Чехія: ми погодилися, що ЄС єдиний, коли йдеться про підтримку України

09.09.2022 0 By NS.Writer

Надзвичайно важкий час психологічно виснажує багатьох європейців. Вони бояться війни й неочікуваних змін на енергетичному ринку. Найважливішими наразі є правдива інформація, а отже нівеляція дезінформації, а також єдність Європейського континенту в боротьбі проти російського агресора. Чехія поки непогано дає раду щодо цього.

Чеський уряд розібрався з ситуацією в енергетиці, підготував кроки для допомоги компаніям і підприємцям

На сьогодні головна проблема, що турбує європейські країни з огляду на залякування Росії щодо неймовірного зростання на російський газ, — як пережити цю зиму.

Гуртова ціна на газ для європейського ринку значно зростає з огляду на припинення постачання газопроводом «Північний потік-1» з Росії. Ціна ключового ф’ючерсного контракту на постачання газу в жовтні у віртуальному торговому центрі Title Transfer Facility (TTF) у Нідерландах показала зростання на 29 відсотків до приблизно 277,50 євро (понад 6800 чеських крон) за мегават-годину (МВт-год).

Російська газова компанія «Газпром» 2 серпня оголосила, що через ремонтні роботи на єдиній робочій турбіні газопроводу «Північний потік-1» були виявлені несправності. Отже, газопровід не працюватиме, поки вони не будуть усунуті. Nord Stream 1 транспортує газ з Росії до Німеччини дном Балтійського моря і є основним маршрутом постачання російського газу до Європейського Союзу.

Ситуація щодо цього ускладнилася, коли в лютому Росія напала на Україну, а Євросоюз у відповідь запровадив пакети антиросійських санкцій. Невизначеність щодо постачання може спричинити брак газу в Європі в зимові місяці. Це підвищує європейські ціни на газ та електроенергію. Зараз Євросоюз розглядає ряд заходів задля обмеження зростання цін на енергоносії, яке негативно впливає на економіку ЄС і рівень життя населення.

Міністерство промисловості та торгівлі оголосило про надзвичайну ситуацію в галузі теплопостачання в Чеській Республіці 5 вересня 2022 року задля часткового розв’язання проблем щодо високої ціни на природний газ. Уряд ухвалив рішення щодо допомоги компаніям та підприємцям із покриттям банківських кредитів та підтримки експорту, а також суттєвого зменшення адміністративного навантаження. У середу, 31 серпня 2022 року, відбулося засідання кабінету міністрів Петра Фіали.

Оголошення надзвичайного стану в теплоенергетиці дасть змогу теплоцентралям опалювати та використовувати види палива, окрім природного газу, без штрафних санкцій та тривалих дозвільних процедур.

«Цей захід має велике значення для нашої економії газу, якого в Європі не вистачає через політику Росії, а також важливий для теплостанцій, які тепер можуть почати постачати вугілля, світлий мазут та інші види палива, аби з впевненістю пережити зиму. Хоча ці види палива не відповідають чинним нормам викидів, постачання газу та електроенергії зараз є пріоритетом, про який ми всі повинні думати в цій критичній ситуації», — сказав прем’єр-міністр Петр Фіала після засідання уряду.

Прем’єр-міністр акцентував про кроки уряду щодо допомоги з високими цінами на енергоносії як на національному рівні, так і на рівні Європейського Союзу під час чеського головування. «Вчора ціни на електроенергію на ринку впали приблизно на сорок відсотків, і це свідчить про те, що поштовх до загальноєвропейського рішення є успішним, тому що саме скликання Енергетичної ради та дебати щодо того, як досягти спільного рішення спричинили падіння цін на електроенергію. Це гарна новина для споживачів і, звісно, це мотивація для нас продовжувати переконувати інші країни Європейського Союзу знайти спільне рішення якнайшвидше. І я можу сказати, що все більше і більше країн долучаються до спільної позиції», — сказав прем’єр-міністр Фіала.

З огляду на президентські вибори в Чехії наступного року, Андрей Бабіш, що вже розпочав передвиборчу кампанію, не втомлюється критикувати чинний уряд, а також надсилати популістські меседжі, що є звичною практикою. Андрей Бабіш дозволяє собі дописи на кшталт: «Міністри некомпетентні і вони сміються над вами. ДОСТАТНЬО. Ці вибори будуть референдумом щодо уряду Петра Фіали». Втім, до виборів ще дуже далеко, а сам Бабіш — під слідством.

Водночас міністр фінансів Збинек Станджура називає нинішнє фінансове становище Чехії «рахунком, який ми платимо за вісім років правління Андрея Бабіша», а також спростовує нарікання опонентів.

Як упорається країна з усіма викликами, як здолає зиму, залежатиме від чинної влади зокрема й допомоги Європейського Союзу загалом, оскільки загальна ситуація в Чехії, зокрема рівень життя, безумовно позначаться на ставленні народу до українських біженців.

У Празі відбулася зустріч глав оборонних відомств ЄС

Зустріч глав оборонних відомств ЄС

Навчання українських військових є важливим завданням Євросоюзу.

У Празькому конгрес-центрі відбувся дводенний неформальний саміт міністрів закордонних справ і оборони країн-членів Європейського Союзу задля обговорення російської агресії щодо України, відносин ЄС з Африкою. Безумовно найважливішою темою є підтримка України, постачання зброї та підготовка солдатів, заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова.

Крім того, очільники оборонних відомств поговорили про майбутнє тренувальної місії Європейського Союзу в Малі та ситуацію в Африці та інших місцях, які Росія намагається дестабілізувати. Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель акцентував, що Євросоюз підтримує Україну і підтримуватиме.

«Ми маємо реагувати на потреби української армії. Ми погодилися, що ЄС єдиний, коли йдеться про підтримку України. Країни-члени залишаються готовими надавати підтримку Україні стільки, скільки це буде потрібно», — сказав Боррель після зустрічі міністрів оборони. Чернохова ж наголосила, що Чехія хоче й надалі залишатися лідером у допомозі Україні.

Міністри обговорили серед іншого створення місії з підготовки українських військових. «Потреби у сфері підготовки кадрів величезні, ми повинні забезпечити узгодженість цих зусиль», — сказав глава європейської дипломатії. «Ця ідея навчальної місії стара. Ми обговорювали це ще до початку війни», — сказав Боррель. Він наголосив, що міністри безпосередньо не приймали рішення про запуск місії, оскільки це була неформальна зустріч, але вони дійшли згоди щодо потреби розпочати підготовчі кроки.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки додав, що йтиметься також про додаткові постачання військової техніки в Україну.

За словами міністра оборони Фінляндії Антті Кайкконена, необхідно знайти інноваційні шляхи допомоги Україні. Одним із них він назвав навчальну місію. Подібну заяву зробив шведський міністр Петер Хультквіст, нагадавши про дискусії щодо можливості виробництва зброї для України на території деяких держав-членів. Чехія також прагне долучитися до цієї програми.

Петр Фіала став «людиною року» в Польщі

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала

Мене, як людину, що занурилася в проблематику Вишеградської групи, не може не тішити зміцнення співдружності між країнами, охопленими цією групою.

Надто прикро через поведінку Угорщини, яку для чогось Віктор Орбан веде невідомо куди. Віктор Янукович також чинив такі спроби.

Чехія та Польща відновили співпрацю щодо підготовки газопроводу Stork II, який з’єднає дві країни. Про це наголосив прем’єр-міністр Петр Фіала (ODS) журналістам у вівторок ввечері на економічному форумі в польському курортному місті Карпач. Новий газопровід створить можливість диверсифікувати постачання природного газу до Європи. За словами Фіали, забезпечення енергетичної безпеки в майбутньому є важливим для Чехії.

«Ми не повинні робити помилки наших попередників в уряді, які не дбали про енергетичну безпеку, на сьогодні ми бачимо наслідки. Якби попередня влада працювала над газопроводом «Алека II», ми б наразі були в іншому місці. Словаччина нещодавно відкрила сполучення з Польщею, і ми на старті», — сказав очільник чеського уряду.

Девіз 31-го економічного форуму в Карпачі — Європа на тлі нових викликів. На початку форуму Петр Фіала отримав нагороду «Людина року». «Для мене це велика честь, я знаю, хто отримав цю нагороду — Лех Валенса, Вацлав Гавел, Іван Павло II. Це величезні особистості, яких я безмежно поважаю», — сказав прем’єр-міністр.

Він сказав, що сприймає нагороду як вияв підтримки чесько-польських відносин, але почувається збентеженим. «Я вважаю, що справжні люди року — це ті, хто сьогодні воює в Україні та ставить своє життя на карту за незалежність, за свободу, за європейські цінності. Це ті люди, якими я захоплююся», — акцентував він.

Від України взяли участь у заході Оксана Забужко, Олександр Кубраков, Олександр Мережко, Дмитро Наталуха, Микола Сольський.

Програму Міжнародного економічного форуму можна переглянути тут.

Українці провели Ходу подяки після проросійської антиурядової акції протесту

У Чехії ми фізично безпечні, але нас чекає інформаційна війна, — організаторка Ходи подяки українських матерів.

Близько 500 українців зібралися в центрі Праги на недільну Ходу подяки українських матерів. Вони воліли висловити подяку за допомогу, яку Чехія надає українцям та Україні.

«Ми очікували, що прийде менше людей. Ми підготували його по-дилетантськи без допомоги жодних головних організацій», — зауважила Віолетта Резніченко, яка, надихнувшись подібними акціями українців в інших країнах Європи, вирішила взяти участь у празькій ході.

Варто зазначити, що напередодні в Празі відбулася проросійська антиурядова акція протесту, спрямована проти України й допомоги українцям, там було майже 70 000 осіб.

Прем’єр-міністр Петр Фіала миттєво зреагував на це дійство. «Його явно організували проросійські сили. Лише подивіться на профілі організаторів, серед яких були прокремлівські дезінформатори, як-от Ладіслав Врабель, або на спікерів, серед яких були дерев’яні більшовики, екстремісти, як-от Любомир Вольний, або корисні ідіоти, як-от Зузана Маєрова Заграднікова, чий „Триколор “ має нарешті вирівняти свої кольори. в російському стилі».

«Чеській Республіці потрібен чеський уряд. Уряд Фіали може бути українським, можливо, брюссельським, але точно не чеським», — сказала глава «Триколору» Зузана Майєрова-Заграднікова.

За її словами, уряд має знизити податки, у тому числі ПДВ, і скасувати антиросійські санкції, які завдають шкоди чеським бізнесменам. Вона також вимагає припинити постачання зброї до України.

На сцені журналісти помітили, наприклад, такого собі Жарко Йовановича, який сам себе називає «агентом Кремля», робить сюжети для головного пропагандиського каналу «Росія» та війського російського телебачення «Звєзда».

Окрім того, поміж чехів етнічних росіян, що проживають у Чехії, було понад третину.

Рашисти обіцяють нові акції. Уряд обіцяє більше роз’яснювальної роботи.

Публікуємо заяву прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали стосовно проросійського дійства.

«Мене запитав журналіст, чи шкодую я про свій висновок у суботу.

Наполягаю на своїй заяві, яка стосувалася не демонстрантів, а організаторів. Демонстрацію організували члени російської п’ятої колони. Доказів багато. Ви лише подивіться, хто стояв на сцені й що вони говорили.

За їх словами, рішенням щодо дорогих енергоносіїв є вихід з НАТО та ЄС. З нас хочуть знову зробити васала Москви.

І це потрібно назвати й відстояти. Спосіб впоратися з дорогими енергоносіями існує — фіналізуємо національне рішення, також працюємо над європейським проєктом.

Це з’ясується протягом вересня. Не недооцінюють турботи про громадян. Ми давно анонсували потужну програму підтримки для всіх тих, хто все ще матиме проблеми з інфляцією. У нас четверта за величиною допомога в Європі.

Переконаний, що з такими сумнівними діями не варто виходити на площу. Це врешті нікому не допоможе».

Натомість українська Хода подяки розпочалася також на Вацлавській площі. Після вступної промови, виступів артистів та скандування «Дякуємо!» українці попрямували в бік мосту та Староміської площі. Учасники, здебільшого жінки, несли чеські та українські прапори, а також власноруч виготовлений банер із подякою за тепле ставлення Чехії.

Хода подяки

Завжди важливо залишатися людиною. Чимало людяності міститься в українській крові.

«Дуже важливо дякувати. Ми відчуваємо велику вдячність чехам, Чеській державі. Для нас важливо, що ми отримали тимчасовий захист і дозвіл залишитися тут з дітьми», — зазначила Резніченко.

Спільно з іншими українками протягом кількох тижнів виготовляли браслети та значки в кольорах України, які українці та їхні діти роздавали перехожим під час ходи. «Було дуже приємно. Деякі люди плакали, отримуючи ці подарунки, це було зворушливо», — каже організатор. Наступний марш подяки відбудеться 11 вересня у Брно.

Резніченко приїхала до Чехії з дитиною з Києва в березні. Однак вона хотіла б повернутися, коли це буде можливо.

Геопарки в країнах Східного партнерства, включно з Україною, обговорили на міжнародній конференції в Пржи́брамі

Геопарк

На заході Чехії в мальовничому Пржибрамі розпочалася міжнародна конференція, яка має на меті представити геопарки та їхній потенціал для геоосвіти та геотуризму в обраних країнах Східного партнерства ЄС. Конференція організована Національним геопарком Баррандієн у співпраці з Міністерством навколишнього середовища Чеської Республіки за фінансової підтримки Європейської Комісії в межах головування Чехії в Раді Європейського Союзу.

«Геологічна спадщина є важливою частиною навколишнього середовища, а геопарки є ідеальним способом піклування про неї. Крім значення охорони природи, ми розглядаємо конкретні приклади того, як геопарки сприяють популяризації неживої природи, оскільки вони дають змогу практичного та активнго навчання, чи як вони допомагають регіонам у сфері туризму», — наголосила Єва Вольфова, заступниця міністра навколишнього середовища.

На конференції виступили представники країн Східного партнерства, де немає геопарків. Зокрема, це Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова та Україна (які тепер стали кандидатами у члени ЄС). Метою конференції є зміцнення співпраці ЄС з цими країнами, формування цілісного ставлення до природи через усі природничі науки та водночас передавання досвіду геонаукової освіти та використання потенціалу геопарків у сфері туризму.

Представники зазначених країн представили цікаві з геологічної точки зору території, які можуть претендувати на статус геопарку, поділилися досвідом та планами на майбутнє.

«Винятковими територіями, які в майбутньому можуть стати геопарком, є, наприклад, територія Вулканічних Карпат, Бескиди, де також є унікальна скельна церква, або Дністровський каньйон. Загалом ми запропонували 28 потенційних геопарків. Частина розташована на нині окупованій території або в прифронтовій зоні, що, звісно, становить небезпеку. Щойно закінчиться війна, ці території слід упорядкувати та подати заявку на отримання статусу національного геопарку», — сказав Юрій Зінько, професор Львівського національного університету імені Івана Франка.

Чому ця конференція важлива? З огляду на поступ України до Європейського Союзу і ті численні парки та заповідники, які зазнали руйнувань і знищення, ця сфера нашого життя також потребує підтримки й змінив ставленні. Європейський досвід, європейські практики знадобляться для відбудови й розбудови України.

Ми надсилаємо Путіну подарунок!

Чеська громадська ініціатива «Подарунок Путіну» розпочала збирання коштів на придбання танку T-74 AVANGER чеського виробництва для Збройних Сил України. Подарунковий танк отримав ім’я «Томаш» на честь першого чеського Президента Томаша Гаріка Масарика й має допомогти Україні звільнити території від російських окупантів. Вартість бойової машини становить 30 мільйонів чеських крон ($1,22 млн).

«Україні потрібна важка техніка, щоб звільнити окуповані українські території. Танки дуже ефективні під час наступальних операцій, тож ця техніка нам точно знадобиться», — наголосив тимчасовий повірений у справах України в Чехії Віталій Усатий.

Дрон має нестандартні крила з негативною стрілоздатністю з розмахом 3,3 метра, дальністю до 200 кілометрів, витривалістю 4 години та здатністю нести вантаж вагою 8 кг. Він може нести обладнання для стеження, а також бойове обладнання. Набір містить три дрони, стартову катапульту і станцію управління. Вартість лише дрона становить 700 тисяч. Вартість турецького Bayraktar TB2 становить майже 100 мільйонів, натомість він має втроє більший розмах крил, значно більшу витривалість у повітрі (24 години) і вантажність.

Ініціатива належить чеському бізнесменові і меценату Далібору Дедеку спільно з Посольством України в Чеській Республіці.

Далібор Денек

Далібор Дедек — співвласник групи компаній Jablotron. За даними журналу Forbes, він є 36-м найбагатшим чехом з активами понад 5 мільярдів крон.

«Наша мета полягає в тому, щоб Захід не дав гинути українцям і допоміг їм у військовому плані, принаймні оголосивши та запровадивши безпольотну зону», — каже Далібор Дедек. І додає: «Коли мені було одинадцять, ми потрапили в засідку російських танків. Я ніколи не забуду це відчуття. Але зараз почуваюся ще гірше. Я відчуваю провину за те, що я є частиною світу, який, якби міг, не зупинив російське вторгнення в Україну. Росіяни йдуть на захід, ріжучи стрімголов жінок і дітей. І ми, мабуть, чекаємо, коли снаряди впадуть на Польщу чи іншу країну-учасницю. Я не можу цього прийняти. Адже танки не зупинить ні продаж гамбургерів, ні лайка на Путіна у Facebook. МИ ПОВИННІ ДІЯТИ!».

Заступник міністра оборони Чехії Томаш Копечний

За словами Томаша Копечного, заступника міністра оборони Чехії, Міністерство оборони ЧР тішиться, що чеські танки відіграють активну роль у звільненні окупованих територій та відновленні на них демократії. Чехія — це індустріальний велетень у сфері оборонної промисловості, тому ми зобов’язані допомогти нашим українським друзям. Я вірю, що наші танки звільнять всі міста від Донбасу аж до Криму», — наголосив він.

Виставка дитячих малюнків «Мамо, я не хочу війни!» відбулася в чеському місті Лідіце

Виставка дитячих малюнків «Мамо, я не хочу війни!»

На території Меморіалу Другої світової війни через спільний польсько-український проєкт «1939-45 ПОЛЬЩА / 2022 УКРАЇНА», започаткований Державним архівом Польщі та українською ініціативою, презентували експозицію.

Після перемоги над нацизмом у Європі у 1945 році Міністерство освіти Польщі попросило дітей намалювати свої спогади про війну. Через 77 років архівні роботи польських школярів доповнили малюнки дітей з України, які також стали невинними жертвами рашистського терору в Європі.

Виставку підготували «Меморіал Лідіце» в співпраці з Польським інститутом у Празі та Посольством України в Чехії.

Маніфестаційний фоттоколаж із дитячих малюнків про війну в Україні назавжди залишиться в Інтернеті за допомогою технології NFT.

Фотоколаж буде виставлено на міжнародний цифровий NFT-аукціон. Кошти з нього будуть перераховані до фонду гуманітарної допомоги дітям, що постраждали від війни.

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky (Прага)

 

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: