Спільно з Juscutum і девелоперами Іван Косюк запускає інвестпроєкт для айтішників

01.02.2022 0 By NS.Writer

Власник IT-компанії Welp і син впливового бізнесмена Іван Косюк спільно з юридичною компанією Juscutum і ТОВ «РК Девелопмент» запускають проєкт для спільного інвестування айтішників в комерційну нерухомість. dev.ua розповідає деталі.

Що придумав Косюк

Іван Косюк вже кілька місяців займається розробкою інструменту для айтішників, завдяки якому можна буде вкладати заощадження прибутково.

Новий реалізований Косюком і партнерами проєкт — відгалуження цього фінансового курсу, він буде зосереджений на нерухомості. «Поки що в Україні більшість проєктів у сфері комерційної нерухомості реалізуються за дзвінком одного дядька іншому. Але у світі багато прикладів, коли об’єкти підіймаються на принципах співінвестування. Я вирішив спробувати зробити щось подібне в Україні із сумою стартової інвестиції від $500», — говорить він.

У деяких проєктах, зокрема Taryan Towers і S1 Terminal, забудовники пропонують інвестувати у квадратні метри, зазначає Іван. Саме цей підхід він сповідує у своїй моделі.

Для реалізації цієї мети Косюк знайшов партнерів. «Я спочатку поспілкувався зі своїми знайомими, які інвестують в комерційну нерухомість — склади, гаражі. Вони купують старі об’єкти, реконструюють і перетворюють на майданчики для малого бізнесу, які потім здають в оренду. Вони погодилися виділити свій об’єкт для пілотного запуску», — говорить Косюк.

Юридичний консультант проєкту Артем Афян (компанія Juscutum) порадив під вкладення продавати частку в компанії-партнері.

«Якщо ми правильно оформимо наш проєкт, його підтримає Національна комісія з цінних паперів», — говорить він.

«Крім того, завдяки цьому ринок нерухомості може вийти з тіні. «І забудовники від цього виграють, оскільки для них це доступ до нового капіталу. І для держави це вигідно: ми зменшуємо оборот ринку готівки», — переконує Косюк.

У що пропонують інвестувати

За словами Косюка, об’єкти для вкладень оформлюються на корпоративний інвестфонд (КІФ), і люди вже купують акції КІФа. «Ці акції є цінними паперами, на торгівлю ними обмежень не буде. Цільова прибутковість об’єкта за останні два роки становила 11% на рік у вигляді оренди (при завантаженості 95% −100%), капіталізація зростала на 10% за рік. Це обганяє квартири, які дають 7% і 7% відповідно. Сюди вже включені операційні витрати», — наводить аргументи Косюк.

За словами Івана, партнери хочуть перетворити ринок нерухомості в повноцінну біржу.

«Ми будуємо біржу, де в перспективі торгуватимуться такі акції великої кількості об’єктів по всій Україні», — говорить він.

Власником КІФа буде ТОВ, засновником якого буде Косюк. Зараз компанія на стадії реєстрації. «Моя роль в тому, що я будую біржу і привожу на неї учасників. Раніше покупка володіння такою нерухомістю — це був складний процес з великим порогом входу ($50 000 мінімум), і з якого вийти було довго і дорого. Ми зробимо так, щоб акції об’єкта можна було купити з чеком в $500 і продати так, як люди продають крипту в Інтернеті. Ось в цьому моя участь і цінність. Таку біржу жоден девелопер сам не побудує», — запевняє стартапер.

Хто зможе стати партнером

Всі бажаючі власники різних об’єктів зможуть виставити свою нерухомість на торги на цій біржі.

«Для цього їм потрібно буде правильно оформити об’єкт (згідно з юридичною схемою, яку ми їм надамо), передати нам інформацію на перевірку (звіти про прибутковість тощо), надати нам документи об’єкта», — розповідає Іван.

Перший об’єкт

Об’єктом, в який вже сьогодні пропонують вкластися, управляє Андрій Кушерець — Керуючий директор ТОВ «РК Девелопмент» і син засновника цієї компанії. Компанія заснована у 2016 році й займається будівництвом.

Компанія вже три роки розвиває успішний проєкт «Автохаб», частина якого виділена під пілот.

Це багатофункціональний комплекс, призначений для автомайстерень всіх основних типів: автосервіси, мийки, дитейлінги та інші супутні автобізнеси. Важлива частина концепції «Автохаба» — зібрати в одному комплексі учасників ринку, які генерують трафік один одному.

«Зараз хлопці знайшли нову локацію, і їм потрібен доступ до капіталу, щоб її розвивати. Тому і пропонують інвесторам частину юнітів», — так Іван пояснює інтерес забудовника в реалізації ідеї.

Коли стартує проєкт

Запуск планують на квітень. Зараз команда знаходиться на етапі вивчення попиту потенційних інвесторів. «У найближчі два тижні ми вивчимо попит і зберемо long-list інвесторів для об’єкта вартістю $1,5 млн», — говорить Іван.

Вже до кінця січня повинен з’явитися сайт проєкту, де буде озвучений його геймінг, умови участі та інвестування.

Зараз хлопець закінчує магістратуру в Бостоні — він отримає ступінь в області фінансового інжинірингу, і, як запевняє Іван, він готовий всі сили кинути на розвиток проєкту, трохи відстрочивши останній семестр навчання, якщо це знадобиться.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: