Слово про святу Марію Єгипетську

21.04.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Історія про Марію Єгипетську була надзвичайно популярною, починаючи з четвертого та п’ятого століть, спочатку в чернечих колах, а потім у ширших християнських громадах. Від раннього християнства до середньовіччя, від Єгипту до Скандинавії, вірші грецькою, латинською та народними мовами зображують її як взірець покаяння…

Оскільки ми наближаємося до кінця Великого посту і наближаємося до Пасхи, нам потрібно нагадування, щоб переконцентруватися та покаятися. Свята Марія також відома тим, що допомагає нам у боротьбі зі відповідними спокусами.

Сьогодні ми святкуємо святу Марію Єгипетську, нашу супутницю в пристрасному слідуванні за Христом, незалежно від суспільних умов. Цілком доречно, що цього тижня її свято припадає після західної Паски та в розпал східного посту, оскільки вона втілює як глибоко вкорінений плід покаяння, так і радісний плід єдності з Христом.

Наприкінці наступного тижня завершиться Великий піст. Наступна субота — це Лазарова субота, за нею — Вербна неділя, Вхід Господній в Єрусалим, а потім — Страсний тиждень.

Великий піст і Страсна седмиця – це не просто ритуали, і їх не слід розглядати як якусь магічну формулу нашого зцілення. Він має на меті забезпечити нас структурою та молитовними службами, які наближають нас до реальності, яку ми часто хочемо ігнорувати. Праця та зусилля, спрямовані на зміну: щоб бути оновленими та перетвореними, залишаються з нашою готовністю робити те, що є правильним, із самодисципліною, яка забезпечується рамками молитовного життя нашої Церкви, починаючи з відмови від гордості та будь-якого гріха, який заважає нам перебуваючи в спілкуванні або спілкуванні один з одним.

Однак сьогодні ми згадуємо ще один вхід до Єрусалиму, не Вхід до Єрусалиму Господа нашого, а вхід до Єрусалиму Марії Єгипетської. Ким вона була і яке її значення сьогодні?

У церквах перед її іконами по всьому світу стоїть багато запалених свічок. Тисячі (а то й мільони) душ постають перед її образом і розуміють, що гріх — це єдине, що ненавидить Господь; але кожен, хто відвертається від гріха, стає Його улюбленою дитиною, для якої більше радості на небі, ніж для того, кому не потрібно каятися. Знайшовши мир з Богом, ми повертаємо втрачену гідність і нашу подібність до нашого Творця. У Ньому ми знаходимо мир та спасіння.

Західні церкви відзначають її свято 2 квітня, коптська церква 14 квітня, а грецькі церкви 1 квітня. і в п’яту неділю Великого посту. Історія цієї святої стала зразком покаяння для всіх християн. Багато людей у ​​наш час через різні обставини нестабільного життя мучаться ситуаціями провини, які неминуче призводять до екзистенціального болю, депресії та відчаю.

Церква, однак, втішає людей, тому що вона показує їм шляхи, як втекти від розчарування, яке є найбільшою зброєю диявола для розкладання людей, і показує їм правду про те, що вони мають величезні здібності до трансформації енергіями божественної благодаті. Це може бути так, що від найгіршого стану буття, якого вони можуть досягти – до обоження, щоб стати, тобто за Благодаттю тим, ким є Бог за своєю природою.

Як Марія Єгипетська вижила в пустелі, довірившись Богу, мобілізувавши всі свої духовні та фізичні сили, так і ми повинні мобілізувати свої сили та йти до Господа, якщо не хочемо загинути в духовній пустелі. На цьому шляху є багато спокус, багато спокус, багато фальшивих маяків, які намагаються звести нас зі шляху спасіння. Але приклад Преподобної Марії дає нам можливість зрозуміти, що людські сили майже безмежні. Важливо лише, щоб ці сили були спрямовані до Бога, щоб ці сили служили добру. І тоді людина може здійснювати неймовірні подвиги, про що ми знаємо з історії Церкви, з історії святих подвижників, з історії благочестя.

Преподобна Марія Єгипетська народилася в 344 році десь в Єгипті і у віці дванадцяти років втекла в місто Олександрію, де вела вкрай розпусне життя. За її словами, нею рухала тільки «ненаситна і нестримна пристрасть». Після сімнадцяти років такого способу життя у дому терпимості вона вирушила на човні до Єрусалиму на свято Воздвиження Хреста Господнього. Вона здійснила цю подорож не з релігійних міркувань, а заявила, що сподівається знайти в натовпі паломників в Єрусалимі ще більше партнерів для задоволення своєї хіті. Вона оплатила свій проїзд, запропонувавши своє тіло іншим паломникам, і деякий час продовжувала вести свій звичний спосіб життя в Єрусалимі.

Під час свята Воздвиження Хреста Господнього вона спробувала увійти в храм Гробу Господнього на святкування, але невидима сила не дозволила їй цього зробити. Вона ще кілька разів безуспішно намагалася увійти до церкви, але зрозуміла, що це через її нечистоту, її охопили докори сумління, і вона заплакала. Потім вона побачила ікону Пресвятої Богородиці біля церкви, тому у великому страху помолилася про прощення і пообіцяла залишити світ (тобто стати аскеткою у пустелі). Потім вона знову спробувала увійти до церкви, і цього разу їй дозволили увійти.

Приклавшись до реліквії Животворящого Хреста Господнього, вона повернулася до ікони Пресвятої Богородиці, щоб подякувати Господу, і почула голос, який сказав їй: «якщо ти перейдеш Йордан, то знайдеш славний спокій/істинне умиротворення!».

Що сталося тоді з Марією Єгипетською? Вона наче вдарилася у стіну. Вираз «вдаритись об стіну» стосується спортсмена, як правило, марафонця або велосипедиста, який під час перегонів виснажує свої м’язові запаси глікогену та відчуває раптову втрату енергії та надзвичайну втому. Іншими словами, вони не можуть продовжувати гонку – вони застрягли.

Так сталося зі святою Марією Єгипетською в церкві в Єрусалимі, коли невидима стіна перешкодила їй увійти до нави. Було таке враження, що весь її духовний «глікоген» вичерпався, і вона була не в змозі зробити ще крок і увійти до Церкви.

Звичайно, ви скажете мені, що її зупинив Бог, тому що вона була нечистою та жила в жахливих гріхах. Це теж – ви маєте рацію. Але в той же час її душа закінчилася. Бажаючи рухатися до Бога, вона виявилася там, паралізованою, нездатною нічого зробити. Так , навіть у численних її злочинах вона все ще мала ту маленьку іскру божественності, яка глибоко ховалася навіть у найбільших грішниках. Вона почула дзвінок з небес, але не могла поворухнутися.

Наступного ранку вона перетнула Йордан та пішла в пустелю, щоби провести решту свого життя відлюдницею в покаянні. Вона взяла з собою лише три паляниці, а коли вони закінчилися, харчувалася лише тим, що могла знайти в пустелі. Так вона прожила 47 років, в молитвах та боротьбі зі спокусами і пристрасними помислами.

Приблизно за рік до смерті вона розповіла про своє життя святому Зосиму палестинському, який зустрів її в пустелі. Коли він несподівано зустрів її в пустелі, вона була абсолютно оголена і майже невпізнанна як людина. Вона попросила Зосиму кинути їй плащ, щоб прикрити себе, а потім розповіла йому свою життєву історію з дивовижним ясновидінням. Вона попросила його зустрітися з нею на березі Йордану в Страсний четвер наступного року і принести їй Святе Причастя. Коли він виконав її бажання, вона перетнула річку, щоб дістатися до нього по поверхні води, і прийняла Святе Причастя, сказавши йому знову зустрітися з нею в пустелі наступного великого посту.

На наступний рік Зосима відправився на те ж місце, де вперше зустрів її, приблизно в двадцяти днях шляху від свого монастиря, і знайшов її там мертвою. Згідно з написом, зробленим на піску біля її голови, вона померла тієї самої ночі (1 квітня), коли він причащав її, і якось дивом була перенесена туди, де він її знайшов, а її тіло збереглося нетлінним. Він поховав її тіло за допомогою лева, що проходив повз. Повернувшись до монастиря, він розповів братії історію її життя, і вона зберігалася серед них як церковна традиція, поки не була записана святим патріархом Софронієм Єрусалимським (634-644).

Оцініть ступінь змін, які відбулися в ній. Хто ніколи не обіцяв собі почати нове життя з понеділка? Тепер ті, хто виконав цю обіцянку і змінив своє життя, знатимуть, як важко було святій Марії Єгипетській. Вона не позбувалася якоїсь дратівливої ​​звички, а поривала зі своїм минулим життям. Для неї це була повна зміна серця, відродження духу, зцілення душі актом цілковитого покаяння, чого жоден чоловік чи жінка не могли здійснити самостійно.

Преподобна Марія Єгипетська є взірцем покаяння, який робить революцію в нашому житті і повністю змінює нас. Покаятися так, як вона, це все одно, що усвідомити, що все, що було нам дорогим для серця, було купою нікчемних імітацій, ілюзією та великим обманом.

Одного разу хтось запитав християнського подвижника: «Як розпізнати дію Божої благодаті?» Він відповів: «Мати благодать — це протистояти невблаганній бурі пристрастей і бажань». Свята Марія Єгипетська знайшла благодать, зненавидівши своє минуле життя, повне гріха, і відірвавшись від нього. Благодать перевела її на інший берег Йордану і знайшла там нове життя. Вона відійшла від життя перелюбу до життя стриманості. Вона була сліпа і бачила Божественне Світло. Від безглуздого існування вона піднялася до життя Божої Правди.

Так само Божа благодать діє на людей і нині, ведучи їх на інший берег свого Йордану. Благодать приводить їх до Церкви з нічних клубів. Самозакохані егоїсти вчаться любити інших. Від того, як наповнювати наші шлунки стручками від свиней, ми піднімаємось до того, щоб годувати себе Його Божественним хлібом.

Проте благодать сходить на серця тих, хто шукає, вражені жахливою відстанню, яка відділяє їх від Бога. Грішна Марія постраждала, коли якась невидима сила не дозволила їй увійти до храму, щоби вклонитися Животворчому хресту. «Огида моїх злих справ зупиняла мене», — сказала свята Марія. Тільки чисті серцем можуть побачити Бога.

Драма людської душі розгортається між раєм і пеклом, світлом і темрявою. Святий не має страху від падіння. Розбійник може пройти через ворота Царства Небесного, якщо покається. Юда, учень Христа, зрадив Його. Але розбійник на хресті, який покаявся, отримав обітницю неба.

Стояння преподобної Марії Єгипетської — народна назва тривалої утрені, що звершується на п’ятій седмиці Великого посту. Ми слухаємо повний текст Великого покаянного канону святого Андрія Критського і читаємо житіє преподобної Марії Єгипетської. Преподобна Марія Єгипетська виокремлюється серед інших святих нашої Церкви. Вона єдина свята, яку вшановують сім днів перед Пасхою.

Її житіє читають одночасно в кожному православному храмі. Там описано багато чудес, які вона творила. Вона ходила по воді. Сорок сім років прожила вона в пустелі на мізерній їжі і без змінного одягу. Вона зависла в повітрі. Вона знала Святе Письмо, не читаючи його жодного разу. Єдиним їхнім свідком був старець Зосима, який і розповів їх нам.

Але є одне диво, яке ми всі бачимо. Вона перетворилася з великої грішниці, розпусниці, на чисту та праведну жінку. Її минуле життя стало неіснуючим, а її гріхи були стерті. Вона переробила себе великою святою і увійшла до небесних воріт із чистими й праведними.

Життя Святої Марії вчить нас багатьох речей. Можливо, перший і найочевидніший урок, який ми можемо отримати від неї, полягає в тому, що ми ніколи не повинні засуджувати, ніколи не судити наперед. Хто буде врятований? Відповісти на це питання неможливо, тому що покаятися ніколи не пізно, навіть нам. З людської точки зору, коли ми розглядаємо життя Марії до її двадцяти дев’ятого року, ми можемо подумати, що спасіння давно стало для неї неможливим. І все ж служба до неї називає її «найбільшою зі святих». По-людськи ми засуджені; але благодаттю Божою все можливо, в тому числі і висота покаяння. Жодна людина не має права судити іншу.

Життя преподобної Марії Єгипетської також вчить нас дещо про людську природу. У кожному з нас є прагнення до мирських задоволень, до розваг і розваг, до їжі та напоїв, до насолоди почуттів. Але є також прагнення до насолод вищого роду, насолод довготривалих, які ми можемо назвати радощами. Ці радості набагато вищі за швидкоплинні чуттєві насолоди, що лише вони становлять шлях до тривалого щастя. Суспільства, які віддані лише задоволенню чуттєвих насолод, суспільства, які шукають насолод, є суспільствами без тривалої радості, вони сповнені сумних облич.

Життя святої Марії вчить нас, що цінності Церкви дуже відрізняються від цінностей світу. Вона пішла в пустелю і не мала нічого: ні друзів, ні дому, ні майна, ні одягу, ні їжі та напоїв майже немає. Світ шукав насолоди, задоволення почуттів, грошей і влади, але Свята Марія була жебрачкою і безсилою у світі. Сьогоднішнє Євангеліє підтверджує вибір святої Марії, бо говорить, що ті, хто хоче бути великими, повинні бути слугами. Це щось перевернуте від усіх шляхів цього світу. Але наш Господь проповідував саме це і, як і Він, так жила Свята Марія.

Я думаю, що є дві причини, чому покаяння немодне. Перше полягає в тому, що, більшість людей мають суворе та болюче уявлення про те, що означає покаятися. Це «принизливо». Це «важко». Це дратує.

Друга причина полягає в тому, що ми любимо гріх — ще одне слово, яке більше не вживається публічно. Але оскільки ми християни, ми визнаємо, що нам потрібно покаятися. І оскільки публічне проголошення Євангелія завжди починалося із заклику «Покайтеся, бо Царство Боже близько!», спочатку в устах Івана Хрестителя, а потім Господа Ісуса Христа, ми повинні запитати, яким покаяння дійсно є. І тоді слід запитати, чому ми не повинні втікати від покаяння, а повинні насправді цього бажати. І це покаже нам, як хтось, як свята Марія Єгипетська, могла так довго каятися.

Слово «покаяння» грецькою мовою — metanoia, і воно складається з двох різних грецьких слів — meta та nous. Мета може означати багато речей, але тут це означає «зміна» або «поворот». А nous, тобто розум — це найпотаємніше почуття людини, здатність, за допомогою якої ми сприймаємо божественну, містичну реальність. Це «око душі».

Отже, метаноя — покаяння — це звернення ока душі, зміна серця, поворот розуму до Бога. Це полягає в тому, щоб спрямувати свій найпотаємніший погляд від того, що є грішним, що відокремлює нас від Божого життя, і до того, що є добрим, що пов’язує нас із життям нашого Творця. Це етимологічний і теологічний опис того, що означає покаяння. Але для того, щоб зрозуміти покаяння, я думаю, нам можуть знадобитися деякі ілюстративні образи.

Місцем, куди прийшла Марія Єгипетська, щоб покаятися, була пустеля за рікою Йордан. Там сказано, що вона полила це місце своїми сльозами, сльозами, які вона пролила через багато років зла і самознищення.

І це те, що робить гріх. Це не просто порушення якогось космічного закону. Це самознищення і не менше. Іноді руйнування є раптовим і нищівним, але іноді саме повільне зневоднення перетворює те, що є родючим, на безпліддя пустелі. Це те, що, до речі, сталося з більшою частиною Близького Сходу — велика частина була родючою, але через поступове надмірне та неправильне використання землі вона перетворилася на пустелю. Так само і з людьми. Те, що є прекрасним, родючим і повним можливостей, з часом поступово стає сухим і спраглим.

Але покаяння можливе. Коли душа кається, починається дощ. Іноді дощ може відбиватися від твердої землі, тому що він не звик сприймати його, і тому може здатися, що він нічого не робить або навіть шкодить. Але з часом дощ починає зволожувати землю. І там, де спочатку можуть бути бруд і ерозія, згодом з’являється родючість і зростання.

Покаяння – це весна душі, і чи дивно, що ми зараз у цьому великопостному часі покаяння, саме зараз, навесні? Навіть саме слово Великий піст насправді означає «весна». Ми вливаємо покаяння в наші душі, позбавляючись від того, що нас обтяжує, від тих марних тягарів гріха, які виглядають і відчуваються такими гарними, але насправді є дуже небезпечними для нас. І коли це покаяння зливається, усі численні чесноти нашої душі, як квіти в саду, починають пробуджуватися, розпускатися та розквітати. Вони спали протягом довгої зими гріха, але тепер вони можуть рости.

Покаятися – не означає почуватися винним. Почуття провини може спонукати нас до покаяння, але не завжди. Почуття провини — це лише біль від усвідомлення пустелі, в яку перетворилися наші душі. Але біль – це не каяття. Покаятися — це повернутись, змінитися, повернутися до життя. Ми маємо бачити, що в наших душах є пустеля, і іноді для того, щоб побачити це, потрібні потрясіння: катастрофа, депресія, розлучення, наркотики чи смерть близької нам людини. Але це не обов’язково приймати це. Побачити пустелю всередині також може бути натхненний контактом зі справжньою красою. Бачачи красу Едему, красу Раю, в любові нашого Господа, ми розуміємо, що живемо в пустелі. І ми хочемо в Едем.

Чи був цей Великий піст весною вашої душі? Навіть якщо цього ще не було, все одно це може статися. Завжди є надія. Завжди є милосердя. Завжди є можливість. З радістю покаймося, брати і сестри, і так проллємо благодать Божу, як довгоочікуваний дощ, у пустелю душ наших.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: