Потужно і креативно — Чехія вдосконалює шляхи підтримки України повсякчас

27.01.2023 0 By NS.Writer

Уклін вам, друзі!

Чеська Республіка не втомлюється дивувати. Напередодні президентських виборів, заощаджуючи на енергоносіях, дружня Чехія примудрилася змусити Путіна заробити грошей на зброю для українців. Людяність, шляхетність — це насправді цінності, що не мають терміну давності. Чехія надихає на подвиги.

Хто буде наступним чеським президентом? Останні опитування: Павел нарощує перевагу. Він може обійти Бабіша майже на 20 відсотків

Петр Павел і Андрей Бабіш

Хто ж він, прийдешній президент Чехії? Згідно з опитуванням Ipsos, генерал у відставці Петр Павел виграє другий тур президентських виборів із великою перевагою. Він набрав би 58,8 відсотка голосів, його суперник — колишній прем’єр-міністр Андрей Бабіш (ANO) — 41,2 відсотка. Останнє опитування також опублікувало видання Median, яке також прогнозує перемогу Павела. Голосування відбудеться цієї п’ятниці та суботи.

Яка ж ситуація з передвиборчою Чехією? За даними Ipsos, за Павела воліє віддати голоси значна частина виборців кандидатів-невдах з першого туру. За генерала проголосували б дев’ять із десяти виборців економіста Дануші Нерудової та сенатора Павела Фішера, а сенатора Марека Гільшера — приблизно дві третини виборців. «Андрей Бабіш, навпаки, частіше має підтримку від виборців Ярослава Башта. «Майже семеро з десяти його початкових виборців розглядають можливість проголосувати за Павела», — йдеться в дослідженні.

Більшість виборців, які збираються йти на вибори, на цю мить вже визначилися зі своїм кандидатом. Сім відсотків вже мають кандидата, якому збираються віддати голос, але все ще вагаються. Два відсотки досі не визначилися щодо кандидата. Згідно з опитуванням, на дільниці прийдуть близько 69 відсотків виборців.

Водночас у понеділок було оприлюднено останнє передвиборче опитування агентства Median. Воно також прогнозує перемогу Павела, який набере 57,9% голосів, а Бабіш отримає решту 42,1%. Median передбачає явку до 76 відсотків виборців. «Однак слід акцентувати, що заявлена ​​участь зазвичай перевищує фактичну», — зазначили автори опитування.

За даними Median, серед виборців до 55 років лідирує Павел, серед виборців від 55 років — Бабіш. Це правда, що зі збільшенням віку респондентів зростає й підтримка Бабіша. За Павела планують проголосувати до трьох чвертей випускників вишів, також він має високу підтримку серед людей із середніми освітніми освітами. Випускники середньої школи без диплома про середню освіту становлять ядро ​​підтримки Андрея Бабіша. Підтримка людей, які мають лише базову освіту вищого рівня, приблизно однакова в обох кандидатів. У Павела найбільше потенційних виборців у Празі та Середньочеському регіоні, у Бабіша в Усті та Карлових Варах.

Опитування агенції STEM та Data Collect і Kantar CZ для ČT, які були опубліковані в суботу та неділю, також віддали перевагу Павелу. Понеділок був останній день, коли могли бути оприлюднені результати опитувань перед другим туром президентських виборів, який відбудеться 27 і 28 січня.

Петр Павел

Останнє опитування агентства STEM пророкує перемогу Петра Павела над Андрієм Бабішем у співвідношенні 57,6% проти 42,4% голосів. Водночас аналітики зазначають, що приблизно 30% виборців ще не визначилися.

Опитування STEM прогнозує високу явку виборців — 68 відсотків. Тобто схоже на те, що було в першому турі. «Більшість виборців засвідчить свій вибір, лише невелика частина піде до кандидата-супротивника. Хтось залишиться вдома, а хтось прийде на другий тур, навіть якщо його не був на першому», — йдеться в опитуванні STEM.

Отже, ймовірно, колишній офіцер чеської армії та чиновник НАТО Петр Павел переможе лідера ANO та колишнього прем’єр-міністра Андрея Бабіша у другому турі президентських виборів цими вихідними.

Тож нехай переможе найкращий, і наш друг і партнер Чехія з неймовірно гарною Прагою квітне й розвивається!

У соцмережах поширили фейкове відео з кандидатом у президенти Чеської Республіки

Кандидата в Президенти Петра Павела, що закликає до війни з Росією, показали в соціальних мережах. На це у Twitter зауважив сам кандидат і доповнив оригінальну заяву, використану авторами фейкового відео. Поліція вже вивчає зображення підробленого текстового повідомлення за підписом Павела, яке також з’явилося в мережі, хоча незрозуміло, чи насправді такі текстові повідомлення надсилалися людям.

«Людина, яка пережила війну, ніколи не може бажати війни. Війни спричинені політиками, а не солдатами», — акцентував Петр Павел щодо свого ставлення до війни.

Новим послом Великої Британії в Чехії став Метт Філд

У твіттері в справжній англійській манері він показав свій перший день Надзвичайного і Повноважного Посла Великої Британії в Празі.

Дипломат вільною чеською мовою привітав Чехію та з захватом наголосив, що має щастя бути в країні пива та Яри Цимрмана. У відео Філд акцентував, що сподівається на співпрацю між двома країнами, яка сприятиме безпеці та процвітанню.

«Вітаю, я Метт і я тут новачок», — представився він у садах британського посольства в Чехії.

У зверненні Філд зазначив, що для нього велика честь бути послом у Чехії.

Він згадав про спільні демократичні цінності та почуття гумору, які притаманні обом країнам.

Не забув він і про співпрацю Чехії та Великої Британії під час двох важливих воєн. «Ми разом чинили спротив злу під час Другої світової війни та зараз в Україні», — сказав Філд.

«Чудово, що я можу бути зі своєю сім’єю в країні Кафки, За́топека, Горака, а також Яри Цимрмана», — згадав новий посол відомого чеського діяча та сказав, що він з нетерпінням чекає спільної роботи. «Я з нетерпінням чекаю ваших порад, підказок і рекомендацій», — завершив відео Філд.

За посиланням можна ознайомитися з CV британського дипломата.

Чи вдається Чехії заощадити на газі та електроенергії?

Спроби залякати людей голодом, холодом тощо — це вітання від радянщини. Попри залякування й тиск на народи, Європа показала, що людина здатна впоратися з викликами. Запаси газу суттєві, холод європейським країнам не загрожує. Не пасла задніх і Чеська Республіка.

Чи вдається чеським домогосподарствам і підприємствам економити на дорогому природному газі та електроенергії? порівняли цьогорічне споживання із середнім за той самий період з 2017 по 2021 роки.

Щодо газу, то протягом цього року чеські домогосподарства та компанії змогли стабільно на ньому заощаджувати. У кожному з календарних тижнів 2022 року було зафіксовано нижче споживання, ніж у середньому за ті ж тижні 2017–2021 років.

У поточному опалювальному сезоні споживання газу в Чехії зменшилося на 850 млн кубічних метрів газу у порівнянні з минулим роком. Це вже досягло п’ятнадцяти відсотків заощадження, встановленого Європейським Союзом.

Однак, як зазначає аналітик Amper Meteo Каміл Райдл, наприклад, у разі минулого тижня економія є лише теоретичною та спричинена очищенням даних від погодних впливів. Насправді минулого тижня було використано більше газу, ніж, скажімо, торік.

«Якщо значення споживання скоректувати з урахуванням погодних умов і парогазової електростанції Počerady, економія продовжує становити близько 15 відсотків. Тож тенденція триває. З іншого боку, ми повинні констатувати, що ця економія лише теоретична за минулий тиждень, тому що насправді ми спожили більше газу — але менше, ніж було б спожито минулого року за таких температур повітря», — зазначає Райдл.

За словами Райдла, торік у Чехії також скоротилося споживання електроенергії, але значно менше, ніж газу. За весь рік воно становило два відсотки з поправкою на вплив погоди.

Мартін Наденічек

Економія газу насамперед обумовлена ​​поступовим припиненням постачання з Росії та погодою. За словами голови ради директорів Amper Savings Мартіна Наденічека, майже однакове споживання електроенергії є позитивною новиною. Це означає, що галузь ще працювала, хоча цей рік буде складнішим для підприємств, у яких закінчилися контракти з фіксованою ціною.

Економії газу в останньому кварталі сприяло потепління у порівнянні з позаминулим роком, і перенесення початку опалювального сезону. «Коли на початку грудня настав холодний епізод, споживання зросло до 450 кВт-год на день, і було занепокоєння, чи вистачить запасів газу. Але завдяки значному потеплінню на Різдво споживання газу суттєво впало і вдалося наповнити резервуари. На Різдво споживання газу було навіть на 22 відсотки менше у порівнянні з середнім показником за п’ять різдвяних днів», — сказав Райдл.

Найбільша економія електроенергії фіксувалася у вересні та жовтні минулого року. Стали очевидними наслідки встановлення фотоелектричних панелей, а також затримка початку опалювального сезону. У листопаді та грудні тенденція жорсткої економії змінилася. «Те, що різкого падіння споживання електроенергії не відбулося, це добра новина. Це може означати, що очікуваного закриття деяких підприємств не сталося. Для значної частини великих споживачів контракти на постачання дешевої «фіксованої» енергії з 2020 по 2021 рік закінчилися наприкінці 2022 року. Різке зростання вартості енергії не вплине повністю на них цього року», — сказав Наденічек. Зараз ціни на енергоносії на фондовій біржі падають до довоєнного рівня, однак, за словами Наденічека, ця тенденція може швидко змінитися чи то через зміни погоди, чи через геополітичні рішення щодо нових маршрутів транспортування газу до Європи. «Ми продовжуємо реєструвати величезний інтерес клієнтів до складних енергоощадних проєктів з використанням альтернативних джерел і видів палива», — додав Наденічек.

Найбільший вітчизняний постачальник газу Innogy зреагував на дешеві гуртові ціни на газ на біржі та опустив ціни нижче державної стелі. Новим клієнтам і тим, у кого спливає строковий контракт, пропонується новий прайс-лист із фіксованою ціною на один рік. Це на 250 чеських крон нижче максимальної ціни, гарантованої державою, яка становить 3025 чеських крон з ПДВ.

Водночас ціни на пальне в Чехії найнижчі в Європі. На думку прем’єр-міністра ЧР Петра Фіали, добре, що уряд не почув закликів популістів, які хотіли впливу на ціни на бензин і дизель.

Чеський прем’єр відвідав Німеччину

Петр Фіала і Олаф Шольц

Петр Фіала 24 січня завітав до Берліна. Спершу відбулася зустріч глави чеського уряду з канцлером Олафом Шольцом, потім з лідером ХДС Фрідріхом Мерцом.

«Чудова зустріч із канцлером Німеччини @OlafScholz. Ми обговорювали чесько-німецьку співпрацю в галузі оборони та енергетики — особливо майбутні можливості постачання газу до Чехії з німецьких LNG-терміналів. Це ще один крок до підвищення нашої енергетичної безпеки», — написав Фіала у Твіттері.

Німецькі ЗМІ цього дня були повністю зосереджені на візиті в Україну міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, тож розвиток відносин Німеччини з Україною та поїздка Бербок до Києва були на перших шпальтах німецької преси. Наразі президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр провів телефонну розмову з главою Української держави Володимиром Зеленським і остаточно покінчено з фейком щодо запрошення-незапрошення Штайнмаєра до Києва. Це було пов’язано не лише зі зламом Німеччини у питанні постачання Україні важкого озброєння, а й зі знанням того, що Німеччина наразі для України політично важливіша за каяття за минулі гріхи та моральний тиск.

Тож зрозуміло, що Петр Фіала та Олаф Шольц насамперед говорили про Україну. Ядерне опудало не припиняє лякати світ. Німеччина організувала візит чеського прем’єр-міністра до Берліна. Фіала і Шольц домовилися про обмін військовою технікою за словацько-німецькою моделлю. Чехи, які не мають політичних, моральних чи соціальних проблем з виряджанням важкого озброєння в Україну, отримають повну німецьку компенсацію за свої постачання. Отже, врешті Німеччина буде залучена до допомоги Україні без того, щоб німецьке озброєння безпосередньо їздило полями бою і дратувало Росію. Цього німці досі бояться, як диявола: згідно з опитуваннями, 45 відсотків жителів Німеччини проти експорту важкого озброєння в Україну, а 47 відсотків — за.

Тимчасовий захист українцям продовжать на рік. Уряд затвердив Lex Ukraine IV

Українцям, що втекли до Чехії від російської агресії та отримали тимчасовий захист, буде надана можливість продовжити його до 31 березня 2024 року. Це стало можливим завдяки пакету законів Lex Ukrajina, що затвердив уряд 30 листопада 2022 р. Також ідеться про певні зміни, які вплинуть на перебування українських біженців у Чехії.

З 24 лютого, коли Росія напала на Україну та спричинила масову хвилю біженців, Міністерство внутрішніх справ надало тимчасовий захист 463 804 особам (станом на 29 листопада 2022 року). Це засвідчувалося візою, термін дії якої спливає для всіх 31 березня 2023 року. Через розвиток конфлікту українці не можуть повернутися до своїх домівок найближчим часом, тож уряд Чехії ухвалив норму щодо продовження дозволу на проживання до кінця березня 2024 року.

Віт Ракушан

«Чехія входить до числа країн, які найбільше допомогли Україні. Ми допомагали насамперед жінкам і дітям, яким ми запропонували надійний притулок, поки українці не відтіснять армію Путіна назад у Росію», — сказав міністр внутрішніх справ Віт Ракушан. «Однак все свідчить про те, що це займе певний час, і тому ми продовжуємо дію захисту», — додав міністр, зазначивши, що пишається всіма громадянами Чехії, які у будь-який спосіб долучилися до допомоги Україні.

З огляду на кількість осіб, яких стосується ця зміна, процес подовження тимчасового захисту буде розділено на кілька етапів. Процедура полягатиме в отриманні візи, що вимагає особистої присутності в МВС. Отже, українці, які воліють продовжити проживання в Чехії, мають спершу зареєструватися в електронній черзі до 31 березня 2023 року. Така реєстрація гарантує, що буде призначено дату особистого візиту до МВС, де буде видано нову візу. Якщо біженці не зареєструються або не з’являться, термін дії їх тимчасового захисту сплине.

Однак, з огляду на поточний розвиток конфлікту в Україні та майбутній зимовий сезон, чеський уряд не виключає прибуття нової хвилі біженців, що потребуватиме всіх потужностей МВС та поліції Чеської Республіки. Отже, пропозиція передбачає можливість того, що уряд зрештою продовжуватиме тимчасовий захист лише через електронну реєстрацію.

Під час онлайн-реєстрації, згідно з Lex Ukrajina IV, українці мають надати свою адресу проживання у Чехії та адресу школи, де дитина зареєстрована та навчається. Під час вклеєння візи в паспорт у попередньо призначений термін у міграційному відділенні МВС Чехії, людина зобов’язана надати документ про підтвердження проживання в Чехії.

Міністр закордонних справ Ян Ліпавскі: уряд Петра Фіали допоміг громадянам Чехії у багато разів більше, ніж пожертвував на допомогу Україні та українцям. А українці своєю працею відшкодовують наші збитки

Ян Ліпавскі

Міністр закордонних справ Ян Ліпавскі на конкретних цифрах показав рівень допомоги чинного уряду Чехії своїм громадянам. Більше у подкасті.

У випуску подкасту Denik «Європа для Богеми» міністр закордонних справ Ян Ліпавський дав інтерв’ю.

Він акцентував величезну допомогу громадян Чехії українським біженцям, завдяки якій Чехії вдалося впоратися з величезною хвилею мігрантів після початку російської агресії. «Українські біженці отримали можливість працювати в Чехії, і значна частина з них справді працює. Своєю працею вони повертають Чехії велику частину витрат», — наголосив міністр.

Варто зауважити, що 24 січня Ян Ліпавскі заявив Reuters, що Європейський Союз має запровадити більше санкцій проти російського технологічного сектору, щоб стримувати спроможність РФ виробляти зброю і ракети, які вона використовує для ведення війни з Україною.

Він виступив після того, як міністри закордонних держав ЄС дійшли згоди щодо виділення ще 500 мільйонів євро на військову допомогу Україні, а також обговорити більше санкцій проти РФ, та як притягнути Кремль до відповідальності за початок війни.

На думку Ліпавского, ЄС повинен посилити санкції, щоб вразити тих, хто наразі обходить їх, а також націлитися на російських пропагандистів.

За його словами, Прага візьме участь в експертних переговорах в четвер і п’ятницю з делегатами з Німеччини, Нідерландів, Польщі та країн Балтії, зацікавлених у створенні спеціального міжнародного трибуналу задля покарання політичного і військового керівництва РФ за вторгнення в Україну.

«Нам потрібно шукати нові креативні способи зробити наші санкції сильніше, .. знизити (російську) здатність виробляти зброю, ракети, які використовуються для обстрілу критичної інфраструктури України», — сказав Ліпавскі.

У Празі встановили скульптуру гобліна-путіна. У планах продати, щоб передати кошти Україні

Скульптуру російського вбивці у вигляді гобліна, що закручує газовий кран, встановили на місці, де колись стояв пам’ятник радянському маршалу Конєву. Через місяць її продадуть на аукціоні, а вторговані кошти передадуть на купівлю зброї для України.

Автор скульптури — чеський коваль і скульптор Душан Достал назвав своє творіння «Демон Ахріман». За словами творця, скульптура покликана показати винуватця нинішнього підвищення цін на енергоносії. А піднята права рука поєднує російського президента з нацистським лідером Адольфом Гітлером. Автор каже: «Він уособлює абсолютне зло».

Далібор Дедек

Встановлення статуї та її подальший аукціон організував чеський бізнесмен Далібор Дедек, який на початку травня оголосив акцію «Dárek pro Putina» (Подарунок Путіну) зі збирання грошей на зброю для України. Компанія самого Дедека стала одним із найбільших спонсорів та внесла 50 млн крон. А в жовтні в межах акції вдалося зібрати $1,3 млн на модернізований танк для України.

«Статуя має надіслати сигнал Чехії, що проблема в Україні все ще триває і її потрібно розв’язувати. Другий сигнал для українців, що ми з ними, і третій має бути для Росії, що коли раніше тут стояв пам’ятник маршалу Конєву, що було сприйнято позитивно, тепер вони плюють на свою історію», — сказав Дедек. На його думку, на аукціоні статую Путіна можна продати шестизначну суму.

Скульптуру споруджено за 14 днів, скульптор Достал працював над нею по 20 годин на день. Зустріч мистецьких ковалів, під час якої була створена статуя, зазвичай триває у замку Гельфштин, куди приїжджають художники з усього світу.

Скульптура гобліна-путіна

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: