Словаччина напередодні дострокових парламентських виборів: куди вирушить країна цієї осені?

04.08.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Демократія потребує захисту. Перше, що спадає на думку стосовно Словаччини. Ця країна парадоксів може здивувати. І що оберуть словаки — не знає ніхто. Навіть вони самі.

Президентка Словаччини Зузанна Чапутова

Попри твердження, що словаки захоплюються Росією, реальність не відповідає словам

У смутні часи зневірені люди шукають затишку там, де його немає.

Згідно з опитуваннями, видається, що чимало словаків підтримують Росію. Вони не називають Путіна агресором, не кажуть, що він напав на Україну. Однак слова суттєво розходяться зі справами.

У 2015 році Словаччину залишили 3870 словаків, у 2018 році таких було 3298, у 2020 році — 2428 осіб поїхали шукати кращого життя за кордон, у 2021 — країна поменшала на 3395 громадян. Сотні вирушили до Німеччини або до Великої Британії, десятки добралися до США. А скільки ж словаків перебралися до расєюшкі? У 2015 році п’ятеро, у 2016 році лише троє, у 2017 й 2018 — по двоє, а наступними роками — ніскільки.

Словаки через те захоплюються Росією, що їм не доводиться в ній жити.

Нещодавно словацький журналіст Міро Грман з Aktuality.sk наголосив, що росіяни вбили тисячі мирних жителів України, а інших катували чи ґвалтували. «Якби українцям не вдалося відбити атаку Володимира Путіна, сьогодні Словаччина вже межувала б з Росією. Прикордонна зона була б в радіусі дії російських ракет чи артилерійських гармат. Завдяки наполегливості наших східних сусідів все склалося інакше», — сказав він.

Міро Грман

Інфантильність і несприйняття відповідальності перед країною, перед наступними поколіннями може перетворити працьовиту й досить організовану країну на піонерський загін, який навіть не знає, куди він прямує.

Невдовзі у Словаччині відбудуться дострокові парламентські вибори 2023 року.

До парламенту мають намір потрапити майже 15 партій. На 12 липня позиціювання кожної мало такий вигляд: Smer — 18%, PS — 14%, Hlas-11%, Pepublika — 10,2%, OL’aNO — 8%, KDH-6,4%, Sme rodina — 5,1%, SaS — 4,9%, SNS — 4,%, Aliancia — 3,8%, L’SNS — 3,7%, Demokrati — 3,7%. Як закінчаться парламентські вибори у Словаччині, передбачити неможливо. Країна парадоксів не припиняє дивувати.

30 вересня 2023 року виборчі дільниці працюватимуть з 7:00 до 22:00. Народ обиратиме 150 нових депутатів НР СР. Аби потрапити до парламенту політична партія має набрати не менше 5 відсотків голосів. Виняток становлять коаліції партій, які повинні отримати не менше 7 відсотків голосів виборців.

Перші результати виборів будуть оголошені в неділю ввечері, Статистичне управління публікуватиме їх постійно. Центральна виборча комісія оголосить офіційні результати в неділю.

Президентка Зузанна Чапутова закликає не ігнорувати права представників ЛГБТ

Президентку Словаччини вирізняє цивілізоване толерантне ставлення до різних спільнот. Торішнє вбивство юнаків у братиславському клубі Tepláreň не залишило її байдужою, тож за кожної нагоди Зузанна Чапутова цікавиться, що потребують спільноти, аби їхні права дотримувалися, звертається до нації з проханням відповідного ставлення до представників ЛГБТ+.

«Відрізнятися — це моє збагачення. Будьмо тими ким ми є, хоч це часто важко. Всі ми маємо право бути собою, шукати найкращу версію себе. Бути справжнім і вірним собі. Це точка, коли ми можемо міцно стояти в житті й бути найкращими для інших».

«Велика подяка Вам, пані Президенте. Дякуємо, що ви в нас є. Завдяки вам ми наближаємося до західної сучасної людської цивілізації й ми не в середньовіччі. Сподіваюся, так і залишиться» — коментують її дії громадяни Словаччини.

Частина депутатів вирішили серйозно поставитися до виборів і мають намір ініціювати позачергове засідання стосовно іпотеки

Народні обранці закликають уряд розробити механізм, який би мотивував банки допомагати, насамперед біднішим верствам суспільства, з іпотекою. Депутати з оточення Томаша Тараби, що є кандидатами до словацького парламенту, хочуть ініціювати позачергове засідання Національної ради (НР) Словацької Республіки з іпотеки та обговорити її збільшення. Про це повідомила речниця SNS Зузана Шкопцова. «Цього року словацькі банки повідомляють про прибуток за перше півріччя на 51% більше, ніж торік», — каже Тараба.

Томаш Тараба

За його словами, прибуток банків зростає завдяки людям, тому що зросли відсоткові ставки, від чого насамперед виграють банки. «Ми закликаємо уряд негайно розробити механізм, коли банки будуть мотивовані допомагати насамперед тим соціальним верствам нижчого середнього класу, які взяли іпотеку на нерухомість, де вони мають постійне місце проживання. Ми не можемо дозволити людям почати втрачати дах над головою», — сказав він. SNS закликає уряд негайно вжити заходів щодо компенсації зростання цін на іпотеку.

Голова партії Андрій Данко наголосив, що щомісячні платежі можуть бути ліквідаційні для багатьох громадян. «Сума виплат з іпотеки має збільшитися більш ніж на 50 відсотків. Окремі внески, прив’язані до відсоткової ставки Європейського центрального банку, буде збільшено. На жаль, рада управителів, серед яких є наш представник, затвердила підвищення», — зазначив він. Саме тому вони планують звернутися до опозиційних партій Smer та Hlas з огляду на збирання підписів за скликання позачергових зборів НР СР. Вони хочуть знайти спільне розв’язання ситуації та форму допомоги домогосподарствам. Депутати Тараби та СНР також кажуть про можливе оподаткування банків, при цьому держава могла б повернути прибуток від цього громадянам у вигляді субсидії на погашення іпотеки.

Андрей Данко

Тарабівці у передвиборчій риториці воліють підписів Smer і Hlas. «Політика Hlas базується на допомозі людям, і будь-яка ініціатива, яка веде до розв’язання проблем людей, має нашу підтримку», – відповіли в партії Петра Пеллегріні.

Андрей Данко, який захоплювався Віктором Орбаном, знітився через заяви угорського лідера про Словаччину

Віктор Орбан на фестивалі в Румунії

Андрей Данко відповів Віктору Орбану, для якого Словаччина, як і раніше, є «територією, що відкололася», тобто територією сепаратистів, лише млявим буркотом. Але не дивно. Поняття нації для таких «націоналістів», як Орбан, нічого не означає. Президент SNS сказав, що Орбан для нього не кумир, який робить лише добрі справи. Але він багато робить для угорців, додав Данко.

«Такі заяви не належать до цього періоду», – сказав Данко. За його словами, Орбан має свій погляд на історію, з яким він не згоден. Водночас віцепрезидент SaS Браніслав Ґрьлінг розкритикував заяви Орбана, а також його політику.

Віктор Орбан говорив про «території, що відкололися» на фестивалі угорської меншини в Румунії, маючи на увазі Словаччину. Виступ прем’єр-міністра Угорщини  вже багато років є основним пунктом програми Tusványos, найбільшого фестивалю угорської меншини у Румунії. У цих виступах Орбан дає оцінку минулому періоду і презентує свої цілі. Черговий орбанізм поставив Андрія Данка у скрутне становище, тому що словацькому національному лідерові, ймовірно, варто було б відповісти жорстко. А щоб не сказали, що Данко проковтнув образливі слова Орбана, він промимрив щось про слова та емоції, чого, на його думку, не повинно відбуватися з таким досвідченим політиком, як Орбан.

У Бейлі-Тушнаді проживає менш як дві тисячі осіб, і це найменше місто в Румунії. Однак у курортному містечку в Трансільванських горах більшу частину часу можна чути угорську мову — угорська меншість тут становить 90 відсотків населення. Це також місце, де майже щороку прем’єр-міністр Угорщини виголошує промову, яка спричиняє суперечки не лише у Румунії. Саме на Трансільванській літній школі у 2014 році Віктор Орбан сказав, що намагається збудувати «неліберальну» державу з національним підходом. Торік він вкотре говорив про занепад західної цивілізації, змішання рас і критикував Словаччину та Чехію за те, що вони нині «надають перевагу постзахідному світу». Через рік Орбан повернувся до Трансільванії та знову викликав обурення, назвавши Словаччину і Румунію «територіями, що відкололися», а також розкритикував некомпетентність і слабку політичну діяльність угорських партій у Словаччині. «Чехи здебільшого перейшли на бік федералістів, Словаччина спотикається, тримаються лише поляки та угорці», — сказав Орбан у своєму виступі в Трансільванії. Крім критики Заходу та Євросоюзу, він також вкрай критично поговорив про сусідні країни.

Посол Мирослав Кастран провів зустріч з Міністром сільського господарства та розвитку села Словацької Республіки Йозефом Бірешом

Мирослав Кастран, посол України

 Під час зустрічі обговорили щоденні ракетні атаки росії на портову та складську інфраструктуру Одеси та на Дунаї, спрямовані на блокування експорту зернових з України; обговорили можливості посилення наших спільних спроможностей щодо переміщення української аграрної продукції через українсько-словацький кордон, насамперед після виходу росії з зернової угоди та блокування морських портів України; донесено до словацької сторони сигнал про неприйнятність пролонгації чинної заборони імпорту окремих зернових з України після 15 вересня, коли сплине відповідний термін, визначений Єврокомісією.

Обговорили також питання організації зустрічі двох міністрів найближчим часом для детального вивчення проблеми та пошуку дієвих рішень.

Словаччина показує українську «Мавку»

«Мавка. Лісова пісня»

Лесин шедевр «Мавка. Лісова пісня» вирушив Словаччиною. Це одна з найочікуваніших прем’єр року — 3D мультфільм. Драма-феєрія Лесі Українки в основі фільму.

Як відомо, оригінальна «Лісова пісня» — це відома п’єса Лесі Українки, один з перших фентезі-творів у вітчизняній літературі, знайомий українцям ще за шкільною програмою. Тут розповідається про те, як лісова Мавка зустрілася з музикантом Лукашем і вони покохали одне одного.

У 2015 році Film.UA Group почала працювати над створенням повнометражного мультфільму, адаптованого для сімейної анімації та зі щасливим фіналом, — також там у підсумку вирізали частину оригінальних персонажів. Права на показ купили для багатьох європейських країн, для країн Близького Сходу та Північної Африки. Бюджет «Мавки» на літо 2021 року становив 187,2 млн гривень, при цьому близько 50 млн грн взяли з бюджетних коштів Держкіно. Фільм вийшов за підтримки Державного агентства з питань кіно, Міністерства культури та інформаційної політики та USAID. Фільм почав з’являтися в прокаті європейських країн. У Словаччині сеанси триватимуть словацькою та українською мовами. «Гарна графіка переплітається з вдалими краєвидами, простежується українська культура від побуту до одягу. Мультик із сенсом, в кінці навіть плакали», «Україна лише починає робити подібний продукт і для початку дуже вдало», «Неймовірно хороші кадри, музика. Не ідеально, але на дуже високому рівні», — пишуть глядачі.

Український інститут у Словаччині відвідав Микола Подрезан

Микола Подрезан

Український мандрівник на інвалідному візку повторив маршрут всесвітньої естафети Олімпійського вогню 2004 року, пройшовши шістьма континентами.

Микола Подрезан відвідав 68 країн на 6 континентах (у Європі, Австралії, Азії, Африці, Північній та Південній Америці). 61 з них — у візку, в деяких державах гостював по декілька чи багато разів. У Словаччині Микола Подрезан не вперше, й не востаннє.

Він зробив подарунок — конверт № 37 з персональної колекції пана Миколи поштових надсилань проєкту «Планета Земля. Погляд з інвалідного візка» (дизайн Андрія Пилюха, видавництво Козацька Пошта).

Захід відбувся за сприяння Посольства України в Словаччині.

Довідково:

ŽIVOT – národná strana створено 4 лютого 2019 року. Голова Томаш Тараба. Члени словацького парламенту 4 (NR SR) та 0 (EP). Результат виборів 2,06% (вибори до Європарламенту 2019.) Праві християнські ідеї, націонал-консерватизм, соціальний консерватизм,

 «Ковальчук»Марина Ковальчук, керівниця проєкту V5 Media (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), заступниця головного редактора


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: