Слово про Жінок-Мироносиць

30.04.2023 0 By NS.Writer

Ексклюзив. Навіть при побіжному перегляді церковного календаря ми помічаємо, що з багатьох-багатьох перерахованих імен, часто дуже незвичайних за нинішніми мірками, переважна більшість належить чоловікам. Але сьогодні, в цю другу неділю після Великодня, продовжуючи святкувати подію, що змінила історію і все творіння, Свята Церква просить нас звернути наші думки до святих Жінок-Мироносиць: Святої Марії Магдалині, Іоанни, Саломеї, Марії, дружині Клеопи, Сусанні, Марії та Марфі з Віфанії та Пресвятої Богородиці. За традицією, що склалася, до них приєднують і двох чоловіків: Йосипа Ариматейського (згідно з давніми джерелами, родича святого Іоакима, батька Богородиці) і Никодима.

Слово про Жінок-Мироносиць

Ці жінки та чоловіки були серед тих, хто «поза екраном». У випадку з жінками ми знаємо, що в першому столітті вони були не дуже помітні. Однак їхня служба, безумовно, не була однією з останніх. Але вони, як Йосип і Никодим, діяли з великою вірою і мужністю.

Мета цієї прекрасної літургійної практики — не просто допомогти нам згадати та ототожнити себе зі зустріччю Жінок-Мироносиць з порожньою труною, а й з тими чеснотами, які зробили цих відважних жінок гідними того, щоб першими дізнатися про воскресіння і стати «апостолами апостолів».

З точки зору світу цього лише повний божевільний (або безрозсудний хоробрий) міг робити те, що робили жінки-мироносиці. Ісус Христос був засуджений народом та був страчений римлянами як ворог держави; а Його гробниця була опечатана, і для її охорони були поставлені солдати. Тому жінки йшли на великий особистий ризик, приходячи до гробниці в пошуках Господа Ісуса, але їх велика любов не дозволяла їм вчинити інакше. У них не було плану, як подолати ці перешкоди — «вони говорили один одному: «Хто відвалить для нас камінь від дверей труни?» — але їх велика віра не дозволяла цього зробити.

Але коли вони прийшли на місце, то виявили, що Сам Христос відвалив камінь, а гробниця в саду була вже не місцем смерті, а раєм світла і життя.
Іншими словами, ми покликані жити життям, яке відображає нашу віру, а не турботи та пріоритети світського світу. Ми повинні жити так, що дійсно віримо, що Христос воскрес, що Він переміг смерть та дарував нам впевненість у вічному житті. І все ж здається, що це набагато легше сказати, ніж зробити.

Так хто ж відвалить нам камінь? Як ми прийдемо до Воскресіння? Сьогоднішня євангельська подія — це заклик до дії. Не будемо зволікати та зволікати, але будемо шукати Господа при першій же можливості. Давайте не будемо турбуватися ні про те, що скаже світ, ні про те, як ми досягнемо своєї мети. Якщо ми будемо тверді у вірі та керовані любов’ю, то і камінь, що запечатує двері нашого серця, відвалиться, наші омертвілі духовні почуття оживуть та радісний вигук «Христос Воскрес» вже не буде для нас теоретичною ідеєю, а способом життя.

По правді кажучи, нам, що живуть сьогодні в Україні XXI-го століття, важко уявити собі зовсім іншу роль жінок в Палестині I-го століття. Місце жінки дійсно було лише в будинку — підлегла і слухняна чоловікові в усьому; вони були приречені на приготування їжі, виховання дітей, виготовлення одягу та на безліч інших нескінченних домашніх обов’язків. Офіційний юдаїзм прийняв це як божественний закон; встановлений порядок, який не можна скасувати.

З Євангелій ми знаємо, що одне зі звинувачень, послідовно висунутих проти нашого Господа книжниками та фарисеями, полягало в тому, що Він намагався «змінити Закон», «повалити перекази наших предків». Ми, звичайно, знаємо, що це було не так; Він сам пояснив: «Я прийшов не скасувати Закон, але виконати його». Як законодавець, Він прийшов, щоб дати більш досконале та повне розуміння закону, ніж, можливо, було раніше. Це включало виявлення набагато вищої ролі жінок. Ми знаємо, що, хоча Він і не обирав жінок до числа дванадцяти, серед його послідовників було багато жінок, і, як каже нам св. апостол Лука, «вони підтримували його зі своїх коштів». Навіть під час його розп’яття, коли «мужні» учні тікали з корисливого страху — крім Іоанна — вірні жінки не спали.

Попри культурні обмеження та заборони, які вони ввібрали в себе за ці роки, ці вірні Жінки все ще відчували необхідність діяти — зробити щось, хоча б в останній раз, щоб проявити свою любов до Ісуса Христа, Який знайшов час, щоб не дивитися на них як на людей другого сорту, але як осіб, створені за образом і подобою Божою. Вони побачили місце, де святі Йосип Ариматейський та Никодим поспішно поховали Господа через наближення суботнього заходу сонця, і знали, що їм потрібно робити.

Підкоряючись дотриманню суботи, жінки чекали сходу сонця, наступного після суботи, щоб привести свій план в дію. Вони збиралися зробити щось дороге, щось небезпечне, щось, можливо, навіть «дурне» в очах інших, але вони знали, що це правильно.

Святі жінки-мироносиці були звичайними домогосподарками. За винятком Святої Йоанни, дружини економа Ірода Хузи, жодна з них не була багатою. З усім тим, євангелісти говорять нам, що вони придбали велику кількість дорогої мирри, мазей та пахощів, щоб помазати тіло Господа. Вони пожертвували тим небагатьом, що накопичили для своїх сімей на «чорний день», бо зрозуміли, що не можуть оцінити Божу любов. Його присутність у їхньому житті була неоціненною, і тепер вони не збиралися скупитися. Вони не шкодували коштів. Але їх не хвилювала витрата грошей.

Святі жінки-мироносиці буквально ризикували своїми життями заради досягнення своєї мети. Міста в стародавньому світі були обнесені стінами з поважної причини — територія за стінами була нічиєю територією диких тварин та розбійників, особливо після настання темряви. Оскільки могила нашого Спасителя була в саду біля Голгофи, вона була поза безпекою міських стін. Жінки навмисно і свідомо зробили все, щоб висловити свою любов. Ще й надто, якби вони безпечно дісталися до могили, але римська гвардія, безумовно, застосувала б будь-яку силу, необхідну, щоб перешкодити їм отримати доступ до могили. Але їх не турбувала небезпека.

Святі жінки-мироносиці, безсумнівно, чули голоси, виходячи з дому в темній ранковій тиші: «ти куди йдеш? … що робиш? … ви всі там божевільні? … як ви, жінки, думаєте, що збираєтеся зрушити цей величезний камінь?»  … «вам краще повернутися сюди вчасно, щоб приготувати мій сніданок!».

Звичайно, їхній план піти та помазати тіло Господа, за оцінкою більшості людей, був нереальним. Як вони дістануться до нього? Як то кажуть, «диявол криється в деталях». Їм було байдуже, як їх сприймають інші люди. Так, можливо, це було непрактично; можливо, це було позитивно нерозумно. Але вони не турбувалися про те, щоб виглядати нерозумно.

І що ж сталося? Ця невелика група «слабкої статі», ці тендітні жінки першими почули слова, які будуть звучати у всьому Всесвіті, поки вона існує: «Христос воскрес!» Чи не Андрій, який був першим покликаним до учнівства; не Петро, що поклявся, що ніколи не зречеться Господа; не Яків і Іван, які поклялися, що будуть пити з тієї ж чаші, що і Він, — ні, вони замкнулися, паралізовані страхом та були неактивні. Оскільки святі жінки-мироносиці у вірі засліпили себе на все, крім бажання показати свою любов до Христа, вони удостоїлися цього унікального та благословенного досвіду.

Це важливий урок для всіх нас. Всі ми сповідуємо свою віру в Христа, але хіба це безстрашна, довірлива, непохитна віра святих Жінок-Мироносиць? Занадто часто, попри наші початкові добрі наміри, ми дозволяємо собі відмовити себе від вираження чи дії нашої віри. Ми боїмося ціни християнського життя, будь то у фінансовому плані або в плані часу, енергії або емоцій, необхідних для того, щоб запропонувати себе іншим з любові до Христа. Ми боїмося небезпеки християнського життя — завжди здається, що набагато легше підтримувати статус-кво, набагато безпечніше продовжувати робити ті ж самі старі речі тими ж самими старими способами, навіть якщо це означає упустити можливість зробити Христа явленим в нашому житті. Ми боїмося виглядати нерозумно, живучи як християни.

Як і жінки-мироносиці, побачивши страшну і страшну таємницю … де Творець всесвіту добровільно зрадив себе на страшну смерть на хресті… і ми повинні бути готові піти в труну серця свого, знаючи, що протягом довгого часу його вхід був закритий великим каменем. А проте, ми повинні зважитися відправитися туди в щирій надії, що ми зможемо знайти шлях в цю гробницю, щоб послужити там тілу нашого Господа… оскільки кожен з нас є частиною його тіла. І в такій вірній надії ми виявляємо там воскреслого Ісуса Христа і, благодаттю Божою, надихаємося життєдайною мужністю того, що це означає для нашого власного життя.

Поміркуйте про це на мить. Якщо ми підемо до гробу нашого серця з нашими мазями любовної турботи — то по благодаті Божій, ми можемо просто виявити, що камінь відвалений. Це той камінь, який, коли він покриває наше серце, робить нас нездатними бачити Його… Він… нездатними мужньо жити в співучасті з Ним. Так багато разів у нашому житті камінь стояв перед нашим серцем. Бог, який все може, згорне це все, якщо ми наполегливо попросимо Його за це. Жінки були не в змозі зробити це, і ми теж, але ми повинні навмисно прийти служити туди, де знаходиться камінь, щоб виявити, що Бог відвалив його.

Цей камінь складається з усього, що стримує нас: нашого страху, нашого почуття марності, нашої нездатності об’єднатися з місією Христа у світі, наших власних труднощів, нашого почуття зневіри, нашої егоцентричності, яка здається, захоплює нас, попри наші найкращі наміри. Все це закриває труну наших сердець … і нам потрібно просити Бога допомогти нам знайти там Воскреслого Христа.

Звичайно, на цьому місія Жінок-Мироносиць не зупинилася. Кожна з них продовжував свідчити про Воскресіння Господа до дня своєї смерті. Марія Магдалина подорожувала по відомому світу, проповідуючи Благу Звістку. Що примітно в їх свідченні, так це те, що в той час і в тому місці, де ролі чоловіків і жінок були чітко визначені, Ісус Христос включив цих жінок як учнів у свою місію принести Царство Боже у світ… і саме завдяки їх запашному свідченню ми також наповнені радістю.

Сьогодні серед багатьох в Православній Церкві стало популярним стверджувати, що євангелізація (проповідь і навчання людей поза Церквою Благої вісті Христа) не є православним заняттям. Хай допоможе нам Бог, якщо ми підпишемося на цю єресь, тому що це фактично говорить про те, що ці прекрасні святі-мироносиці Православної Церкви насправді не були православними. Це говорить про те, що святий Йосип Ариматейський (який згодом став одним з 70 апостолів… зайшов так далеко, що проповідував про Воскреслого Христа спочатку в юдейський синагогах Палестини, а потім вже і на Британських островах) насправді не був православним. Який же це абсурд … хай допоможе нам Бог, якщо ми брали участь в поширенні такої брехні. І хай допоможе нам Бог, особливо, уподібнитися тим святим, які тільки прагнули з’єднатися з місією любові нашого Господа до світу.

Брати і сестри в Христі, неможливо з’єднатися з Христом (мати обоження), якщо ми відкидаємо з’єднання з Ним у Його місії приведення людей до Царства Отця-Сина й Святого Духа. Неможливо з’єднатися з Ним біля чаші, де причащаючись Його тіла і крові, якщо ми відмовляємося з’єднатися з Ним у Його бажанні зробити Його Євангеліє відомим всьому світу.

Молитвами святих Жінок-Мироносиць, спочатку спостерігали здалеку, а потім набралися величезної мужності для служіння тілу Христовому… за молитвами Йосипа Аримафейського, який спочатку лише таємно увірував в Ісуса Христа, а потім слідували за Ним з великим мужністю…

Тому нехай відвалить Бог по благодаті свій камінь від сердець наших, і дасть нам мужність стати мироносицями по всьому світу, і жити тим фактом, що коли ми також приходимо служити тілу Христа, ми виявляємо, що наше власне життя воскресло у Ньому.

Але на завершення повернемося в наш світ, на пострадянський простір XXI століття. Є такий своєрідний церковний жарт, що неділя Жінок-Мироносиць — це такий церковний аналог 8 березня. День шанування жіночого покликання.

Взагалі саме по собі уявлення про те, що покликання чоловіка та жінки може бути різним, дуже важко приймається сучасним світом. Висловлюється думка, що сучасний фемінізм є по суті тим же, проти чого він бореться. Тобто він сприймає жінку не як самостійний феномен, а як «недоробленого мужика». І тому прагне до перероблювання за всяку ціну. Дуже вірне спостереження, але часткове. Проблема зовсім не в фемінізмі. Проблема в деформації суспільної свідомості, яке втратило сенс поняття «рівність». Якщо раніше рівність ґрунтувалося на «рівності перед Богом» та його було потреби доводити. А ось то після відмови від Бога у суспільному житті, стало нема на чому базувати поняття рівності.

І тут почалося вигадування однаковості, причому там, де її немає. Прийняття сущого в його розмаїтті стало великою проблемою (а всі тоталітарні ідеології ХХ століття мали в основі своїй і цю ідейку теж). А тут ще поділ людства на дві статі.

І для відмови від прийняття людства таким, яким воно є, використовуються різні методи. Природа людини слабка і пошкоджена, і в ній є дефекти і девіації. І заперечення складності природи ведеться через них. Існують і люди з гендерною дисфорією їх цілих 0.08% ; але це не означає, що ніякого поділу на чоловіків і жінок немає.

Це твердження настільки ж нерозумно, як спроба скасувати поняття «шульга/правша» на тій підставі, що існують амбідекстери, тобто люди від природи, або спеціально натреновані, що вміють користуватися двома руками однаково.

Для світу загальної зрівнялівки (знову-таки тут знову повернення до тоталітаризму, але з іншого боку) дуже важливо вигадати однаковість, а там, де не вигадати, там її створити.

Завдання християн не повестися на ці виверти, а прийняти людину у її розмаїтті покликань та служінь. У тому числі різних служінь чоловіки і жінки. Різна духовність чоловіків та жінок. Різні тіла. Різної має стати імета буття їх. І ця різноманітність прекрасна.

Тепер скажу про одну річ яка є в «жіночій» духовності, але мінімізована в «чоловічій». Дівчатка люблять і тих, хто програв теж. Не тільки героїв, а й тих, хто потребує милості. У цьому один з їхніх уроків всьому християнському співтовариству, в тому числі і від Жінок-Мироносиць.

Святі Жінки-Мироносиці не склали Євангелій, не залишили нам послань; наскільки нам відомо, жодна з них не померла мученицькою смертю. Нехай за їхніми молитвами й у нас буде мужність спочатку активно любити Христа, а вже потім турбуватися про марноту світу цього. Бо якщо ми зі Христом, то отримаємо все, що буде нам потрібно, через молитву до Нього та святих Його.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький, доктор богословських наук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: