Слово про святих апостолів

16.07.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Кожному з 12 апостолів встановлені окремі дні пам’яті, але православна церква також здійснює Соборну пам’ять дванадцяти апостолів, на наступний день після здійснення пам’яті славних первоверховних апостолів Петра і Павла.

Грецьке слово апостол «означає» «посланник, слуга», тобто апостоли були посланцями, слугами Господа, учнями Христовими. Дванадцять апостолів були обрані, щоб перебувати з Христом, проповідувати та свідчити про виконання у Христі древніх пророцтв. Причому якщо під час земного життя Господа їм забороняється йти до язичників, а їх проповідь обмежується «загиблими вівцями дому Ізраїля», то після Воскресіння це завдання докорінно змінюється: апостольське проповідь має охопити весь світ.

Зазвичай, коли ми думаємо про дванадцять апостолів, обраних Ісусом Христом, ми думаємо про людей великого духу, які заклали основи ранньої Церкви. Вони зцілювали, рятували, потужно проповідували добру новину про Сина Божого і зрештою майже всі віддали своє життя за Нього.

Їхні імена записані золотими літерами в християнських літописах, і наступні покоління учнів Христових шанують їх і обирають своїми покровителями. Усе це правда, звичайно, але не все. Слід пам’ятати, що процес їхнього духовного дозрівання — це складний шлях, часто позначений помилками та помилками, які вони зробили, а також слабостями, які виявилися в найменш очікуваний момент.

Апостоли повинні бути вісниками того, що з приходом Христа почалася остаточна перемога Бога над сатаною (Лк 10:18). Даною їм силою апостоли виганяють бісів і зцілюють хворих, їм не може зашкодити ніяке зло (Мк. 16:18). Господь дає апостолам владу проголошувати мир або суд (Мт. 10:12-13; Лк. 10:5-6), прощати або утримувати гріхи (Ін. 20:23).

Невідкладність місії Апостолів як проповідників Царства, яке наблизилося, визначає особливо суворі настанови, дані їм Господом. «Не беріть з собою ні золота, ні срібла, ні міді в пояси свої, ні суми на дорогу, ні двох одягу, ні взуття, ні палиці, бо трудящий гідний прожитку». Нічого не повинно відвертати їх під час виконання доручення, даного їм Господом, оскільки вони — «ловці людей».

В Євангеліях описані та приклади маловір’я апостолів, нерозуміння ними слів і справ Христа, їх хвилюють і питання про людські привілеї, які можна отримати, слідуючи за Господом. Один з дванадцяти обраних навіть став зрадником. Слабкість їх віри доходить до того, що в момент арешту всі вони залишають Месію, а сам Петро тричі відрікається від нього. Навіть після Воскресіння Христа деякі з них ще сумніваються, продовжують по земному розуміти вчення про Царство.

Все це зайвий раз підтверджує недосконалість і людську слабкість навіть обраних учнів Господа, говорить про те, що тільки з Божою допомогою та з силою Духа Святого людині дано перемагати свою гріховну природу і знаходити справжнє знання Бога.

Остаточно апостоли стали тими, ким Христос, «вловив Всесвіт» (тропар П’ятидесятниці), лише отримавши в день П’ятидесятниці дар Св. Духа, який”навчив їх усьому” (Ін 14:26). Силою Його вони і здійснювали справу Свого служіння до самої смерті. Подібно своєму Божественному Вчителю апостоли зазнали безліч лих і скорбот під час проповіді язичників — і встояли в цих випробуваннях.

Бути апостолом Ісуса означає бути людиною молитви. Сам Ісус Христос є прикладом палкої і послідовної молитви для нас. Читаємо: Він зійшов на гору помолитися і провів цілу ніч у молитві до Бога. Скільки з нас мають проблеми з молитвою. Іноді ми пояснюємо собі, що у нас занадто мало часу, багато роботи, нам потрібно прибрати вдома, завершити важливий проект, зустрітися з іншою людиною. Завжди знайдеться виправдання. Тим часом молитва допомагає нам зустрітися з Богом, увійти в особисті стосунки з Ним.
Майже всі апостоли Христові закінчили своє страдницьке життя мученицькою смертю.

Згідно з Євангелієм, під час свого перебування на землі Спаситель сам їх вибрав. Відомості про їхнє життя, подвиги та діяння становить новозавітний канон.

Апостоли стверджували Церкву Христову словом і святістю життя. Та благодать Святого Духа, яка була передана апостолам у вигляді вогненних язиків, і тепер зберігається в таїнствах нашої Православної Церкви через апостольських наступників — єпископів і священників.

Дванадцять обраних Ісуса — це число чітко вказувало на дванадцять синів Якова, а отже, на дванадцять племен Ізраїля, які походять від них. Але оскільки дім Ізраїля не захотів прийняти обіцяного Месії, новий дім, збудований Ним замість старого, матиме також дванадцять предків, які з волі Божої стали апостолами. Це число, встановлене Христом, користувалося такою великою пошаною в перші дні християнства, що, оскільки зрадник Юда був відсутній в апостольському корпусі, негайно подбали про те, щоб доповнити це число.

Євангелист Матей перераховує імена апостолів: «Ось імена дванадцятьох апостолів: перший — Симон, прозваний Петром, і Андрій, його брат; Яків Зеведеїв та Іван, його брат; Филип і Вартоломій; Хома і митник Матвій; Яків Алфеїв і Тадей; Симон Кананіт і Юда Іскаріотський, який зрадив Його» (Мт. 10, 2-4). Імена членів апостольської колегії згадують також інші синоптики.
Далі ми розглянемо про сповідання апостолом Петром Божества Христового. (Мт. 16: 13-26; Мк. 8: 27-38; Лк. 9:18–27)

Незабаром після дива насичення безлічі народу сімома хлібами, Христос з учнями попрямував до околиці Кесарії Філіппової. Йшов останній рік Його громадського служіння. Голгофа неминуче наближалася до Христа. Господь не боявся смерті. Все Його життя було спрямоване до Голгофи, на той великий жертовник Божественної Любові. Але треба було після себе залишити на землі відданих учнів, готових продовжити будівництво Царства Божого серед усіх народів. А для цього необхідно було багато часу проводити наодинці з учнями, щоб очистити їх свідомість від помилкових уявлень та заповнити її істинним вченням про Месію, Спасителя Всесвіту.

Апостоли, як і всі євреї, очікували, що Месія зведе свій народ на вершину почестей і могутності; а Христос проповідував їм смирення серця та жаль за гріхи. Вони очікували, що з явищем Месії язичники схиляться перед Ізраїлем; а Він проголошував, що язичники будуть рівними з народом Божим. Вони очікували, що перекази рабинів з їх нескінченними обрядами та церемоніями будуть зведені до рангу закону для всіх країн і століть, а Він проголошував їх повне скасування і на місце стародавнього завіту з одним тільки народом сповіщав встановлення Нового Завіту з усім людством. Вони очікували раптового і насильницького політичного перевороту, передоднем якого повинні були служити небувалі знамення і чудеса на небі і на землі, порушення звичайного порядку природи та історії; а Він вчив, що Царство Месії наблизиться лише незримим могутністю Слова і Духа Божого, поступовим незримим могутністю Слова і Духа Божого, поступовим перетворенням людських сердець.

Але апостолам важко було відмовитися від помилкових уявлень про Месію, і тільки Дух Святий міг відкрити їм таємницю Сина Людського. Одного разу, коли Христос з учнями йшов дорогою до Кесарії Філіппової, Він запитав їх, як люди сприймають Мене, Сина Людського? Господь, звичайно ж, знав думку народу, але цим питанням Він хотів спонукати своїх учнів до відвертого зізнання. Апостоли відповіли Ісусу Христу, що в народі існують різні думки про нього. Одні шанують його «за Іоанна Хрестителя, інші за Іллю, а інші за Єремію, або за одного з пророків».

Тоді Господь запитав їх: «а ви за кого приймаєте мене?». Від імені всіх апостолів відповів Йому Симон Петро: «Ти — Христос, Син Бога Живого». На це Господь сказав йому: «Блаженний ти, Симон, син Йонин, бо не плоть і кров відкрили тобі це, але Отець Мій, сущий на небесах…».

Дійсно, проникнути в таємницю Ісуса Христа, керуючись тільки своїм розумом, в той час (як, втім, і тепер) навряд чи було можливо. Коли зараз ми подумки звертаємося до часу життя Христа, нам здається незрозумілим та дивним, що знаходилися люди, які ставилися до нього з презирливою недовірою.

Багато з нас, таких собі побожних християн, може бути, навіть думають, що якби вони жили в ті дні, то вже, напевно, не відкинули б вчення Спасителя, не стали б разом з тими, хто його знав, вважати його божевільним, разом з фарисеями — єретиком, разом з садукеями — обманником.

Так здається нам з тієї причини, що ми знаємо Господа нашого Ісуса Христа вже прославленого, дивимося на Його справу у світлі багатовікової історії Його Церкви. Але якби ми об’єктивно оцінили обставини життя Ісуса Христа та уявили собі, як Він виглядав у той самий час серед синів людських, то зрозуміли б, що з боку апостолів визнати в Ісусі Христі Сина Божого було справжнім подвигом їх віри.

Справжня віра в Христа як Сина Божого приходить не через міркування або докази плотського розуму та не через почуття симпатії або антипатії, вона дається шукаючим серцям, як дар Божий, що виходить від Отця Небесного.
Сповідання Петра було висловлено так твердо, рішуче, що Христос сказав йому: «Ти — Петро (камінь) і на цьому камені Я створю Церкву Мою, і ворота пекла не здолають її…».

Господь обіцяв, що на такій, як у Петра, гарячій вірі Він, Христос, створить Свою Церкву, яка буде непохитна, як скеля серед бурхливого моря, так що ніякі сили пекла не зможуть її зруйнувати. Тому сила Церкви буде полягати в непохитному, як камінь, відкритому сповіданні людьми їх віри в Христа — Сина Божого.?”… І дам тобі ключі Царства Небесного, — продовжував Христос, звертаючись до Петра, — і що зв’яжеш на землі, то буде пов’язано на небесах, і що дозволиш на землі, то буде дозволено на небесах«.
Цими словами Господь дав ап. Петру, а згодом і всім Своїм апостолам велику владу «в’язати і вирішити» (Ін. 20: 28; Мт. 18: 18), тобто прощати чи не прощати гріхи людям.

Отже, Отець Небесний через ап. Петра відкрив учням, а через них і всьому людству таємницю Ісуса Назарянина. А це таємниця Бога, що прийняв людську природу для порятунку всього людського роду.

З цього часу Ісус Христос почав відкрито говорити своїм учням, що Йому для порятунку людей належить багато постраждати від старійшин, первосвященників і книжників і бути вбитим, і в третій день воскреснути.

Це одкровення Христа дуже збентежило учнів. Палкий ап. Петро відвів Ісуса в сторону і став умовляти Його: «Будь милостивий до Себе, Господи… та не буде цього з Тобою?».

З цих слів Петра видно, що тоді ще він мав юдейське поняття про Месію та не розумів ще вчення про спасіння людей через страждання Христа, у ньому на той час ще переважали почуття земні над духовними. Прохання Петра було подібне до спокуси диявола, який також пропонував Господу Ісусу замість духовного — земне, замість Царства Небесного — царство світу цього. Ось чому на прохання Петра Христос відповів наступними словами: «Відійди від Мене, сатано! ти мені спокуса…Тому, що думаєш не про те, що Боже, але що людське». Після цього ап. Петро припинив свою суперечку, а сатана відступив. Тоді Господь сказав Своїм учням: «хто хоче йти за Мною, Відкинься себе, і візьми хрест свій, і йди за Мною».

Хрест — це життя людини з усіма її стражданнями та працями во ім’я Ісуса Христа. Хто хоче жити для Царства Божого, той повинен бути завжди готовим постраждати за свою віру та за свої християнські переконання. Без готовності віддати життя за Христа немає християнства і взагалі немає життя. «Хто хоче душу (життя) свою зберегти, — сказав Господь Своїм учням, — той втратить її, а хто втратить душу свою заради Мене, той знайде її».

Якщо людина придбає весь світ, буде владикою всіх земних багатств та буде користуватися загальною славою, а зашкодить душі своїй, допустивши якусь неправду, відречеться від Христа і не побажає постраждати за Нього,— тому не буде ніякої користі від всіх земних багатств і слави. Така людина погубить себе для вічного життя і не успадковує Царства Божого.

А тепер поговоримо про те, яку владу передав учням воскреслий Христос.
Після смерті Господа Ісуса на Хресті, ще до того, як апостоли отримали силу та ласку Святого Духа, вони зачинилися в горниці, вони просто по-людськи боялися, що їх посадять, а може навіть, як Ісуса Христа, вб’ють. Вони багато чого не розуміли, не могли збагнути, що насправді сталося, чому Господь страждав та помер. Вони були безпорадними, розгубленими, засмученими, розбитими. Можна сказати, що в них не було духу, що не було в них життя! І раптом, в одну мить, все змінилося.

Святий Дух зійшов на них, і апостоли зрозуміли те, що досі їм було важко збагнути. У них відкрилися очі. Вони зрозуміли Євангеліє, вони зрозуміли, які чудові плани Бог має щодо людини. Вони відчинили двері горниці та вийшли на вулиці, щоб з силою проповідувати Євангеліє. Вони перестали боятися. Святий Дух дав їм свої дари: мудрість, розуміння, пораду, мужність, знання, благочестя і страх Божий. Після зіслання на них Святого Духа апостоли стали новими людьми, внутрішньо оновленими. Вони все зрозуміли і вже нікого не боялися. Нікого, крім Бога. Вони стояли перед судом і мужньо казали, що Бога потрібно слухатися більше, ніж людей, хоч за це треба сидіти, хоч загинути. У Святому Письмі читаємо, що апостоли, покидаючи синедріон, раділи, що сподобилися постраждати за ім’я Ісуса Христа. Це була можливість для них довести свою любов до Бога. Крім того, всі апостоли, за винятком св. Йоана-Богослова, який помер природною смертю, прийняли мученицьку смерть, віддали життя за Господа. Вони легко могли врятувати собі життя, їм достатньо було зректися віри в Христа, не проповідувати Євангеліє. Але вони вважали, що краще померти, ніж зрадити Христа! Вони були такі сміливі!

Такі чудеса творив Святий Дух у житті апостолів. Це змінило їхні серця та розум. Він дав їм надзвичайну мудрість і велику мужність. Можна сказати, що Святий Дух є справжньою Силою Сердець. Тільки Він може робити такі надзвичайні речі в серці людини, тільки Він може дати таку мудрість і відвагу. Тому не дивно, що перед уроками в школі, перед заліками, перед іспитами, перед прийняттям важких рішень ми молимося до Нього, до Святого Духа, про Його світло, Його мудрість, Його пораду, Його настанову. Це можна робити навіть простими/своїми словами, а можна читати чудову молитву «Царю Небесний». Недарма ми молимося до Святого Духа про сміливість творити добро.

Учні Христові отримали розраду і радість, коли вогняні язики в день Святої П’ятидесятниці спочили на них. Світ Божій прийшов в серця, наповнив души любов’ю. Від надлишку почуттів вони прославили Бога, що зробив простих розумом Апостолами. І сталося диво, вони заговорили іншими мовами, їх кожен чув, як носія рідної мови. Це відбулося тому, що саме Апостолам визначена проповідь про Христа по всьому світу. За переказом про Вавилонську вежу (не будемо зараз піднімати дискусію за його символічний, або історичний характер) одна мова розділилася на багато (Буття 11: 1-9) видів та типів. У день П’ятидесятниці сталося зворотне, по навіюванню Духа Святого багато мов з’єднувалося в одній людині, кожному з апостолів. Дар мов допоміг без вивчення місцевих говірок, у кожній новій країні Апостоли могли спокійно та сміливо розповідати про Спасителя. Вони розійшлися по землі. Після Зішестя Духа Святого, ці прості не-книжкові люди збагатилися небесною мудрістю. Їх проповідь запалювала людей вірою, кликала до покаяння.

Полохливі та боязкі за період земного життя Спасителя, апостоли стали хоробрими та безстрашними. Благодать створила їх Божими Храмами, вони зцілювали й напучували, хрестили і створювали громади. Апостоли стали Церквою і стверджували Слово Боже в серцях людських. Такою чудовою подією почалося існування Церкви Христової — цього благодатного товариства віруючих, в якому всі покликані спасати свої душі. Господь обіцяв, що церква буде непереможеною брамою пекла до самого кінця існування світу!

Тож дотримуйтесь слів і життя Ісуса у своєму особистому житті. Бо свідком Христа є, перш за все, той, хто живе Ісусом Христом. Бути свідком означає підтверджувати свої слова конкретними діями. Тому сьогодні необхідно свідчити про свою віру людям релігійно байдужим, а то й ворожим до Церкви. Сьогодні необхідно проповідувати погляди, протилежні нинішній мерзотній політкоректності. Сьогодні необхідно через своє повсякденне життя так чітко і конкретно показати, як бути учнем Ісуса Христа змінює мене, робить мене кращою людиною.

Церква ґрунтується на вченні апостолів, справжніх свідків Христа. Вона також усвідомлює, що його послано Господом проповідувати Євангеліє сьогодні. Тож бажаймо зростати у нашому молитовному житті, нашому євангельському житті, і давайте правдиве свідчення нашої віри — за прикладом святих сьогоднішніх покровителів.

ИеромонахІєромонах  Феофан (Скоробагатов) Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: