Сподіваємося на добрий результат дострокових виборів і для Словаччини, і для Європи

24.08.2023 0 By Writer.NS

Олександр Дулеба

Невдовзі у Словаччині відбудуться дострокові парламентські вибори. З огляду на недієздатність уряду Едуарда Геґера керувати країною, президентка Зузанна Чапутова оголосила про рішення — звернутися до громадян Словаччини щодо розв’язання майбутнього країни.

Олександр Дулеба, старший науковий співробітник Словацької асоціації закордонних справ у Братиславі поділився з Newssky своїми думками стосовно подій вересня, адже країна парадоксів Словаччина часом непередбачувана

З огляду на результати опитування можна передбачити, що безумовно виграє Роберт Фіцо, словацька версія Орбана. Він вже був 12 років прем’єр-міністром, його урядування позначилося вбивством журналіста Куцяка, у 2020 році через протест словаків відбулася зміна уряду, були порушені кримінальні справи проти найближчого оточення Фіцо, і він врятувався лише завдяки тому, що парламент не дав згоди на його арешт.

Для нього важливо виграти у спосіб, коли він зможе взяти під контроль усе, що можливо — як Путін у Росії, Орбан в Угорщині, щоб отримати змогу знищити усі порушені справи. Це великий ризик і виклик для Словаччини.

Чи зможе Фіцо сформувати уряд? Це для нього складне завдання. Навіть якщо долучаться словацькі фашисти — Republika — цього буде замало для формування уряду. Якщо Андрій Данко (парламентар 2016-202 років, націоналіст, був головою національних зборів у 2016 р. — ред.) пройде до парламенту, то йому може це вдатися, але на щастя, у Словаччині багато партій і наразі на владу ніхто не має монополії.

Сподіваюся, що результати виборів не дадуть змоги Роберту Фіцо сформувати уряд. Ключова позиція зараз у Петера Пеллегріні (Strana-hlas). Він відійшов від Фіцо, його партія воліє дистанціюватися від кримінального реноме Фіцо, його зловживання владою. Пеллегріні можна назвати відмитим Фіцо. На сьогодні його партія посідає 3 сходинку після Прогресивної Словаччини. Але «золота акція» все ж таки саме в Пеллегріні. На щастя, він не формуватиме уряд у стилі Орбана.

До війни України з Росією Фіцо, Пеллегріні й Данко критикували уряд Матовіча через договір з НАТО, але вже напередодні війни, у грудні, вони почали говорити, що НАТО — ключовий союзник, а Пеллегріні не так давно наголосив, що Словаччина з НАТО і з ЄС без сумнівів. Тобто ми бачимо розвиток у його свідомості. Тож маємо надію, що в новому уряді буде Strana-hlas, Прогресивна Словаччина і ймовірно Християнська партія або Demokrati, то може в результаті створитися дуже добрий уряд і для Словаччини, і для Європи, і зокрема для відносин України й Словаччини.

Пеллегріні не хоче бути в уряді з Фіцо, адже розуміє, що буде поглинутий. Хоча Фіцо чинить спроби погрожувати Пеллегріні компроматом.

Слід зауважити, що для Словаччини зазвичай опитування не є показові, бо двоє останніх виборів засвідчили зворотне.

 «Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора

Англійською


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: