріччю цього тижня прем’єр-міністра Віктора Орбана і канцлера Олафа Шольца. У двох країн немає розбіжностей щодо економіки, сказав Палковіч. Міністр акцентував, що опитування Німецько-угорської промислово-торговельної палати (DUIHK), яке показало, що 88% німецьких компаній, які ведуть бізнес в Угорщині, знову інвестуватимуть в Угорщину, також є ознакою успіху двосторонньої економічної співпраці. Палковіч зауважив, що вони з Хабеком обговорили енергетику як ще одну сферу співпраці, зазначивши, що Угорщина повинна мати стабільне енергопостачання, аби німецькі компанії були там успішними. «Останні події також змусили нас переосмислити енергетичну ситуацію в Угорщині, включаючи мету щодо незалежності та екологічної чистоти, які характеризуватимуть майбутній період», — сказав він. Переговори також охоплювали плани розбудови водневої економіки та питання нових технологій двигунів транспортних засобів, щодо яких, за словами угорського урядовця, Угорщина та Німеччина зголосилися, що політичні рішення повинні дотримуватися принципу «технологічної нейтральності».

Майже 12 тисяч українських біженців прибуло до Угорщини минулої суботи

5980 осіб перетнули Угорщину безпосередньо з України в суботу, а ще 5832 перетнули з Румунії, повідомили в Головному управлінні Національної поліції (ORFK). Поліція видала дозвіл на тимчасове проживання терміном на тридцять днів 251 особі, як зазначили в установі. Власники таких дозволів мають протягом тридцяти днів звернутися до місцевого офісу імміграції поблизу місця їхнього проживання, щоб подати заяву на отримання документів на постійне проживання, Крім того, того ж дня потягом до Будапешта приїхало 70 осіб, серед яких 23 дитини.

Натомість досить незначна кількість українців залишається далі в Угорщині. Попри щоденну фіксацію осіб, які перетнули угорський кордон, статистика подальшого пересування українців Європою промовисто свідчить про чергові популістичні заяви угорської влади.

Петр Сійярто

Міністр закордонних справ Петр Сійярто вирушив на засідання виконавчого комітету ООН з питань біженців у Женеві. Він скаржився, що питання біженців для Угорщини вкрай актуальне: через ескалацію війни сотні тисяч людей продовжують втікати з України. За його словами, давно всім слід зрозуміти, що потрібен мир, натомість як вплинути на друга — російського президента Путіна, примусити його залишити Україну, він не сказав.

«Через географічне розташування на Угорщині подвійний тиск: поки з України прибувають біженці, південний кордон зазнав облоги нелегальних мігрантів.

З початку року наша влада запобігла перетину кордону понад 200 тисяч нелегальних переміщених, а кількість тих, що прибули з України, наближається до кількості кризового 2015 року», — сказав він.

Петер Сійярто не забув виступити на захист Міжнародного комітету Червоного Хреста, який з огляду на роботу в Україні отримав чимало критичних зауважень:

« Останнім часом Міжнародний Червоний Хрест отримав багато негідних нападів, хоча ця організація завжди повинна бути нейтральною та неупередженою. Оскільки Угорщина не постачає і не постачатиме зброю Україні, ми забезпечуємо найбезпечніші умови для гуманітарних організацій. Не дивно, що Червоний Хрест встановив свою логістичну базу в Угорщині, з якої постачає необхідне Україні».

Профспілки угорських вчителів ініціюють створення страйкового комітету, вимагаючи призначення комісара з освіти

Профспілки вчителів PSZ і PDSZ скликали засідання свого спільного страйкового комітету наступного тижня та у відкритому листі закликали прем’єр-міністра призначити уповноваженого з питань освіти. У своєму листі профспілки заявили, що «уряд відмовляється від переговорів із профспілками, посилаючись на незавершене рішення Європейської комісії щодо коштів для покриття підвищення зарплати (вчителям)», але додали, що уряд може негайно почати суттєве підвищення вчителям з державного бюджету. Вони також заявили, що не сприймають аргумент, що «ліві та Брюссель перешкоджають підвищенню зарплати в освіті». Профспілки закликали Віктора Орбана «невідкладно призначити уповноваженого, який має досвід у всіх сферах освіти і який не пов’язаний з останніми фіаско», щоб стати партнером у переговорах щодо структурних змін в освіті, управління браком вчителів, скорочення навантаження на вчителів, перегляду національної навчальної програми та модернізації системи освіти загалом. Профспілки додали, що розв’язання цих питань не можна відкладати.

Українська асоціація «Єдність» провела протестну акцію в центрі Будапешта

Протестна акція в центрі Будапешта

10 жовтня перед російським посольством в Угорщині відбувся мітинг протесту проти війни Росії проти України та засудження масованих російських ракетних ударів по території України.

«Росія — держава терорист і світ повинен це визнати!

Ми, українці в Угорщині, не можемо стояти осторонь!

Адже прояви тероризму на нашій українській землі з боку агресора є недопустимими у цивілізованому світі у XXI сторіччі», — виголосили учасники.

#RussiaIsATerroristState

Українська єдність і сила щодня вражають помірковану Європу, і слід додати, що в Угорщині це робити не найлегше.

Світ має усвідомити, що поки божевільні диктатури існують поруч і вдаються до ракетного терору проти громадян та інфраструктури, спокою на планеті не буде.

Український стенд презентовано на книжковому фестивалі в Будапешті

Книжковий фестиваль у Будапешті

Посольство України в Угорщині сповістило про український стенд, який встановлено на 27 Міжнародному книжковому фестивалі у Будапешті.

«Дякуємо Товариству української культури в Угорщині, Ярославі Хортяні та Уляні Княгинецькій за організацію павільйону української книжки на 27 Міжнародному книжковому фестивалі, який проходить у Будапешті з 29 вересня по 2 жовтня 2022 р.

Відвідувачі українського павільйону мали змогу висловити солідарність з Україною та українським народом у боротьбі з російською агресією у Книзі солідарності з Україною (Book of Solidarity with Ukraine)

На фестивалі презентували книгу «Апостоли Свободи», яка друкувалася у Харкові та пережила ракетні обстріли.

Крім того, тимчасовий повірений І. Балог та У. Княгинецька акцентували на день жалоби у Запоріжжі та Запорізькій області через обстріл російськими військами цивільної гуманітарної колони мирних українців, серед яких були й діти.

Книжковий фестиваль у Будапешті

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky (Будапешт)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: